ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La pas prin Sibiul istoric: Piața Huet

Ilustrație video-muzicală
Ernesto Cortazar - ''Stolen kiss''


TIPĂREȘTE

Piața Huet este un loc încărcat de istorie, fiind cea mai veche piață medievală a orașului. Chiar dacă cele mai cunoscute de turiști sunt celelalte două piețe, Mare și Mică, prima cu Palatul Brukenthal, a doua cu Podul Minciunilor, Piața Huet are ceva în plus: aici istoria și o atmosferă încă plină de romantism se împletesc, aici timpul pare că a încremenit și aproape te miri să vezi mașini parcate, nu le găsești rostul în fața clădirilor vechi de sute de ani și mai de grabă aștepți să apară o caleașcă de epocă.

Numele pieței a fost dat după cel al comitelui Albert Huet (sec. XVI).

Puțină istorie a acestei piețe: clădirile au fost ridicate pe locul fostelor ziduri de apărare (sec. al XII-lea), începând cu a doua jumătate a sec. al XIV-lea, odată cu întărirea completă a Orașului de Sus, când vechile fortificații nu-și mai aveau rostul, pierzându-și utilitatea practică.

Piața se află în imediata vecinătate a Piețelor Mare și Mică, a Podului Minciunilor, având deschidere spre pasarela acestuia. Legătura cu Orașul de Jos este făcută prin Turnul Scărilor, construit în sec. al XIII-lea. Deci, se află în centrul istoric al Sibiului.

Ce se poate vedea aici? În primul rând, ești întâmpinat de Biserica Evanghelică, al cărei turn înalt de 73,34 m, cel mai înalt din Transilvania, veghează asupra întregului burg. Construită în stil gotic, biserica a fost ridicată pe locul unei bazilici romanice din sec. al XII-lea, forma actuală datând din 1520. Turnul are șapte nivele cu patru turnulețe pe acoperiș, acesta fiind un semn că orașul avea drept de condamnare a infractorilor. Tot aici se află cea mai mare orgă din S-E Europei, instalată în anul 1914. Clădirile din jurul bisericii sunt din secolele XV-XVIII. În curtea bisericii, se află clădirea Colegiului Național”Samuel von Brukenthal”, cu limba de predare germană, clădire amplasată pe locul primei școli din 1380, actuala fiind construită în 1779. În fața bisericii se află statuia în bronz a lui Georg Daniel Teutsch, episcop al Bisericii Evanghelice din Transilvania, între 1867-1893. Săptămânal, aici, în curtea comună a liceului și a bisericii, are loc Vinerea Verde, un târg cu produse ecologice.

Pașii te poartă pe lângă case vechi de pe acoperișul cărora te privesc ochi iscoditori, acoperișurile ”cu ochi” fiind specifice pentru casele vechi săsești. Ești oare un intrus în istoria locului? Ca să simți aerul de epocă, trebuie să pătrunzi cu mintea și cu inima în tainele locului. Și nu poți să treci nepăsător, în grabă, fără să te oprești și să admiri Casa Parohială a cărei ușă în stil gotic datează din sec. XV-lea, iar stema de deasupra din anul 1502, pe lângă ”Colțul ispășirii”unde erau expuși oprobriului public persoanele certate cu legea, să nu te oprești în capul Turnului Scărilor și să privești de acolo, de sus, strada care se deschide spre Orașul de Jos! Lipită de Turnul Scărilor, o altă clădire cu vechi state de plată și cu un prezent frumos: Casa Calfelor. Sună a Ev Mediu, nu-i așa? Calfe, dar ce să caute calfele în plin secol XXI? Din 2002 aceste calfe sunt o prezență obișnuită în Sibiu.

Germani, elvețieni, francezi acești tineri pornesc într-o călătorie de 3 ani și o zi și se inițiază în arta meșteșugărească. Sunt dulgheri, fierari, cioplitori în piatră, olari, aurari, croitori, lăcătuși, brutari, meserii vechi pe care le practică pe unde merg. Asemenea calfelor medievale, în cei trei ani și o zi de peregrinări prin diferite locuri și țări, ei trebuie să dobândească experiență ca să poată fi primiți în rândul meșteșugarilor. Îi recunoști pe stradă după costumul tradițional: cămașă albă, pantaloni evazați negri, vestă și jachetă, pălărie sau cilindru, pantofi negri. La jachetă au 6 nasturi, pentru fiecare zi lucrătoare, iar la vestă, 8, corespunzător numărului de ore de muncă. Ce fac în Sibiu? restaurări. Îi vezi în Piața Huet doar când se întorc de la muncă, în rest, la locul de lucru de pe strada Cetății. Prezența lor este foarte pitorească și în ton cu aspectul medieval al orașului. Casa lor se află la nr. 3 în Piața Huet și a fost donată de Biserica Evanghelică. De altfel, calfele nu sunt retribuite pentru munca depusă, ci trăiesc din donații. La intrare se află un stâlp din lemn unde fiecare calfă lasă la plecare un obiect: un capac, un cui, o potcoavă, o monedă. Despre calfele călătoare se poare scrie și mai mult, dar nu acesta este subiectul review-ului meu. Le-am amintit doar pentru a puncta aspectul medieval al pieței.

Trec pe lângă clădirile vechi, monumente istorice, și încerc să mă transpun în vremuri încărcate de mister. Și cum să nu simți așa un fior când știi că aici, la ieșirea din biserică, a fost asasinat domnitorul Țării Românești (1508-1509), Mihnea-Vodă cel Rău, în ziua de 12 martie 1510, de către Dimitrie Jakșiși? Avea statutul de azilant în Sibiu, după ce a fost alungat de la tron de către boierii nemulțumiți, a căror răzbunare l-a urmărit în ciuda protecției de care se bucura în burgul transilvănean. Osemintele sale sunt îngropate în ferula Bisericii Evanghelice, fiind singurul român îngropat acolo.

Piața Huet nu este doar un loc al trecutului. Primăvara, în luna mai, se desfășoară aici întâlnirea sașilor din țară și diaspora. E un festival al portului , al obiceiurilor săsești. Muzica și voia bună îi dau un aer festiv, plin de bucuria vieții și atunci, atât de bătrâna piața întinerește.

Dar eu tot mai mult o prefer cu aerul ei de istorie medievală , cu stropul de romantism și ușor mister. Pentru că, așa cum am scris și într-un alt review, Sibiul este un loc în care te poți întoarce oricând în trecutul istoric.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Rodel in 08.02.15 21:45:14
Validat / Publicat: 09.02.15 07:21:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1756 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Piața Huet:case vechi cu ai lor ochi iscoditori.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

crismis
[09.02.15 07:32:26]
»

@Rodel: Frumoasa poveste! Interesanta si relatarea despre calfele calatoare.

Iar de Winekeller ma leaga niste amintiri gastronomice!...

Larissa
[09.02.15 10:01:34]
»

Am locuit in Sibiu ceva ani de zile, dar abia cum aflu detalii interesante, felicitari!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.02.15 11:30:01]
»

@Rodel - Da, pentru că "Sibiul este un loc în care te poţi întoarce oricând în trecutul istoric" sunt hotărâtă să mă întorc şi eu cât mai curând. L-am vizitat prima oară în anii de liceu, am revenit pentru a-l vizita pe fratele meu - elev la una dintre şcolile din oraş, apoi l-am tranzitat de multe ori fără a aloca timpul realmente necesar pentru o vizită cu adevărat turistică.

Piaţa Huet cu izul său arhaic, precum şi povestea calfelor călătoare, aşa cum le-ai prezentat aici, mi-au plăcut foarte mult. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[09.02.15 13:17:11]
»

@iulianic - Mulțumesc pentru vizită și aprecieri. În anotimpul cald, cu soare și verdeață, Piața Huet este și mai atrăgătoare, iar dacă ajungi seara, chiar foarte târziu, te învăluie o muzică de calitate cântată la pian pe terasa de la cafeneaua Cafe Wien, aflată în piață, într-un loc mai ascuns, între curtea liceului și biserică.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[09.02.15 13:19:24]
»

@crismis - Despre Sibiu se pot scrie multe povești frumoase. Am să caut să mai scriu și altele.

RodelAUTOR REVIEW
[09.02.15 13:23:38]
»

@larissa2015 - Într-adevăr, sunt multe detalii din orașul în care locuim, pe care nu le vedem în graba noastră de zi cu zi.

Trebuie să vezi locurile și prin ochii turistului și atunci detaliile ies în evidență.

Cucu Bau
[09.02.15 13:47:40]
»

Frumoasa descriere!

webmaster13
[09.02.15 23:12:38]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

RodelAUTOR REVIEW
[10.02.15 16:44:51]
»

@webmaster13 - Mulțumesc pentru ilustrația muzicală.

webmasterX
[07.11.21 14:16:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.86672711372375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1