GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am vizitat Oradea la 4 ani după o experiență anterioară, când tot centrul era în reconstrucție.
Am fost motivat în acest demers de doi factori - un bun prieten a trecut pe acolo și mi-a spus că lucrările în centru au fost finalizate și merită văzut ce s-a făcut și faptul că, pe baza votului independent al turiștilor, Oradea a fost votată ca cea de-a șasea cea mai bună destinație pentru turism din Europa, devansând locuri mult mai trâmbițate și promovate.
Eu am ales un sejur de 5 zile, din care 2 zile întregi au fost dedicate vizitării Oradei și trebuie să spun că m-am cam înșelat în privința timpului alocat. Ceea ce, până la urmă, nu e rău, deoarece pot reveni să completez vizita, fiind chiar încântat de ceea ce se întâmplă acolo! Și asta o spune un bucureștean!
Așadar să purcedem la vizita prin Oradea.
Dacă vreți să vă stabiliți niște coordonate clare, recomand să începeți cu turul cu autobuzul pus la dispoziție de primărie, contra sumei de 10 lei/turist. Nu e un hop on-hop off, e un tur fără opriri cu explicații în limba română, care vă oferă imaginea de ansamblu a obiectivelor importante. Eu l-am găsit foarte folositor, iar punctul de plecare este din fața Bisericii cu Lună/Piața Unirii.
Și pentru că turul se încheie în Piața Unirii, recomand să faceți un tur al pieței și să vedeți toate clădirile renovate despre care aveți deja datele oferite din timpul plimbării cu mașina și puteți mai bine înțelege ce au reprezentat în istorie, oprindu-vă pentru o ascensiune în Turnul Primăriei, de unde aveți o minunată perspectivă asupra orașului.
Apoi, puteți continua pe str. Vasile Alecsandri (pietonală), prin parcul 1 Decembrie și Piața Emanoil Gojdu, până la Cetatea Oradea, unde bifați două obiective - Cetatea și Muzeul orașului Oradea! Amândouă foarte interesante, parte a istoriei locurilor, pe care vă las să le descoperiți singuri. Doar o mențiune - în cadrul muzeului, până la sfârșitului lui 2022, veți găsi o mică expoziție personală unică: ” Povestea de dincolo de mărgele” , a doamnei doctor Mariana Casian. Nu doar vă va impresiona, vă va lăsa fără cuvinte!
Și astfel s-a cam terminat prima zi de vizitare!!!
Ziua următoare am optat pentru vizitarea Muzeului Țării Crișurilor, amenajat prin atragere de fonduri europene, ceea ce se întâmplă în toată zona, motiv pentru care nu pot decât să felicit edilii!
Acesta este amplasat în fosta Garnizoană Oradea, păstrând somptuozitatea clădirii istorice, dar aducând noul prin tot ce oferă spre vizitare. Practic, este o geneză a vieții pe pământ, prezentată pe etape istorice, fiecare sală dispunând de mijloace moderne interactive de prezentare a perioadei respective. Este un loc extraordinar pentru copii, și nu numai, de a înțelege ce s-a întâmplat pe pământ de la începuturi până în prezent!
În cadrul complexului funcționează și Vivariul, pe care îl recomand!
Această vizită a cam umplut ziua, permițându-ne totuși o pauză de cafea și un drum pentru un prânz copios la un restaurant în afara orașului (inițial am vrut să mâncăm la Ciuperca, admirând în același timp locurile de pe deal, dar am prins o mică nuntă de vreo 300 de persoane, așa că ne-am reorientat).
Important - dacă mergeți cu mașina, parcările din Oradea sunt fără plată de vineri, ora 18, până luni, ora 07, mai puțin Zona 0. Eu am parcat la circa 200 de metri de Primărie, într-o parcare cu acces din str. Tudor Vladimirescu.
Despre recomandările gastronomice o să scriu în altă postare și vă asigur că sunt lucruri de foarte bine.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Se vede implicarea autorităților pentru a face din Oradea un loc unde să te bucuri că trăiești!
Un singur minus, lucrările din Piața Gojdu, care au impact asupra accesului spre Cetate!
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Există posibilități de relaxare, sunt parcuri frumos amenajate, faleza Crișului Repede, zona pietonală cu multe restaurante, cafenele și cofetării.
Mi s-a părut ciudat faptul că, deși weekend, lumea se retrage destul de devreme spre case, pe la ora 21 deja e cam pustiu. Probabil că nici perioada anului nu prea ajută!
Trimis de Marelte in 19.11.22 15:06:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA. A mai fost în/la: Am mai stat în Oradea la hotelul Caro, pe care îl recomand.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marelte); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Oradea şi împrejurimile, ORADEA" (deja existentă pe sait)
@Marelte: Cred ca nu exista articole scrise aici in ultima perioada despre Oradea, care sa nu vorbeasca frmos despre acest oras, si imi doresc sa ajng si eu pe acolo.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Te încurajez în demersul privind vizitarea Oradei, cu mențiunea că, pentru un bucureștean, distanța te omoară, așa că ai nevoie de cel puțin 5 zile.
Eu, la dus, am plecat pe la prânz și m-am oprit seara în Sibiu, unde am găsit o cazare foarte bună, având ca obiectiv și vizitarea Muzeului Aurului din Brad.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Să descoperim Oradea, cu autobuzul turistic, și nu numai — scris în 08.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Piața Unirii, Oradea – „buricul târgului” , cum a denumit-o Doina. — scris în 26.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Cetatea din Oradea — scris în 25.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Oradea — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Vulturul Negru — scris în 08.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Arhitectură și povești - Centrul Istoric Oradea — scris în 09.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Casa Darvas- La Roche — scris în 25.07.22 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ