ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.06.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Locuri de vizitat in Oltenia

TIPĂREȘTE

In Oltenia am fost timp de doua weekend-uri, in iunie 2009 si in mai 2010, si am fost foarte placut impresionata atat de frumusetile zonei, cat si de modul in care este intretinuta.

In primul weekend ne-am cazat la Polovragi, la pensiunea Cheile Oltetului, destul de retrasa si de aproape de chei. Imediat cum am ajuns, dornici de miscare, am luat la pas Cheile Oltetului, cu o oprire la Pestera Polovragi.

Cheile, incadrate la stanga de Parang iar la dreapta de muntii Capatanii, nu sunt extrem de impresionante, dar este destul de relaxant sa le parcurgi. La Pestera Polovragi era coada din cauza autocarelor cu elevi veniti sa o viziteze.

Tot in zona se afla si Manastirea Polovragi.

Nu departe de Polovragi se afla Pestera Muierilor, situata in Baia de Fier. Mai impresionanta decat Polovragi, Pestera Muierilor se parcurge liniar: se intra printr-un capat al pesterii si se iese prin altul, ghidul avertizandu-ne ca daca avem probleme cu claustrofobia ar fi bine sa nu intram, pentru ca el nu se mai intoarce. In pestera sunt destule zone unde nu se poate merge in picioare iar intrarea se face la interval de jumatate de ora.

Un alt punct pe traseul nostru a fost Ranca. In perioada in care am fost noi drumul nu era asfaltat integral pana in statiune. Zona este pitoreasca, insa mi s-a parut greu sa te relaxezi in plin santier. Intentionez insa sa revin la Ranca pentru a traversa muntii pe nou-asfaltata Transalpina :).

A doua zi, la intoarcerea spre casa ne-am oprit mai intai la Manastirea Bistrita, de unde am urcat la Pesterea Liliecilor, care adaposteste Biserica Sfintii Arhangheli. Am ratacit putin pana am gasit indicatorul spre pestera, dar odata intrati pe poteca directia este clara. Nu uitati sa aruncati o privire spre Manastirea Bistrita in timp ce urcati spre pestera - panorama este foarte frumoasa.

Intrarea in Pestera Liliecilor se face printr-un culoar foarte ingust – noroc ca nu se merge mult. Interiorul mi s-a parut impresionant: a fost pentru prima data cand am vazut o biserica intr-o pestera. Mai vazusem biserici sapate in stanca, dar nu construite efectiv intr-o pestera.

In acelasi weekend am vizitat si Manastirea dintr-un lemn.

A doua tura in Oltenia, din mai 2010, a fost la fel de bogata. Am vazut Targu Jiu, Cheile Sohodolului, Ponoare, Manastirea Tismana, Casa lui Brancusi de la Hobita, Culele de la Maldaresti, Manastirea Hurezi si Muzeul Trovantilor.

In Targu Jiu – prima oprire – am vazut, evident, operele lui C-tin Brancusi (nu mai detaliez, pentru ca mi se pare de prisos). Dupa care ne-am indreptat spre comuna Runcu, unde ne-am si cazat, la Pensiunea Bella (vezi review aici). Desi situata in sat si destul de putin promovata (mi s-a parut mie), pensiunea mi-a placut foarte mult - atat camerele, cat si curtea interioara imensa, unde puteai sa lenevesti in voie in hamac. Gazdele au fost foarte amabile, singura problema fiind ca a trebuit sa ne decidem ce vrem sa mancam atunci cand am rezervat camerele, pentru ca nu au un restaurant propriu-zis.

De la pensiune se ajunge usor in Cheile Sohodolului, situate la iesirea din sat. Zona este spectaculoasa, desi pe mine personal m-au deranjat destul de tare masinile care tot treceau prin chei.

A doua zi, ne-am trezit de dimineata si ne-am indreptat spre Ponoare, unde am vazut Podul lui Dumnezeu, un pod natural creat prin surparea peretului unei pesteri, Lacul Zaton, care era destul de secat cand am fost noi, si Padurea cu liliac, unde am vazut chiar si o caprioara.

Despre manastiri nu mai scriu, pentru ca sunt arhicunoscute, si nici despre Casa memoriala C-tin Brancusi sau culele de la Maldaresti, despre care am vazut ca sunt destule informatii.

As mai adauga un singur aspect, despre trovanti, numiti si « pietre care cresc » si care iau forme interesante. Exista un Muzeu al Trovantilor in Costesti, foarte aproape de drum. Nu este ceva extrem de impresionant pentru un profan in domeniu, dar cred ca merita o oprire de zece minute :).


[fb]
---
Trimis de iuliaen in 10.06.11 19:21:38
Validat / Publicat: 10.06.11 20:09:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliaen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pensiunea Cheile Oltetului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

zapacitu
[10.06.11 21:04:47]
»

Bravo iuleane, ai surprins esenta unei regiuni foarte dragi mie, doar traiesc aici, insa pot aduce cateva completari daca imi este permis biensur...

"Muzeul Trovantilor" de la Costesti este unul deosebit prin efectele pietrelor cu forme rubensiene asupra aurei energetice umane, cel putin asa lasa sa se inteleaga unii dintre practicienii de specialitate. Au fost sesizate, mai ales nocturn, persoane contopite cu aceste roci, intr-o meditatie profunda. Datorita decentei, nu pot spune nimic despre felul cum erau imbracate respectivele persoane...

Nu fabulez, este ceva real...

Trovantii sunt categorisite drept pietrele care cresc. Sunt de fapt niste formatiuni geologice alcatuite din carbonat de calciu in exces, nisip si gresie. Pacat ca multi dintre trovantii mai mititei sunt "imprumutati" pe perioada nedeterminata de numerosii vizitatori...

Ca punct de interes legat de muzeul acesta outdoor, ar putea fi ca pe aici a trecut oastea condusa de un celebru lider in voga la un moment dat, in nu mai putin celebrele "razboaie ale huilei".

Et in Arcadia ego...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[10.06.11 21:14:38]
»

Pensiunea "Cheile Oltetului" o ochisem si eu cand am fost la Manastirea Polovragi si chiar admiram pozitionarea de exceptie a acesteia, poate iti faci timp sa povestesti cum a fost la pensiune.

Foarte frumoase fotografiile! Ai idee de ce i se spune acelui pod, "Podul lui Dumnezeu"?

iuliaenAUTOR REVIEW
[10.06.11 22:03:18]
»

@zapacitu: Multumesc pentru completari. Am citit si eu ceva informatii despre trovanti dar tot ma declar profan in domeniu . Cat despre persoanele care ii "imprumuta", cred ca sunt destule. Noi am dat peste unele care voiau sa ni-i vanda.

@magdalena: Despre pensiune nu pot sa spun prea multe. In general mi-a placut. Era curat si nu am avut niciun fel de probleme cu apa calda sau altceva. Mancarea nu mi s-a parut extraordinara, dar per total am fost multumita.

Cat despre Podul lui Dumnezeu, sunt mai multe legende, din cate am citit eu. Una dintre ele este ca in pestera Ponoarele locuia Diavolul. Saturandu-se de raul provocat de acesta, oamenii i-au cerut lui Dumnezeu sa-i scape de el. Asa ca Dumnezeu a lovit cu palma tavanul pesterii si aceasta s-a prabusit peste intrare.

Diavolul a reusit sa scape, iesind pe cealalta parte a pesterii si s-a agatat cu ghearele de Dealul Pesterii, formand santuri in calcar, denumite campiile de lapiezuri.

O alta legenda spune ca Dumnezeu a construit podul pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca spre Tismana, dupa ce oamenii l-au alungat din comuna, unde a vrut sa construiasca o manastire.

Cert este insa ca acesta este unul dintre foarte putinele poduri naturale din lume.

webmaster
[10.06.11 23:11:09]
»

... Pensiunea Bella. Desi situata in sat si destul de putin promovata (mi s-a parut mie), pensiunea mi-a placut foarte mult

@iuliaen, ar fi pacat sa nu ne spui mai multe despre aceasta pensiune care ti-a placut atat de mult. Poti adauga impresiile tale, facand click aici.

Poti scrie, totodata, in masura timpului disponibil, si despre pensiunea Cheile Oltetului, aici.

Multumim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iuliaen, magdalena, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oltenia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053982019424438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1