GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La pas contra cronometru in centrul Oradea
Am vrut sa dau titlul articolului: La pas prin centrul Oradea. Pe urma m-am gandit numai pas nu a fost deoarece in cei 6 ore avand la dispozitie am dorit sa vad cat mai multe. Am zis, modific titlul in : Pas alert prin centrul Oradea. Nu, nu este bine nici asta, pana la urma avand in vedere ca in timpul vizitei mereu ma uitam la ceas : cat timp mai am, cate obiective mai am de vazut, am decis titlul articolului.
La inceput m-am panicat : ori stau toata noaptea si scriu un articol de nimeni nu mai are rabdare s-o citeasca, pe urma m-am gandit ca o impart in doua, decizia finala : o restrang in asa fel sa fie comod atat mie cat si cititorului.
De si imi place foarte mult istoria locurilor pe care le vizitez, si istoria orasului Oradea mi-ar placea s-o descriu larg o restrang in cateva rânduri. Ne întoarcem in perioada romano-dacica, descoperiri arheologice din oras si zona bailor Felix dovedesc acesta. Cetatea Oradea a fost construita in secolul 10 de catre regele Ladislau. in 1241 a avut loc o invazie mongola. In secolul 12 sub influenta domnitorilor Carol Robert de Anjou si Ludovic I orasul se dezvolta din punct de vedere cultural si arhitectural. In 1514 a avut loc rascoala Gheorghe Dozsa iar dupa aceasta rascoala Transilvania de vine principat autonom. In 1660 Oradea va fi ocupata de turci timp de 32 de ani. In 1703 vine alta rascoala de aceasta data anti-habsburgica condusa de Rákóczi Ferencz. In 1848 a urmat alta revolutie dupa care ocupatia austro-ungara s-a inasprit. Orasul a suferit in timpul celor 2 razboaie mondiale dar in perioada interbelica s-a cunoscut o oarecare dezvoltare atat din punct de vedere economic cat si cultural. Dupa finalul razboiului mondial nr. 2 urmeaza binecunoscuta ocupatie sovietica si nationalizarea multor proprietati. Totusi Oradea s-a dezvoltat mult si din punct de vedere economic in timpul perioadei comuniste. Dupa revolutia din 1989 orasul devine incet ccea ce vedem astazi. Multe cladiri istorice in special lacase de cult care au fost in pericol de demolare in anii comunismului astazi au un statut special si sint vizitate de mii de turisti din toata lumea. Economia orasului astazi prospera, somaj cca 6%.
Oradea (N47,03E21,55) din judetul Bihor regiune Crisana are cca 196000 locuitori (recensamant 2011) Este situat pe malul Crisului Repede si se afla la o altitudine deasupra marii de 126m. Clima este temperat continentala. Accesul rutier. se face pe DN1/E60 dinspre Cluj Napoca sau granita Ungariei DN76 sau E76 dinspre Deva, DN 79 sau E671 dinspre Arad si DN19/E671 dinspre SatuMare. Pe langa acces rutier exista acces feroviar si pe calea aerului. In Oradea locuiesc 67% romani, 23 % maghiari, 1% romi, confesionali 55% se declara ortodocsi, 13% reformati, 9% catolici, penticostali 4, grecocatolici 3%.
Obiectivele turistice sint multe, pentru o vizita in amanunte nu ajung cei 6 ore facute de mine. In urmatoarele rânduri voi descrie traseul facut de mine si obiectivele+o scurta descriere despre acestea. Am lasat masina intr-o parcare pe strada Dunarea in centrul istoric dar la periferie, avand in vedere ca vizita a avut loc duminica parcarea nu se plateste. (altfel ar fi 2 ron/h sau 5 ron/3h). La fiecare obiectiv am atasat intre 1-3 fotografii,am incercat sa reduc numarul lor tot au ramas in jur de 60.(de la 53 obiective vizitate)
Biserica romano-catolica Olosig (Baratok temploma) a fost primul obiectiv vazut aflat pe colt cu strada Republicii. Hramul bisericii este pogorârea sfantului spirit, este o biserica franciscana construita in anul 1732. Arhitectura este renaissance, din 1732 pana in prezent au avut loc renovari, imbunatatiri. dimensiunile (L/l/In) 61/23/57m. Am atasat foto exterior+interior. Ca fapt divers fiind duminica toate lacasele de cult au fost deschise (am patit-o de x ori ca doream sa vizitez un lacas de cult in zi de lucru si era inchisa) iar in majoritatea bisericilor vizitate in Oradea am nimerit chiar in timpul slujbei.
Spitalul judetean o cladire istorica din 1806 (arhitectura stil romantic) am vazut iesind pe strada Republicii. Tot aici este de vazut si Palatul finantelor din 1899 (stil ecletic arhitect Rimanoczy Kalman) si o alta cladire istorica care se numeste Complexul Mizenicordienilor (1754 stil baroc) Am atasat foto exterior.
Am urmat traseul pe Calea Republicii este o zona pietonala superba plina cu terase, cafenele, restaurante, magazine... si cladiri istorice. Acest traseu duce pana la Piata Unirii care cred eu ca este zona 0 al orasului. Pe acest traseu am gasit si :
Palatul Apollo din 1912 (arhitectura secession, arhitect Rimanoczi) Foto atasat.
Palatul Moskovits Miksa se afla visavis de palatul Apollo este din 1911, arhitectura secession, arhitect fratii Vago. Foto este atasat.
Palatul Stern tot visavis de Apollo este din 1904, arhiectii au fost Komor si Jakab.
Complexul Premonstratens am gasit-o pe urmatoarea strada la dreapta mergând cca 500m. Este din 1741 stil baroc, arhitect este Vepi Mate. Complexul are o biserica, se numeste
Biserica Maica Indurerata a manastirii premonstratens, este din 1741 stil baroc, acelasi arhitect al complexului. (foto ext+int)
Palatul Postelor se gaseste pe acest drum (1895 stil ecletic), putin mai departe se gaseste
Palatul Rimanoczy episcopia ortodoxa (1903-stil ecletic) si visavis de acesta muzeul de la centrul eparhial Oradea. Nu am fost in muzeu, am foto ext.
Palatul Rimanoczy senior am gasit-o introrcandu-ma pe calea Republicii (1905- stil ecletic)
Casa comitatului am gasit-o intrand intr-un mic parc (1728-stil baroc) Parcul se afla in piata Traian, aici gasim o alta cladire istorica se numeste
Cafeneaua Muller (1868 stil ecletic, arhitect Muller Samuel) in prezent nu mai este cafenea. Se poate vizita,
Muzeul Ady Endre se gaseste aici, impreuna cu statuia poetului. (foto)
Palatul de Justitie langa parc este o cladire impunatoare (1898 stil ecletic) iar langa aceasta cladire gasim Sediul BNR (1912 arhitect Alpar Ignat)
Cladirea Baroului o vedem mergând mai departe pe aleea Traian (parcul Traian) Este din 1909, arhitect Rimanoczy, stil secesion.
Complexul greco catolic si biserica aflata la intersectia cu str General Magheru este din 1913 iar arhitectura neoromanesc. (foto int+ext)
Malul Somesului Crişului Repede a fost continuarea traseului meu, dar m-am oprit la Biserica Reformata Calvina. Cladirea in stil baroc a fost construita in 1784, arhitecti fiind Eder si Rimanoczy. Se pare ca acest Rimanoczy a contribuit din plin la cladirile din Oradea. Langa biserica este si muzeu, nu am fost, am foto ext+int cu biserica. In spatele acestei biserici gasim o alta biserica mai mica si veche (din 1857)
Biserica Sf Treime (stil ecletic, arhitect bineinteles Rimanoczy)
Lasand Parcul si piata Libertatii de pe malul Somesului Crişului Repede in urma m-am intors la str Republicii pe str Aurel Lazar. In drum gasim
Casa Memoriala Aurel Lazar si in capatul strazii o statuie a lui (foto)
Complexul si biserica Ursulinelor o gasim imediat i dreptul strazii Aurel Lazar. Biserica in stil romantic neogotic a fost construita in 1771. Inauntru a nu stiu cata oara dau de alta slujba religioasa. Dupa crucea facuta si fotografiile obligatorii parasesc incinta.
Hotelul Parc o gasim pe stanga este din 1914, stil arhitectural ecletic, arhitect Czoczek.
Cladirea Bazarului o gasim aproape de teatru, este o cladire superba din 1900 (Rimanoczy)
Casa Poynar din 1906 o frumoasa cladire pe colt o gasim visavis de teatru stil secession, arhitect Sztarril F. (foto)
Teatrul de stat din 1899 proiectati de Fellner si Hellmer se afla in piata regele Ferdinand. Statuile din fata teatrului reprezinta cele 2 muze tragedia si comedia.
Palatul Sztarril si cladirile Adorjan le gasim langa teatru, toate din 1903.
Hotelul Transilvania din 1903 opera lui Gutman o gasim aproape de malul Somesului Crişului Repede inainte sa trecem podul (care se afla in renovare se lucra si duminica) spre
Piata Unirii (inca in renovare dar aproape gata) Aici gasim imediat
Biserica catolica Sf Ladislau numit dupa regele Ladislau, o cladire in pericol de demolare in timpul lui Ceausescu. Construi in anul 1720 in stil baroc, opera lui Franciscus este una din cladirile emblema a orasului. Intre 1723-1779 a fost catedrala episcopala.
Palatul Primariei se gaseste alaturi impreuna cu turnul primariei (1902-Rimanoczy, stil ecletic) La primarie tocmai a avut loc o nunta.
Turnul primariei se poate vizita, costa 5 ron, sint multe scari de urcat dar panorama gasita sus merita efortul. Eu am fost singur dar sus de tot locul este atat de stramt, abia incap cca 4-5 persoane, exista limitare de vizitatori in regulament. Panorama vazuta de acolo este deosebita, voi scrie separat un review mai scurt despre acesta (sint multe poze)
Casa Kovács o gasim trecând dincolo de piata Unirii, este din 1836 stil clasicist.
Biserica Sf Nicolae greco catolica o gasim dupa cladirea descrisa mai sus pe str Iuliu Maniu este construita in anul 1800 stil baroc. Si aici era slujba de duminica atunci când am fost (foto ext+int)
Scoala greco catolica se afla langa, stil neoromanesc an 1934, opera lui Sallerbeck Anton
Biserica cu Luna (catedrala Adormirea Maicii Domnului) o gasim aproape de Sf Nicolae tot in piata Unirii, a fost construita in 1784 in stil baroc austriac arhitect fiind Jakob Eder. Sfera actionata de un mecanism prezinta fazele lunii, de aici si denumirea biserica cu luna. (foto ext+int)
Palatul Moskovits Adolf se afla langa biserica cu luna (1904-Rimanoczy) (foto)
Casa Roth o gasim intrand putin pe str Vasile Alecsandri. Este din 1902, Mende)
Palatul Vulturul Negru este o cladire pe colt din Piata Unirii, din 1907 foarte frumoasa, arhitecti Komor si Jakab, arhitectura secession.
Sinagoga neologa Sion am gasit-o mergând pe strada Independentei de pe malul Somesului Crişului Repede. Este din 1878 (Rimanoczy-stil ecletic) Nu am reusit sa intru era alt program de vizitare (de la 12.00)
Parcul 1 Decembrie am gasit-o cautand drumul spre cetate. Este un parc situat central cu fanatni arteziene, banci, locuri de joaca pentru copii. Langa parc exista centre de inchiriat bicicleteasa numite city Bike. Pe partea cealalta a parcului am gasit
Casa de cultura o cladire construita in timpul comunismului, nu prea m-a atras, totusi am pus foto atat cu cladirea cat si cu parcul.
Catedrala Învierea Domnului o biserica ortodoxa noua si foarte mare o vedem inainte sa ajungem in cetatea Oradea. Interiorul inca nu este gata.
Cetatea Oradea am vazut-o intrand pe poarta de vest lasand la dreapta Bastionul Bethlen si la stanga Bastionul Ciunt. Dupa ce am ajuns in curtea interioara am gasit cladirea principala in forma de pentagon renovata Palatul Princiar stil renascentist si baroc. Intrand in curtea interioara din aceasta cladire am gasit :
Biserica din cetate inchisa deoarece inca se afla in renovare (exteriorul frumos renovat, vedeti foto) din 1857 (Rimanoczy-stil ecletic) Am mai vazut Bastionul Craisorul si Bastionul Aurit. Intrarea in muzeul din cetate costa putin dar taxa foto este de 40 ron.
Casa Ulmann am vazut-o pe drumul de intoarcere. se gaseste langa parcul 1 Decembrie construita in 1910 arhitect Vago, stil secession vienez.
Sinagoga ortodoxa am gasit-o pe stra Mihai Viteazul dupa colt aproape de parc. Este din 1890 stil arhitectural ecletic, opera lui Bach Nandor.
Complexul Capucinilor am vazut visavis de parc este din 1734.
Biserica Manastirii Capucinilor se afla in complex este din 1734 stil baroc (foto ext+int)
Biserica reformata am gasit-o pe strada Primariei dincolo de Piata Unirii este din 1835 stil clasicist, arhitect Szász Iosif. (foto)
Biserica evanghelica am gasit-o pe strada Tudor Vladimirescu (strada din care urcam in turnul primariei) Stilul arhitectural este ecletic anul constructiei 1902, arhitect Pecz.
M-am intors la parcare pe acelasi drum pe calea Republicii, ultimul obiectiv vazut de mine in Oradea a fost :
Bazilica romano-catolica. Constructia a fost inceputa in 1571 opera lui Franz Anton Hillebrandt, stilul arhitectural este baroc. Masina am lasat-o in parcarea de langa parcul Petofi Sandor langa biserica. Bazilica m-a impresionat foarte mult, recunosc (mai mult decat caedrala Sf Patrick din New York vazut de mine in acest an in februarie) Exteriorul, interiorul, orga imensa din mai multe parti, toate aceste vor fi descrise intr-un articol separat.
Rog WM: filmare aeriana Oradea, multumesc. https://www.youtube.com/watch?v=owzx4DTV2Pg
Trimis de AZE in 14.08.16 00:45:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
La inceputul articolului ma gandeam cat de lung va fi, dar m-am linistit, nu la mine era problema ci la alti useri (stiu ei care ????) pe care i-as fi vazut ingroziti in fata unui articol lung pe care sa-l citeasca (asa cum te urci la o scara pe care trebuie sa o urci). Insa cand ai inceput sa povestesti mi s-a parut atat de relaxant totul incat a fost foarte usor de citit si in felul asta am parcurs si noi o multime de locuri.
Orasul mi s-a parut fermecator iar pozele tale minunate. Un oras care merita vazut (pacat de distanta pentru mine) insa daca o sa-mi propun zona aceea sigur nu-mi va scapa orasul.
Felicitari, votat cu mare placere.
Un articol care merită cu prisosinţã un ecou din partea oricărui cititor și ar trebui citit chiar dacă la prima vedere mărimea pare descurajantă.
Foarte multe obiective descrise, lucru foarte bun mai ales pentru cei care doresc să-și planifice un tur de vizitare a orasului.
Am fost de câteva ori prin Oradea dar nu am avut timp să vizitez oraşul pe îndelete dar am planificată o excursie în zonă cuplată cu câteva zile la Băile Felix.
Felicitări pentru articol și pentru munca depusă.
@AZE - Ce amintiri imi treziti cu acest articol! E adevarat ca nu sunt prea vechi, doar din anul 1971, din vremea cataniei la Ineu, judetul Arad. Eram furier la Statul major al unui regiment de artilerie si am primit misiunea la un moment dart sa duc niste plicuri cu documente la Divizia de care apartinea Regimentul (chiar daca au trecut atatia ani, nu stiu daca e cazul sau nu, sa dau numele acestor unitati militare). Drumul, primul, pentru ca au mai urmat si altele, l-am facut cu trenul. Am luat trenul din gara Ineu, care era peste drum de unitatea noastra, pana la Santana, iar de acolo am schimbat cu un accelerat spre Oradea (daca nu ma insel mergea la Iasi, prin Cluj, Dej, Beclean, Gura Ilvei, Suceava, Pascani). Toate bune si frumoase, numai ca in Oradea, la iesirea din gara, vazand indicatoarele rutiere am ramas tablou. Ceva nu se lega. Veneam din sud, Ungaria era in vestul Oradei, dar indicatoarele indicau drumul spre Episcopia Bihorului la dreapta. Ulterior am aflat despre ce era vorba. Calea ferata de la Arad ocolea Oradea prin nord, se unea cu calea ferata de la Satu Mare si apoi intra in oras si continua spre Cluj. Imi aduc aminte ca de la gara am mers pe jos spre centru, am trecut pe langa un parc, o biserica mare, apoi muzeul Tarii Crisurilor, unde am intalbnit tramvaie, o piata inainte de un pod pe care l-am traversat iar dupa doua sau trei strazi am ajuns la Comandamentul Diviziei, unde am predat plicurile. Pentru ca aveam timp pana la plecarea trenului de intoarcere, dupa ce am mancat acolo, la popota, am plecat la plimbare prin oras, cu pusca in spinare. Bine ca ii scosesem incarcatorul, ca cine stie ca mai pateam. Stiu ca am mers pe o strada paralela cu Crisul Repede, am trecut pe langa cladirea Primariei, care mi s-a parut ca seamana cu cea din Arad, pe care o vazusem cu o saptamana in urma. Mi-am continuat drumul spre gara printr-un parc, daca nu ma insel era un monument in parc si am ajuns in fata unei cetati, despre care am auzit ca acum a fost restaurata si arata foarte bine. Am traversat raul langa un hotel nou, cu zece etaje (Dacia parca se numea) si dupa ce am strabatut un bulevard (cred ca se numea Republicii) am ajuns la gara. Seara am luat un accelerat spre Arad (magistrala 310), pe care l-am schimbat cu un personal din Santana spre Ineu (magistrala 317), unde am ajuns dupa stingere, dar nu am avut problema sa intru in unitate, fiind dat in misiune la postul de control. Au mai urmat mai multe misiuni la Oradea, de data aceasta cu rolele de film, numai ca acum nu am mai plecat cu AKM-ul in spate, ci mi-am luat un pistol, pe care il puteam masca usor si ma puteam plimba fara grija prin Oradea. O singura data am plecat din Ineu cu un autobuz care venea de la Arad si mergea la Oradea prin Bocsig, Beliu, Craiva (prima data am crezut ca lipseste o litera din numele comunei), Tinca, apoi pe soseaua Arad- Oradea, Nojorid, pe langa aeroport, Oradea, langa gara.
Cam acestea ar fi amintirile mele din acea vreme legate de Oradea. In timpul liber pe care il aveam stiu ca am vizitat mai multe cladiri, dar neuronul meu a cam inceput sa rugineasca si nu mi le mai amintesc.
Numai bine si calatorii placute!
PS. Pentru a nu scapa ceva important la citirea articolului, marti il tiparesc si revin, sper cu un ecou mai consistent.
@mishu - Doamna mishu, m-am prins de smecherie! Merg pe blat, ca- i apa mica. Trebuie sa dresez, sau sa mai ascut neuronul si ca sa va fac in necaz am reusit sa citesc acest articol, dar eu, pana nu vad, nu cred. Asa ca marti, dupa tiparire, scriu un ecou ca lumea.
Cred ca ati nimerit primul vot si cineva a facut farmece ecoului dvs. pentru ca, am incercat de trei ori sa-l votez si cineva ma atentioneaza ca am mai votat o data ecoul si am 62 de secunde sa parasesc terenul de joc. M-am comformat, dar vad ca au aparut doua voturi, al meu nu mai este, dar sunt 301 puncte.
Astept vremuri mai bune, daca nu va trimit votul de la distanta, ca diaspora la alegeri.
Numai bine si calatorii placute!
@mishu: Multumesc, daca Dvs aveti problema ca orasele din Transilvania, mai ales cele din nordul tarii sunt prea departe de domiciliul Dvs eu am o problema cu distanta pana la Marea Neagra. De si mi-as dori dar mai ales băiatul care are o varsta de 8 ani sa fac al doilea si al treilea sejur mai scurt (weekend prelungit) la mare, distanta mă opreste.
@Utube: Multumesc, ma bucur ca o ajungeti si Dvs acolo, sper pentru mai mult timp decât mine cele 6 ore. Am vizitat prea multe obiective dintrodata din lipsa de timp, iar descrierea pt fiecare in parte foarte scurta poate mai ajuta si foto ca turistul sa-si faca o idee. Daca descriam fiecare obiectiv împreună cu impresiile personale erau mai multe articole.
@AZE - Sunt câteva oraşe şi locuri frumoase din ţară pe care nu am apucat încă să le văd vreodată. Oradea este unul dintre ele. De două ori am vrut să îl includ în vacanţe petrecute în Apuseni. Dar de fiecare dată Apusenii m-au vrăjit suficient de mult încât să le acord tot timpul şi să nu mai vreau să plec de acolo. Iar apoi mi-am zis că Oradea şi Băile Felix merită o vacanţă separată, numai pentru ele şi le-am pus pe lista scurtă de locuri frumoase de vizitat. Acum pot spune că deja am făcut prima vizita scurtă, de recunoaştere, mulţumesc că mi-aţi permis să vă însoţesc. Am făcut un tur complet de 6 ore în vreo 10 minute. . Ba chiar m-am mai întors uneori din drum, printre paragrafe, sau să mă mai uit la fotografii. Şi nu sunt obosită deloc. A fost o plăcere. Iar data viitoare, când chiar voi ajunge la Oradea, o voi lua la pas pe îndelete şi voi ştii exact unde să mă duc. Frumos articol, frumoasă şi plină de informaţii plimbare.
@liviu49: Multumesc. In 1971 când faceati armata si vizitati Oradea eu abia am ajuns pe lume. Ma bucur ca ati putut vizita chiar si conditiile descrise mai sus. De atunci s-au mai schimbat una alta, eu zic spre bine multe clădiri istorice au scăpat de demolare.
@Bia710: Multumesc ca ati apreciat articolul Va rog frumos ca atunci când vizitati orasul sa aveti la dispozitie mai mult de 6 ore! Merita mai mult
Foarte frumos articol! Si foarte documentat. Trec aproape zilnic pe langa cladirile descrise de dumneavoastra dar nu stiam atatea lucruri despre ele. Am ramas sincer impresionata. O mica corectura daca imi permiteti si sper ca nu va suparati. Prin Oradea trece Crisul Repede nu Somesul.
@Gabise - Multumesc frumos pentru informatie, nu stiu cum mi-a scapat, este vorba despre randul in care am scris ca am ajuns la descrierea scurta a hotelului Transilvania din 1903 inainte sa trec podul peste...
In rest am scris Crisul Repede.
O sa rog Webmaster daca poata sa corecteze in cazul in care nu... raman repetent la geografie.
Multumesc pentru aprecieri, calatorii placute Va doresc.
@AZE
”O sa rog Webmaster daca poata sa corecteze
Înlocuit, în articol, "Somesului" cu "Somesului Crişului Repede"
@AZE - O vizită „derulată” pe repede înainte... dar care ți-a permis să îți faci o idee despre viața și istoria acestui oraș.
Tocmai ce am văzut la tv și am citit în presă despre tramvaiul turistic din Oradea care a început să circule în weekend pe o rută prestabilită (adevarul.ro/locale/oradea ... 8dfa/index.html).
Cu vreo doi-trei ani în urmă am primit și eu câteva materiale informative despre obiectivele turistice ale orașului și despre reabilitarea Cetății Oradea (fortificație bastionară în formă de stea).
Multumesc unui "sibian" ca imi arata cat de interesanta poate fi o plimbare prin orasul meu de bastina. Desi am peste 40 de ani inca nu am fost in turnul Primariei. Si nici nu stiam cat de multe cladiri istorice sunt in oras.
O mica rectificare v-as sugera:
”"Spitalul judetean o cladire istorica din 1806 (arhitectura stil romantic) am vazut iesind pe strada Republicii. "
Cred ca ati vazut Spitalul Militar. Spitalul Judetean este in alta parte a orasului si e o cladire de vre-o zece etaje construita pe vremea impuscatului.
@AZE: Frumoasă trecere în revistă a clădirilor istorice. Piața Unirii v-a plăcut?
@Cdia: Buna ziua, Piata Unirii mi-a plăcut cel mai mult, mai ales ca cele mai importante obiective turistice aici sunt amplasate. Schimbarea este binevenita.
@AZE:
Pentru un... vizitator grăbit ai văzut cam tot ce era de văzut.
Poate mai puteai include si Casa Darvas-La Roche în tura pe care ai facut-o, pentru că oricum te-ai învârtit pe lângă ea
Este poate cea mai reprezentativă clădire în stil Art Nouveau-Secession, achiziționată integral de primărie (cumpărată), clădire în care deja funcționează un muzeu, iar după reabilitare, aici va fi un Muzeu Art Nouveau.
La câte clădiri ai văzut tu pe repede înainte, musai a fi de acum sa le vadă și să le prezinte cineva si încet, în tihnă, cu cât mai multe detalii.
Poate tu, la următoarea vizită, poate alti turiști sau orădenii de pe sait... 'om vedea...
Multumesc pentru scriere. Este foarte bună și importantă pentru oraș, deoarece turistic vorbind, ajuta la buna cunoaștere a orașului meu de adopție și poate chiar la alegerea sa că destinație de vacanță, ori măcar pentru un week-end.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Să descoperim Oradea, cu autobuzul turistic, și nu numai — scris în 08.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Piața Unirii, Oradea – „buricul târgului” , cum a denumit-o Doina. — scris în 26.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Cetatea din Oradea — scris în 25.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Oradea — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Vulturul Negru — scris în 08.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Oradea, mereu surprinzătoare! — scris în 19.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Arhitectură și povești - Centrul Istoric Oradea — scris în 09.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ