ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti S1
ÎNSCRIS: 06.02.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Alba Iulia, o cetate preferată

TIPĂREȘTE URM de aici

După cum am relatat în articolul despre Pensiunea "Poarta Arieșului", în 21 iulie 2013 am început un concediu de 8 zile în munții Apuseni.

Cum spuneam în descrierea amintită, pe drum am făcut 2 opriri.

Despre oprirea neplanificată, chiar înainte de Sebeș, ca să vizitam Cetatea Câlnic, am povestit aici: vezi impresii

A doua oprire, de data asta planificată, a fost la Cetatea din Alba Iulia: trei ore am zăbovit pe aici și nu am reușit să vedem nici măcar jumate din atracțiile de acolo!

De mult timp am încercat sa ajungem la Alba Iulia, cu câteva luni înainte chiar primisem sarcina de la socrul meu să pregătesc o vizită aici, între timp el a renunțat, dar noi ne-am atins obiectivul :)

Fiind situată la circa 350 km de București, oprirea la Alba Iulia a fost logică, permițându-ne atât vizitarea pe îndelete (credeam noi) a cetății cât și "încărcarea bateriilor" la un restaurant de acolo.

Norocul a fost că, în dimineața plecării din București, am mai intrat odată pe internet și am aflat de "Traseul celor 3 fortificații": este un circuit în interiorul Cetății Alba Iulia (singurul la care plătești un bilet de intrare, în rest se vizitează totul gratuit) care îți permite accesul inclusiv în celula în care a fost închis Horea, în partea de sus a intrării principale din Cetate (poarta III).

Concret, traseul respectiv oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeași locație, fiecare noua cetate incluzând-o pe cea veche: Castrul Roman (106 d. Ch.), Cetatea Medievala (sec. XVI-XVII) si Cetatea Alba Carolina, fortificație de tip Vauban (sec. XVIII).

Până la vizita propriu zisă trebuia și putină documentare asupra "încărcării bateriilor" și, după o scurtă documentare, alegerea noastră a fost restaurantul medieval "Pub 13", situat la intrarea în cetatea Alba Carolina, în apropierea porților II și III.

Am nimerit relativ ușor la poalele cetății, am parcat mașina cât mai aproape de intrarea unde se afla și restaurantul și timp de circa o oră ne-am delectat cu produsele de aici.

Ambianța restaurantului este deosebită, mărturie stau și pozele de aici, iar meniul ales de noi a fost la înălțime, asa că eram bine pregătiți de vizitare.

Fiind trecut de ora prânzului, la mijloc de iulie, am avut parte de un cer senin și un soare pe măsură, care ne-a încetinit puțin ritmul și ne-a făcut să căutam porțiunile mai umbroase, iar pe cățel l-a obosit mai repede ca de obicei :(

Am intrat în cetate prin poarta a III-a, care conține în partea superioară și celula în care a fost închis Horea, am dat “binețe” primelor statui de acolo și imediat, pe partea stânga, am identificat "Traseul celor 3 fortificații".

Am plătit biletele de intrare și a început incursiunea noastră în istoria românilor.

Nu o să vă plictisesc cu detalii istorice sau arhitecturale despre Cetate (cele 33 de articole de până acum și-au făcut datoria de a vă informa în acest sens).

După mine, Alba Iulia este o cetate care trebuie vizitată, simțită, înțeleasă și iubită.

Totul impresionează la fața locului, curățenia, bunul gust, spațiile îngrijite și respectate de vizitatori, plus convingerea că deși mai sunt încă șantiere, pe ici pe colo, rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor.

Și asta pentru că Cetatea din Alba Iulia (am aflat după aceea) a fost aproape integral renovată în ultimii ani, cu stăruința unui primar inimos, care a știut să atragă și multe fonduri europene.

Poate par cam entuziast, dar Cetatea Alba Iulia mi s-a părut cea mai frumoasă din câte am văzut până acum, și în țară și în străinătate, așa că am, zic eu, termen de comparație.


[fb]
---
Trimis de FlorinAndrei in 05.05.15 16:38:21
Validat / Publicat: 05.05.15 17:37:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2865 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FlorinAndrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Alba Iulia, suntem întâmpinați de garda regală :-)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.05.15 09:20:28]
»

@FlorinAndrei - Ce i-aţi făcut, domnule, căţelului? În poza P13 pare răpus de oboseală. Nu cred că-i priesc prea mult circuitele turistice.

FlorinAndreiAUTOR REVIEW
[06.05.15 09:44:58]
»

@iulianic - Bună,

Să știi că ai dreptate!

Cățelul nostru este unul tipic de apartament... în mod normal doarme 20 de ore pe zi, iar când nu doarme, este obsedat de mâncare. Nu am mai văzut câine așa de mâncăcios

Așa că măcar în concedii încercăm să îl mai antrenam!

Dar să știi că se bucură foarte mult când ajunge la o pajiște, începe să alerge ca nebuna pe acolo (este o ea, deci ), asta doar circa 5 minute, după care i se termina "bateriile"

In pădure caută mirosuri, își bagă botul în scorburi și în găuri din pământ, etc.

La origine, tekelii erau câini de vânătoare: erau antrenați să alerge ore în șir, în haită, în jurul unui mistreț, până îl aduceau în bătaia puștii.

Are un pedigree impresionant, cu niște nume de familie numai cu "Von... " în față, de nici nu pot să le pronunț !

Este adus de la o canisă de lângă Arad, în București nu se prea găsește rasa asta!

Ca să revin la "cărat" cățelul în concedii: să știi că Winnie (așa o cheamă) a intrat în peste 10 peșteri până acum și nu s-a plâns

O sa continui cu descrierile excursiilor din Apuseni și o să ai dovada acolo

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster15
[26.07.15 11:33:10]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Alba Carolina, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait).

FlorinAndreiAUTOR REVIEW
[03.08.15 10:06:45]
»

@webmaster15 - Ok, multumesc frumos

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
FlorinAndrei, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.50720596313477 sec
    ecranul dvs: 1 x 1