ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.02.16
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La schi prin curtea casei

TIPĂREȘTE

Update: Am început să scriu cu calm, voie bună şi drag de locurile de aproape şi am ajuns la final cu o stare de proastă dispoziţie. Nu mă plâng, am vrut doar să ştiţi că nici mie nu îmi plac unele situaţii în care ne trezim. Că modul nostru de a face turism lasă de dorit, e compensat oarecum de locurile frumoase pe care le avem şi care cu greu pot fi egalate. Dar sunt atâtea piedici, atâtea lucruri cu care te simţi păcălit, atâtea gropi în care ai putea cădea cu totul încât nu poţi decât să te uiţi în curtea vecinilor că e mai frumoasă şi să vrei şi tu să sari gardul la ei. O să vedeţi voi ce m-a supărat dacă aveţi rabdare până la final...

Bine, trebuie să înţelegeţi expresia „curtea casei” într-un sens mai larg… Adică în cazul meu consider curtea casei prin judetul Cluj aşa că o să vă povestesc despre puţinele pârtii din zonă.

Uite că în curând se împlineşte un an de la primul meu articol, în care vă ziceam o poveste de drum din Munţii Tatra. Şi cu ce putem sărbători decat cu o altă poveste cu zăpadă, de data asta de mai aproape de casă, adică din locul cel mai apropiat care are în dotare o pârtie de schi rezonabilă. Zic rezonabilă, pentru ca cel puţin teoretic, exista o pârtie în Feleac, cam la 12 km de oraş. Dar este mai mult un loc de iniţiere, are mai puţin de 800 de metri lungime şi o diferenţă de nivel mai mică de 100 de metri. Chiar şi aşa, o cartelă cu 20 de urcări te costă vreo 80 de lei, iar programul în timpul săptămânii e de la ora 16 la 22.

O să vă povestesc mai mult despre Muntele Băişoara. Nu are romantismul pârtiilor de la Gaberl din Austria de care vă vorbeam anul trecut şi nici farmecul celor de la Salzstiegel, dar… are avantajul de a fi la vreo 60 de km de casă. De casa mea… să înţelegeţi corect... Aşa ca ne poate înhiba pentru o vreme dorul de ducă şi mai ales de zbenguială prin zăpadă. Ajungeţi uşor din Cluj, pe drumul spre Oradea, imediat dupa ce ieşiţi din Floreşti, faceţi stânga spre Luna de Sus şi Buru. Există indicator, n-aveţi cum să-l rataţi. Vlaha, Săvădisla, Lita, Liteni, vă duc pe direcţia bună, adică Băişoara. Acolo, să fiţi atenţi, primul drum la dreapta vă duce spre Valea Ieri. E foarte frumos pe acolo şi vara şi iarna, sunt trasee turistice şi puteţi face drumeţii şi ciclism montan. Dar nu e drumul nostru. Aveţi răbdare pâna la a doua intersecţie când puteţi s-o luaţi la dreapta. Sunt şi indicatoare spre Muntele Băişorii. Odată ce v-aţi pus pe direcţie nu vă mai faceţi griji. Ţineţi drumul principal şi începeţ să urcaţi. Până pe la 1200 altitudine. Pâna înainte cu câţiva km de a ajunge nu vedeam nici urma de zăpadă, dar lucrurile aveau să se schimbe dintr-o dată.

Staţiunea era cândva destul de aglomerată. Între timp s-au înmulţit pârtiile de schi şi oamenii s-au mai împrăştiat. Îmi amintesc acum câţiva ani cum stăteau echipaje de poliţie şi de la câţiva km de pârtii te opreau că nu mai aveai cum sa înaintezi sau să întorci maşina. Acum am reuşit să ajungem până în faţa celui mai mare hotel din staţiune: Hotel Alpin. Acolo sunt şi majoritatea cabanelor de închiriat, sunt şi câteva centre de închiriat schiuri, clăpari şi plăci.

E la 60 de km de Cluj, la o altitudine de 1200-1500 de metri, altitudine ce-i asigură o privelişte largă, deschisă spre zări îndepărtate. În condiţii de vizibilitate bună se pot admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Făgăraş. De pe unele vârfuri din apropierea staţiunii, într-o zi senină aţi putea admira Şurenau, Parângul sau Retezatul, iar dacă sunteţi cu adevărat norocoşi şi stelele se aliniază spun bătrânii de acolo că aţi putea vedea chiar Tatra Înaltă. Suntem pe partea de est a Muntelui Mare din Munţii Apuseni.

Staţiunea are două zone de schi. Pârtia Mare, la care aveţi acces şi din zona Hotelului Alpin după un traseu scurt prin pădure. Cam 150 de metri sunt până la pârtie, nu vă luaţi clăparii de la maşină, dar deşi drumul e lat nu aveţi acces decât pe jos. De fapt intraţi direct la jumătatea pârtiei, adică de unde urmează coborârea mai abruptă. În acel loc să fiţi atenţi şi la următoarele coborâri pentru că există un drum pentru plimbăreţi care traversează pârtia de-a latul şi trebuie să-i ocoliţi. E cunoscută şi sub denumirea de pârtia veche şi e dotata cu teleschi. Ca nivel de dificultate mie mi s-a părut uşoară pe prima porţiune şi destul de abruptă pe ultima parte. Se termină oarecum brusc cu nişte brazi care te opresc în cazul în care tu n-ai reusit la timp. Glumesc… toată lumea reuşeşte într-un fel sau altul, dar când vezi brazii în faţă e bine să scazi ritmul… :D.

Există şi o pârtie neagră pentru curajoşi, dar când am fost noi era închisă. Nu mă plâng, doar vă zic şi vouă. Nu vă imaginaţi că aş fi eu curajosul…

Pentru ce-a de-a doua zonă de schi, Buscat Ski Resort mai aveţi nevoie de răbdare la drum încă vreo 2.5 km. Din centrul staţiunii Muntele Băişorii aveţi un indicator imens spre Buscat care vă pune pe direcţie. Sunt trei pârtii deservite de o instalaţie de telescaun de câte două persoane. Plimbarea cu telescaunul este o plăcere, peisajele sunt de vis. Pârtiile mi s-au părut mai bine întreţinute, cel puţin când am fost noi, zăpada era mai bună. Avem o pârtie uşoară de 1300 de metri, una de dificultate medie de 800 metri şi una neagră de 900 de metri. Toate pornesc din vârful Buscat, iar când obosiţi puteţi face o pauză la Cabana Lupilor la un vin fiert. Despre preţuri nu am vrut să insist pentru că le găsiţi pe net. Dar tot comparând cu preţurile din Austria am început să ma enervez. 120 de lei un abonament de o zi în condiţiile în care pârtia e deschisă de la 10 (sau 9 în week-end) până la 17, iar nocturnă nu este. Dacă facem o conversie în euro ne iese cam 26 de euro pentru o zi întreagă. Să ne amintim de preţurile dela Gaberl Ski Resort din Austria despre care vă povesteam in articolul „Mai serviţi zăpadă? ”. Acolo era 25 de euro pentru adulţi doar că vorbeam de vreo 25 de km de pârtii. Iar pentru adolescenţi (14-19 ani) preţul era diferit, adică 14 euro. La noi cine trece peste 12 ani e taxat ca adult. Probabil copiii noştri-s mai maturi… sau mai înalţi?

Peisajele în schimb sunt la fel şi la noi şi în Austria. Ți-e lumea la picioare, te cațeri pe pietre, alergi spre munții ce se văd în depărtare, schiezi spre poalele lor, stai în zăpadă… sau în iarbă cu ochii-n cer. Dacă ai vrut liniște, o auzi şi aici. Dacă ai vrut adrenalină, o simți la fiecare pas.

Dacă ai energie și dor de ducă, te aşteaptă o grămadă de drumeţii. Marcajul cu o bandă roşie te duce până la Gheţarul de la Scărişoara. Vreo 20 de ore. Marcajul cu o cruce roşie te duce la Lupşa în judeţul Alba. Vreo 8 ore de mers. Marcajul cu cruce albastră te duce până la Ocoliş. Pe la jumătatea drumului vedeţi rezervaţia Scăriţa Belioara, apoi treceţi prin Cheile Runcului. Sunt şi câteva trasee de drumeţie ce se pretează la parcurgerea cu bicicleta pe munte pe drumuri forestiere şi prin păduri. Dar despre toate astea poate o să vă spun mai multe la vara. Iarna parcă tot pârtiile mă atrag mai mult chiar dacă îmi provoacă şi dureri de cap.

În juteţul Cluj mai există o pârtie de schi care în acest moment este în curs de amenajare. Sper că pe final... Lucrările au început de mai bine de 10 ani, dar au fost cu pauze. Poate că aşteptarea merită pentru că e într-un cadru natural de poveste. În localitatea Mărişel cu vedere la lacul Beliş. Săptămânile trecute erau pe acolo câţiva împătimiţi de schi dispuşi să-şi plimbe schiurile în spate, zăpadă era suficientă, teleshi sau scaun... încă nu. Deocamdată nu spune nimeni nimic, dar s-ar putea să îi dea drumul din acest sezon. Cât a mai rămas… Vă anunţ eu.

Despre drumul către Muntele Băişoara v-am spus pe unde s-o luaţi presupunând că veniţi de la Cluj. Nu e singura variantă. Dacă veniţi mai din sud, la Turda puteţi să o luaţi spre Mihai Viteazu, Iara, Băişoara, Muntele Băişorii. Sau altă alternativă Turda, Petreştii de Jos, Crăieşti, Filea de Jos, Filea de Sus, Băişoara, Muntele Băişorii. Acesta din urmă merge o bună bucată în paralel cu Autostrda Transilvania şi e aproape necirculat. Pe alocuri şi necirculabl… Acum câţiva ani când s-au făcut lucrări la autostradă şi a fost folosit de utilaje la greu. Nu a mai fost reabilitat, deşi oamenii erau convinşi că reparaţiile se vor face, că doar aşa li s-a promis. Ha. Probabil era o glumă pe care n-au înţeles-o…

Şi acum dacă tot mi-am stricat zen-ul cu drumurile… nu vi se pare şi vouă ciudat cum autostrăzile noastre nu au ieşiri (şi intrări) către obiectivele turistice majore cum ar fi pârtii de schi… staţiuni montane, rezervaţii naturale etc… Toată lumea merge numai din oraşul A în oraşul B şi restul nu contează? Ori o fi fost şi cu asta vreo glumă pe care nici eu n-am înţeles-o?


[fb]
---
Trimis de Maya_C in 31.01.17 10:04:09
Validat / Publicat: 31.01.17 12:04:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂIȘOARA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 2329 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 in departare puteti vedea Partia Mare. nu pare foarte lata, dar e ok
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71300 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

mishu [31.01.17 12:50:24] »

@Maya_C: Citind titlul articolului "La schi prin curtea casei" gandul mi-a fugit automat la copilaria mea, cand parintii imi facusera patioar in curte si tare bine mai era ca puneam patinele in picioare si porneam asa 2 metri in latime, 4-5 metri in lungime , pare putin, dar pentru un copil e un lucru pe care il tii minte toata viata (mai ales ca este vorba de vreo 40 de ani in urma).

Apoi am vazut despre ce este vorba si m-am bucurat pentru cei ce vor gasi in articolul tau informatia de care au nevoie.

Imi pare rau ca nu stiu sa schiez (ca mi-e si teama asta ti-o spun doar tie dar vazand pozele mi se parea atat de frumos.

Felicitari, votat cu mare drag.

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [31.01.17 20:22:34] »

Bună seara, scriitorule!

Am citit articolul pentru că urmează să merg la schi... în Austria. Fără nici o ofensă dar orice comparaţie a pârtiilor din România cu cele din Austria este demnă de filmele de comedie sau cum se mai spune în limbajul actual: LOL.

În ţara noastră totul se mişcă foarte încet sau aproape deloc şi nu este de nici o mirare că şi la capitolul sporturi de iarnă suntem codaşi.

Am fost de câteva ori în Slovacia, la Jasna, şi ce am văzut acolo este chiar demn de comparat cu ce este la austrieci. Adică, vreau să spun că toate utilajele, de la telescaune la rack-track-uri, toate erau made in Austria. Şi pârtiile arătau pe măsură cu preţuri mult mai mici decât la austrieci.

Aproape de Arad avem părtiile de la Arieşeni iar una din ele, cea mai nouă, nu se opreşte în brazi... ci în clădirea telescaunului - pentru această catastrofală eroare de construcţie nu au nici o scuză. Şi dacă mai pui că jumătate din părtie este de categorie uşoară (albastră) iar cealaltă jumătate este de dificultate mare (neagră) poţi spune fără nici o ezitare că este o adevărată bătaie de joc.

Iar despre autostrăzi cu ieşire la obiective turistice importante nici nu mai poate fi vorba. Azi mâine sunt 30 de ani!!! de la Revoluţie şi nu s-a reuşit nici măcar conectarea cu autostrăzi a capitalei României cu celelalte capital ale Europei. Jenant!

O seară deosebită!

webmaster [31.01.17 20:26:15] »

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

maria55 † [31.01.17 20:51:04] »

@Maya_C, clujeanca noastra draga, un articol inedit dar in " oglinda" cu o alta "draga" muresancâ"de data asta care a inceput un serial sa-i zic asa despre partiile de schi! Bravo, fetelor! Chiar daca nu pt mine, deh, varsta, pt multi altii sunt articole deosebit de utile!

Ps. Muresanca fiind Dana 2008!

ANILU [31.01.17 21:03:18] »

@Maya_C: Păi tu vroiai autostradă pentru 60 km, pai nu merge așa prin curtea casei autostrada!!!! (Glumesc normal)

La început nu-ti înțelegeam supărarea, ați ajuns bine, ați avut unde parca mașina și ați și schiat.

Norocul vostru pot spune, comparând cu situația stațiunilor de pe Valea Prahovei. Mai repede o iei spre vest decât pe la noi pe aici, dar și pe acolo tot voi ajungeți mai repede.

Frumos ce ne-ai povestit tu dar și mai frumos că le aveți cu schiatul.

Ti-am înțeles frustrarea.

Felicitări.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008 [31.01.17 21:42:09] »

Felicitări pentru articol!

L-am citit cu mare interes pentru că urmează să mergem la Băișoara in cadrul concursului național de schi pentru copii.

Îmi pare rău să aflu că pistele care se aleg pentru copii sunt atât de proaste.

Sper dar nu cred că ne vom duce la Buscat.

Fotografiile sunt frumoase dar cam puține, mai vreau să văd mai multe.

Țara noastră este superbă dinn punct de vedere al reliefului. Interesele sunt mai mari decât binele națiunii.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [31.01.17 22:19:25] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna [31.01.17 22:26:44] »

@Maya_C: Într-un articol de-al meu am spus: „păcat că avem o țară pe care o iubim doar noi, oamenii de rând”

Dacă ies bani, contează dacă vom călca pe cadavre? - Asta spun ei...

Pe A3 nu există ieșiri, nu există toalete. Mergeam spre Brașov, la spital, la urologie. Eram disperată, eram în criză renală și aveam o mare urgență. Cui îi pasă? Lor? Niciodată, din păcate pentru noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maya_C [01.02.17 07:52:53] »

@Utube: bravo tie ca mergi in Austria. Nu ai ai un loc in masina?

Iarna asta sunt blocata pe langa casa. Nu am avut intentia sa compar partiile noastre cu cele din Slovacia sau Austria, doar ca pretul aproape identic mi s-a parut nedrept si deranjant. Daca nu oferim nici jumatate cat acolo cum se justifica?

La un moment dat pe o partie din Austria s-a inchis cu banda galbena o zona destul de mare. Avusese loc un accident. Toata lumea era ingrijorata mai ales ca in 15 minute a venit si un elicopter care a luat schiorul. Era un copil. Credeam ca era ceva grav, pana ce reprezentartii ski resortului au venit sa linisteasca multimea. Au zis ceva de genul: "E vorba de o entorsa la picior, nimic grav. Am chemat elicopterul pentru confortul psihic al pacientului. Era deranjant pentru el sa il plimbam cu targa... "

La noi... pentru o entorsa nici nu stiu daca iti trimite un medic. Mai repede mergi tu la el...

Pentru siguranta, si grija pentru confortul psihic as alege si eu oricand Austria...

Maya_C [01.02.17 08:00:09] »

@maria55: si eu o urmaresc pe Dana2008.

acum cativa ani am fost intr-o tabara de schi la Paltinis. Erau acolo si cativa pensionari care invatau sa cada frumos... nu-i tarziu nici pentru tine. Sa stii ca si eu am avut piciorul in ghips la un moment dat pentru ca am alunecat pe gresia uda. niciodata nu mi s-a intamplat ceva la schi... sport extrem inseamna ceva diferit pentru fiecare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maya_C [01.02.17 08:03:48] »

@ANILU: nu vreau autostrada pana la schi, doamne fereste!

da' atata ma plimb pe sub asta pe care o avem si merg tot in paralel cu ea, si iar ma intersectez cu ea... dar de urcat n-am pe unde... e frustrant sa nu gasesti intrarea

Maya_C [01.02.17 08:10:15] »

@Dana2008: sa stii ca la Buscat ar fi mult mai bine si pentru cei care privesc evolutia copiilor. ai o vizibilitate mai buna si partiile sunt mai late. Poze nu am facut prea multe ca imi ingheta mana pe aparat.

o sa urmaresc cand e consursul de schi, banuiesc ca aveti nevoie de sustinatori. bafta!

Maya_C [01.02.17 08:21:27] »

@webmaster: multumesc pentru aprecieri. ma simt onorata.

NAZARICA [01.02.17 16:40:51] »

BRAVO, Maya… frumos ai scris. Bine ai scris. Corect si complet. Oricine poate intelege cum se ajunge la Baisoara.

Cu bune cu rele… Baisoara e a noastra, dar si a mea, dat fiind faptul ca am acolo o casuta de lemn, la peste 1300 m inconjurata de brazi si de mesteceni.

Cum spuneam unei prietene virtuale de la AFA „Vara, in timpul noptii licuricii imi lumineaza cararile, culeg stelele in poala si pajistea imbata cu miresme... furate din paradis... Iarna... sa-ti povestesc despre focul cu busteni in soba, despre stralucioarea lumina a zapezii, despre veveritele care cauta nucile si alunele lasate de noi in locuri strategice? ”

Nu, eu nu „servesc” schi... eu „drumetesc” de „mama-focului”. Am si baţ meserias, pe care inainte il foloseam de „fudulie” de „ţifrosag”, dar acu’, tulai-doamne, cat ma ajuta... si nu a fost coltisor sau „felie” de Baisoara sa nu o „calc”, si sa nu o savurez...

In fine... poate ne vedem candva... la o cafea... sau la... demonstratia pasnica din Cluj, sau la Baisoara... Ma bucur ca te-am descoperit... acum, (mai bine mai tarziu decat...) prin intermediul articolelor tale incarcate de dulceata, culoare (precum vesela pajiste de la Baisoara dezmierdata intr-o zi lunga de vara de adierea vantului)

Maya_C [01.02.17 17:14:13] »

@NAZARICA: daca stii drumurile prin padurile de acolo... abia astept sa vina vara... am de gand sa le invat si eu pe de rost asa ca m-ai putea medita... Frumoasa zona. Mare noroc sa ai acolo o cabana.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dana2008, maria55, Maya_C, mishu, NAZARICA
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băișoara și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051647901535034 sec
    ecranul dvs: 1 x 1