ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 08.02.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Parcul Muncitoresc 'Ion I. C. Bratianu' Oradea (fosta Bunyitai Liget)

TIPĂREȘTE

Oradea este un oras mare din vestul Romaniei, pe malul Crisului Repede, pe Campia de Vest. In Oradea traiesc mai mult de 200.000 persoane, si este foarte aproape de statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai, statiuni de interes national. Oradea are cladiri seccesion si baroc foarte frumos, precum nenumărate obiective turistice, si este vizitata de zeci de mii de turisti in perioada estivala.

Insa, ca fiecare turist, trebuie sa ne si destindem, sa respiram aer curat. Parcurile sunt esentiale in orase turistice ca Oradea, benefice atat pentru turisti, cat si pentru localnicii unui oras industrial care a înflorit în Epoca de Aur (probabil ați auzit de Sinteza, Înfrățirea, și mai nou, de Zahărul Diamant). Oradea are multe parcuri frumoase, cu fântâni arteziene, locuri de joacă și terenuri de sport perfecte pentru relaxare.

Una dintre ele este Parcul I. C. Brătianu, cunoscut în sec. 18-19 sub numele de Bunyitai Liget (Gradina Bunitai) şi în sec. 20 Parcul Muncitoresc este unul dintre cele mai frumioase şi mai interesante parcuri din Capitala Crişanei, şi cel mai mare parc din Oradea.

Probabil nu prea ştiţi, dar parcul se amplasează pe locul unei foste insule pe Criş, dispărută în sec. 18 în urma reglărilor hidrologice efectuate în acea vreme. Însă urmele fostului braţ al Crişului se pot observa în vestul parcului, vizavi de strada Schiff Ernő, sub forma unor adâncituri.

Parcul se află foarte aproape de multe obiective turistico-sociale:

-Hotelul Double Tree by Hilton

-Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu"

-Bazinul Acoperit (de înot)

-Aquaparkul Termal Nymphaea

-Grădina Botanică Oradea

-Cetatea Oradea.

Parcul are in componenţă 4 terenuri de fotbal, două de baschet, şi alte două de fotbal-baschet, plus obstacole de relief pentru drifturi cu bicicleta, mese de ping-pong şi rampe pentru skatebording. Terenurile de sport sunt amplasate pe o alee coliniară.

La intrarea dinspre Bazinul Olimpic se află un obelisc construit în 2010, în omagiul fostei echipe-fanion al oraşului, Club Atletic Oradea, abreviat CAO, echipă care ţine un record mondial:a câştigat campionatul domestic în două ţări distincte:în Ungaria (1944) şi România (1949), plus o Cupă a României (1956). Recordul este împărţit cu austriecii de la Rapid Viena, care s-au impus atât în "ţara lui Sissi", cât şi în Germania nazistă.

Locul de joacă este colorat, frumos şi bine îngrijit, marca DUPEX Sebeş. Vis-a-vis de Dupex se află nişte aparate sportive, potrivite pentru muşchi.

În jurul parcului se află o pistă de alergare cu zgură modernă, cea mai lungă din oraş, devansând pistele din Complexul de Tenis CSM şi Stadionul Tineretului (LPS).

Parcul este plin de copaci şi alei, unele asfaltate, altele naturale, iar unele zone de extremitate ale parcului îţi dau senzaţia că eşti într-o mică pădurice. În apropierea "grădinii" se află Dealul Ciuperca, fost parc şi simbol al oraşului, care deja de mai bine de 3 ani zace distrus de alunecările de teren. Dealul este cunoscut de populaţia maghiară a municipiului sub numele de "Kálvária domb" (Dealul Calvaria).

Vestul parcului are nişte clădiri părăsite, care mai strică din frumuseţea aparte a parcului.

Parcul este un loc potrivit pentru turişti, aproape de Centru şi de Cetate. Vi-o recomand cu drag!

Marcumândrul


[fb]
---
Trimis de Marcumandru in 02.09.19 23:02:23
Validat / Publicat: 02.09.19 23:35:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 2518 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Terenul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036248922348022 sec
    ecranul dvs: 1 x 1