ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Năvodari [CT]
ÎNSCRIS: 12.06.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

„Cealalta Capitala” va asteapta cu toate portile deschise!

TIPĂREȘTE

Daca e un lucru care m-a impresionat cu adevarat in scurta vacanta de inceput de an, acesta este vizita la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Scotocind un picut pe net pentru o sumara documentare despre cetate, am descoperit ca Alba Iulia detine primul brand turistic de oras din Romania, care reflecta imaginea cetatii de tip Vauban. Exista si un manual de branding care ofera asistenta tuturor celor care aleg sa foloseasca logo-ul turistic ce are la baza sloganul „Cealalta Capitala”. Interesanta aceasta abordare, cred ca o sa atraga interesul turistilor romani si a celor straini in special fata de un oras care este mai mult decat ce pare, e „Cealalta Capitala” a Romaniei. Promisiunea brandului Alba Iulia o regasim in partea de jos a logo-ului, „Bine ati venit in cea mai mare cetate din Romania”. Vorba cuiva cu un mic business in cetate: restaurarea s-a terminat, urmeaza promovarea, ca sa avem si ceva clienti!

Despre istoria cetatii si a fortificatiilor nu va mai spun nimic, ca oricum nu le stiu din cap si ar trebui sa apelez la Wikipedia, asa ca mai bine le cautati direct la sursa. Voi puncta doar ceea ce am reuşit să văd, căci ce am ratat las în seama unor ocazii viitoare. Nu-ţi voi spune decât că cetatea are 6 porti, unele mai mult decorate, altele mai puţin. Noi am parcat masina in dreptul Casei de Cultura, si am intrat in cetate prin poarta a IV-a care este singura poartă ornamentată de pe latura de vest a cetăţii, situata intre bastionul Trinitarienilor si bastionul Sf. Mihail. Poarta este împodobită numai pe partea interioară, cu doi pilaştri prevăzuţi şi ei cu coloane şi atlanţi, la fel ca şi celelalte 3 porţi de la răsărit. Apoi observam Catedrala romano-catolică Sf. Mihail (1246-1300) si Catedrala Reîntregirii- Sf. Treime (1921-1922), care domină intrarea în cetate. Nu ratam nici o statuie si tinem tovarasie pret de cateva clipe fiecareia pentru o draga amintire foto. Poate ca am fost prea matinali, poate ca era un picut frig sau era doar extrasezon, in cetate nu era mai nimeni. Urmam Via Principalis si ajungem in mijlocul cetatii, unde pe patinoarul amenajat erau vreo cativa copilasi ce patinau in voie, atent supravegheati de catre parinti. Bradul era frumos impodobit, Mos Craciun nu ne dadea nicio atentie fiind concentrat asupra unicului ren de la sanie, iar putin mai in spate era scena nasterii Domnului.

Dam peste statuile soldatilor romani si ale imparatilor lor si in timp ce le admiram vine un tip care ne intreaba daca nu am vrea sa aflam mai multe despre ansamblul protejat al clădirii comandamentului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, adica Principia. Ati ghicit, era ghidul castrului roman, care a facut foarte bine ca ne-a abordat pentru ca nu ne-am fi dat seama daca este deschis sau nu. Asa ca ne transpunem pentru cateva clipa in viata militara a soldatului roman, aflam povestea legiunii a XIII-a Gemina si ne minunam de ingeniozitatea romanilor si priceperea lor in ridicarea fortificatiilor. Copii au avut privilegiul de a purta echipamentul complex ce a fost reconstituit aici (era al fiului ghidului) si asa ne-am ales cu o frumoasa amintire „cand ne-am imbracat in soldati romani”. Apoi am vizionat un filmulet cu reconstituirile digitale ale constructiilor si am admirat dioramele cu scene din viata castrului. Si toate acestea pentru 10 lei de persoana!

Ne continuam drumul catre adevaratul simbol al orasului Alba Iulia, Poarta a III-a, cea mai mare şi mai impunătoare dintre porţile cetăţii, situata între bastioanele Sfântul Eugeniu de Savoia şi Sfântul Capistrano. Trecem podul de lemn, dam o tura in jurul Obeliscului Horea, Closca si Crisan si privim de sus orasul care parea ca inca nu se trezise. Intram intre zidurile cetatii si facem o tura completa prin santurile de aparare, pentru a vedea fiecare bastion in parte. Realizam inca o data cat de intinsa este cetatea, pentru ca ne ia ceva timp sa revenim in punctul de plecare, adica Poarta a III-a. Ne intoarcem catre poarta a IV-a si lasam pe alta data obiectivele care ne-au scapat pentru ca oboseala isi pusese deja amprenta asupra copiilor.

Daca vreti sa simtiti un pic din vremurile de demult, „Cealalta Capitala” va asteapta cu toate portile deschise!


[fb]
---
Trimis de danup in 13.02.16 11:30:09
Validat / Publicat: 13.02.16 12:37:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1355 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danup); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Obeliscul Horea, Closca si Crisan si poarta a III-a pe fundal.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

bogumil
[13.02.16 12:48:23]
»

Hmmm... sunt cu laptopul deschis pentru a scrie un review "Cetatea Alba Carolina - by night " în urma vizitei pe care am facut-o seara trecută acolo, dar fiind deja urcate azi pe sait 2 review-uri de acolo, am sa-mi scriu impresiile altădată. Cand ne va fi dor de ea

Pe de altă parte, pentru cei care nu știu, prin 1992-1993, a existat un consistent și puternic curent prin care se urmărea mutarea capitalei României la Alba Iulia (stiu bine asta, deoarece eram student în vremea aia și militam cât de vocal puteam pentru asta).

Sigur că... politica a făcut ca... ora exactă să se dea tot de la Bucuresti, dar pentru localnici, Alba Iulia a fost, este și va fi "Cealaltă Capitală".

Și... poate și pentru turiști...

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase adresate orașulului atât de drag sufletului meu.

zlatna
[13.02.16 13:20:11]
»

@bogumil - Chiar asta am observat şi eu, astazi două articole despre oraşul nostru drag. De ce să nu scrii si tu un articol, ar fi foarte bine să citescă lumea şi un articol scris de un cunoscător al acestui loc. Eu am scris un articol despre acesta cetate dar pe atunci eram începător pe acest site şi articolul este cam slabuţ.

Spor la scris.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna
[13.02.16 13:25:03]
»

@ danup : felicitari pentru articol, cum spunea si colegul @Bogumil astazi au aparut doua articole despre Cetatea Alba Iulia, un oras care ne este drag noua fostilor locuitori ai acestui judet.

Cum spuneti si dumneavoastra in finalul articolului "Daca vreti sa simtiti un pic din vremurile de demult, „Cealalta Capitala” va asteapta cu toate portile deschise! "- multumim pentru indemn.

Va doresc concedii placute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[13.02.16 16:50:02]
»

Cred ca ultimele zile au fost "Zilele Cetatii" si m-au bucurat toate articolele citite, toti au pus suflet in ce au povestit. Felicitari

danupAUTOR REVIEW
[13.02.16 17:22:56]
»

@bogumil - Cu mare placere! Mie mi-a placut ideea asta, cu "Cealalta Capitala", pentru ca orasul si cetatea chiar au nevoie de promovare!

danupAUTOR REVIEW
[13.02.16 17:31:25]
»

@zlatna - Multumesc! Toate cele bune!

danupAUTOR REVIEW
[13.02.16 17:36:33]
»

@mishu - N-ar fi rau sa fie asa! Asteptam si review-ul colegului nostru bogumil!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, danup, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06425404548645 sec
    ecranul dvs: 1 x 1