GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Baisoara si Muntele Baisorii - Relaxare si aer curat langa Cluj
Statiunea Muntele Baisorii sau Baisoara, mai simplu, este la 50 km de Cluj, la o altitudine de 1481m, intr-un cadru natural superb de munte. Accesul in acesta statiune se face pe 2 parti. Din Cluj se merge prin Floresti, Luna de Sus, pe sub noua autostrada, Savadisla, iar din localitatea Baisoara facem dreapta, dupa care urmeaza satul Muntele Baisorii si apoi urcam in statiune.
Precizez ca acest drum, intre Cluj si Loc. Baisoara, este foarte rau din cauza contructiei autostrazii. Din Turda, drum care este putin mai bun si mai pitoresc, se merge spre Campeni, iar din localitatea Buru facem dreapta.
Aici drumul spuneam ca este putin mai pitoresc, deoarece mergi pe malul apei ca printre niste chei, este chiar si o cariera de piatra si o mina. Treci prin Iara, iar din Baisoara drumul este comun cu cel care vine din Cluj. In aceasta statiune, gen Paltinis, au explodat constructiile de cabane si pensiuni. Este un loc de evadare in week-end si nu numai. Daca inainte puteai sa te cazezi doar la cateva locatii, acum este plin de locuri de cazare.
Aceasta statiune este apreciata in special de iubitorii sporturilor de iarna, existand o partie de ski dotata cu teleski. Eu nu schiez, deci nu stiu detalii despre cum este partia, ce va pot spune e ca iarna nu ai unde parca masina. Privelistea este splendida. In zilele cu cer senin se pot vedea in zare chiar si muntii Fagaras.
Pt cei care nu sunt amatori de ski, exista multe trasee, poteci, plimbare cu atv. Noi tot timpul urcam si pe partie cu masina, dar si pe un drum care duce ceva statie meteo, din cate am auzit, nu stiu, nu am ajuns pana acolo, dar e foarte frumos. Drumul care duce de la cabana la partie este si el splendid, printre brazi, veverite, muschi pe jos, aer curat si liniste totala, vara in special.
Despre cazare, ce pot sa zic, am stat de cateva ori la Hotel Alpin, care este fosta cabana de pe vremea lui Ceausescu, renovata foarte frumos, nu vreau sa fac reclama, dar ii cunosc pe patroni si stiu ca l-au renovat foarte bine si mai stiu ce era inauntru in momentul cand au cumparat cabana.
Am fost personal inauntru si am crezut ca niciodata nu-l vor putea renova. Dar, a iesit foarte frumos. Si mancarea este foarte buna. Dupa o plimbare prin aceste locuri frumoase te vei intoarce acasa cu bateriile incarcate si foarte "aerisit" si relaxat. Se pot face multe excursii, in zona sunt Cheile Turzii, Valea Ierii, Manastirea Muntele Rece, Barajul Tarnita, Belis Fantanele. Mai multe detalii click aici, click aici
Trimis de Alina Morar in 09.05.10 21:30:51
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Morar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Acum multi ani cand aveam cu 30kg mai putin obisnuiam sa bat muntii cu pasul, de aici de la fosta cabana, inteleg ca acum este hotel Alpin, se poate ajunge in Rezervatia Scarita-Belioara, care era atunci in grija Facultatii de Agronomie din Cluj, era deosebita prin bogatia de specii de plante endemice.
In acea vreme existau placute cu denumirea in latina a acestora, arealul acesteia se afla pe culmile unor stanci, urci, urci si cand ajungi sus brusc se casca o prapastie de 500/600 metri, sus aveai impresia ca te aflii intr-o gradina botanica, iar drumul pana acolo trecea printre palcuri de brazii si pasuni in care se aflau acele sure cu acoperis tuguiat din paie specifice apusenilor, aici a fost singurul loc din Romania in care nu m-am facut inteles la o stana unde ciobanii vorbeau doar ungureste, ma intreb cum mai arata acea rezervatie!
Drumul pana la Baisoara (prin Floresti) e prost de cand il stiu... Iar partia, din pacate au fost ani cand a fost complet neingrijita. Cu toate astea, lumea merge in continuare la Baisoara, ca de, e aer de munte, locul e frumos (desi aglomerat rau, cum spui si tu) si e cat de cat aproape de oras.
Ma bucur sa aud ca au renovat hotelul Alpin, stiu ca era o cazatura acu vreo 4 ani, cand am fost eu ultima data in zona
Am auzit de rezervatia Scarita Belioara, dar nu am vizitat-o inca. In zona aceea, cred ca e si Pestera Huda lui Papara. Oare e vizitabila de oricine? Stiu ca e mai complicata, din cauza unei ape care intra in pestera.
mutat la "Descopera Ardealul", cred ca se potriveste foarte bine la aceasta sectiune. sters noua sectiune creata.
Foarte frumoasa aceasta descriere, peisajele sunt superbe. Un vot.
Pentru @alina morar
Huda lui Papara este cea mai mare pestera din Muntii Trascau , are putin peste 2 km , fiind strabatuta de un curs de apa ce face dificil accesul .
Chiar la intrare este un lac pentru traversarea caruia e necesara barca pneumatica , apoi o stanca mare blocheaza inaintarea obligand la catarare prin apa prin asazisa Cascada Evantai . La temperatura apei de aici , fara costum izopren nu aveti sanse . Efortul e rasplatit in Sala Minunilor de cateva stalactite groase , de aici incolo inaintarea devine si mai grea si orientarea prin labirintul de culoare dificila.
Concluzie : de evitat .
interesant ca review-ul scris este referitor la impresii culese pe timp de vara. eu stiam ca iarna este sezonul de mers la Baisoara. Noi am fost intr-o iarna (nu asta ce-a trecut, ci in aialalta, la inceputul lui 2009) la o zi de schi.
partia este lunga dar si destul de dificila mai ales pe portiunea de jos, atat din cauza pantei foarte abrupte cat si din cauza ca daca zapada nu este suficienta apar coltzi de piatra. din pacate se termina brusc, in panta fara nicio amenajare speciala, doar vezi ca la un moment dat este o coada la telescaun si tu trebuie sa faci cumva ca sa opresti pt ca altfel risti sa intri in padure.
in zona sunt mai multe pensiuni si hoteluri, pe noi nu ne-a interesat decat o masa de pranz pt ca am fost doar pt o zi. am mancat la niste preturi neobisnuit de mici, imi amintesc ca am mancat 3 pers (am fost cu sotia si cu un amic) pe saturate de nici 50 de lei. dar nu bag mana in foc ca este o regula in zona, poate am fost norocosi si am nimerit la locul potrivit.
imi amintesc ca cu parcare a fost destul de dificil, am parcat undeva pe marginea drumului, abia am gasit loc. o sa atasez si cateva poze, scuzati calitatea jalnica, aveam la noi doar un jaf de telefon.
Drumul dintre Vlaha si Baisoara este foarte bun acuma, l-au asfaltat. In sfarsit. Erau portiuni unde nu mai exista asfalt.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2018 Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia de schi Băișoara — scris în 17.01.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jan.2018 O minunăție din Apuseni: domeniul schiabil Buscat Resort din Cluj — scris în 09.01.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jan.2017 La schi prin curtea casei — scris în 31.01.17 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Batjocura la Pensiunea Andreea - Baisoara = Pensiunea Groazei — scris în 16.07.12 de CarinaI din CLUJ
- Jun.2012 Masa la Pensiunea Lara - o dezamagire totala — scris în 16.07.12 de Honeyqueen* din CLUJ - nu recomandă
- Sep.2011 Lara, locul in care frumusetea naturii se ingemaneaza cu maiestria omului — scris în 01.02.12 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ