ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JAN-2009
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Avem si noi castele minunate - Castelul Corvinilor

    TIPĂREȘTE

    La inceputul anului veneam spre Bucuresti, cand, colegul cu care fusesem intr-o delegatie imi propune sa facem un popas de cateva ore la Castelul Corvinilor. Am acceptat si cu putin noroc am mai gasit portile deschise. Bucuria a fost si mai mare cand doamnele muzeograf au stat peste programul lor de lucru doar pentru noi doi, fara sa dea semne de neliniste sau plictiseala, ba mai mult, ne-au insotit si explicat cu placere si rabdare tot... chiar tot.

    Multumiri si tot respectul. (deci se poate si la noi)

    Ioan de Hunedoara a fost primul proprietar al castelului între 1419 - 1456, urmat de Ladislau fiul mai mare al lui Ioan de Hunedoara si al Elisabetei Szilagyi si mai apoi de Matia Corvin.

    Unicitatea monumentului de la Hunedoara consta in gradul inalt de reprezentativitate pentru arhitectura militara din sud-estul Europei secolului XV, el intrununind cele mai dezvoltate elemente de arhitectura civila, Palatul Mare fiind o constructie de inspiratie franceza, unica în spatiul dominat de regatul maghiar în acea perioada, ilustrand maretia unei mari familii, cea a Hunedorestilor, capabila sa imprumute modele arhitecturale dintr-un spatiu care gazduieste una dintre cele mai stralucite civilizatii medievale: Franta.

    Alte elemente care transforma castelul de la Hunedoara într-un caz singular, sunt interventiile ulterioare secolului al XV-lea (constructiile din secolul al XVII-lea, restaurarea din finalul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea), care ofera vizitatorului o mixtura unica de elemente arhitecturale apartinand Renasterii, stilurilor baroc si neogotic.

    Legat de acest castel, circula si azi mai multe legende.

    Legenda corbului; Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.

    Pentru a o feri de necinste, regele îi da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodatã si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteazã corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceastã patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.

    De altfel, si numele familiei provine din latinescul "Corvus", care inseamna "Corb", o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.

    Legenda fantanii; Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara în tinea în castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa.

    Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvantul dat de sotul sãu si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: "Apa ai, inima nu", ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 12.12.09 19:19:16
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2199 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Castelul Corvinilor
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 0 vot)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    Miss Butterfly
    [01.01.10 18:00:55]
    »

    http://hunedoara.ro/gpage1.html

    http://blog.clickdevacanta.ro/2009/09/castelul-corvinilor-hunedoara/

    http://www.castelulcorvinilor.ro/castelulcorvinilor/legende.html

    http://www.tourismguide.ro/html/orase/Hunedoara/Hunedoara/castelul_corvinilor.php

    Admin
    [01.01.10 18:15:07]
    »

    Ce-mi scriai tu pe mail deunazi, Diaura??

    retras punctajul standard si in acest caz.

    mariarosa
    [15.06.10 17:18:15]
    »

    Eu ii admir pe cei ce se mai plimba si prin tara asta.

    am citit la mai multi utilizatori, ca de altfel si la tine review uri despre locuri frumoase si pensiuni cu servicii bune din Romania.

    Recunosc cu rusine ca sunt dezamagita de Romania si de romani, intr-un mod...

    In fine, sunt fara speranta de vindecare...

    Din pacate.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.06.10 20:03:21]
    »

    mariarosa, Cand te vei relaxa si vei privi lucrurile cu detasare, abia atunci vei vedea si lucrurile frumoase de la noi...si oamenii buni... si Soarele pe cer. Cat timp vei vrea sa vezi doar partea neagra a lucrurilor, sa fii convinsa ca totul va fi urat si murdar si hotie si oameni rai.

    Eu admir si ce merita de la noi si ma bucur si de cate ori reusesc sa ies " afara". Am fost in tari arabe, ( vezi ce am mai povestit ) in care mizeria si saracia sunt " regine". Acolo fiind am multumit lui Dumnezeu ca m-am nascut in Romania.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, mariarosa, Miss Butterfly
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050487041473389 sec
    ecranul dvs: 1 x 1