GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Corso-ul Oradean si palatele sale
Corso-ul oradean este una din zonele “turistice” principale ale orasului, sau cel putin asa ne dorim noi oradenii.
Pe acest Corso, precum si in zonele adiacente, sunt foarte multe cladiri istorice, unele dintre ele purtand chiar titulatura de “palate” inca din vremea cand au fost construite.
Hai sa facem o mica “incursiune” printre aceste “palate” si cladiri mai mult sau mai putin “celebre”.
Daca venim dinspre magazinul (fost universal) Crisul, pe partea stanga este o cladire foarte mare, ce se numea canva Palatul Finantelor, astazi fiind aici o Policlinica si Spital de boli infectioase. Cladirea dateaza din perioada 1890-1900.
Langa acesta este o cladire ce dateaza din Sec. XVIII – Spitalul Ordinului Mizericordienilor.
Inca de la inceput aceasta a adapostit un spital si o farmacie, iar in incinta spitalului este si o capela
Cladirea impresionanta a fost restaurata in 1920, adaugandu-se atunci si cateva ornamente exterioare.
Din pacate, de atunci, nu s-a mai facut nimic la aceasta cladire, astazi timpul punandu-si serios amprenta, iar degradarea fiind evidenta.
Mergand putin mai departe, pe partea dreapta, este Biserica Romano-Catolica Olosig. Initial biserica a fost construita de catre franciscani, in stil baroc, in Sec. XVII, apoi a fost reconstruita intre anii 1873-1876, respectiv 1903-1905 (cand au aparut unele fisuri in bolta bisericii). Biserica se remarca in special prin turnul central, de pe fatada principala, ce are aprox. 53 m.
Langa aceasta biserica este Spitalul Militar, fosta cladire a Manastirii Calugarilor Franciscani, a carui constructie a inceput in Sec. XVIII. Lucrarile au fost terminate abia in 1819, cand a devenit Scoala Militara, iar din 1850 devine Spital Militar.
Ajungem pe zona pietonala, unde pavajul a fost inlocuit acum cativa ani, avem si lumini ambientale, avem si fantani arteziene, dar avem si foarte putine cladiri restaurate (din pacate).
Pe dreapta gasim Palatul Apollo, a carui constructie a fost inceputa in 1912 de catre Arh. Rimanoczy si terminata in 1914. Numele cladirii vine de la fosta cladire ce exista aici in Sec XIV si anume Hanul Apollo. Hanul a fost insa demolat de catre municipalitate, pentru a construi acest palat.
Pe partea cealalta de Palatul Apollo, tot in intersectia cu Str. Parcul Traian, este Palatul Moskovits.
Aceasta cladire monument istoric dateaza din 1905 si este construita in stil secesionist german. Nici aceasta cladire nu este restaurata, doar au fost inlocuite fatadele de la parter, cu unele noi, dar pastrand forma autentica.
Mergand mai departe, pe partea dreapta gasim Palatul Stern, construit in perioada 1904-1905. La acesta inca se mai vad si acum decoratiile cu motive “florale” de pe fatada, precum si veche firma a magazinului “Miraj” de la parter. Si aici s-au inlocuit la parter fatadele - dar in rest – cladirea este nerenovata.
In lateral dreapta gasim gladirea (renovata, de data asta) a Episcopiei Ortodoxe Oradea, fosta resedinta a lui Rimanoczy Junior. Aici a locuit acest arhitect celebru al Oradiei, iar dupa moartea acestuia, cladirea este cumparata de un particular, care apoi o vinde in 1921 Ministerului Cultelor si apoi ajunge sediul Episcopiei Ortodoxe.
Revenind pe Corso, pe partea stanga gasim – dupa parerea mea – cel mai frumos dintre “palatele” de pe Corso - Palatul Rimanoczy. Acesta este construit intre 1906-1907, dupa planurile aceluiasi Arh. Rimanoczy Junior. De fapt, se pare ca perioada de la inceputul anilor 1900 a fost cea mai “fructuoasa” in creearea / modificarea acestei zone centrale a orasului.
Daca tot suntem aici, putem face un mic ocol spre stanga, in Parcul Traian unde gasim Muzeul Ady Endre, chiar in centrul unui mic parculet, precum si statuia acestuia. Aici de fapt a fost Caffe Muller – o cafenea celebra in jurul anilor 1900 – Ady Endre scriindu-si poeziile si reportajele la aceasta cafenea.
In lateral pe partea dreapta este fosta Casa a Comitatului, actualmente Prefectura Bihor, iar pe partea cealalta este Palatul de Justitie, datand de la sfarsitul anilor 1800. Palatul de Justitie este construit pe locul fostului Palat Frimont. Langa acesta se gaseste cladirea istorica a Bancii Nationale, fosta cladire a Bancii Austro-Ungare.
Tot in aceasta zona este si cladirea de adaposteste, inca din 1909, Baroul de avocati.
Ne reintoarcem pe Corso si mergem mai departe, unde gasim – pe partea stanga – vechiul Hotel Parc, acum aflat intr-o stare deplorabila. Hotelul a fost construit in 1785, apoi reconstruit si extins intre 1903 -1914, dar acum – din pacate – e in paragina.
Tot in aceasta zona este Manastirea Ursulinelor. Constructia in forma de L a fost terminata in 1877 - cuprinde biserica si cladirea ce face corp comun cu Liceul Ady Endre.
Pe aceeeasi parte este cladirea Bazarului, construita tot in anii 1900 de catre Arh. Rimanoczy Senior, in paralel cu constructia Teatrului de Stat.
Cladirea impozanta are doua fatade simetrice – spre Str. Republicii (Corso) si spre Str. Madach Imre (Teatrul de Stat). La mijlocul cladirii este un pasaj de trecere intre cele doua strazi, dar acesta este inchis acum. La parterul cladirii functioneaza acum cunoscutul Irish Pub, dar si cateva magazine, banci si agentia CFR.
Pentru cei care nu stiu – artera pietonala a Oradiei – nu a fost intotdeanua pietonala, mai exact pe vremuri trecea tramvaiul pe aici.
In capatul arterei pietonale se afla cladirea istorica a fostului Hotel Rimanoczy (sau Baile Rimanoczy). Cladirea a fost construita in 1892 – aripa sudica si apoi in 1900 – aripa nordica, sub “supravegherea” lui Rimanoczy Senior. La vremea respectiva, aceasta cladire era cel mai modern hotel al orasului. Initial, aici functiona cafeneaua “La regele Ungariei”, care apoi a fost inlocuita de o alta cafenea, mai moderna “Café Royal”. Mai tarziu cafeneaua se trasforma in Restaurantul Oradea, dar acum – din pacate – cladirea este intr-o avansata stare de degradare.
Tot aici, la capatul Corso-ului este si Casa Poynar, construita in 1907. La parterul acesteia a functionat mult timp o cunoscuta librarie, iar acum functioneaza o cunoscuta farmacie. Cladirea este partial restaurata.
Ajunsi in P-ta Ferdinand gasim fosta cladire a Casei de Economii a Comitatului Bihor, ce dateaza din 1907, acum functionand aici BRD-ul.
Langa aceasta sunt cele doua cladiri istorice, fostele hoteluri Transilvania si Astoria, ambele datand tot de la inceputul anilor 1900. Acum – ambele – sunt in proprietatea grupului de firme European Drinks, functionand practic ca si birouri pt acest grup.
Tot in aceasta zona, chiar pe malul Crisului, este si Palatul Levay, construit intre 1892-1894.
Bun – am ajuns acum si la “piesa de rezistenta” a acestei zone – cladirea monument istoric a Teatrului de Stat Oradea. Aceasta a fost construita in 1900, fiind – binenteles – implicati atat Rimanoczy Senior cat si Rimanoczy Junior. De fapt in aceea perioada a fost reorganizata total aceasta zona, care astazi este P-ta Ferdinand.
Cladirea Teatrului este una din cele mai impunatoare din Oradea, iar in fata sunt cele doua statui alegorice – “Drama” si “Comedia”. Si interiorul teatrului este deosebit, iar acustica este excelenta. In prezent se desfasoara faza finala a unor lucrari de restaurare, urmand sa se redeschida in curand (Poze din interiorul teatrului nuam acum, voi pune dupa ce se redeschide).
Cam atat despre zona pietonala (si adiacentele) din Oradea. Sper ca v-am starnit interesul si sa nu va duceti doar la Budapesta, Debrecen si Szeged, mai veniti si la Oradea.
Pun si poze imediat.
Alte foarte multe detalii, precum si istoria detaliata gasiti aici
sau in cartile “Memoria caselor” a D-lui Liviu Borcea, respectiv “Istoria orasului Oradea” a D-lui Mircea Bradu.
Trimis de presario in 26.04.10 15:37:21
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ne-ai convins, mai ales ca e vorba de meleaguri mioritice, acum stim ce-i de vizitat in acest oras.
Interesante impresiile, cat mai ales lipsa de interes a celorlalti. De unde deduc asta? Din numarul de ecouri, cat si din punctele subtirele acumulate. Cu ceva timp in urma era vizibil pe fisa tehnica a fiecarui coleg numarul de accesari a unei impresii. Ar fi interesant de vazut, singur poti sa-ti faci o radiografie a utilitatii la ceea ce postezi.
Pe mine unul m-ai starnit cu subiectul asta. Frumusetea cladirilor de pe "corso-ul oradean " nu cred ca lasa indiferent pe nimeni (eventual edilii carora pare ca " l-i se rupe "), chestia cu lipsa banilor nu tine, vezi situatia din alte orase printre care si Timisoara.
Nu util , ci foarte util ! L-am si punctat ca atare .
Multumesc piti, poate ca este totusi util si pt altii. In primul rand a fost util pt mine, pt ca am descoperit lucruri care nu le-am stiu foarte bine, sau nu le-am stiut deloc.
Te astept cu unu similar despre TM.
@piti, se intampla sa scrii ceva si sa fie un moment prost, sa nu fie cei interesati pe receptie. Eu de ex am fost plecata si pana sa ajung la aceste impresii am citit alte 10. Oricum, este o radiografie buna a orasului O radea si votul meu zboara catre @ presario. Ai un oras frumos Presario, pacat ca il distrugem cu buna stiinta, ca in vorbele celea: in reconstructia socialismului... acum s-a schimbat doar partida.
Nu m-am facut inteles probabil .@presario a scris foarte bine . Imi pare ca nu a gasit ecouri in randurile cititorilor niste impresii bine scrise .
Multumesc @presario, am descoperit "plimbandu-ma" alaturi de tine locuri minunate de vizitat in orasul tau. Felicitari cu pma!
piti, sanziana, pepsi - multumesc pt aprecieri.
Cand aveti timp ( in drum spre Viena, Budapesta, etc, etc ) treceti si prin Oradea si cheltuiti niste banuti si pe aici.
Daca mai sunt inca altii cativa ca si voi, atunci este OK
Chiar am cheltuit, cand am stat la Hotelul Olimp, in drum spre Italia. Este un restaurant tare fain in centru pe langa Mc, din pacate nu-i mai retin numele.
Si pentru mine este deosebit de util review-ul tau,Presario!Mai ales ca ...daca vin prin Arad,nu-mi ia mai mult de 3 ore!Felicitari si un vot din partea mea!
pepsi - pai, banuiesc ca o sa mai vii.
Te astept la o bere.
Frumoasa prezentare. Avem si noi cateva cladiri vechi, dar nu-mi amintesc sa fie declarate monument istoric si sa aiba si placuta informativa (e adevarat ca nici nu m-am uitat dupa ele). Un vot si de la mine.
presario
400 PMA de la mine, pentru tine si frumosul meu oraş adoptiv.
P. S. , trec în fiecare zi pe lângă clădirile descrise de tine, dar nu le-am privit niciodată aşa.
Mai aştept şi alte review-uri, sunt utile chiar şi pentru mine. Am destule de învăţat din ele.
P07 mi-a adus aminte de zilele cand am fost si eu in vizita in Oradea, cu ocazia unui sejur la Baile Felix.
gEorgiana - vezi ca s-a mai reparat ( putin ) drumul Arad Oradea.
Si din Oradea se vede deja Hajduszobo... sau cu s-o fi scriind.
Pai sa nu spui nimic de ....Vulturul Negru...cu pasajul si hotelul....aici e zona de virf a orasului_Oradea_
sau a fost ?
Apropo de Vulturul Negru , in copilarie , la cofetaria de la parterul acestei cladiri se puteau manca niste prajituri ( dobos printre altele ) mama...mama...
Pacat ca nu am dispus de acest ghid, acum trei ani, cand am fost la Oradea. Il apreciez ca fiind foarte complet si documentat. As vrea sa revii cu un review din zona Oradiei si bineinteles cu fotografii de pe promenada Crisului si de la Muzeul Tarii Crisurilor, pe care le-am vazut si le-am admirat in cursul vizitei noastre la Oradea, dar despre care am o amintire cam estompata.
@mariana.olaru
Nu privi aşa lucrurile.
Ai review-ul pentru vizitele viitoare pe care şi tu şi Oradea le merită.
De la Muzeul Ţării Crişurilor nu mai poate veni cu fotografii, deoarece palatul a fost retrocedat, iar actualul sediu este în plin proces de amenajare, în zona fostelor unităţi militare.
mariana.olaru, asa cum zicea vecinu' creivean te mai asteptam prin Oradea.
Am pus si aici cateva poze mai vechi ( ce am gasit pe net ) cu Piata Teatrului, asa cum arata ea demult.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Să descoperim Oradea, cu autobuzul turistic, și nu numai — scris în 08.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Piața Unirii, Oradea – „buricul târgului” , cum a denumit-o Doina. — scris în 26.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Cetatea din Oradea — scris în 25.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Oradea — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Vulturul Negru — scris în 08.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Oradea, mereu surprinzătoare! — scris în 19.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Arhitectură și povești - Centrul Istoric Oradea — scris în 09.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ