ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Podul mincinosilor din Sibiu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Asa precum terasa “Go in” din Sibiu, are un coridor ce leaga Piata Mare de Piata Mica, Podul mincinosilor, leaga aripa dreapta de cea stanga a Pietii Mici. Podul e-un loc ce geme sub greutatea legendelor sale si e un mitacol, cum de inca nu s-a prabusit. Sibiul e compus din doua orase, situate la altitudini diferite, la fel ca si alte burguri medievale ale Transilvaniei sasesti, adica din “Orasul de Sus” si din “Orasul de Jos”. Podul Mincinosilor, si multele sale scari de piatra ce-l marginesc, au fost construite pentru a usura trecerea intre cele doua “orase”.

Podul Mincinosilor sau Podul Minciunilor, asa cum arata el astazi, a fost construit in anul 1859 si este opera mesterilor antreprenorului Fredericus Hutte. Este primul pod din tara si al doilea din Europa zamislit din fonta turnata. Ce este fonta? E tot un fel de otel cu o concentratie mai mare de carbon. In urma cu un secol, Titanicul se scufunda, din cauza a 5 placi de fonta a provei sale, care au cedat la impactul cu un gigantic aisberg. Hei, oameni buni!... de Transilvania sau de fabricuta din Sibiu a lui Fredericus Hutte, n-ati auzit? Turnul Eiffel din Paris, construit in mare parte din otelul transilvanean al Combinatelor din Resita si Hunedoara, e inca “in picioare” si azi, dupa 124 de ani, iar podul Mincinosilor e si mai “batran” decat turnul, are venerabila varsta de 154 de ani, in schimb Titanicul n-a supravietuit, din pacate, decat trei zile, el s-a scufundat, inca de la prima sa traversare si zace azi la cativa kilometri adancime in haul rece, intunecos si parca fara fund, al Atlanticului. Sunt convins ca daca Titanicul ar fi fost cosntruit in Transilvania, l-am fi vazut inca si astazi intr-in muzeu al marinei, dupa mai bine de unsecol, la suprafata pamantului.

Podul Mincinosilor este cu predilectie, locul de intalnire al tinerilor indragostiti din Sibiu. Doua frumoase cercuri forjate ce includ vechea stema aurita a burgului, marginesc capetele sale. Doua frumoase legende, pastreaza intact, inca si astazi, misterul podului.

Iata prima legenda.

Dupa spusele oamenilor locului, podul are urechi si incepe sa scartaie si sa geama la fiecare miciuna pe care-o aude din gura indragostitilor. Si uneori, podul mai are si maini si e in stare sa-l arunce pe mincinos peste balustrada sa, in strada. Asa ca, atunci cand sunteti pe pod si va marturisti iubirea si nu prea sunteti in regula cu ceea ce spuneti, luati cu voi si umbrela lui Mary Poppins, ca sa aveti o “cadere” mai usoara. Sau, poate e mai bine, sa fiti preventiv si sa luati cateva cursuri serioase de actorie, la teatrul “Radu Stanca” din oras, ca sa pareti mai verosimil. Barbatii nu stiu sa minta. Stiti de ce? Pentru ca femeia are ea, aşaaa, un al nu ştiu catelea simt, si mereu te prinde cu musca pe caciula. Sau, tocmai cand te pregatesti sa-i soptesti cuvintele magice, suna telefonul mobil si o vocea suava te interpeleaza senin “Hello, iubi, ce mai faci? ”

A doua legenda se refera la tinerele fete ce-si marturisesc iubirea unui tanar “si care se jura ca ele, nu! nu! nu exista! , dar vai! niciodata, "never" si "jamais de ma vie", n-au avut de-a face cu altcineva”… Dupa noaptea nuntii insa, cand adevarul iese la iveala, mirele avea dreptul, dupa spusele legendei, sa-si arunce mireasa mincinoasa de pe pod. Reciproca insa nu era valabila, caci mireasa nu poate niciodata demonstra contra-adevarul. Sau cu alte cuvinte “quod non erat, non demonstrandum”, dicton latin, care, in traducere libera, ar veni cam asa, “nu-ti mai bate capu’ femeie. ca tot n-ai dreptate! ”

Nu va speriati totusi, pasiti cu incredere peste pod, iubirile tinerilor sunt intotdeauna curate, sincere si adevarate iar povestile astea ce circula liber prin folclor despre podul mincinosilor, nu sunt decat niste minciuni nevinovate.

Nu pot sa parasesc Sibiul, fara a va prezenta in doua cuvinte, si Piata Mare, locul unde primaria urbei, mai ales in sezonul cald, organizeaza in fiecare "week-end" diferite manifestari cilturale sau comerciale. Ba un targ al mestesugarilor, ba un festival de teatru, ba un "book-fest", ba un festival al muzicii tinere, etc, etc, astfel incat la Sibiu, n-ai cum sa te plictisesti. Multe orase din lume ar dori sa aiba si ele, o atat de frumoasa "piata mare" si se pare ca, din moment ce o au, sibienii au stiut s-o valorifice la maximum. Nu degeaba, Sibiul a detinut pentru un an, titlulatura de "capitala culturala europeana".

Asadar, poftiti la Sibiu!

@Web, te rog melodia "Piazza grande", mersi https: //www.youtube.com/watch?v=c6DgPlIKHUY


[fb]
---
Trimis de dorgo in 02.07.14 07:42:38
Validat / Publicat: 02.07.14 12:00:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Podul mincinosilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12350 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.07.14 07:47:44]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Rodel
[02.07.14 15:48:25]
»

Și încă o legendă legată de Podul minciunilor/ mincinoșilor: soldații din garnizoana Sibiului se întâlneau pe pod, în orele de permisie, cu servitoarele, care aveau și ele liber duminica, și le promiteau să revină la întâlnire peste o săptămână, în același loc, lucru care nu se mai întâmpla, ele așteptând degeaba.

Legenda se referă, așadar, tot la nerespectarea unei promisiuni în dragoste.

webmasterX
[07.11.21 14:29:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064589023590088 sec
    ecranul dvs: 1 x 1