ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Turnul Sfatului - simbolul orasului Sibiu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vacantele s-au terminat, concediul s-a dus, banii s-au evaporat... pofta de scris a ramas. Nu mi-a ramas decat sa-mi prezint orasul natal Sibiu, obiectiv cu obiectiv, oras + imprejurimi.

Astazi pe o vreme cat de cat insorita am urcat in Turnul Sfatului Sibiu care alaturi de Pietele Centrale (Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet) se considera zona zero din centrul Sibiului. Denumirea provine din faptul ca langa turn a fost lipita cladirea in care se aduna Sfatul Orasului.

Istoria orasului nu doresc sa o lungesc in acest articol, dar trebuie sa contribui cu cateva randuri pentru a intelege importanta Turnului Sfatului. Asa cum la majoritatea localitatilor din Transilvania si in zona in care se afla Sibiul istoria incepe cam de pe vremea romanilor intr-o zona dealuroasa numita Gusterita a existat Castrul Roman Cedonia, exista un turn renovat aici si un punct de belvedere de unde se poate observa orasul.

Urmatoarea atestare este din 1191 atunci cand colonisti sasi au infiintat asezarea numita Cibinium. In 1241 cu ocazia invaziei mongole asezarea a fost cucerita si aproape distrusa. Deoarece in perioada respectiva a existat pericolul invaziilor tucilor, tatarilor, nevoia de a construi o centura de fortificatii a fost mare, Turnul Sfatului facand parte din cea de a doua centura de fortificatii din oras, sub turn existand una din portile de intrare. A doua centura dateaza din perioada 1224-1241.

Forma initiala a Turnului Sfatului a fost diferita de ceea ce vedem astazi. 100 % original este doar parterul cu cele 2 tuneluri de trecere intre Piata Mare si Piata Mica si etajul 1. Primul turn s-a prabusit in 1585. Nu scrie nicaieri de cutremur sau alte motive. Deci s-a prabusit din motive tehnice, puncte slabe in constructie, etc. Pana in 1588 s-a refacut turnul dar acoperisul inca nu avea forma actuala era ascutita, piramidala cu 4 turnulete in fiecare colt. In 1826 odata cu constructia ultimului etaj s-a construit acoperisul in forma actuala de bulb. In prezent are 7 etaje, parterul mai prezinta elementele originale inclusiv contraforturile vizibile. Acoperisul a fost din cupru dar a fost confiscat de catre armata germana in 1917.

Destinatia (destinatiile) turnului in perioada de dupa constructie-prezent : punct de observatie militar, punct de observatie incendii, inchisoare, depozit, muzeu, expozitii, observator turistic. In prezent acestea cele 2 din urma sint destinatiile cladirii. Un alt video aerial aici de aceasta data filmata seara aici.

Acces la Turnul Sfatului : Parcarile din centrul istoric de si destule pot deveni neincapatoare atat in zile de lucru cat si in zile de weekend. Recomand parcarile din jurul centrului istoric, asta inseamna ca mai aveti de mers pe jos... 2-5 minute! Costul parcarii este simbolic 1 ron/ora, sambata si duminica gratuit, automate de tichete functionale exista in fiecare parcare. Ajunsi in Piata Mare (in centrul istoric inclusiv in parcari exista panouri cu harta care ne arata unde ne aflam exact deci obiectivul se va gasi usor) se va observa imediat intr-una din colturile Pietei Mari Turnul Sfatului de culoare deschisa si acoperisul in forma de bulb si ceasurile la penultimul etaj cate un ceas pentru fiecare latura a turnului.

Intrarea este dinspre Piata Mica programul de vizitare orele 10.00-20.00 tarif simbolic 2 ron, se plateste dupa coborarea din turn. La casa de bilete sint si ceva souveniruri de cumparat. Se va urca 2 etaje pe niste scari spiralate din piatra. La aceste etaje exista expozitii predominant fotografice, arta, pictura, iar tema se schimba mereu, vin diferiti artisti si isi prezinta operele temporar. Astazi am gasit o expozitie foto obisnuita cu tema predominanta despre Sibiu dar nu numai. Sint 141 trepte de urcat in total.

Urmatoarele etaje se urca pe niste scari din fostane de lemn, la ultimul etaj exista un risc de a ne lovi capul intr-o barna, mai ales persoanele mai inalte. Dar cu putina atentie... este ok.

Mecanismul ceasului este la penultimul etaj, este protejat de un dulap din sticla inramata pentru a putea observa si fotografia mecanismul. Langa mecanism se vad o serie de flacoane cu solutii si uleiuri probabil pentru intretinerea mecanismului. Mecanismul si ceasul actual iluminat noaptea a fost realizat de catre J. J Fuchs&Sons din Saxonia iar momentul punerii in functiune a fost 1906. Dar a existat si un ceas foarte vechi din secolul 15. In trecut era aproape tot timpul defect, din anii 2000-prezent functionarea este satisfacatoare. Un video despre mecanism aici.

Ultimul etaj este observatorul turistic, din cele 4 ferestre se poate observa tot orasul si imprejurimile, inclusiv Muntii Fagaras si Cindrel. Ca inaltime este putin mai mic decat turnul bisericii evanghelice (73m) dar orice turist isi poate face o idee despre structura strazilor din centrul istoric. Eu sustin incontinuare ca pentru un turist inainte de vizitarea obiectivelor propuse sa se urce pe cel mai inalt punct si sa le observe mai intai, sa vada pe unde poate accesa cel mai bine.

Asa ca din fereastra sudica care da spre Piata Mare se poate observa Piata Mare si cladirile istorice din jur (Casa Haller, Casa Generalilor, etc), Catedrala Romano Catolica, Muzeul Brukenthal, Biserica Reformata, Primaria, zona pietonala Balcescu, putin mai departe Piata Unirii cu hotelurile Ibis, Ramada, GoldenTulip. Gemenii din Sibiu (centru de comert de doar 17 etaje fiecare), cartierul predominant blocuri Hipodrom, Muntii Cindrel si Muntii Fagaras.

Din fereastra vestica spre Piata Mica se vede piata si Podul Minciunilor, Biserica Evanghelica cu turnul de 73 m, Casa Artelor, Casa Luxemburg, Casa Hermes, Primaria Veche, Orasul de Jos, vechea zona industriala a orasului, cartierul Terezian, in plan indepartat locul unde este aeroportul (se observa mai mult dupa avioane de unde decoleaza si aterizeaza), zona industriala vest, si Muntii Cindrel cu zona Paltinis.

Din fereastra estica se vede foarte putin din Piata Mare, Biserica si Manastirea Franciscana, Consiliul Judetean, Casa Weidner, Sala Thalia (teatru), Colegiul National Gheorghe Lazar, in plan indepartat cartiere de vile, case (Trei Stejari, a fost o fabrica si o bere aici denumita 3 Stejari, pacat Sibiul nu mai are berea lui), blocuri (Vasile Aaron), zona industriala est, Muntii Fagaras.

Din fereastra nordica se vede str Avram Iancu (aici circula pe vremuri tramvaiul), Biserica Ursulinelor, Piata Aurarilor, o parte din Piata Mica, Muzeul de Istorie a Farmaciei, gara, autogara, cartiere de blocuri si autostrada A1.

Cred ca am trezit deja interesul pentru acest obiectiv, un sfat de la mine: Turnul trebuie vizitat si la apus de soare si seara in special toamna cand se intuneca mai devreme.

Rog WM sa ataseze acest film la începutul articoului :

https://www.youtube.com/watch?v=H3vwIv0AUPI

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 04.10.16 22:12:13
Validat / Publicat: 05.10.16 07:24:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 2908 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Turnul Sfatului Sibiu vazut din Piata Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.10.16 07:23:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[05.10.16 09:36:24]
»

@AZE: Este un loc reprezentativ pentru Sibiu si care poate fi recunoscut cu usurinta, iar urcarea in turn merita pe deplin acea suma modica.

Ai avut parte de o zi frumoasa astfel incat pozele sunt superbe, orasul se vede parca si mai frumos de sus.

Mi-este dor de Sibiu si am reusit sa-l ratez in ultimii doi ani, sper ca anul viitor sa nu-l mai ratez.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[05.10.16 13:01:38]
»

@AZE: Frumoasă prezentare + fotografii pe măsură. Sibiul privit de la înălțime mi-a accentuat și mai mult plăcerea de a vizita urbea transilvană cât mai des.

Alexandru Dima descria într-un ghid din 1940 rolul Turnului Sfatului: De aci din Turnul Sfatului bătea odinioară vechiul ceas al cetății vestind stingerea și începutul veghii de noapte. Paznicii se strecurau atunci învăluiți în mantiile negre ale întunerecului pe străzile pustii ale orașului luminându-și calea cu palidele lor lanterne, ca niște stafii. Doar sulițele, halebardele și coifurile străpungeau noaptea. De-a lungul timpului turnul a jucat rol de fortificație de apărare, magazie de cereale și muzeu de științe naturale.

@mishu: Mâine-poimâine se deschide Târgul de Crăciun... ar fi o ocazie bună de a revedea Sibiul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.10.16 14:46:02]
»

@AZE: Foarte frumoasă această prezentare a unui obiectiv dintr-un oraș pe care nu l-am mai vizitat de când eram copil, adică de aproximativ 25 de ani. Anul viitor intenționăm să includem Sibiul într-un itinerariu de aproximativ 2 săptămâni prin zona Ardealului și atunci cu siguranță că informațiile din articole precum acesta îmi vor fi de folos. Fotografiile atașate sunt și ele foarte reușite, așa că nu-mi rămâne decât să votez cu drag acest articol!

P. S. - Mi-a plăcut foarte mult prima frază din acest articol, sintetizează perfect ceea ce simțim probabil mulți dintre noi în aceste zile mohorâte de toamnă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[05.10.16 14:48:38]
»

@tata123: E o idee interesanta.

mprofeanu
[05.10.16 20:13:16]
»

@AZE: Frumoasă aducere aminte despre minunatul oraș Sibiu! Frumoase poze ca de obicei, iar cele de la înălțime sunt deja obișnuință, știind că îți place să le pozezi așa!

AZEAUTOR REVIEW
[07.10.16 23:13:20]
»

@mishu: De 2 ani se instaleaza tunelul cu lumini in zona pietonala Balcescu intre Piata Unirii si Piata Mare. Se monteaza in preajma sarbatorilor de iarna si completeaza atmosfera feerica data de targul de craciun. Merita vazut, un video convingator despre Sibiu Lights and More aici : youtube

AZEAUTOR REVIEW
[07.10.16 23:17:16]
»

@Crazy_Mouse: multumesc, daca includeti si Sibiul in excursia din 2017, rog sa nu ratati restul de articole prezente/viitoare despre obiectivele din Sibiu scrise de mine, s-ar putea sa fie util. Intentionez ca in urmatoarea perioada (deoarece nu mai am timp si bani sa vad altceva din afara orasului) sa descriu cat mai multe obiective despre orasul natal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[07.11.21 14:11:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069659948348999 sec
    ecranul dvs: 1 x 1