ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 1 si 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Alba Carolina - o mândreţe de Cetate

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Weekendul de Rusalii ne-am bucurat de vizita unor prieteni, fosti colegi la Facultatea de Vest Timisoara, stabiliti in Karlsruhe si pe pe care nu-i mai vazusem de 5 ani. Cum intre timp, ambele familii se marisera cu cate un mostenitor, destul de mic, pentru a nu putea fi carat la distante mari de casa, am decis, sa nu iesim din perimetrul orasului Alba Iulia, pentru a putea petrece cat mai mult timp la taclale…Oricum, oricat de mici ar fi copiii, nu se cade sa tii musafirii tot in casa.

Asa ca, in ziua de Rusalii, imediat dupa un mic dejun matinal – ca asa le sta bine parintilor cu copii mici, noaptea sa fie scurta si ziua luuuunga:) -, am pornit sa descoperim si sa redescoperim aerul boem al Cetatii Alba Carolina, cea mai mare cetate din tara noastra, una dintre cele 7 minuni ale Romaniei. Le spusesem prietenilor nostri cate ceva despre acest loc, dar ceea ce au descoperit intr-o plimbare de aprox. 4 ore le-a intrecut asteptarile…alei pietruite adapostite de ziduri vechi, unele de aproape 2000 de ani cotropite de plante ce isi au radacinile printre crapaturi, poduri mobile, santuri impunatoare, cotloane care suscita imaginatia, oameni imbracati in straie medievale…Cetatea este un loc cu siguranta romantic, recompune un romatism medieval ce respira prin inimile indragostitilor de azi, ce se plimba mana in mana printre ziduri vechi de secole…Insa locul nu inspira doar romantism, ci te duce, vrand nevrand cu gandul la trecut, un trecut ce se regaseste peste tot, etalandu-si farmecul apus…De fapt se viziteaza 3 cetati: urmele Castrului Roman, ramasitele vechii cetati medievale contruite intre anii 1515 -1625 si Cetatea Alba Carolina, fortificatie de tip Vauban, restaurata aproape in intregime.

Scurt istoric

Primele dovezi ale existentei orasului si Cetatii sunt legate direct de cetatea dacica de la Piatra Craivii, cunoscuta sub numele de Apoulon, ridicata la aproximativ 20 de km de oras. Apoulonul dacic a devenit Apulum, cel mai mare centru urban al Daciei Romane. Aici a fost incartiruita Legiunea XIII –a Gemina, imediat dupa razboiul din 106. Legiunea a fost dislocata de la Vindobona – actualul oras Viena – pentru a pazi tinutul aurifer si drumul de transport al aurului catre Roma. Stiau e ice stiau! Urmele Castrului Roman construit la inceputul mileniului intai se vad de cum treci de cele doua catedrale, pe drumul de piatra din stanga e poarta de sud a castrului roman, restaurata, pe locul unde s-au gasit putine ramasite ale portii originale. De aici incepe Traseul celor Trei Fortificatii.

La inceputul mileniului al doilea, orasul devine centrul unui voievodat condus de Gyula, care este invins de regele maghiar Stefan cel Sfant, orasul intrand in componenta Regatului Maghiar. De atunci dateaza Catedrala Romano-Catolica, bijuterie arhitectonica contempoarana celebrei Notre –Dame din Paris.

Intre anii 1515 si 1625 s-a construit aici o cetate medievala ale carei ramasite se pot vedea tot in interiorul Traseului celor trei fortificatii, este vorba despre bastionul ridicat in sud-estul cetatii medievale si cunoscut sub numele de “ bastionul sasilor”.

In anul 1600 orasul devine prima capitala a celor trei tari romanesti: Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul. Aici, in Palatul Principilor, aflat in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice a locuit timp de 11 luni Mihai Viteazul. Acum edificiul se afla intr-o accentuate stare de degradare, dupa ce timp de peste 3 secole a fost garnizoana.

Tot in interiorul cetatii a avut loc si ultima executie prin “tragere pe roata “ din Imperiul Habsburgic, martiriul lui Horea, Closca si Crisan in anul 1785. Duminica, acest loc, a fost pt. mine cel mai emotionant, mi-am reamintit ce inseamna patriotismul adevarat, dupa ce am citit pe panoul informativ, ca Horea, om cu stare si copii a fost de 4 ori la Viena pentru a cere usurarea conditiilor vitrege de trai ale motilor iobagi.

Anul 1918, aduce cu sine schimbarea denumirii, dar cresterea renumelui, orasul devenind Cetatea Marii Unirii.

Statutul special al tinutului este reconfirmat in anul 1922, cand regale Ferdinand si regina Maria sunt incoronati aici ca suverani ai Romaniei Mari. Statuile lor maiestuoase troneaza in partea din fata a Catedralei Incoronarii.

Am dorit sa ating aceste puncte istorice destul de cunoscute, pentru a va spune ca fiecare eveniment din cele pe care le-am amintit este regasibil intr-o plimbare prin acest loc.

Dupa ani intregi in care a zacut cvasicunoscuta si nedesoperita, servind ca salaj pentru soldati sau pentru diferite institutii publice, acum Cetatea isi recapata incet statutul si mandria, restaurarea continua, insa asa cum se prezinta acum in ochii vizitatorilor, locul impresioneaza puternic, e unic, e altceva in peisajul cotidian cunoscut...

Cetatea Bastionara Alba Carolina de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construita intre anii 1715-1738 la initiativa imparatului Carol al VI-lea de Habsburg. De aici si numele orasului din acea perioada: Karlsburg. Au fost mobilizati aproximativ 20000 de tarani la construirea perimetrului zidurilor care masoara aprox. 12 km. Zidurile sunt construite din caramida, piatra si resturi ale vechii cetati romane. Sunt inalte si groase, masurand la baza cca. 3 metri, iar spre varf 1,2 metri. Varfurile sunt acum napadite de vegetatie:ierburi, arbusti, arbori. Cetatea, extinsa pe 70 ha a fost cea mai puternica fortareata austriaca din Transilvania, a carei constructie a fost justificata de conjunctura istorica, dorindu-se a fi o piedica de netrecut in fata expansiunii turcesti. Curand dupa finalizarea constructiei Imperiul Otoman intra in declin, iar singurul atac pe care-l sufera a fost din partea maghiarilor, anihiliati rapid la portile cetatii.

Se numeste “Vauban” dupa numele arhitectului militar francez, maresalul Vauban - parintele acestor cetati construite in 7 colturi. Aspectul stelar cu 7 colturi inseamna sapte bastioane uriase si 6 porti: 3 inspre oras si 3 inspre campul de instructie din partea vestica.Ele pot fi observate si azi, asa cum erau in trecut, fermecand prin elementele decorative inspirate din mitologia antica si din actualitatea vremurilor respective... Potrivit specialistilor este cea mai impresionanata cetate de tip Vauban din sud-estul Europei.

In perioada medievala a purtat diferite denumiri, alesese de catre cei care vremelnic au condus orasul si cetatea: Bălgrad, Fehervar, Weissenburg. Se povesteste ca piatra din care erau construite zidurile masive ale Castrului Roman era atat de alba, incat i-a determinat pe slavi sa denumeasca orasul Bălgrad - Cetatea Albă.

Promenada

Urmele trecutului se regasesc peste tot.

Exista mai multe cai de acces in interiorul cetatii. Cea mai usor de identificat si pe care am intrat si noi, fiind cea mai la indemana, este pe aleea care desparte cele doua impunatoare catedrale. In stanga Catedrala Incoronarii ridicata in forma de cruce, iar in dreapta Catedrala romano-catolica "Sfântul Mihail", deschise spre vizitare zilnic. Accesul este gratuit. Ochiul avid de frumos este satisfacut. Alei pietruite, marginite de multe flori si verdeata, bancute pentru a-ti trage sufletul, doar copacii sunt cam „ anemici”, nu stiu din ce ratiuni arborii seculari au fost taiati in locul lor plantandu-se copaci tineri, aratosi, dar fara puterea de a umbri a celor batrani.

Imediat veti intalni Muzeul si Sala Unirii, ce se pot vizita contra cost zilnic intre orele 9-17, mai putin lunea.

Piata Mihai Viteazul in care troneaza mareata statuie a domnitorului adaposteste in partea dreapta Palatul Principilor Transilvaniei, obiectiv inchis vizitarii. Pe peretele acestuia se poate admira un superb basorelief care il reprezinta pe Mihai Viteazul inconjurata de multimi care i se inchina si-l ovationeaza. Basorelieful lung de 6,20 m si lat de 3 m incepe si el sa se degradeze. Aici, in aceasta Piata a facut fiul meu cel mic primii pasi, ziua e plin de copilasi care se joaca in jurul statuii.

Treptat se ajunge in Piata Cetatii, loc in care saptamanal, in perioada de vara – cel putin asa a fost in campanie electorala - sunt tot felul de manifestari artistice. In week-end, exista vanzatori ambulanti de bijuterii hand-made, icoane, jucarii, etc, dar totul este oranduit estetic. Pentru un ragaz de o cafea puteti poposi la Carolina –cafe, o cafenea de abia deschisa, splendida, cu aer medieval, esti servit de hangite costumate in rochii lungi, rosii. Atmosfera este extraordinara. Piata Cetatii are in partea stanga Universitatea 1 Decembrie 1918, in spatele careia, pe stradute cu aspect medieval este adapostita Biblioteca Batthyaneum, care la randul ei adaposteste comori ale culturii, amintesc doar Codex Aureus – tetraevanghelier latin realizat in anul 810, scris cu cerneala de aur. Nu se poate vizita decat in urma aprobarii unei cereri aderesate Bibliotecii Nationale. Eu nu am vizitat-o, desi imi doresc mult. In fata universitatii la mica distanta unul de celalat sunt doua monumente care iti atrag privirile. Monumentul Custozza ridicat in memoria luptatorilor din Regimentul 50 infanterie, morţi în bătălia de la Custozza (Italia) în 1866 – imprejmuit cu lanturi prinse intre ele cu ghiulele de tun si Monumentul Losenau – un turn micut, ornamentat cu flori, frunze, statui, pilastri, construit in anul 1853 in amintirea colonelului Ludwig Losy von Losenau cazut in lupta de la Simeria in revolutia din Transilvania. Intre cele doua statui, un feeric spectacol al apei care tasneste la intervale regulate din pamant. Copaci tineri inconjurati de rondouri de flori, bancute cochete prea putin ocupate in timpul saptamanii, insa in week-enduri devin neincapatoare.

Imediat, pe partea dreapta se ajunge la intrarea pe Traseul celor Trei Fortificatii ce cuprinde si Traseul Eroii Neamului Romanesc, dspre care a scris atat de frumos @biancuta ( vezi impresii) – considerate obiective turistice unice in Europa. Intrarea este contra cost. In fiecare sambata la ora 12, tunurile de pe platforma de artilerie executa trei salve de onor in cinstea drapelului cetatii arborat pe Bastionul Sasilor. Zilnic, Garda Traseului Celor Trei Fortificatii, purtand uniforme specifice armatei austro-ungare incepe la ora 11,30 defilarea prin cetate. Daca aveti de gand sa vizitati cetatea Alba Carolina, neaparat nu trebuie ratat acest moment, este spectaculos.

In vecinatatea intrarii pe traseu isi are locatia Hotelul Medieval, cel mai frumos hotel in care eu am intrat vreodata, caruia doresc sa ii dedic un review separat. Nu m-am cazat acolo, dar l-am vizitat, totul acolo e absolut uimitor.

Pasii ne poarta pe drumul ce duce spre Poarta a III-a a cetatii, unde au fost incarcerati Horea, Closca si Crisan.

Aici in permanenta este un strajer imbracat si dotat cu echipament militar specific sec. al XVIII –lea.

Pe podul mobil se ajunge in fata Obeliscului executat in granit si inaltat in anul 1937 in memoria conducatorilor rascoalei motesti ucisi in 1785: Horea, Closca si Crisan. La baza lui este o celula simbolica. Locul ofera o panorama supra orasului, fiind preferat de indragostiti in special. De aici, drumul de piatra o ia in trei sensuri.

In jos inspre Poarta I si a II-a, la dreapta inspre Biserica Memoriala Mihai Viteazul si la stanga pentru a patrunde proprei-zis in Santurile Cetatii , loc de relaxare si promenada. Cam asta inseamna zidurile cetatii: spatii imense, largi, de promenada, mult verde. Imediat dupa Obelisc, eu cobor de obicei pe partea stanga . Este acolo un mic lacusor cu nuferi si ratuste. Dupaaceea, veti coti, mergand pe sub terasa suspendata a restaurantului Pub13 – un loc excelent de a servi masa sau macar o cafea, ambianta din interior si privelistea din exterior, de pe terasa, merita.

Din loc in loc, veti intalni cate o nisa in ziduri, pe care pe trepte inalte, pe alocuri si de 30 cm veti ajunge intr-un alt spatiu al cetatii la fel de interesant, la fel de incitant. Daca insa preferati o plimbare lina, fara urcusuri si coborasuri, veti ajunge in Piata Tobosarului strajuita de un alt "soldat” medieval. Oamenii acestia isi intra serios in rol, se fotografiaza cu tine in posturi razboinice, iar copiii ii adora. La un moment dat veti gasi punctul de iesire sau de intrare - dupa caz pe Traseul celor Trei Fortificatii. Aici, o caruta mare, cu coviltir alb, fara cai – desigur :)- cateva mese... si... loc de popas sau de potolit setea ori foamea, dupa caz. Vis-a vis e un tarc cu ponei.

Cetatea impresioneaza si prin cele 7 bastioane ale sale, impodobite cu basoreliefuri inspirate din mitologie si cu frunze de acant: Bastionul Sf. Stefan, Trinitatii, Eugeniu de Savoia, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta. Sfantul Eugeniu si Sfantul Capistrano, strajuiesc Poarta a III –a. Aleile sunt flancate de flori, totul este foarte ingrijit, curatenie ca-n palma. Surprizele apar la fiecare pas: ici o firida, colo un alt bastion, un parculet micut plin cu flori, copacei tineri intercalati unde si unde de stejari batrani si vigurosi. Cel mai mult imi plac felinarele, seara se aprind, iar atmosfera este feerica. La un moment dat inainte de a parasi santurile spre a iesi pe traseul de sud din cetate pe poarta a VI-a veti intalni un excelent loc de luat masa restaurantul Ghotic, amenajat in locul grajdurilor regale, fara a mai pastra insa vreun iz tipic cabalin, ceea ce se pastreaza este insa aerul medieval in ton cu imprejurimile.

Plimbarea pe acest traseu se va sfarsi curand, daca veti prefera iesirea pe Poarta a V-a veti ajunge la un punct de informare turistica, situat in tunelul care leaga poarta a IV-a de poarta a V-a si pentru ca totul este ciclic veti ajunge... in locul dintre cele doua catedrale. Daca insa veti prefera ca iesire Poarta a VI-a, printre ziduri inalte de 3 metri, veti ajunge in fata Casei de Cultura, unde este un loc mare de parcare. Exista mai multe trasee, cu iesiri si intrari in diferite locuri din cartierul Caroline.

Momentan traseul sudic este inchis, se lucreaza la desavarsirea formei de stea a cetatii. Pentru acest lucru a fost sacrificata o parte din parcul din fata Catedralei ortodoxe, dar dupa cum vad ca inainteaza lucrarile, cred ca rezultatul va fi unul special, spectaculos.

Cetatea este vizitata zilnic de turisti straini, autocare intregi, mai ales cu turisti maghiari sosesc mereu, mereu... Cei mai multi dintre localnici o prefera in week-end, dupa cum am mai spus. Eu, o prefer... zilnic, ma plimb pe aceste alei si prin aceste locuri de cateva ori pe saptamana, ma joc cu copilasii mei, ne ascundem in cotloane si admiram nuferii care acum sunt infloriti, cautam pestisori si rame in mini-elesteie populate mai ales cu matasea broastei,:) pasesc pe poduri mobile, intalnesc oameni imbracati in straie medievale, cu care uneori schimb cateva cuvinte, traiesc imaginar un timp ce s-a scurs in urma cu 300 de ani…

La umbra zidurilor batrane soarele arde mai putin, iarba creste mai repede, copiii mei sunt mai fericiti, si eu la fel.

Acest review se vrea ca o invitatie... O invitatie de a pasi in acest loc apropiat ca distanta de orice punct din tara. Un loc inedit pe care cu greu il pot descrie, (dar cu siguranta pot oferi cu drag detalii si alte informatii celor dornici) pt. ca nu sunt istoric, nu ma pricep la termeni specifici de arhitectura, dar stiu ca e un loc in care nu va veti plictisi, un loc ce se cere descoperit si nu descris, un loc singular prin istoria si mandretea lui.

Asta e Alba Carolina - o mandrete de cetate in forma de stea!


[fb]
---
Trimis de sunflower in 18.06.12 15:24:36
Validat / Publicat: 18.06.12 20:52:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5126 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Catedrala catolica, Mihai Viteazul calare si " doamna Stanca" o stauie a uneii femei imbracate in costul de epoca,pe care eu o numesc Doamna Stanca:)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

sunflowerAUTOR REVIEW
[18.06.12 17:35:29]
»

Va rog sa atasati urmatorul cantec: http://www.youtube.com/watch? v=WSeqPOIG9yc&feature=related

Multumesc!


Cu multa placere.

MCM
[18.06.12 21:44:26]
»

frumoasa tara avem.

sunflowerAUTOR REVIEW
[18.06.12 21:54:40]
»

@MCM: chiar ca asa e!

Sunt atat de multe locuri superbe si care ascund povesti fascinante. Totul e sa avem timpul si dorinta de a le descoperi.

Cum, noi avem copii mici, profitam sa cunoastem cat mai multe locuri nu foarte departe de casa

MCM
[18.06.12 22:06:53]
»

@sunflower: norocul nostru

Costi
[19.06.12 09:15:39]
»

@sunflower

Tocmai mă gândeam la un city break în Alba Iulia, aşa că excelentul review al tău a venit cum nu se poate mai bine. Mulţumesc pentru informaţii.

Nu am mai fost în Alba Iulia din 2005 şi ştiu că oraşul s-a schimbat mult în bine de atunci.

Dacă se poate, te-aş ruga să mi sugerezi eventuale locuri de cazare.

Cum mai este situaţia cu parcările?

De asemenea, când mi-ai recomanda să vin, la sfârşit de săptămână, sau în cursul săptămânii? Ţin să precizez că, în general, evit aglomeraţia, pentru că prefer să am libertatea vizitării locurilor fără un stres suplimentar. Totuşi, mă gândesc şi la faptul că, în weekend-uri poate sunt şi alte evenimente interesante organizate în oraş.

Mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro
[19.06.12 13:39:52]
»

Felicitari, Sunflower, ai scris foarte frumos si foarte complet. Mi-a placut si mi-as dori sa ajung si eu intr-o buna zi la Alba.

Numai bine!

sunflowerAUTOR REVIEW
[19.06.12 14:23:53]
»

@Costi:

Da, in ultimii ani, orasul s-a transformat mult, insa in afara de Cetate si eventual o plimbare pe Bulevardul Transilvaniei "impadurit" cu aceeasi arbori ca si Champs-Élysées, nu prea aveti ce sa faceti. Asa ca, dupa parerea mea, o zi e suficienta pentru a vizita. Cred ca o sa va placa, aspectul este ici european, colo medieval, frumos in general. Sunt multi turisti, mai ales straini, ii vad foarte incantati. Si mie ca localnica imi plac mult aceste doua locuri.

Cu parcarile situatia nu e prea...roz. Din pacate spatiile de parcare sunt insuficiente, cele mai multe locuri au fost concesionate de catre riverani. Exista insa si putine parcari publice, in fata Catedralei si langa Casa de Cultura, dimineata mai ales se gasesc locuri de parcare si nu se plateste nimic. Daca insa o sa parcati intr-un loc nepermis, nu se ridica masina, doar se aplica o amenda, pe care, in general, nimeni nu o cam plateste.

Eu va recomand neaparat sa prindeti ziua de sambata. Farmecul locatiei creste, de la ora 11,30 incepe defilarea Garzii Traseului celor Trei Fortificatii prin cetate, iar la ora 12, tunurile de pe platforma de artilerie executa trei salve in cinstea drapelului Alba Iuliei arborat pe unul dintre zidurile cetatii (vezi aici mai multe detalii).

Despre cazare, nu stiu daca va pot fi de folos ,va trimit mp.

Michaell
[19.06.12 14:33:22]
»

@ sunflower:

mi-au placut pozele postate. am descoperit o cu totul alta parte a orasului decit cea (nu prea frumoasa) pe care o ,,cunosc,, din perspectiva unui calator aflat doar in trecere.

sunflowerAUTOR REVIEW
[19.06.12 14:57:49]
»

@alinapopi: Multumesc, mai sunt multe de spus, dar daca as scrie despre toate... unde ar mai fi farmecul descoperirii, surpiza??

sunflowerAUTOR REVIEW
[19.06.12 15:01:28]
»

@Michaell:

Chiar acum am terminat de scris un raspuns la ecou, in care veti regasi ideea pe care ati atins-o.

Drumul pe care l-ati parcurs si care banuiesc ca este prin orasul 'de jos" care continua soseaua dinspre Cluj nu ofera nimic sectaculos, iar intrarile in oras sunt... uratele, ca sa imblanzesc putin termenul.

Insa Cetatea Alba Carolina e unica, e superba, 100%turistica.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[19.06.12 15:13:48]
»

@sunflower: vrei sa spui ca e si mai frumoasa decit (cetatea) mea... cea din Sighisoara?? ... - )

da, ai dreptate. intru intr-un capat si ies in celalalt... si asta venind dinspre deva. parca acuma vad acele constructii comuniste ,,modernizate,, prin tot felul de lipituri si improvizatii. acela cred ca fiind centru?! de groaza...

obijuniesc sa ma opresc (si sa ma cazes) la Hotel Astoria, despre care am si scris un review. la fel am avut de gand si zilele viitoare cand voi fi din nou in trecere prin zona, dar oficialii hotelului au fost atit de prietenosi sa-mi spuna ca este sfirsit de saptamina si au organizat o nunta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[19.06.12 15:27:42]
»

@Michaell: Bine au facut ca v-au spus de nunta, in caz contrar ati fi petrecut o noapte de cosmar. Daca sunt sau nu nunti... asta intreb prima data cand fac o rezervare, pt. ca am prins o nunta, chiar intr-un week-end romantic si... s-a cam dus romantismul!

Eu nu pot compara cele doua cetati, la fel cum nu pot spune pe care dintre cei doi copilasi ai mei il iubesc mai mult... Nu exista unitate de masura si diferentiere. Fiecare e unica, dar cu siguranta, ambele au parfumul lor. Daca treceti prin oras, merita sa faceti o plimbare pe aleile Cetatii Alba Carolina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[19.06.12 17:46:34]
»

@sunflower: Felicitari! Ai reusit sa ne starnesti curiozitatea cu prezentarea ta. Si fiindca este vorba se un oras medieval, de cetati, de ziduri si de parfum de epoca... pe mine m-ai cucerit total.

Poate in viitorul apropiat - care nu stiu totusi cat de apropiat va fi - sa vizitam si noi Maramuresul. In drum, o oprire in Alba Iulia (orasul al carui nume il port) cred ca ma va incanta peste masura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[19.06.12 19:53:10]
»

@iulianic: Multumesc, ma bucur ca te-a incitat.

biancuta
[19.06.12 20:25:21]
»

Cetatea de la Alba Iulia este intr-adevar o mare realizare! Este o cetate foarte interesanta, o cetate “ vie”, dar altfel “vie” de cea din Sighisoara. Daca cea din Sighisoara este vie prin faptul ca in cetate inca se locuieste, Alba Iulia este vie prin persoanele care doar amintesc de epoca medievala, insa sunt prezente zilnic in cetate “la datorie”.

Oricum, este un obiectiv unic in tara si in sud-estul Europei si merita cu siguranta vizitat.

As dori sa fac o observatie. Vina nu este a autorului acestui rw, ci a celor care scriu foarte multe articole (chiar si autorii documentelor oficiale), care au preluat anumite informatii din surse indoielnice. (ma refer aici la programul Regio!, program guvernamental de finantare)

Se pomeneste de un voievodat condus de Gyula. De fapt este vorba despre vestitul Gelu, valah (roman) care conducea zona Transilvaniei.

Despre Gelu se poate citi aici: ro.wikipedia.org/wiki/Gelou, sau aici, in programul Regio, care face aceeasi greseala, numindu-l pe Gelu - Gyula. turism.apulum.ro/despre.

sunflowerAUTOR REVIEW
[20.06.12 14:15:26]
»

@biancuta: Ce interesanta observatia despre Gelu, tocmai citisem pe o harta cumparata recent ca avea cetatea la Gilau, langa Cluj si ca se poate vizita, nu stiam ca a condus voievodatul chiar din Alba Iulia.

Multumesc pentru corectura.

Chiar azi am asistat la schimbare Garzii, e un adevarat spectacol, ma gandeam totusi cat de cald le poate fi " soldatilor" invesmantati cu camasa, vesta groasa, bocanci, si peruca creata bogata. Garda Traseului are in frunte un fel de comandant, care defileaza cu mana pe un pistol urmeaza apoi 3 tobosari care bat cadenta neincetat, un corp de 4 soldati cu baionete si apoi vin 3 calareti, doi dintre ei, purtand drapele de epoca.

E un adevarat spectacol, se aduna multa lume, comandantul ordona soldatilor sa prezinte onorul " cinstitilor oaspeti ai cetatii"...

Azi era un grup de francezi extrem de entuziasmati, doamnele exclamau continuu: " olala".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancuta
[21.06.12 00:16:08]
»

Ai dreptate, @sunflower, cetatea din Gilau ar putea fi cetatea lui Gelu, la concurenta cu cetatea din Dabaca. Chiar daca sunt multi care o contesta, se presupune ca denumirea localitatii “Gilau” ar proveni chiar de la numele lui Gelu, despre care se stie ca avea o “cetate pe Somes”. Se pare ca argumentele cele mai plauzibile ar duce in Muntii Gilaului, pe Valea Somesului Cald. ziare.com/cluj-napoca/gil ... -lui-gelu-69832

Referitor la ecoul meu anterior, am facut o greseala, de aceea tin sa revin cu corectura de rigoare si cu intreaga poveste. Eroarea provine din coincidenta legata de nume, dar si din cauza faptului ca mi-a scapat datarea in timp pe care o mentionezi.

Ai spus: «La inceputul mileniului al doilea...» Gelu de care spuneam a fost infrant in 904 iar tu precizezi inceputul mileniului al II-lea.

Dar adevarul nu este departe, tot la Gelu ajungem, deoarece Gelu a stapanit Podisul Transilvaniei si a fost infrant in anul 904, de catre acest Gyula. Anumiti istorici il numesc tot Gelu, altii – Gyula, urmasul lui Gelu.

In istorie au fost si Gelu si Gyula, Gyula fiind cel care l-a ucis pe Gelu. E o mare coincidenta de nume, Gelu in limba maghiara fiind Gyula.

Daca intrati pe linkul de pe wikipedia, veti vedea o harta, in care se precizeaza “Voievodatul lui Gelu/Gyula”.

Gelu a fost infrant de oastea maghiara condusa de Tuhutum. Urmasul lui Tuhutum (se spune ca era fiul sau cel mare, dar distanta in timp imi pare mare) se numea Gyula. Acesta, dupa ce l-a infrant pe Gelu, a luat in stapanire voievodatul condus de cel invins. Se spune ca Gyula a locuit cu bastinasii si a devenit crestin ortodox. Alba Iulia devine centrul voievodatului.

Intre timp, ducele Vajk, (devenit mai apoi Stefan cel Sfant), la randul sau crestinat pe rit bizantin, trece la catolicism si incepe mai tarziu cucerirea Transilvaniei, incercand sa impuna catolicismul. Dar Gyula se opune catolicizarii, motiv pentru care este invins si inchis pe viata de catre Regele Stefan, in anul 1003. enciclopediaromaniei.ro/wiki/Unguri.

Asa cum ai spus si tu, e punctul de pornire in catolicizareaTransilvaniei, atunci se incepe ridicarea Catedralei Romano – Catolice. Transilvania va intra in timp (in sec. XII - XIII) in componenta Regatului maghiar, dar va ramane principat autonom. scribd.com/doc/62422063/I ... evale-Romanesti.

Astept impresii despre Cetatea Gilau si Dabaca!

sunflowerAUTOR REVIEW
[21.06.12 12:06:30]
»

@biancuta: esti o enciclopedie istorica! Felicitari.

Inca nu am vizitat cetatile pe care le amintesti, nici nu stiam pana duminica - cand am cumparat din Muntii Apuseni o harta cu obiectivele turistice, muzee si case memoriale - de existenta lor.

stefania mitila
[21.06.12 22:32:06]
»

Te felicit pentru acest review! Intr-adevar Cetatea este o adevarata incantare si inca mai are multe surprize de oferit in continuare, pe masura ce lucrarile de restaurare avanseaza.

Desi am vazut-o si in aug 2011, in vacanta de Rusalii am venit aici cu familionul nostru din Ploiesti. Au fost super incantati.

Singurul minus: Parcarea. Cea existenta arata naspa. Daca nu ai norocul sa gasesti un loc, trebuie sa bantui aiurea pe strazile din apropiere.

Sper ca proiectul acestui obiectiv sa rezolve si aceasta problema.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[31.08.12 14:32:05]
»

Cine planuieste un city-break in acest week-end, ar putea lua in considerare si vizitarea Cetatii Alba Carolina, intre zidurile ei seculare se va desfasura Targul MesteRilor Populari, am trecut azi pe acolo si pregatirile erau in toi. : )

vasilica
[15.09.12 15:37:12]
»

ce noroc să locuieşti într-un astfel de oraş-cetate!

iulianic
[22.11.12 10:29:53]
»

@sunflower: Duminica, la Targul de Turism de la ROMEXPO, am primit un pliant frumos despre Cetatea Alba Carolina, bineinteles ilustrat, cuprinzand informatii despre cetatea bastionara si despre hotelul medieval amplasat intr-o cladire monument istoric. Pliantul are atasat un DVD cu prezentarea traseului celor trei fortificatii, cu filmari interioare din cetate, hotel, restaurant... Este o prezentare cu adevarat profesionista, facuta de profesionisti. Ma bucur ca Romania se trezeste incet incet din letargie si isi arata frumusetile si valorile.

Sper sa reusim sa vizitam si noi (poate la vara) acest loc atat de frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[22.11.12 10:37:30]
»

@iulianic: iulia, cetatea este fenomenala, iar Hotelul medieval este un vis devenit realitate pentru cei ce se cazeaza aici. Eu doar l-am vizitat, m-am gandit sa scriu un review despre el, ca am facut multe fotografii, dar cum nu am fost cazata, am renuntat. Pretul insa e cam piperat, in jur de 100 euro, dar luxul costa.

Te astept oricand in orasul meu si in casa mea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[22.11.12 10:53:09]
»

@sunflower: Multumesc! DVD-ul pe care tocmai l-am vizionat, o prezentare (15 minute) in romana, apoi o alta in engleza, m-au facut sa-mi doresc cu adevarat o vizita la Alba Iulia. Daca ar fi ca tu si familia ta sa ne fiti ghizi, cu atat mai bine, cu atat mai frumos!

Dabator
[05.06.14 12:00:39]
»

@sunflower: Felicitări pentru review. Îmi este extrem de util.

sunflowerAUTOR REVIEW
[12.07.14 13:41:19]
»

Cred că e bine de știut că pe întreg parcursul verii, în spațiul dintre cele două catedrale, în fiecare zi de vineri de la ora 19 se desfășoară un spectacol inedit având în prim plan Garda Apulum.

Detalii pe pagina lor de FB.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster15
[26.07.15 11:51:45]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Alba Carolina, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Costi, iulianic, MCM, Michaell, stefania mitila, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088502883911133 sec
    ecranul dvs: 1 x 1