ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Chei, peșteri și mănăstiri

TIPĂREȘTE

Despre Oltenia de sub Munte s-a mai scris: este un ținut fabulos, încărcat de istorie și de spiritualitate, o zonă unde nici măcar o săptămână nu e suficientă pentru o explorare completă a bogățiilor sale turistice. În acest articol doresc să mă concentrez pe o mică zonă ce înmănunchează pe un teritoriu foarte mic o multitudine de obiective turistice de natură religioasă, istorică, naturală și industrială. Este vorba despre zona comunei Costești, județul Vâlcea.

Am avut ocazia de a vizita această zonă de foarte multe ori în ultimii 6-7 ani. Din DN 67 se desprinde DJ 646 către Costești și mănăstiri, bine semnalizat prin indicatoare maro. Dar înainte de a ajunge aici, cu 1,5 km înapoi către Râmnicu Vâlcea se află interesantul Muzeu al Trovanților, conglomerate de nisip, cu formă preponderant rotundă, de dimensiuni foarte mari- anumite exemplare. După 6,5 km de la micul scuar unde facem dreapta pe drumul județean întâlnim unul din cele mai cunoscute obiective din zonă: Mănăstirea Bistrița Olteană. Boierii noștri (mai ales cei cu ceva minte și carte), pe lângă exploatarea țăranilor și petrecerile cu lăutari, au contribuit la înălțarea unor minunate lăcașuri de cult, centre principale de cultură în acea vreme. Astfel a procedat și marele ban al Craiovei – Barbu Craiovescu – care alături de frații săi și de alți câțiva boieri pun bazele acestei superbe mănăstiri. Pe plan cultural se detașează faptul că aici a fost înființată prima tiparniță din Țara Românească, condusă de monahul Macarie; pe plan spiritual este cunoscută datorită moaștelor Sf. Grigore Decapolitul (aduse la mănăstire chiar de Craiovești la sfârșitul secolului al XV-lea). Ce mi-a plăcut în biserica centrală, în stil neogotic? Pictura maestrului Gheorghe Tattarescu (1850), care e divină, și cele două icoane lamelare ce relevă trei chipuri sfinte, depinde de unghiul din care privești. Nu ratați nici bisericuța bolniță, situată în spatele complexului, cu frumoase picturi exterioare.

Un obiectiv foarte interesant este Peștera Sf. Grigore Decapolitul ori Peștera Liliecilor, aflată deasupra cheilor, cu punct de acces din curtea mănăstirii, prin gangul din fața bisericii. De acolo pornește o potecă îngustă e urcă în zigzag printre stânci, cu balustrade de fier în câteva locuri mai periculoase. Pe această cărare ne-am „întâlnit” într-o toamnă cu un mic scorpion. Priveliștea ce se deschide de la înălțime către mănăstirea Bistrița, cheile Bistriței și schitul Păpușa e superbă, mai ales toamna. Peștera adăpostește o colonie de lilieci și două biserici – este o situație inedită; nu vă speriați de cei câțiva metri de la intrarea în peșteră: pereții sunt foarte apropiați dar nu e nici un pericol.

De la poarta de acces către Mănăstirea Bistrița continuăm în dreapta și urmăm drumul pietruit de pe lângă gardul mănăstirii, fără a traversa podul peste râul Bistrița. După câteva sute de metri ajungem la alt pod și la o barieră, ar fi bine să lăsăm autoturismul aici pentru a ne bucura în tihnă de Cheile Bistriței Oltene. Până să intrăm în chei admirăm urmele Podului Reginei Maria – era vorba de un pod încă din vremea domnitorului Bibescu, de la jumătatea secolului al XIX-lea, utilizat și de Regina Maria și suita ei pentru plimbări de relaxare, atunci când venea la culele de la Măldărești. Din păcate el s-a tot degradat, balustradele de fier au fost furate și chiar citeam că ar fi fost luat de o viitură. Monumente istorice sunt considerate și însemnele creștine sculptate în peretele de piatră, deasupra albiei râului.

Trecem podul relativ nou de peste râu și înaintăm pe drumul forestier pe o distanță de 1 km prin cele mai înguste chei de calcar din România, cum sunt ele considerate. Pereții de calcar se apropie unul de celălalt doar la câțiva metri. Apa vijelioasă a Bistriței, strânsă între stânci formează câteva mici cascade spectaculoase. După o jumătate de kilometru de mers pe jos, pe partea stângă găsim un panou explicativ și o potecă abruptă ce urca pe versant. Am ajuns la Peștera Urșilor; la vizitele anterioare nu știam despre această peșteră, acum eram chitiți să o găsim, deși nu cunoșteam cât de mult e de mers prin chei până la ea. Urcușul e abrupt, rădăcinile de copac și pietrișul sunt un obstacol, totuși există un cablu ce te ajută la escaladat. Odată ajunși în „buza” peșterii o răcoare puternică te întâmpină; intrarea e impresionantă: un portal de peste 30 m înălțime. Se poate coborî pe o pantă accentuată și înainta câțiva metri spre interior, dar peștera nu e amenajată ori electrificată.

Tot în zonă, peste râul Bistrița, se urcă pe un drum cu serpentine la Mănăstirea Arnota; este o distanță de aproximativ 5 km între mănăstirile Bistrița și Arnota. Loc de veci al unui domnitor ce a marcat o epocă, Matei Basarab, Mănăstirea Arnota a fost restaurată în ultimii ani. De sus, de lângă complexul religios, se deschide o panoramă superbă asupra întregii văi. În dreapta drumului ce urcă la Arnota se află o mare carieră de calcar; o bandă transportoare duce calcarul la baza dealului de unde este încărcat în vagoane și transportat pe o linie de cale ferată îngustă, cred că singura de acest gen funcțională din Oltenia. Tot în apropiere se mai află câteva lăcașuri de cult, dintre care cele mai interesante sunt: Schitul Păpușa (1712; se urcă pe culme timp de aproape 20 minute) și Schitul 44 de izvoare (1701, renovat și restaurat în ultimii ani).

După cum observați, într-o zonă de doar câțiva km pătrați, se află o multitudine de obiective u tentă turistică și religioasă care acoperă o zi întreagă. Despre fiecare în parte se găsesc informații pe Internet, iar diverse ONG-uri promovează zona, chiar și prin proiecte europene.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.03.15 18:50:55
Validat / Publicat: 15.03.15 20:01:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1958 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Trovanți în Rezervația de la Costești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

calatorul
[12.05.15 16:56:51]
»

Interesant, mi/am completat harta turistica pentru viitoarea excursie prin zona, cu cateva locuri noi. Multumim.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oltenia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.62036180496216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1