GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Complexul “Adorianis” din Sarcau
Nu! Sa nu va inchipuiti ca e una din proprietatile lui Sarcozy, alintat “Sarco”, pentru a-si pregati inca de pe-acum, senectutea reumatica. Complexul balnear termal, aflat intre Oradea si Marghita (la 36 Km de Oradea), a fost construit in urma cu cativa ani in urma unor studii geotermice locale. Complexul e bine amplasat, e departe de vacarmul Felixului, e modern, e-o oaza de liniste si relaxare, inconjurat de multe flori, de parfumul lor, de bun gust, curatenie si multa apa calda. In spatele complexului gasiti chiar si un lac artificial unde se poate pescui.
Cum arata “oaza” in trecut?
Acum citiva ani, de la soseaua ce te aduce aici de la Marghita sau de la Biharia, undeva, in plin camp, exista un bazin improvizat, sapat in pamant, unde veneau oamenii din satele invecinate la scaldat. Apa termala nu tasneste la suprafata pamantului, unde ai vrea tu, langa un oras mare, ci unde vrea dansa, in plin camp. Nu departe de bazinul de pamant, cu pricina, exista si un autobuz ruginit abandonat, pe post de vestiar. Acum insa, intr-adevar, e o frumusete de loc, aparut parca de nicaieri, e ca si cum ai gasi diamantul Koh-i-Nor, in mlastina Everglades.
Intre anii 1971-72, si in aceasta zona, se executau, ca peste tot in tara, lucrari de depistarea zacamintelor naturale. Se cauta in general petrol sau gaz metan. Uneori insa in locul lor, din adancuri tasnea apa sarata sau apa termala. Aici la Sarcau s-a desoperit apa termala si sarata, la o temperatura de 43 gr. C, cu un debit de 1,5 l/minut. Nu dupa mult timp, aici, au fost construite 4 bazine folosite de oamenii locului. Apele sarate sunt valoroase, apele termale sunt si mai valoroase, dar cele mai valoroase, sunt apele sarat-termale. Cu timpul, insa, concurenta apelor termale de la Felix, au eclipsat statiunea. In 1991, un investitor, a reluata problema apelor de la Sarcau, uimit fiind de faptul ca la aceste bai era “puhoi de lume”... ”Oare de ce? ”... Explicatia nu putea fi decat efectul lor terapeutic.
Astazi, “Complexul Adorianis”, dupa investitii masive, a ajuns o statiune binecunoscuta, cu program permanent. Baza interioara de tratament, pe langa baile termale, mai dispune si de o sala de gimnastica medicala si de alta, cu proceduri de fizioterapie. In statiune se foloseste si energia alternativa (panourile solare), pentru piscina si baza de tratament.
Am pornit spre "Complexul Adorianis" din Sarcau, din localitatea Biharia, drumul e in mare parte prost, peticit, cu portiuni de macadam, dar peisajul din jur, e frumos, drumul e strajuit pe margini de parfumul albastru al nemtisorilor si de rosul strident al macilor salbatici. Daca mergeti cu masina, e bine sa nu depasiti 40-50 Km/ora, daca vreti sa mai ajungeti macar odata la aceste bai, dar 20 Km trec repede. Privind “drumul antic roman” din piatra cubica, acoperit, ici si colo cu asfalt peticit, rod al lumii moderne, gandul iti zboara inapoi, spre stramosii nostri romani. Sa fi descoperit si ei, inaintea noastra, aceste surse termale tamaduitoare?
Pe o suprafata de teren generoasa, se afla o pensiune, numita "Adoriana”, un hotel de 3 stele ”Villa Rossa”, 4 bazine termale de forma dreptunghiulara, un bazin oval cu apa dulce si un bazin olimpic, deocamdata gol. De jur imprejurul bazinelor, multe sezlonguri. Complexul e impanzit de tabele cu indicatii si contraindicatii. Dom’soara de la intrare ma intreaba “Ati venit doar pentru o baie? - va costa 20 de lei. Daca dorinti sa va cazati (era sambata la pranz), mai avem camere la pensiunea Adoriana, costa 120 de lei/zi, primiti o bratara, aveti acces la bai, la parc, la terasa, sezlongul e gratis iar micul dejun inclus il puteti servi maine dimineata la restaurantul de la Villa Rossa, intre 7-10". Am luat o camera (single), m-am cazat si apoi am pornit sa cercetez complexul si sa fac o baie. Apa e hipertermala, are 38-43 grade Celsius, depaseste temperatura corpului. Ai tot sta si iar ai sta. Ti se face somn si foame. Langa cele doua complexe de piscine termale, exista si o terasa, unde te poti racori cu o bere sau sucuri si sa servesti cate ceva. Langa pensiunea Adoriana exista un punct de prim ajutor si bai calde interioare. Banuiesc ca sursa de apa termala e mare. Nimic ciudat in judetele de la granita de Vest a tarii, Satu Mare, Bihor, Arad, Timisoara, care plutesc pe o “mare de apa fierbine”. In unele locuri, apa tasneste la suprafata, la temperaturi de peste 90 de grade Celsius. Orasul Beius, spre exemplu, plateste cea mai ieftina gigacalorie din tara. Acolo, toate locuintele si institutiile sunt incalzite in sistem geo-termal.
Spre hotelul si restaurantul de lux Villa Rossa, inconjurat de o padure de maci, se ajunge pe niste alei, frumos ornamentate cu multe flori, arbori de zada si tuia, cu bancute si felinare. Ce mai!... e-o adevarata gradina botanica in jurul tau! Mai exista si o a treia pensiunea iar intre ele, gasiti un spatiu verde pentru camping, un teren de fotbal si un mini-excavator, semn ca ni se mai pregateste ceva, caci spatiu e destul. Peste tot, exista locuri de parcare si sezlonguri. Fiecare pensiune sau hotel, are terasa lui de vara. Aici la Complexul Adorianis, “n-am cuvinte!”, totul este bine organizat, curat, linistit, facut pentru a te reface dupa stresul cotinian sau anual, totul e bine semnalizat, personalul e amabil, micul dejun consistent (ai de ales intre 10 variante de “mic dejun”), si, daca si drumul ar fi mai bun, complexul ar putea fi unul de nota 10. “Relaxarea” e cuvantul de ordine al statiunii, si, daca exista unii clienti mai turbulenti ce te impiedica sa te odihnesti, “administratia isi poate selectiona clientii”...
Ce incepe prost, se termina cu bine!
Calatoriei mea din anul acesta, in tinutul apelor termale, a inceput insa prost. In urma cu 10 ani m-am hotarat sa scriu un ghid balnear al tarii. Anii au trecut, am trecut si eu prin 100 statiuni balneare mari, mijlocii sau mici, mai am de parcurs vreo10. Oamenii, mai ales patronii de statiuni, se bucura de ceea ce fac... ”In sfarsit”, zic unii, de 20 de ani nu s-a mai scris asa ceva. Era si cazul”. Mereu iau legatura cu administratorii si le expun intentiile mele. La baile termale Marghita am mai fost in urma cu 5 ani. In acele vremi, trei statiuni termale - Marghita, Beltiug si Acas, primisera bani europeni pentru renovare. Atunci am fost bine primit peste tot. Acum insa, la Marghita, doamna administratoare m-a privit cu suspiciune si nu mi-a dat voie sa intru. Am rugat-o, daca e posibil, sa-mi reimprospatez arsenalul foto cu noua piscina, citisem pe Intenet ca s-a renovat. “Ce firma reprezentati?”. “Pai, nici o firma, scriu ghidul banear; pe cont propriu, pe buzunarul meu si-al prietenilor mei. Il punem apoi “on-line” si fiecare doritor poate sa-l consulte, e gratis”. “Cuvantul gratis nu mai exista azi! ” zice dansa (aici avea dreptate). "Aoleu, am batut atata drum"... zic eu... "dar macar tabela cu preturile (8 lei adultii si 5 lei copiii), am voie s-o fotografiez?”... ”Nu! Nici pe-aceia”...
Am plecat un pic dezamagit, fredonand melodia “Iubesc femeiaaa...”. Macar de-as fi reusit sa intru in usa bailor, ca si ochiul este un aparat foto bun, retine multe. Am fotografiat cladirea bailor pe dinafara si am plecat. La Complexul Adorianis insa, am uitat de toata supararea. Asa e omul cand da de bine, uita tot raul de pe lume.
Va doresc o vacanta placuta si o vara fierbinte in continuare!
PS. In ultimile imagini veti gasi “Indicatiile bailor termale si regulamentul de ordine interioara”.
Trimis de dorgo in 10.06.15 10:11:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dorgo, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
===
”Am luat o camera (single), m-am cazat
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).
Despre pensiunea "Adoriana", va urma alt review, alte poze
@dorgo - Am observat că de un timp ne delectezi numai cu baze de tratament, cu băi termale şi cu istorii trecute sau prezente ale unor staţiuni. N-am spus-o la timpul cuvenit, dar măcar acum dă-mi voie să-ţi mărturisesc faptul că ţi-am admirat chipul negru ca de african în poza aia cu nămolul.
Ştiu că eşti un original, dar cu figura de stil din comentariul de la P18 m-ai surprins de-a binelea.
”Villa Rossa e scaldata de parfumul unei paduri de maci si alte flori de camp
Îmi plac pădurile, lanurile, câmpurile sau pâlcurile de maci. Le fotografiez şi eu atunci când am ocazia. Şi am văzut atâtea...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Să descoperim Oradea, cu autobuzul turistic, și nu numai — scris în 08.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Piața Unirii, Oradea – „buricul târgului” , cum a denumit-o Doina. — scris în 26.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Cetatea din Oradea — scris în 25.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Oradea — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Vulturul Negru — scris în 08.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Oradea, mereu surprinzătoare! — scris în 19.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Arhitectură și povești - Centrul Istoric Oradea — scris în 09.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ