GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un urs se plimba de zori pe strazile Sibiului-ziceam pe Podul Minciunilor aflandu-ma acolo in aceasta dupa amiaza, bineinteles ca nimeni nu m-a crezut-doar stau pe Podul Minciunilor.
Si totusi : atentie turisti, se circula ursi in centrul istoric al Sibiului, rataciti sau dornici sa viziteze ceva... poate muzeul alimentelor, in acest caz sint ursi rataciti deoarece nu exista muzeul alimentelor in Sibiu, doar turnul Slaninei putin mai departe de Sibiu in localitatea Cristian.
Ursul nostru cautand mult si bine Muzeul Alimentelor care nu se mai gasea, a trecut pe la Piata Mica si a ajuns in zona Pietei Cibin, unde clar ca ceva de mancare gasea ori in hala de carne ori la branzeturi ori se apuca de zarzavaturi. Doar ca n-a mai reusit... fiind impuscat (poate un pic prea repede eu in locul autoritatilor mai faceam o incercare de capturare, in orice caz in filmuletul vazut nu am vazut un pericol public doar un urs foarte speriat) Stiu ca acest filmulet a aparut in toate stirile dar doresc sa o adaug aici :youtube
Mi-a placut cum se plimba pe coama acoperisului ca o pisica si sincer imi pare rau de urs.
Deci un sfat pentru turisti care veti vizita Piata Mica si Podul Minciunilor din Sibiu despre care voi povesti mai jos: Sa nu vizitati dimineata devreme sau noaptea tarziu s-ar putea sa dati de un urs sau mai rau ursul sa se dea de Dvs.
In viata mea de turist am avut de-a face cu ursul doar de 4 ori, din fericire de fiecare data cu un urs salbatic care se fereste de om. Am avut 3 intalniri la munte. In toate cazurile am fost speriati de moarte si eu... si ursul. Si amandoi ne-am ferit de celalalt... de fiecare data. Eu zic ca mult mai periculosi sint ursii care iasa pe serpentinele de la Transfagarasan si cersesc de mancare, turistul le da, face foto, se bucura ca are foto cu Mos Martin, pe urma isi pune cortul, si acelasi urs vine simtind miros de mancare si il ataca pe turist. Din fericire la a patra intalnire cu ursul, dormeam si m-am trezit dupa ce am auzit geanta cu mancare si farfurii tacamuri zburand, ursul de aceasta data in calitate de hot nu ne-a mai deranjat ulterior.
Dupa paranteza de sus as incepe sa descriu cele 2 obiective turistice importante din Sibiu si anume Piata Mica si Podul Minciunilor
Poate reusim sa vedem ursul aici este vorba despre Webcam Sibiu una din ele Piata Mica sibiul.ro/webcam-sibiu-li ... mica-sibiu.html
Din punct de vedere istoric Piata Mica este chiar mai importanta decat Piata Mare fiind in interiorul celei de a doua incinta de fortificatii, deci o piata foarte veche alaturi de Piata Huet care impreuna cu Catedrala Evanghelica se poate considera zona zero al Sibiului. Deci conform autoritatilor si stirilor in aceasta zona cauta ursul turist muzeul alimentelor.
Si cred ca nu a trecut ursul intamplator pe aici deoarece vechiul centru comercial isi avea locul aici. Adica nu era inca Piata Mare, Zona pietonala Balcescu, Piata Cibin, Supermagazinul Dumbrava, Hypermarketuri si zona Mall, doar aici se gaseau târguri, magazine, negustori, chiar vanzatori de alimente foarte interesante pentru ursi. Se pot observa la aproape toate cladirile din Piata Mica la parter sub cladiri la acelasi nivel cu trotuarul/piata asa numitele loggi, ca niste terase acoperite. Aceste incinte deschise aveau rolul de adapost al negustorilor de odinioara pentru a proteja marfa expusa spre vanzare de ploi, soare si alte intemperii. In prezent marfa se cumpara din Mall si aceste incinte descrise mai sus au devenit restaurante/baruri/terase deschise cu adaugire in piata prin mobilier+umbrele pentru a savura atmosfera medivala pe timp de vara, pe timp de toamna/primavara (cu ajutorul unor copertine+incalzitoare de terasa) iar pe timp de iarna clientii se vor retrage complet in partea interioara a acestor restaurante.
O veste buna pentru cumparatori : Se organizeaza târguri si in Piata Mica, se pot cumpara de toate, de obicei când se organizeaza vreun targ sau eveniment in Piata Mare nici Piata Mica nu se lasa mai prejos. Doar este mai veche decat Piata Mare. Cateva exemple : atunci când se organizeaza Targul de Craciun si in Piata Mica este o atmosfera autentica de Craciun, de Pasti la fel iar la Targul Olarilor care se organizeaza in fiecare septembrie si aici este plin de vanzatori.
Podul Minciunilor : Pe aici a trecut ursul nemaigasind muzeul alimentelor si a luat-o in jos pe Pasajul Scarilor care face legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos, aici fiind Piata agroalimentara atat de interesanta ursilor. Legenda podului spune ca daca spuneam ca ursul nostru a trecut pe aici incepea sa se miste pana la prabusire. Dupa ce am fost astazi in zona, iar podul era in picioare mi-am dat seama : ursul chiar a trecut pe aici. Alte legende despre acest pod metalic construit in 1859 spun ca mincinosii descoperiti au fost aruncati peste balustrada podului. Dintre acestia nu putini erau negustori care au pacalit cumparatorii. Daca astazi aceasta legenda ar fi adevarata nu ar mai exista om de afaceri pe aici. Toti ar fi fost aruncati (sau aproape toti) peste balustrada. Punct.
Podul construit in 1859 este legatura intre Piata Mica si Piata Huet, peste strada Ocnei-alta legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos (acolo a fost omorat ursul). In aceasta zona a existat un tunel care facea legatura intre cele doua zone al orasului (orasul de sus si orasul de jos) Deasupra acestui tunel a existat un turn de aparare si case de locuit.
In 1851 aceasta zona a fost demolata iar peisajul a devenit asemanatoare celei de astazi doar ca in locul podului Minciunilor a existat construit unul de lemn.
Componentele din fonta al Podului metalic au fost turnate in Romania intr-o turnatorie in 1859, asamblarea avand loc in 1860.
In 2006 a avut loc o restaurare meticuloasa fiind sponsorizata de fonduri europene.
Cateva detalii tehnice : materialul folosit este fonta, cel mai important element al podului fiind balustrada fiecare parte este alcatuita din cate 8 panouri stil goticizant. Stema Sibiului este prezenta pe pod. Podul are lungimea de 10m. In sezonul cald este frumos decorat cu flori. In prezent nu am vazut nici un aranjament floral, dar in trecut am facut nenumarate fotografii cu acest pod impreuna cu aranjamente florale, nu le pot atasa aici sint personale, sint fotografii de nunta sau altele personale. Obiceiul mirilor mai ales daca se casatoresc intr-una din bisericile din zona sa vina aici sa li se faca fotografii. Evident sa nu jure credinta pe acest pod altfel conform legendei urmeaza divortul...
Turnul Sfatului : Este un obiectiv turistic important cu intrare din Piata Mica. Facea parte din fortificatiile Sibiului, devenind ulterior pe rand, inchisoare, depozit, muzeu, in prezent observator pentru turisti, am scris despre acesta impresii saptamana trecuta acolo unde am detaliat. Am uitat sa detaliez un aspect personal si anume ca deasupra tunelului din stanga al Turnului Sfatului vazut dinspre Piata Mare acum vreo 150 de ani a existat o locuinta. Aceasta locuinta avea doua ferestre catre Piata Mare ferestre care se vad in prezent si sint fotografiate de turisti impreuna cu Turnul. In aceasta locuinta statea strabunica mea in chirie pentru o perioada limitata. Detalii suplimentare poate sa-mi dea mama acum in varsta de 85 de ani. Am incercat sa ajung cumva acolo (se ajunge din incinta restaurantului La Turn-recomand) dar nu am reusit pana in prezent. Totusi face parte din viata mea (mai putin turistica) si ma intereseaza.
Catedrala Romano Catolica cu Hramul Sfanta Treime : Este un obiectiv turistic important, s-a construit pe locul unde a existat a doua fortificatie protejând Piata Mica si Piata Huet, o data cu venirea calugarilor iezuiti in Sibiu. Elementele exterioare al constructiei (baroc vienez) nu sint atat de interesante ca interiorul pompos al bisericii. Am detaliat saptamana trecuta intr-un articol si am atasat cateva fotografii excelente care reprezinta interiorul. Impresiile personale sint multe, aici am fost botezat, casatorit, botezat copilul iar din 1996-prezent sint participant activ in chorul bisericii.
Casa Hermes este o cladire construita in stil neogotic in Piata Mica in secolul 19 anul 1865. Se afla pe partea opusa de fosta manastire a iezuitilor (in prezent casa parohiala romano catolica) Fosta Asociatia al micilor meseriasi a devenit Muzeu etnografic universal Franz Binder (calator si explorator sas din Transilvania, muzeul ii poarta numele)
Casa Luxemburg : denumirea cladirii inainte de 2004 a fost Casa Schaser. Este o cladire care a fost construita in secolul 15 dar adaugirile, transformarile, supraetajarile s-au intins pana la sec 18. Stilul arhitectural este baroc. In acest loc s-au stabilit colonisti sasi dintr-o zona care apartine astazi Luxemburgului. Astfel dupa vizita ducelui Henri de Luxemburg din 2004 cladirea a fost rebotezata. Vizita ducelui a avut loc dupa marea renovare care a durat multi ani.Avand un loc de munca la care ajungeam folosind str Ocnei puteam sa observ zilnic stadiul renovarii.am crezut ca nu se mai termina.In prezent pe langa destinatie obiectiv turistic are si destinatie de cazare booking arata 75 eur/noapte acum. Mai multe detalii aici :casaluxemburg.ro
Casa Artelor : Este o cladire construita in 1370. A fost folosita ca macelarie, deci fosta hala a macelarilor. Daca ursul nostru a fost carnivor nu degeaba cauta pe aici ceva de mancare. Cladirea a fost si hala postavarilor dar si depozit de cereale, teatru, casa de copii, expozitii, muzeu. In prezent tot muzeu este, se numeste Muzeul de etnografie Emil Sigerius si face parte din complexul muzeal Astra.
Farmacia La Ursul Negru - poate aici a vrut sa ajunga ursul nostru, poate era ranit si avea nevoie de un leac, medicament ceva. De fapt a gasit un muzeu, Muzeul de Istorie al Farmaciei, amenajata intr-o cladire din 1568 si facand parte din Muzeul Brukenthal, care dispune de o colectie importanta despre istoria farmaciei.
Turnul Portii Aurarilor este o cladire din 1551, aici a existat o poarta de intrare in cea de a doua incinta de fortificatii si leaga cu ajutorul unor scari (Pasajul Aurarilor) Piata Mica de Piata Aurarilor. Aceste pasaje care fac legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos sint frumoase si interesante, voi scrie despre ele intr-un viitor articol.
Accesul in Piata Mica : Nu este valabil pentru urs, nu are GPS si nu se orienteaza dupa harti. Pentru turist insemna 45/4/51N si 24/9/4E, dar mai simplu este daca zic 1 minut dinspre Piata Mare sau 3 minute dinspre Parcarea de pe strada Mitopoliei.
Rog WM sa ataseze acest video youtube
Trimis de AZE in 14.10.16 00:05:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.79596230 N, 24.14755235 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
În sfârşit, acord şi eu un prim vot unui review, despre un oraş pe care pur şi simplu îl iubesc, unde mă simt atât de bine ori de câte ori vin în această frumoasă urbe.
Da, este un review foarte util, mai ales pentru cei care nu cunosc dar doresc să viziteze Sibiul. Felicitări!
Mie mi s-a părut tare ciudată prezenţa unui un urs în Sibiu. Le ştiam prezenţa pe la ghenele de gunoi din oraşul Braşov (mai recent au atacat oamenii şi pe stradă) sau în zonele montane, pe la stâne, înşfâcând câte o oaie, două.
Acum vreo 4 ani am stat de vorbă cu nişte ciobani ce aveau stâna într-o pădure de lângă cabana "Trei Brazi" din Predeal. I-am întrebat, printre multe altele, cum "stau " cu urşii... Mi-au răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: " urşii îşi iau partea lor şi ne mai rămâne şi nouă".
M-am întâlnit cu ursul de trei ori în viaţă: prima oară în '78 la Tuşnad (jos la lac), a doua oară tot la Tuşnad prin '88 (eram cu cortul aproape de izvorul nr. 1) şi ultima oară acum cinci ani, aproape de lacul Vidraru, lângă cabana "Valea Cu Peşti".
De la ultima întâlnire cu Moş Martin eu nu mai am curajul să fac unele trasee prin munţi şi nu este tocmai în regulă. Sunt multe de comentat în acest sens, însă nu cred că este cazul să o fac acum şi pe acest fir de discuţie.
Vacanţe plăcute şi... atenţie la urşi!
Foarte binevenit astăzi acest review. Lăsând la o parte ineditul situaţiei la care nu s-a găsit o soluţie mai umană, reviewul ne plimbă şi ne aduce aminte de Sibiu celor care l-am vizitat cu ani în urmă. Votat cu plăcere.
@traian. leuca: Si mie mi se pare ciudata prezenta ursului in orasul Sibiu. Orasul nu este unul foarte aproape de padure asa cum este Brasovul, Sinaia sau Predeal. Mai ciudat este faptul ca a ajuns pana in centrul orasului, pai daca eram animal salbatic circulatia infernala din oras (uneori aglomerat si noaptea) ma facea sa fug in directie opusa cat se putea de repede. Noi oamenii fugim de oras de regula. Personal cred ca ursul nu a intrat in oras asa cum sustin autoritatile pe la Calea Dumbravii (zona de agrement si de parc al orasului) este prea aglomerat dupa zona parcului si nu cred ca ursul vroia sa vada zona centrala si sa treaca pe la cateva sensuri giratorii intens circulate. Avand in vedere zona unde a fost vazut si filmat eu cred ca a ajuns pe malul raului Cibin, un mal unde se putea plimba din padurile si pasunile din zona Poplaca, Orlat trecand pe sub poduri fara sa fie deranjat de vreo masina sau pieton pana in zona pietei Cibin. Simtind miros de mancare si/sau gunoaie a luat-o pe strazile din zona probabil cat de cat pustii la acea ora ratacindu-se si pe urma devenind foarte speriat vazand si urmaritorii lui. Trebuia prins cumva dar nu s-a reusit.
@AZE: Ecoul meu se refera, evident la asasinarea ursuletului. Acum, cand furia mi-a mai trecut si sunt sub efectul unui eveniment fericit (am devenit pentru a doua oara bunic, de data aceasta o nepotica) incerc sa fiu mai intelegator. Eu, poate dintre toti cititorii AFA, am avut cele mai multe intalniri cu ursul, cu o singura exceptie, toate deosebit de prietenoase. Prima intalnire, oarecum fata in fata, am avut-o in august 1968, cand eram in tabara la Sinaia. Eram cu trupa de teatru de la Liceul Sf. Sava, condusa de Geo Costiniu (Dumnezeu sa-L ierte!), undeva deasupra stancilor Sf. Ana la cules de zmeura. Cand una din fete a tras de o tufa de zmeura pentru a culege mai bine fructele mult ravnite, a vut o surpriza, deloc placuta. De partea cealalta a tufelor era altcineva care ravnea si el, la fel de mult, la fructele de zmeura. Era un cap de urs murdar de zmeura pe bot si care probabil nu s-a bucurat cand ne-a vazut si pe noi la zmeura, cum de altfel nici noi nu prea ne-am bucurat. Colega noastra de drumetie s-a bucurat insa si i-a transmis si ursului bucuria ei printr-un tipat de bucurie, care l-a determinat pe urs sa culegem noi singuri zmeura. Noi, insa, am coborat in cea mai mare viteza in tabara pentru a comunica si altora bucuria noastra de a culege zmeura impreuna cu ursul. Cred ca si ursul s-a grabit, dar in directie inversa, sa transmita neamurilor sale bucuria noastra.
Celelate intalniri au fost, pe Trasfagarasan, in anii 1977 – 1979, cand aproape in fiecare duminica la ora 12 luam masa cu prietenul meu, Mos Martin. Cei care au fost in anii aceia pe Trasfagarasan au avut, probabil bucuria intalnirii cu ursul. Poate exagerez eu, dar cred ca ma imprietenisem cu ursul, iar acesta, in anul 1978, cand in perioada iunie-septembrie, am luat masa cu ursul de cel putin de trei ori pe luna, incepuse sa ma recunoasca de fiecare data. La auzul claxonului autocarului, cobora in cea mai mare viteza si mai mereu, din tot grupul de turisti, venea direct la mine prima data sa- i dau sa manance. Repet, poate nu ma credeti, poate exagerez eu, dar acel urs incepuse sa faca parte din viata mea si de-abia asteptam sa-l revad. Cu atat mai greu mi-a fost, cand in a doua duminica din 1979, am aflat ca ursul fusese impuscat de un om cu pusca, speriat de prezenta acelui urs in parcarea, care de fapt era a ursului. Va dati seama cum au reactionat ceilalti turisti din parcare cu cel care a omorat ursul. Scaparea lui a fost fuga cu masina cat mai repede din parcare. Nu am fost de fata, am auzit aceasta intamplare de la un coleg ghid care fusese de fata si care l-a mangaiat destul de prieteneste pe cel care a tras in urs.
Acestea au fost multele mele intalniri cu ursul, e adevarat aproape toate cu acelasi urs. Sigur ca intalnirea cu ursul nu poate fi placuta si probabil nici prietenoasa. Dar daca noi, cei care ne consideram oameni, distrugem habitatul ursilor, le taiem padurile care le asigurau hrana de secole, le secam raurile din care se adapau, tot de secole, nu vi se pare normal ca ursii sa ne considere niste intrusi in casa lor si sa nu se bucure de prezenta noastra.
Dar de ajuns cu vorba intr-o zi fericita, cand am devenit bunic pentru a doua oara.
E mult de vorbit despre felul in care noi intram, fara voia adevaratilor stapani, in mediul natural al animalelor. Poate ca nu animalele sunt vinovate!
@liviu49: In primul doresc sa Va felicit ca ati ajuns din nou bunic. Eu sunt departe de aceasta bucurie (încă) Sincer Va invidiez ca ati avut atâtea intilniri cu Mos Martin, si asa cum povestiti a fost vorba despre întâlniri pasnice. Si totusi un urs invatat cu omul este mai periculos decât un urs crescut si trăit doar in salbaticie. Toata lumea se bucura de prezenta unui urs aparent inofensiv care dupa putin timp poate deveni imprevizibil, dar daca turistul stie ce sa faca si sa nu se apropie exagerat de urs, sa nu-l sperie, sa nu-l atraga noaptea la cort sau locul de campare cu miros de mancare sau de sange (de ex carne preparata pt gratar) deci este vorba de respectarea acestui habitat sălbatic in care trăiesc si ursii. Personal am respectat aceasta regula am dormit de cateva ori si sub cerul liber in muntii Fagaras in pădure vai sau crestele muntilor sincer a fost cel mai bun somn avut vreodată acolo
@AZE: S-au organizat proteste din data de 12 oct pana astăzi exprimând dezacordul fata de omorârea ursului. Protestele au avut loc in centrul Sibiului. In cursul serii am observat si eu ce-i drept avand in vedere vremea rece si ploioasa erau cam putini. Si totusi am inteles ca a fost poza ursului expusa dar nu am inteles rostul lumanarilor aprinse... atunci când mi-a murit pisica eu nu am aprins lumanare...
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Turnurile de pe Strada Cetății — scris în 12.11.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Un weekend prin Sibiul medieval — scris în 03.03.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Sibiu – invarteala in centrul istoric — scris în 19.12.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Parcul Astra. aer curat, verdeata si istorie la un loc — scris în 23.12.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Sibiu si atat — scris în 08.12.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Toamna pe zidurile cetatii (IV) — scris în 20.11.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Toamna pe zidul cetatii (III) — scris în 13.11.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ