EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Medievala din Targu Mures – un loc unde m-am simtit bine
De mai multe ori in viata mea am ajuns la Targu Mures. Relativ tarziu am aflat ca municipiul muresean are in centru ditamai mandra cetate. Nu am remarcat-o si pentru ca este oarecum ascunsa. In mintea mea o cetate este construita sus in varful unui deal, de unde strajerii domina zarile cu privirea. Ei, Cetatea Medievala din Targu Mures este altfel.
Parcare
Puteti aborda vizitarea cetatii din mai multe parti. In zona, chiar daca este aglomerat, sunt multe posibilitati de a parca masina in locuri amenajate, contra cost, sau in locuri publice, permise. Eu am ales ultima varianta. Am parcat pe Strada Revolutiei, care se afla pe DN15 (E60), drumul ce iese din Targu Mures catre Reghin, in dreptul Pasajului Rakoczi.
Alte variante bune sunt pe Bd. Cetatii, unde figureaza si adresa oficiala a cetatii.
Pasajul sau Scarile Rakoczi
Citisem despre acest obiectiv in sine pe net si am fost facut curios.
„Scarile pictate au ajuns si in Romania. Scarile Rakoczi din Targu Mures concureaza pentru titlul de cele mai frumoase din lume”
Este vorba de o alee pietonala care leaga bulevardul unde am parcat de cetate. Aleea aceasta este in panta si urmeaza niste scari. Scarile au fost vopsite in stilul etno, cu motive populare, traditionale, iar pozele cu aspectul lor initial erau spectaculoase.
In realitate ele nu au mai fost intretinute asa cum s-ar fi potrivit. Cel putin cand eu le-am parcurs aratau uitate de … artistii responsabili cu aceasta pasiune.
Scarile au fost pictate de artisti in colaborare cu Liceul Vocational de Arta cu vopseluri nepermanente. Imaginile desenate reprezinta motive traditionale ardelenesti stilizate.
O idee faina, cum mai exista prin lume dealtfel, dar aici din pacate neintretinuta.
La baza scarilor pictate se gaseste un restaurant, numit Petry Bistro, foarte special, pe care vi-l recomand vezi impresii
Traseul
Urcam scarile si traversam strada Avram Iancu, pe care o urmam apoi putin la vale, catre dreapta.
Zidul cetatii, arata bine, cetatea este renovata, asa arata din afara. Strada pe care inaintam catre poarta este pavata cu piatra cubica si despartita de zidul cetatii de o suprafata gazonata.
In zona sunt prezente panouri indicatoare la fiecare „” obiectiv”” si sageti indicatoare la fiecare intersectie. Un BRAVO!
Arunc o privire pe harta cetatii si imi setez reperele.
Intrarea o fac pe o poarta cu pasarela care se poate ridica cu un sistem de scripeti cu lanturi. Trec prin arcada boltuita in care este poarta metalica.
Sunt inauntru. Wow! Este ceea ce vroiam sa vad. Arata bine cetatea. Intr-o parte remarc ca mai exista lucrari de restaurare (in zona bisericii manastirii franciscane), dar marea parte a acesteia este gata si foarte primitoare.
Aflu ca am intrat prin Turnul (Bastionul) Mic. Traseul ales urmeaza aleea catre dreapta, in lungul zidului cetatii, pe partea interioara, catre destinatia Bastionul Tabacarilor.
Catre inainte incepe o zona de santier asa ca am ales sa urmez alta alee catre interior dupa indicatorul care arata Fantana Manastirii si Pivinita medievala de vinuri. Zona fantanii era la limita santierului.
Am ocolit zona ingradita si am ajuns catre dreapta la Manastirea Franciscana, reperul proeminent din cetate. Din punct de vedere arhitectural apartine stilului renasterii tarzii.
Am urmat drumul la Bastionul Blanarilor, apoi la Bastionul Dogarilor si catre Manutanta. NU trebuie decat sa te plimbi de voie, urmand sutele de indicatoare si avand o logica de orientare.
In interiorul cetatii gasiti si cateva restaurante, cu mese si banci scoase in aer liber.
Exact in mijlocul cetatii se gaseste o semisfera din sticla care nu cadreaza deloc cu decorul. MINUS!
Cetatea ofera multe spatii verzi si locuri de odihna. PLUS!
Am dat roata pe interiorul cetatii si am ajuns la Bastionul Croitorilor si apoi la Bastionul Portii.
Forma cetatii este una pentagonala. Nu am sa scriu despre fiecare bastion in parte. Majoritatea au fost administrate de breslele mestesugaresti asa cum s-a intamplat in istoria cetatilor medievale. Bastioanele sunt ridicate din piatra de rau si caramida. Ele sunt (au fost) totodata si turnuri de artilerie. Au 3 - 4 niveluri si scari din lemn.
Am inchis bucla si am parasit Cetatea medievala Targu Mures cu un gust foarte placut. Imi voi aminti mereu de plimbarea din cetate cu mare placere.
Cuvinte despre cetate
Intr-o limba mult vorbita pe aici Cetatea Medievala Targu Mures se numeste Marosvá sá rhelyi vá r. In germana ii spune Neumarkt am Mieresch.
Cetatea Targu Mures, impreuna cu cladirile pe care le cuprinde este monument istoric. Aceasta calitate a obiectivului este evidentiata inca de la intrarea prin Bastionul Mic.
Cetatea are 7 bastioane. Daca urmati traseul meu remarcati ca am sarit unul, probabil in zona unde erau lucrari. Suprafata cetatii se intinde pe ceva mai mult de 4 hectare.
Date istorice
1492 - Prima fortificatie ridicata aici de voievodul Istvan Bathory
1601 – A fost distrusa in timpul lui Mihai Viteazul de invazia lui GiorgioBasta
1602 - 1652 – Se ridica cetatea pe care o vizitam astazi
Va recomand sa vizitati Cetatea Targu Mures.
Numai bine!
Trimis de Dan&Ema in 25.04.20 04:11:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.54828830 N, 24.56768850 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica " (Alte) Muzee în Tîrgu Mureș, TÎRGU MUREȘ" (deja existentă pe sait)
Ce chestie! Mi-a căzut sub ochi, chiar zilele trecute, pe fb, o fotografie cu scările Racozy, pictura încă se cunoștea binișor, de fapt am crezut că așa arată și în prezent. Și mi-am zis: uite încă un motiv bun să vizităm Tg. Mureș!
Pentru că am Tg. Mureș pe listă, pentru un city-break mai amănunțit, de cel puțin 3-4 ani! O să-i vină rândul în curând, așa simt.
Felicitări pentru vizită și expunere și... sănătate în continuare, să ne revedem cu bine!
@Dan& Ema: Din pacate pentru mine Targu Mures era un oras intermediar in traseul nostru, asa ca din pacate doar am trecut prin sau pe langa el, insa pentru oameni dragi (familie sau prieteni) care sunt in Targu Mures sau imprejurimi, poate anul acesta ii va veni randul.
Mi se pare ca este un loc care are multe de oferit asa incat mi-as dori sa ii ofer si eu cateva zile din viata mea.
Pana atunci insa am apucat prin articolul tau sa cunosc o particica din acest frumos oras si istoria lui. O destinatie de luat in calcul, felicitari, votat cu mare drag.
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Cetatea Medievală, TÎRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Bine merge acest articol al tău despre un frumos obiectiv din Târgu Mureș! Nu am mai fost acolo de mult timp. Sunt binevenite aceste impresii de la noi din țară ce pot să mai inspire pe mulți, inclusiv pe mine... și pentru vara aceasta mai ales!!
Anul trecut am fost prin țară în trei runde dar am scris mai mult despre cazări și restaurante, sper să mă recalibrez și eu pe România în curând...
@crismis:
Si eu am strans o intreaga documentatie daca pot spune asa despre Scarile Rakoczi si am vazut poze superbe cu ele.
A fost o data... Dar poate va mai fi. Eu cred ca va mai fi. Cert este insa ca acum picturile sunt in buna parte sterse, distruse si nu mai este nimic spectaculos.
Cetatea arata foarte bine si cred ca dupa terminarea lucrarilor de restaurare va fi si mai bine. Eventual planificati vizota cand e totul gata.
Sunten bine, multumim, sper ca si voi.
Numai de bine! ????
@mishu:
Targu Mures arata bine. Cetatea este un obiectiv dar si cladirile din centru merita admirate.
Gasesti mancare foarte buna, am scris si despre asta de cateva ori.
Si cazari foarte bune. Sunt si multe spa-uri majoritatea pe langa hoteluri.
Multumesc de vizita, iti urez sa savurezi o plimbare in tihna prin acest oras din Ardeal si sa ne povestesti impresiile tale / voastre.
Va uram numai de bine! ????
@webmaster26: ok
@mprofeanu:
Multi dintre cei cu microbul calatoriilor ne vom (re) calibra pe vizitarea destinatiilor din tara noastra.
Chiar am vrut sa inserez acest gand in finalul postarii, dar am sters paragraful respectiv!
Avem o tara superba si avem ce vizita, eu niciodata nu voi spune ca am vizitat tit ce era de vizitat in Romania.
Deja am deschis lista de destinatii 2020 exclusiv din Romania.
Multumesc de vizita si ecou! Numai bine! ????
@Dan& Ema: Te-am urmat pas cu pas, treaptă cu treaptă! Scara aia mi-a rupt inima! Ar fi putut s-o refacă și pe ea, apoi s-o picteze cu vopsea permanentă.
În rest, cetatea arată cum ar trebui s-arate o cetate medievală: fortificată, curată, aerisită.
Sunt și locuri de odihnă pe-acolo! Am văzut bănci!
Visez de foarte multă vreme să ajung la Tg. Mureș, să revăd prieteni dragi, să merg la Cofetăria Artizan! Când mai ai drum, intră pe acolo! Patroana mi-e prietenă!
Să mă cazez la Poet-ul vieții? Neah! Dar la Perty voi încerca o masă... Mă și văd bătând străzi largi sau înguste... Visez...
Mulțumesc, Ti-Dan!
@Zoazore:
Eh, deh, scara aia! ????
Am simtit eu ca sunt urmarit pas cu pas, ma intorceam din cand in cand sa vad cine e pe urmele mele...
Acum vizionez (revad) un episod cu Ioan Stoienica din Muntii Baiului, stiu n-are legatura cu Targu Mures, dar imi aminteste de vremurile mele bune de mers pe munte cu cortul in calitate de initiator de ture de gen.
A propos de izolarea asta... vad ca sunt tot mai multi pe strazi si tare as vrea sa nu se intoarca beleaua... si mai presupun ca restrictiile se vor ridica intr-o luni asa cum toate primele ninsori in Bucuresti vin in weekend.
Sper ca esti bine, numai bine! ????
@Dan& Ema: Cetatea din Târgu Mureș se află și pe lista mea de obiective, cum zicea @crismis mă așteaptă de vreo 2-3 ani. Observ că restaurările continuă, e un lucru bun! Se pare că vine momentul obiectivelor românești, bineînțeles mai mici și mai puțin cunoscute, decât mari și celebre.
Apropo de scară, există una frumoasă și în București - strada Xenofon (metropotam.ro/La-zi/strad ... k-art6657156843) . Din păcate, după ce a fost pictată de vreo două ori cu imagini diferite (clădiri emblematice, apoi un râu) proiectul a încetat și culorile aproape au dispărut. Zona își păstrează însă farmecul.
Weekend cu folos!
@Dan& Ema: Azi, între 8:45 și 10:45 am fost la piață! Era plin de... toate vârstele! Și Poliție! Și ce dacă? Nu m-a întrebat nimeni nimic! Nici pe ei! De ce nu înțelege lumea?
Da, suntem bine! Azi noapte a fost un cutremur de 5. Pe la 1-1 și ceva! Pe zona Brăila-Galați-Focșani! Mi-a fost lene să mă trezesc! Ceva pe la București?
@tata123:
Se lucra cu spor la restaurare in " coltul de cetate" unde acestea mai erau de finalizat. Imi pare rau ca nu am putut intra in biserica, dar poate alta data.
Daca vei trece Cetatea Targu Mures pe lista de obiective autohtone de vizitat, sigur te vei bucura de descoperirea ei.
La fata locului erau multe panouri informative cate unul in dreptul fiecarui turn sau obiectiv.
multumesc de vizita si ecou, numai bine! ????
@Zoazore:
Plin de lume pe strada, nu ai spune ca sunt restrictii, in piata nu am fost. Aseara pe o bordura socializau 7-8 vecini bot in bot.
Pe la 1 - 1 imi fugise somnul, nu am simtit cutremur, dar m-am apucat de articol. Asa ca pe la 4 am postat. Apoi nani de la 5 la 12! S-a stricat ceasul biologic. Si cantarul.
Viziteaza Cetatea! ????
@mishu: Neapărat să vezi Tg, Mureș. Are un Palat al Culturii și o fostă primărie în apropiere, două bijuterii Art Nouveau, pritre cele mai frumoase din Europa. Nu eu, alții au zis-o, eu numai an afirmat.
Eu am văzut cetatea acum câțiva ani în urmă. Nu începuseră încă lucrările de restaurare. Am admirat ditamai maldărele de baloți din paie, așa, ornamentali, pe unde erau fostele grajduri. Dar există și un muzeu acolo, probabil era închis, care expune tot felul de vechituri de genul ustensilelor folosite de breslași.
Nu am știut de scări. Nici nu am știut că există așa ceva la noi și nu mă refer la alea mâgălite.
Toate bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Între zidurile cetății mureșene — scris în 15.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Cetatea din Târgu Mureș – un loc cu valențe istorice — scris în 27.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cetatea medievala Targu Mures - O cetate pentru eternitate — scris în 22.08.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Cetatea Medievală din Tîrgu Mureș, într-o nouă versiune, restaurată, după 400 de ani de existență — scris în 26.05.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Cetatea medievala din Targu Mures - teatru, istorie si multa distractie — scris în 08.10.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ