GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul 2007; suntem in partile locului... si ne indreptam spre Hunedoara cu gandul de a vizita celebrul castel despre care am invatat la scoala din cartile de istorie... Imi aduc si acum aminte de tabloul ce-l infatisa pe Iancu de Hunedoara (ctitorul castelului) si Matei Corvin (fiul sau care i-a urmat la tron), de toti domnitorii nostri care au scris istoria acestei tari... acele poze din manual la care, eleva fiind, ma uitam cu uimire si curiozitate...
Rog cititorul sa ma scuze, dar doresc sa ofer cateva date oficiale despre castel, inspiratia este de pe wikipedia, tocmai pentru a va introduce in istoria reala a locului nu doar cea care face apel la o umila memorie... !
Castelul Corvinilor, numit şi Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoara este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania. A fost ridicat în secolul XV de către Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. Este o construcţie impunătoare, cu acoperişuri înalte şi divers colorate, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre şi balcoane împodobite cu dantelara pietrei cioplite. Castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Fiind una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaşte în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare.
Asezat la marginea orasului Hunedoara, castelul este o adevarata oaza de cultura intr-un peisaj lugubru... combinatul siderurgic - care iti scoate ochii cand doresti sa admiri peisajul zonal, o imagine a epocii de aur ceausiste... incat ne-am intrebat cum de oare acest monument aflat in patrimoniul cultural romanesc a scapat nedemolat pentru a face loc vreunei fabrici sau lasat de izbeliste - asa cum au patit alte monumente ale noastre si pentru care autoritatile cauta acum cu disperare fonduri de renovare!
Patrundem in castel dupa ce traversam un pod impresionant! Cladirea este bine intretinuta, pare de curand renovata, interiorul cam intunecos, dar poate e mai bine asa caci in acest fel te introduce subtil in atmostefa timpului… Curtea mare si impunatoare gazduieste o expozitie de pictura si un mic bazar cu produse de artizanat. Fiecare coltisor are povestea lui, fiecare turnulet, sala, incapere… insa impresionanta pana la lacrimi este povestea unei fantani adanci de 30 m si sapata de 3 prizonieri turci carora li s-a promis eliberarea de catre Iancu de Hunedoara cand vor ajunge la apa ; dar intre timp Iancu a murit de ciuma iar dupa 15 ani cand prizonierii si-au terminat lucrarea au primit un „raspuns” care impresioneaza orice turist – un refuz categoric venit din partea sotiei lui Iancu de Hunedoara – Elisabeta Szilagy, care i-a ucis. Hasan, unul din prizonieri, ca semn al nerespectarii promisiunii a cioplit in ultimele lui zile, cu adanca tristete, urmatoarea inscriptie: „Apa ai, inima n-ai!" tradusa ulterior din turca veche de catre istorici!
Vizitand castelul si citind aceasta impresionanta poveste a 3 oameni a caror vina era una singura – apartineau asa-zisilor „inamici" - ma gandeam la cat de cruda este uneori istoria; de exemplu, oamenii (barbatii mai ales) erau niste „unelte” ale vremii obligati fiind sa intre in armata tarii lor iar in caz de refuz - ucisi sau transformati in sclavi, ca erau obligati sa respecte ordinele superiorilor de a ataca tari in numele unor vanitati personale sau ambitii politice ale unui domnitor/tar/sultan/imparat/rege... timpuri in care vitejia si beneficiile erau „cantarite” in numarul oamenilor ucisi/mutilati pe campul de lupta. Ma gandeam inevitabil ca acele vremi rascoleau tot ce era mai crud in sufletul unui om, ca femeile erau tratate ca niste masini de facut copii iar daca aveau sansa sa fie sotii de comandanti/domnitori cele mai multe din ele erau mai crude chiar si decat sotii lor (dar in acest review nu voi da alt exemplu in afara de Elisabeta Szilagy), ca istoria e frumoasa doar daca o privim prin prisma castelelor/cetatilor construite si ca daca analizam in profunzime un act istoric in sine constatam ca acesta era exclusiv dominat de interese personale si o cruzime de neimaginat!
Vizitand castelul ne gandeam la truda celor care l-au construit, la aliantele care s-au incheiat/rupt in acele somptuoase sali care primeau solii timpului sau gazduiau baluri in care intotdeauna era o mare risipa de mancare si desigur multa barfa, la povestile de dragoste care se nasteau timid si in mare taina intre servitori, la aparenta putere pe care stapanii castelului credeau ca o detin asupra tarii lor, plini de vanitate si cuprinsi de un orgoliu nemasurat - apanajul unor minti inconstiente de faptul ca erau niste bieti sclavi ai timpului lor, in care aveau falsa impresie ca pot detine controlul asupra destinelor supusilor...
Gandindu-ma la toate astea si admirand castelul am concluzionat ca istoria unui loc ne ajuta sa intelegem mai bine timpurile actuale si sa apreciem cu adevarat darul vietii! Ca istoria in ansamblul ei ne ofera posibilitatea sa apreciem libertatea de care se bucura sufletul nostru astazi, timpuri in care comparativ cu inanitasii nostri, ni se permite totusi sa Vorbim, sa Visam si sa Iubim fara teama!
Las cititorul sa admire pozele …
Credeti-ma, plimbandu-va pe coridoarele castelului, cu aparatul foto digital si camera video - tinute simandicos intre degete, in treining/blugi, cu sapca sau palarie cu dantelute pe cap si adidasi in picioare (nu opinci )... o sa constatati cat de frumoasa este totusi viata noastra azi... cu relele si bunele ei!
MERITA… pentru inteleptirea mintii si maturizarea sufletului!
Trimis de mirelutza in 10.03.10 11:01:21
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.75058000 N, 22.88889000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ba sa avem pardon! "combinatul siderurgic - [***] o imagine a epocii de aur ceausiste" LOL!!!
ia sa ascultam vocea istoricului: "Construirea propriu-zisă a uzinei a început în august 1882 şi a durat, ca şi la Reşiţa, aproape doi ani, până la 25 mai 1884, când a fost făcută inaugurarea. Iniţial erau două furnale, dar acolo numărul lor va creşte în scurt timp, alăturându-li-se altele trei (în 1884, 1885 şi 1903). Primele trei funcţionau cu mangal, iar celelalte două pe bază de cocs. Minereul de fier parcurgea cei 16 km de la Ghelar cu ajutorul unui funicular, apoi pe o cale ferată îngustă. Mai funcţionau funicularele Govăjdia-Râul Bătrâna (18 km) pentru mangal, Govăjdia-Bunila (14 km) pentru mangal şi calcar, iar calcarul extras din carierele locale era transportat cu atelaje." [de aici]
mersi dragos... mi-ai inbogatit cunostintele cu privire la siderurgia romaneasca; asa o fi, dar imaginea actuala e deplorabila cand iesi din castel; apropo, mai functioneaza? si la ce capacitate? si eu am la pitesti petrochimia care e pe o suprafata imensa dar functioneaza cca 50-60%, multe buruieni, teren ocupat degeaba, macar daca s-ar darima ce e inutil si sa faca loc altor constructii. La cat de pusa pe butuci e economia noastra, ma indoiesc ca si acest combinat de la hunedoara mai functioneaza la capacitate maxima... altfel zona ar fi una infloritoare d.p.d.v. economic, nu considerata ca defavorizata si unde am vazut o mare tristete pe chipurile oamenilor...
mai functioneaza o parte din el. otelaria sigur. a fost preluat de grupul (lider mondial in productia de materiale feroase) ARCELOR Mittal Steel. doar ca din cca. 25000 de oameni, au mai ramas cam 2000. (daca or mai fi si aia). care lucreaza in niste conditii extrem de grele pe lefuri de maturatori de strada. intr-adevar, Hunedoara e ca un animal ranit, dupa imensele disponibilizari de la Combinat. si nu e usor sa-si revina, mai ales ca nu prea s-au facut alte investitii, desi zona are un imens potential turistic, (dar nu numai).
mirelitza, imi place descrierea ta, precum si gandurile tale vis-a-vis de vremurile de odinioara din acest castel si maretia lui, pentru care te votez.
multumesc draga biencuta - imi place si mie mult cum scrii.
dragos, un vot de la mine pt ecoul tau ( nr. 2 ) ... cred ca romania toata e acum un "animal ranit " care sangereaza si geme...... ( mi-a placut comparatia aceasta vizavi de hunedoara )
Am vizitat si eu castelul anul trecut. Fata de 2007 (cel putin asa vad in poze) acum arata si mai bine. Este in permanenta restaurare. Cand am fost eu, o ghida foarte amabila (am ajuns la ora inchiderii si a stat cu noi inca o ora) mi-a spus ca se lucreaza la mobilier, asa ca in curand castelul va fi mobilat.
Interesant! N-am fost nicioadata aici. Poate ar trebui sa-l trec pe lista de "must see", se pare ca merita.
merita! si merita si cetatea din Deva, aflata la putini km distanta.
Revad castelul aproape in fiecare an, am crescut la poalele lui si confirm ce a spus Diaura. Castelul a avut parte intre timp de lucrari de restaurare si arata mai bine decat in pozele prezentate. Combinatul a aparut langa castel tocmai pentru a i se stirbi din frumusete, doar ca lucrurile au luat o alta intorsatura acum: combinatul este pe moarte si castelul incepe sa infloreasca...
totusi, sa nu exageram: combinatul este la cativa km buni de castel (e drept, turlele furnalelor se vad de aici), dar mie personal nu mi se pare ca au vreo influenta unul asupra celuilalt. atata doar ca (daca vine dinspre DN7 Sibiu - Arad) calatorul e nevoit sa 'defileze' pe la poarta acestui trist Combinat si acea tristete e cam molipsitoare... asadar, intrati si iesiti din oras (din)spre Hateg!
on: cand am fost eu odata (cred ca anul trecut) la Castel, la etajul I din corpul dinspre intrarea principala era un domn cu instrumente vechi acolo care canta muzica preclasica. era o excelenta idee (ori a cui va fi fost) si o adevarata incantare. mai lipseau ceva cavaleri si domnite sa se prinda intr-o dantuiala... toti vizitatorii ii lasau omului cativa lei, dar nu din mila, ci cu jena cumva si din suflet si cu fireasca incantare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Castelul medieval al Hunedoarei — scris în 22.07.23 de ams din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Frumos la exterior... păcat ca am intrat... — scris în 28.12.22 de ux128000 din SEBEş [AB] - nu recomandă
- Oct.2022 Cel putin odata in viata trebuie vizitat — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Castelul Corvinilor — scris în 20.09.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Obiectiv UNIC în Romania. Merita vizitat si revizitat ori de cate ori aveti ocazia — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Alte asteptari, realitate dezamagitoare — scris în 25.11.18 de alle4295 din TIMISOARA - nu recomandă
- Apr.2017 Castelul Corvinilor cel mai frumos si cel mai infricosator castel medieval din Romania — scris în 21.03.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ