EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La ceas de seară prin Cetatea Alba-Carolina
Fiind cazați în Șelimbăr la Vila Bel Ami, în prima seară am mers spre Alba-Iulia pentru o plimbare prin cetatea Alba Carolina.
A devenit cumva un ritual ca de fiecare dată când suntem prin zonă (mai ales Sibiu), să facem un drum și până aici. Nu suntem străini acestor locuri, din contră. Venim aici de dinainte ca cetatea să fie renovată prin fonduri europene. Atunci purta alte straie dar farmecul a rămas același sau chiar s-a amplificat prin numeroasele îmbunătățiri și reabilitări efectuate.
A fost un drum lung... a durat ceva ani refacerea cetății dar rezultatul este spectaculos. Nu m-aș plictisi prea rapid de plimbările prin cetate. Fie vară, fie iarnă, fie frig, fie cald, locul acesta are un aer unic, fermecat.
Am ajuns în interiorul cetății în prima zi, vineri pe la ora 7 seara. Parcarea este gratuită abia după 8 seara, așadar am plătit prin SMS o oră de parcare. 2 sau 3 lei parcă a costat...
Locuri de parcare la discreție, mai ales la acea oră destul de târzie. Cetatea era destul de pustie, rareori mai dădeam de câte un localnic ieșit la plimbare prin cetate. Turiști la fel, foarte puțini. La ora aceea mai erau deschise 2-3 chioșcuri din centru.
Jos sub podul mare (latura vestică a cetății), erau deja pregătite corturile pentru "Tărgu' lu' Pește" ce avea să aibă loc a doua zi, sâmbătă 16 octombrie.
Revenim spre centrul cetății unde ne atrag atenția 3 monitoare mari, situate lângă muzeul din apropierea universității. Cum te apropii de ele, un senzor îți detectează mișcarea și se activează sonorul. Aici putem observa scene cu personalități marcante vremurilor de mult apuse, spre exemplu împăratul Marcus Aurelius Antoninus, zis și Caracalla.
Din micile dialoguri, dintre personaje aflăm că împăratul roman a sosit la Apulum însoțit de frumoasa sa mamă, Iulia Domna, căreia i-a încredințat legile și fiscalitatea Imperiului Roman, în timp ce el se ocupa de armată.
Conștient de principiul „cel care domină armata, deține puterea” , Caracalla le-a câștigat simpatia soldaților mărindu-le solda la o sumă uriașă de bani, cu care își permiteau să cumpere 100 de porci, în fiecare lună.
Una din cele mai cunoscute întămplări, face referirea la uciderea a 20.000 oameni unde Caracalla povestea la Apulum cum a mimat o petrecere la Alexandria, ce a avut un deznodământ tragic: „20.000 de oameni au murit pentru că au avut curaj să râdă de mine. Am cerut-o de soție pe fiica regelui Parților, care a acceptat și, în cinstea momentului, am organizat o petrecere de nuntă cu soldați deghizați. Când am luat mireasa, s-a pornit măcelul și nu a mai rămas niciun cap pe niciun gât” .
Mai parcurgem cărările cetății, pozăm cât putem poza pe întuneric și ne întoarcem acasă. Dacă aveți nevoie la toaletă, găsiți toaleta subterană, chiar în centru, aproape de statuia lui Mihai Viteazul. Toaletele sunt un etalon de curățenie și bună organizare... poate că pare ciudat să laud niște toalete dar în România, stăm prost la capitolul toalete publice, iar cele din cetate, sunt mereu curate și aranjate. Costă 1 leu intrarea.
Noapte bună, Alba-Carolina!
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 19.10.21 11:21:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.06876000 N, 23.57142300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-a plăcut foarte mult cetatea. Nu știu pe ce poartă am intrat dar accesul era din centrul orașului (cred), pe lângă un părculeț apoi treceam o stradă scurtă, preț de câteva case din care prima pe dreapta era nu-ș ce muzeu, închis la ora aia că era cam 17:00, apoi erau ceva restaurante cu terase apoi urcam o pantă pe caldarâm și când ajungeam sus era un loc de belvedere pentru zona din jur, se vedea hăt departe, parcă era o statuie și trenulețul făcea acolo capăt de linie. Era în august, sfârșit de august, ba nu, chiar început de septembrie că eram după tabăra din Apuseni și aia s-a terminat pe 2 septembrie. Chiar lângă noi era impunătoarea poartă de întrare în cetate, pe pod din lemn.
Mi-a plăcut și soldatul din bronz, în mărime naturală, de pe stânga, ce păzea, echipat complet, cu coif, cu armură, cu suliță. La toate statuile din bronz trebuia să așteptăm la coadă ca să facem poze: și la copii de pe bancă, și la fata cu crinolină (mă rog, distinsa doamnă) cu amorezi ei cu tot.
Erau terase deschise și zarvă peste tot, cetatea era plină de viață și clădirile vechi păreau și mai sobre și mai grave cu câte o căruță de înghețată în față.
Ba chiar ne-am oprit la mulajul alb cu scene cu daci și romani ce amintea de columnă și-am făcut o lecție de istorie:
"Cin' nu crede, să se ducă
La columnă să se uite și-o vedea:
Sabia încovoiată,
Arcul, scutul și căciula, orice dac avea.
Da' cu căciulile pe frunte
Stăm de veacuri ca un munte
În curbura arcului Carpat'
Asta e căciula mea
Și o port cum se purta
Că-i o_bicei din daci lăsat"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 2000 de ani și trei fortificații — scris în 02.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Alba Iulia, traseul șanțurilor cetății — scris în 30.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Traseul celor Trei Fortificații - 2 secole de istorie condensate în câteva sute de metri — scris în 23.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Cetatea care nu a fost cucerita niciodata, Alba Carolina — scris în 19.03.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Din nou la Alba Carolina — scris în 05.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De vis, merita vizitata si re-re-revizitata — scris în 14.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Carolina — scris în 20.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ