ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 02.03.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Oradea la vârsta de 900 de ani... Bătrăna Doamnă povestea continua

TIPĂREȘTE

Cred ca oricine se intoarce oricănd cu plăcere in orașului natal, fie el mai mic sau mai mare mai frumos sau mai putin.

Aceste zile Oradea frumosul oraș de pe malurile Crișului Repede a implinit venerabila vârsta de 900 de ani, atestați prin diploma abației benedictine din Zobor (Nitra) și găzduită de Muzeul Diocezan din Nitra (Slovacia).

Orașul sa aflat in straie de sarbatoare pentru aproximativ 1 luna cu ocazia traditionalei Toamne Oradene, orasul a fost plin de evenimente, concerte de opera, sinfonice, festival international de teatru FITO o evoluare fericita a Saptamanii Teatrului Scurt, au fost si traditionalele Festival al Vinului si Targul Palincarilor, au fost evenimente multe pe toate gusturile sa dorit din partea organizatorilor calitate nu neaparat cantitate, a nu se indentifica Zilele Orasului = Festivalul Berii ceea ce ma bucurat, daca sunt lucuri care nu ma bucura e acela ca Muzeul Tarii Crisurilor nu este deschis - inaugurat nici acum datorita politici defectuoase duse la nivel judetean iar cetatea Oradea este in focul restaurarilor si nu a prea a putut vizitata ca si anii trecuti desi punctul 0 al orasului e acolo de 900 de ani, dar e spre binele oradenilor si nu numai a tuturor turistilor ca monumentului sa ii fie redata splendoarea de alta data. (dupa mine cu o mai buna organizare si voiță se putea face ceva si in locul de naștere al orașului cetatea chiar și printre schele - simbolistica e de multe ori importanta). Pana una alta puteti vizita linistiti parcul cetatii Oradea foarte frumos cu arbori seculari alei umbroase, mici lacuri cu nuferi si pontoane romantice, la umbra zidurilor vechi de va ve-ti face o idee despre cum arata cetatea pentagonala a Oradiei cu 5 bastioane in stil resnascentist italian din sec XVI amplificat peste 2 secole in stilul Vauban prezent excelent in cetatea Alba Carolina din Alba Iulia sau cetatea Aradului din bucla Muresului (mai putin vizitabila, prietenoasa si aspectoasa - prin prezenta unei unitati militare si datorita degradarii). Dupa o plimbare prin furmosul parc admirand cetatea din exterior cu batranele ziduri in anii urmatori va ve-ti dori sa vedeti si interiorul sa speram finalizat impecabil, timpul ne va spune daca am avut dreptate mai ales ca in Romania orice e posibil.

De vizitat vi-as mai recomanda bisericile din piata Unirii, incepand cu biserica cu Luna, continund cu catedrala sf. Nicolae, si biserica Sf. Ladislau din fata primariei din Oradea si recomadarea suprema e sa vizitati turnul Primariei de un veti avea o priveliste fabuloasa asupra centrului istoric strabatut atat de romantic de Crisul Repede. Veti ramane cu o imagine greu de uitat sincer sunt putine orase unde sa poti vizita un turn atat de central cu o panorama la 360 de grade.

In rest orasul evolueaza, se modernizeaza ceea ce e bine, important e sa nu stea pe loc, intre timp de anul trecut prin iunie sa deschis si gradina zoologica oradeana salvata in extremis cu fonduri europene de la dezafectare in 2010. Arata mult mai bine ca in trecut respira a modernism si normalitate in domeniu si nu iti intoarce nasul in zonele felinelor mari, sau mai renovat palate prin centrul vechi la altele se lucreaza.

Lumea in general relaxata, mult mai relaxata ca de exemplu in orasul unde locuiesc eu de cele mai multe ori small is better... am vizitat si complexul baroc compus din basilica romana - catolica, Palatul Baroc si sirul Canonicilor, parcul e frumos doar ca ar merita si o mai mare atentie din partea episcopiei catolice daca tot le-a fost retrocedat tot asamblul.

Intr-un colt al parcului Baroc langa scoala Dacia se gasesc 3 exemplare de Sequoia unicat in Romania, mai sunt cateva exemplare in tara toate izolate singular eu lam mai vazut pe cel din Herculane, e o specie impresionanta daca vom avea grija de ei nepotii si stranepotii nostri vor fi si mai impresionati cu siguranta.

In final ca intodeauna dupa multa plimbare relaxarea e binevenita fie ca o faceti intr-unul din hotelurile din Oradea care dispun de baze excelente re relaxare piscine, SPA. etc, fara a face nici o reclama le recomand pe cele de pe malurile Crisului sau de ce nu regina balnarelor Baile Felix cu ale sale hoteluri, stranduri, piscine si aqua parcuri reprezinta o alegere inspirata,


[fb]
---
Trimis de Nicu Teusdea in 30.10.13 21:04:17
Validat / Publicat: 30.10.13 22:25:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA. A mai fost în/la: Banat, Bucovina, Delta, Litoral

VIZUALIZĂRI: 1802 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu Teusdea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Oradea in sec XVII -lea colita aniversara la aniversarea de 900 de ani sursa ebihoreanul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.10.13 21:32:30]
»

Mutat la rubrica "Descoperă Oradea şi împrejurimile" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065531969070435 sec
    ecranul dvs: 1 x 1