GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe un colt stâncos de deal, la zeci de metri înălțime, un străjer bătrân de secole veghează asupra așezării săsești de la poalele Piemontului Cisnădioarei. Indiferent de unde ai veni spre vechiul Michelsberg – pe drumul Sibiului, ieșind din Pădurea Cisnădioarei sau pe șoseaua Cisnădiei printre livezi – în fața ochilor apar zidurile de piatră ale bisericii-cetate așezate strategic pe înălțimi.
Depresiunea Sibiului, implicit dealurile și pădurile din jurul Cisnădioarei, a constituit un loc prielnic pentru întemeierea unei așezări omenești încă din vremea epocii fierului. Satul și cetatea construită de sașii colonizați aici la sfârșitul secolului al XII-lea a aparținut bisericii catolice din Sibiu care le cedează pe la 1200 și ceva regelui Andrei al II-lea. Regele Ungariei, binevoitor, donează „muntele Sfântul Mihai” prelatului Gocelinus din Sibiu care, la rândul său închină biserica ordinului călugărilor cistercieni de la Cârța (vezi aici articol despre un alt monument transilvan important: Abația cisterciană de la Cârța: vezi impresii). După desființarea abației cisterciene în secolul al XV-lea de către regele Matei Corvin biserica-cetate a Cisnădioarei a revenit în posesia sașilor din Michelsberg. Dar istoria e…. istorie.
Oprim autoturismul într-o parcare amenajată în Piața Gozelinus în fața unui front compact de case, specific săsesc. Suntem înconjurați de autovehicule cu numere din toată România, dar și din Europa, auzim graiuri străine, vedem oameni cu hărți în mână. La poalele dealului se află o cabină de unde achiziționăm biletele de acces (7 lei/adult); tot aici se găsesc vederi și alte materiale informative. Vă recomand, mai ales pe timpul verii, să luați cu voi o sticlă de apă și o șapcă/pălărie pentru protecție împotriva razelor solare.
O alee betonată – cu trepte răruțe, dar drăguțe – se încolăcește prin pădure spre intrarea în cetate. Într-o „fereastră” ițită în peretele de frunze se construiește o terasă (de belvedere, sper), loc de unde ți se așterne la picioare aproape tot satul Cisnădioara. Ajunși sub fortificația de piatră ne oprim în răcoarea binefăcătoare oferită de umbra zidurilor și ne minunăm de priveliștile uimitoare ce se deschid spre Cisnădie cu a sa biserică fortificată și spre dealurile împădurite din jur. Ne strecurăm prin portița de lemn întărită cu benzi metalice și urcăm în curtea interioară, pășind direct pe roca care iese la lumină în acest vârf stâncos.
La doar câțiva metri se înalță biserica romanică care și-a păstrat forma originală de la anii 1200 și ceva până în epoca noastră. Dăm un ocol construcției de piatră și vedem cele trei nave (una principală și două laterale) terminate cu abside semicirculare. Privită din lateral monumentala construcție de piatră nu pare a fi o biserică, dar elementele arhitecturale identificate de specialiști atestă acest lucru. Ne îndreptăm curioși și nerăbdători să vedem o raritate: portalul romanic vestic care prin dispunerea coloanelor și arcelor îți dă impresia de „adâncime”. Câte două arcade oarbe străjuiesc portalul, capetele coloanelor sunt sculptate cu motive vegetale și vag se mai observă urme de culoare de la pictura ornamentală (acum câțiva ani se observa mai bine culoarea roșie, acum e ștearsă aproape de tot; și elementele de piatră de la baza coloanelor sunt mai tocite/degradate acum). Un portal romanic asemănător, cu pictură bine păstrată puteți vedea la biserica fortificată din Hosman (vezi P14 din articolul ce l-am dedicat drumului spre Biertan: vezi impresii). În basilică se intră pe două uși laterale înconjurate de ancadramente masive de piatră. Interiorul e spațios, înalt, sobru, luminat de raze concentrate de lumină ce se strecoară prin ferestre mici. În preajma altarului principal, pe boltă, se mai păstrează urme de pictură murală colorată.
În curte Dealul lui Mihai ne dezvăluie încă o dată vârful său stâncos. Ne cățărăm pe drumul de strajă pentru a privi prin crenelurile zidului de apărare către așezarea cu acoperișuri roșii din vale ori spre înălțimile Cindrelului. Ici-colo, la baza drumului de strajă, în jurul unor porți mici, stau aliniați bolovani rotunzi care îmi aduc aminte de trovanții sferici. Sunt „proiectilele” care se prăvăleau peste dușmanii ce îndrăzneau să se apropie de cetate. Oare câți flăcăi au trudit de-a lungul veacurilor pentru a urca aceste pietre grele pe platoul cetății pentru a-și dovedi puterea și vrednicia, cum spune o legendă din partea locului?
Suntem înconjurați peste tot de piatră, un fel de „hegemonie a pietrei” acaparează Dealul lui Mihai. Doar verdele vegetației reușește să domolească ici-colo această supremație a pietrei. Nu ne mai săturăm de panoramele ce se deschid de pe metereze; înconjurăm fortificația și privim în toate punctele cardinale prin ochiuri de crenel sau peste parapetul înalt – aici natura s-a aliat cu omul. După circa o oră de scrutat zările ne-am luat rămas bun de la acest loc cu o încărcătură energetică specială.
Nu trebuie să îți placă neapărat istoria, nu trebuie să fii un fanatic religios – trebuie doar să iubești natura pentru a urca pe meterezele Cisnădioarei. Nu ezitați!
Trimis de tata123 🔱 in 09.10.17 15:58:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123: Un binemeritat SB si un indemn de urmat.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Mulțumesc, chiar este un îndemn. Am văzut mulți străini în Cisnădioara, multe persoane trecute de prima tinerețe urcau spre platoul cetății și, apoi, admirau încântați panorama ce se deschide de sus spre cele patru zări. Parcarea din centrul localității era plină în permanență de autoturisme, zona e încântătoare, iar biserica romanică are elemente arhitecturale unicat (portalul vestic).
@tata123: Uite asa mai afla omul despre multe din locurile pe langa care trecem si nu le vedem, ori daca le vedem, le programam pentru urmatoarea excursie. Trebuie sa multumim acelora care si-au facut rabdare si timp pentru a le vizita si a ni le descrie si noua. Daca as promite ca voi face o vizita de macar o saptamana in marginimea Sibiului pentru a vizita si eu locurile descrise aici pe sait s-ar poutea sa nu reusesc sa ajung. Iar atunci promisiunea poate deveni o minciuna. Asa ca spun ca imi doresc acea vizita.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 O cetate care nu este cetate – Cetatea Cisnădioara — scris în 08.04.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Cisnădioara, o poveste frumoasă! — scris în 05.04.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cetatea Cisnădioara și biserica fortificată — scris în 04.10.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Biserica-cetate din Cisnădioara - Frumoasa de piatră din vârful dealului — scris în 14.07.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Cisnadioara — scris în 12.06.12 de diana-s din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Cetatea Cisnadioara — scris în 18.10.13 de veteranu din CHIAJNA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Cetatea Cisnadioara — scris în 04.07.10 de mitzulik din PLOIESTI - RECOMANDĂ