GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vulturul Negru
Cred că au fost proiecte de reabilitare, renovare, ceva în Oradea pentru că orașul este de 3 feluri: ori clădiri în stare perfectă, zugrăvite, renovare, frumoase, râd în soare, cum se zice, ori clădiri în paragină de te miri că se află în același oraș ori tranșee imense unde se lucrează până seara târziu, pline de utilaje de tot felul și de materiale de construcții, munți întregi. Trebuie să recunosc, rezultatul merită toată lauda dar sunt zone unde rezultatul va fi peste multă vreme.
Mi-a trebuit multă vreme să mă orientez în Piața Unirii unde am ajuns pe seară, pe la orele 20:00 iar piața strălucea feeric, cu luminile sale și cu palatele noi, unul mai superb ca altul, de-mi luau ochii, așa luminate, cum erau. Tot la fel m-au impresionat și pe lumina zilei când am ieșit la cercetare mai amănunțită deși era cerul acoperit iar soarele nu se vedea deloc.
Multă vreme mi-a trebuit să identific Palatul Vulturul Negru. Mi-a atras atenția și am mers la cercetare până m-am lămurit. La parter are spații comerciale. Am găsit o bancă și o chestie cu pariuri, nu știu cum se numesc astea, casino cred. Era o statuie, nimfă albă, în hol și am vrut poze când a ieșit o făptură din locație. Părea om. Mi-a cerut 10 lei că e înainte de salariu. I-am dat 5. Nu a știut să îmi spună dacă ăsta e palatul Vulturul Negru dar m-a îndrumat spre pasajul din mijlocul clădirii pentru că acela sigur este Vulturul Negru. Adică pasajul este dar clădirea, nu știe. Cât este de minunat orașul Oradea, totuși, are și acesta cerșetorii săi. Am văzut câțiva, e drept că puțini. Majoritatea locuitorilor sunt foarte decenți și cooperanți, lucru pe care nu-l pot spune despre locuitorii orașului București.
Deci palatul Vulturul Negru are o arhitectură vălurită, cu niște cornișe ondulate, în relief, pe deasupra ferestrelor, este masiv, cu 3 etaje peste parter și cu 3 secțiuni de clădire unite de un pasaj cu acoperiș. Practic, sunt niște străzi mai înguste, acoperite iar la intersecția acestor 3 străzi, tronează un candelabru imens ce luminează feeric la vreme de seară. Pe la vremea prânzului am dat roată prin pasaj. Sunt multe cafenele la interior și-am luat o cafea de îmrospătare. Pe seară, venind dinspre cetate, pe malul Crișului Repede, admiram peisajul urban, apropiindu-ne de Piața Unirii până ne-am oprit, efectiv, pe trotuar în fața unei intrări în cupolă, fără ușă și cu niște decoruri atractive de-a lungul arcuirii peretelui. De curiozitate, am intrat în pasaj și, imediat, am înțeles că este palatul Vulturul Negru. Era deja întuneric și pasajul era luminat artificial, creând o atmosferă de basm. La ieșirea dinspre Piața Unirii era o înbulzeală de nedescris. Nu înțelegeam ce e. Priveam buimacă în timp ce treceam printre oameni. Erau doar bărbați, jumătate jandarmi și jumătate suporteri că se cunoșteau după fularele de la gât. Era ceva zarvă și unii erau angajați în conversații, ba separat, ba mix adică jandarmi cu suporteri. 7Păreau identici și unii și alții și de-și schimbau hainele unii cu alții, n-aveai cum să faci diferența între ei. Eu nu înțelegeam de ce meciul e în pasaj. Vedeam ce e dar mintea refuza să înțeleagă. Apoi am aflat că, în seara aia, Bihor a făcut 1 – 1 cu Dinamo dar nu știu de ce la Vulturul Negru. O fi un loc de bravură... Oricum, jandarmeria știa și a venit la meci, masiv.
Palatul Vulturul Negru din Oradea are o istorie lungă și alambicată. Pe locația actuală, la 1714 se afla hanul Vulturul sau berăria orașului unde aveau loc principalele evenimente publice din oraș. Nu-i de mirare că și azi, tot acolo e adunarea suporterilor. Până în 1861 a funcționat și primăria orașului în această clădire care, inițial, avea 3 încăperi. În timp, clădirea s-a extins iar la 1835 a devenit un hotel important. În 1905 – 1908 a urmat o perioadă de transformări majore ale clădirii, inițiate de primărie care, apoi, a considerat că proiectul este prea complex și costisitor și a vândut locația. Proiectul de construcție, după demolarea clădirii vechi, a urmat, mai întâi, luniile unui stil ssecession care, ulterior, s-a transformat în baroc, cu multe ornamentații pe frontispiciu. Tot la 1907 a fost înființată Societatea pe acțiuni Vulturul Negru și Arborele Verde. Pentru construcția clădirii a fost deschisă o fabrică de cărămidă ce a furnizat cele 4 milioane de cărămizi necesare pentru ridicarea palatului precum și o bancă pentru a evita excrocarea încercată de furnizori, aceasta dovedindu-se a fi o decizie înțeleaptă. Astfel, construcția a fost terminată în decembrie 1908, recepția s-a făcut în 16 noiembrie 1908 iar deschiderea festivă în 1909.
Vitraliul cu imensul vultur negru instalat la ieșirea dinspre Piața Unirii l-am observat abia după ce am intrat în pasaj fiind mult mai vizibil astfel. A fost montat la 1909 după realizarea sa în atelierul Newmann K. Precum se vede și în ziua de astăzi, este un ansamblu de decorațiuni curbilinii realizate cu deosebită măiestrie. La vremea aceea, imobilul conținea cafeneaua Coroana, cofetărie, 2 săli de spectacole și 75 de camere precum și 35 de magazine. De-a lungul timpului au existat diverse transformări în destinația spațiilor palatului. În anul 2011 s-a început o restaurare amplă a hotelului ce a inclus și fațada care astăzi se prezintă extrem de atractiv.
Clădirea Vulturul Negru reprezintă emblema orașului Oradea, renumele său împletindu-se în evoluția urbei.
Trimis de Mioritik in 08.11.23 19:18:35
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
2 web add
https://m. youtube.com/watch?v=FHYGkCYeBqs
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Să descoperim Oradea, cu autobuzul turistic, și nu numai — scris în 08.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Piața Unirii, Oradea – „buricul târgului” , cum a denumit-o Doina. — scris în 26.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Cetatea din Oradea — scris în 25.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Oradea — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Oradea, mereu surprinzătoare! — scris în 19.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Arhitectură și povești - Centrul Istoric Oradea — scris în 09.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Casa Darvas- La Roche — scris în 25.07.22 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ