ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2006
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Cetatea Deva

TIPĂREȘTE

Am ajuns în Deva acum 3 ani şi ceva în urma, când am avut un eveniment de familie în zona. Ce as fi putut face în timpul "liber" decât sa vizitez emblema capitalei judeţului Hunedoara?

Cetatea Devei este o cetate aflată pe un deal vulcanic de pe teritoriul oraşului. E una dintre puţinele cetăţi cu datare certă: anul 1269, menţionată prima data documentar sub denumirea de Castrum Deva. A fost una dintre cele mai puternice fortificaţii din Transilvania, servind în principal la apărarea contra atacurilor otomane. A rezistat chiar şi asediului iobagilor răsculaţi (1784 Horia, Cloşca şi Crişan). A fost abandonata în 1849, când o explozie la depozitul de muniţie a distrus zidurile cetăţii.

La poalele dealului de unde veghează cetatea sunt Stadionul Cetate şi Colegiul Naţional Sportiv (unde se pregăteşte lotul naţional feminin de gimnastică), Sala Olimpică de Gimnastică şi in apropiere, Castelul Magna Curia, cunoscut şi sub denumirea de Castelul Bethlen, declarat monument istoric datorită vechimii sale. In prezent adăposteşte Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (pe ăsta l-am 'sărit':)).

La cetate se poate ajunge pe o cărare şerpuind prin pădure de jur-împrejurul dealului dar mai nou şi cu ajutorul unei telecabine/teleferic (pe şină) care urca în câteva minute ducând şi coborând turiştii la/de pe vârful dealului. Construcţia acesteia a început în luna septembrie 2003 şi a fost terminată în luna iunie 2005. Telecabina este singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) şi a diferenţei de nivel (158 metri) este primul din Europa. Având 16 locuri şi folosind sistemul planului înclinat, telecabina facilitează accesul pe cetate al turiştilor.

Odată urcat, din staţia cabinei se mai merge o mică bucată pieptiş până se ajunge chiar în interiorul meterezelor. Priveliştea asupra oraşului, dar şi a întregii vai a Mureşului este superba. Sărind printre pietre şi coborând pe sub bolte arcuite ce stau parcă să se năruie în urma imprudenţilor curioşi ce-şi bagă nasul cam pe unde nu le fierbe oala mie îmi zburau prin minte imagini de domni, domnite şi prinţese, dar şi de osteni fioroşi şi de haiduci, disputându-şi acest punct strategic...

Odată cu lăsarea serii, am coborât şi noi în "civilizaţie", dar cu un dor acut al vremilor apuse... Si chiar m-a făcut să mai revin! doar că a doua vizită a fost mult mai scurtă şi pe grabă. Nu am putut însă sa nu remarc progresele făcute în lucrările de restaurare.

sait


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 14.01.10 23:46:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA. A mai fost în/la: cam peste tot, mai putin pe Transfagarasan.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5605 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea (şi) emblema oraşului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2700 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Costi
[15.01.10 13:08:23]
»

Eu am ajuns la Deva ceva mai târziu, în august 2006, aşa că nu mai scriu şi eu un review, ci doar un ecou, pentru că Dragoş a spus în esenţă cam tot ce se poate spune. Aş mai adăuga faptul că în august 2009, când am trecut pe E68, în drum spre Arad, pe zidurile cetăţii se vedeau schele, semn că aceasta era în renovare.

Funicularul a fost construit în 2003, de CWA Construction Switzerland.

Îmi permit să adaug şi eu nişte poze.

O colecţie impresionantă de fotografii cu funicularul de la Cetatea Devei se găseşte pe tramclub.org

ileanaxperta*
[16.01.10 21:56:33]
»

Eu am vizitat Deva si am urcat si pana la cetate (atunci avea denumirea de Cetatea dacilor) in 1981, fiind intr-o tabara la Abrud. Drumul serpuit, care inconjoara dealul, pe carare prin padure, mi-a placut la nebunie...racoare, cateva pete de soare ce se jucau zglobii printre ramurile copacilor, galagia noastra de tineri fara griji, totul a fost minunat....Si cand am ajuns sus, practic, la cetate, am fost incantati de zidurile care erau f. groase, in multe locuri cu "ferestre" in aer liber. Panorama asupra orasului merita pe deplin efortul de a ajunge pe jos pana acolo. Acum este un teleferic care in cateva minute, te urca la cetate. Dar, parerea mea, farmecul este sa o iei pe jos, faci si miscare, respiri si aer curat si ajungi si la destinatie...(am poze alb-negru de acolo...ce-a trecut Timpul...)

biancuta
[01.02.10 11:49:11]
»

Frumoase detalii despre cetate, deasemenea si pozele care cuprind panoramele orasului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Costi, ileanaxperta*
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Deva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071727991104126 sec
    ecranul dvs: 1 x 1