ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Alte locuri de lângă Sibiu

TIPĂREȘTE

Gheorghe și Ion locuiesc în sate diferite. O dată la o întâlnire Gheorghe îl întreabă pe Ion:
-Cum se face la voi la o înmormântare? Mortul se îngroapă cu popa?
-Nu Ioane, la noi popa rămâne afară...

În următoarele rânduri voi descrie trei locuri de văzut din împrejurimile Sibiului. Lipsa de timp liber egal sărăcia omului (sau sărăcia scrisului pe AFA), doar atât am mai putut să vizitez în ultima perioadă, dar las că recuperez eu...

Comuna cu trei sate (impresii aici) mai oferă câte ceva turistului. Dacă cei care vizitează Sibiul și circulă dinspre Brașov pe DN1/E68 undeva la 8 km de centrul municipiului în dreptul comunei Șelimbăr vor putea să facă o oprire și să viziteze Ansamblul Memorial Șelimbăr. După alt km în direcția Sibiului la stânga există un drum nemodernizat pe care se vor circula aproximativ 3 km, și se va putea vizita Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului. Și pentru ca obiectivele să fie la pachet în apropierea mânăstirii există un loc de recreere/de făcut grătare în pădure șiLacul Șopa numai bun pentru pescuit. Eu voi descrie toate acestea în ordinea vizitei.

Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului

Accesul se face dinspre Sibiu în direcția Brașov. Se va iesi din oraș dinspre zona comercială, Mall iar după aproximativ 3 km în dreptul localității Șelimbăr imediat după podul de peste râul Seviș vom observa indicatorul maro. Urmează un scurt drum de pământ dar care va pune la încercare suspensiile mașinilor. Urcând puțin la dreapta vom observa Sibiul în depărtare, la stânga munții Făgăraș, drept înainte pădurea Șopa iar complexul pe partea dreaptă a drumului. Există parcare amenajată pentru câteva zeci de mașini.

Locul unde se află mânăstirea în stil iulian cu început de construcție anul 1999 nu a fost ales din întâmplare. Este un loc liniștit departe de forfota orașului cu o pădure și râu în apropiere și cel mai interesant lucru: cândva în 1599 aici a avut loc bătălia de la Șelimbăr la care a participat Mihai Viteazu. Dacă la început s-a construit o biserică mai mică și probabil o anexă, în prezent pe lângă lăcașul de cult inițial mai găsim una construită în stil grecesc mai mare și aproape terminată, mânăstirea în sine/bloc de chilii cu sală de mese și multe anexe. S-a amenajat chiar și un cimitir pe lângă biserică. Între cele două biserici se află o capelă așa zisul altar de vară.

În acest loc unde trăiesc aproximativ 10 călugări se muncește din greu, am văzut sere, teren agricol cultivat, și animale domestice. Am primit informații chiar de la un duhovnic pe care l-am abordat în curtea complexului și l-am rugat să-mi dea ceva informații. Așa am aflat că există locuri de cazare pentru pelerini, nu cunosc în ce condiții, important este că dacă se dorește se poate. M-a lăsat să intru în biserica mare pe urmă și-a cerut scuze, a plecat, avea treabă în bucătărie. Biserica mare dacă în exterior este finalizată, interiorul este încă nepictat și nefinisat. Dar mobilierul se află deja a locul lui, și două lustre mari își fac datoria de a ilumina încăperea.

În biserica mai mică veche am intrat dar am ieșit repede afară. Tocmai avea loc o înmormântare, din acest motiv nu am poze personale din interior. Aici interiorul este complet finisat și pictat. Ceea ce am mai observat că curtea este aranjată frumos chiar dacă nu este 100% finalizată. Se mai poate vedea o fântână interesantă în apropierea serelor acesta are un acoperiș în formă de bulb deasupra iar în vârful bulbului o cruce. Tavanul deasupra fântânii este pictat.

Lacurile Șopa

Majoritatea sibienilor au auzit sau au fost la aceste lacuri, dacă nu la pescuit dar măcar la un grătar. Este cel mai la îndemână loc de recreere pentru câteva ore la o oarecare distanță de gălăgia orașului. Sînt lacuri artificiale construite cu dig, săpate în anii 1960. Aparțin Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu. Nu știu ce specii se puteau pescui aici, nu-mi aduc aminte, dar în trecut am pierdut și eu vremea pe aici. Se putea ajunge cu bicicleta, pe acea vreme nu aveam alt mijloc de transport. În prezent există un plan de a transforma locul în ceva de agrement pentru a atrage public local sau turiști. Am coborât puțin la lacuri, zona a devenit destul de sălbatică, nu arată prea bine în prezent.

Ansamblul Memorial Șelimbăr

Ieșind din nou pe DN1/E68 pe același drum rupt vom circula încă un km după care observăm foarte bine încă din drum acest monument al eroilor construit în 1932. Obeliscul și cimitirul simbolic se află sus pe un dâmb mult deasupra drumului. Există o parcare suficient de mare chiar și pentru camioane, de fapt tot timpul staționează măcar unul pe aici. Pentru a ajunge la obelisc vom urca pe niște scări. Ajunși la fața locului vom găsi în mijloc un obelisc de aproximativ 3,7 m și o mulțime de cruci de piatră. La baza obeliscului găsim inscripția: În amintirea ostașilor lui Mihai Viteazul căzuți pe acest loc în 1599 și a ostașilor români căzuți pe întinsul țarei în războiul 1916-1919... Jamboreea iulie 1932. Deasupra inscripției se vede o cască de soldat.

Ceea ce am mai aflat că inițial au fost 33 soldați români și 8 soldați austrieci înmormântați aici. Ulterior au fost transferați într-o criptă din biserica din Șelimbăr. De la obiectiv aflându-ne mai sus ne putem uita în toate direcțiile, astfel se vede foarte bine comuna Șelimbăr, împrejurimile și satele din jur și mai ales munții Făgăraș și Cindrel

Recomand vizitatorilor sibiului aceste trei obiective


[fb]
---
Trimis de AZE in 14.12.18 22:55:55
Validat / Publicat: 15.12.18 06:24:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 1080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ajungem și la mânăstire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.19418120384216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1