ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Din nou la Duzii lui Cuza

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

iata-i din nou falnici, umbrosi, colorati in culorile toamnei, duzii mei dragi, Duzi lui Cuza, ultima data cand i-am vazut in primavara lui 2012 erau tunsi, ciuntiti cu crengi nu mai mari decat 1 metru, am mai scris despre ei chiar aici pe AFA (vezi impresii), Doamne au trecut 13 ani!

In fine, a venit din nou in tara o prietena plecata in celalalta parte a lumii Australia, ne aflam in masina si deodata ea a remarcat un indicator pe care scria " Spre Ansamblul Curtii Domnesti Jitianu", mi-am adus aminte cum cu multi ani in urma cand in Craiova au aparut aceste indicatoare cum si eu ma intrebam despre ce este vorba?

Este doar o chestiune de marketing, cuvintele " Curtea Domneasca" nu-si au rostul. este vorba de Manastirea Jitianu, am lamurit-o despre ce este vorba si apoi a aparut intrebarea, vrei sa mergem?

Si am pornit, dureaza o jumatate de ora drumul pana acolo din centrul Craiovei.

Initial am stat sa ma gandesc un moment, mai are rost sa scriu ceva, am spus cam tot in acele impresii, dar apoi m-am gandit ca foarte probabil va urma un aflux important de turisti odata cu deschiderea Targului de Craciun, iar din pacate posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt oarecum limitate in Banie, de ce sa nu le ofer acestora o optiune de a-si petrece cateva minute de calitate departe de forfota orasului.

Spre deosebire de ultima data, manastirea arata "tzipla", cum ar zice nepoatele mele, atat exteriorul cat si interiorul, ultima oara pictura din pronaos era acoperita de schele, acum a fost complet restaurata, fac aici o paranteza, la un moment dat pictorul Gheorge Tattarescu a efectuat lucrari de restaurare, stilul frescelor seamana foarte mult cu cel din Biserica Sf Ilie din Craiova pictata tot de acesta, poate de aici vine stilul neoclasic al picturilor interioare.

In plus intr-un colt din incinta manastirii a aparut un grup de pietre funerare din secolele 18-19 despre care din pacate nu am putut sa obtin nici o informatie, noi impreuna cu o pereche de tineri fiind singurele persoane prezente la fata locului.

Am petrecut mai mult de o ora jumatate, facand poze, dand inconjur bisericii, am aprins lumanari pentru cei dragi care ne-au parasit, ne-am odihnit pe o banca rasfatati de soarele bland, ne-am bucurat de liniste.

apoi am mers sa luam masa la Preajba, unul din putinele locuri in care puteai evada din oras inainte de 1989... dar despre asta am sa povestesc alta data!

deci daca ajungeti curand in Craiova, va recomand sa luati in calcul o evadare in acest loc istoric, in vecinatatea Duzilor lui Cuza!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Cristian_h in 01.11.25 20:02:12
Validat / Publicat: 02.11.25 07:51:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: in jur de 35 de tari din 3 continente

VIZUALIZĂRI: 61 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 [fără descriere]
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Craiova:

SOCIALs