GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Întrerup articolele dedicate concediului nostru în Praga, pentru că am ajuns încet, încet la articolul cu numărul 100 scris de mine pe acest site. Acest articol doresc să fie despre un loc pe care am avut ocazia să-l vizităm anul acesta şi despre care nu s-a mai scris pe site.
La sfârşitul lunii mai, împreună cu câţiva colegi, am petrecut un weekend la pensiunea “Casa Lacului” de pe malul lacului Brădişor. Dar nu despre acestă pensiune doresc să scriu în acest articol (o să scriu şi despre ea altădată) ci despre Cascada Scoruşu.
Cred că mulţi nu aţi auzit de această cascadă, deoarece a fost promovată abia anul trecut (2015) de către un localnic. Noi (eu şi soţia) am auzit de ea într-un reportaj la televizor. Acestă cascada are mai multe denumiri: cascada Jaristei, cascada lui Naedar cel mai des utilizat este Scoruşu.
Când s-a hotărât ieşirea la această pensiune, în “program”, sâmbăta era prevăzută o ieşire prin munţii din zonă, nu ştiam că o să mergem la acestă cascadă. După micul dejun, ne-am aliniat cu toţii în maşini şi am pornit la drum spre o cascadă.
Cascada Scoruşu se află pe teritoriul comunei Mălaia din judeţul Vâlcea. Pentru a ajunge la ea trebuie să urmaţi următorul traseu, de pe Valea Oltului în dreptul localităţii Brezoi viraţi spre Voineasa şi urmaţi DN 7A. Urmând acest traseu pe lângă peisajele montane deosebite, în drum mai treceţi şi pe lângă două baraje, cel de la Brădişor şi cel de la Mălaia, la care turiştii opresc de obicei pentru a face fotografii. După ce ajungeţi în localitatea Mălaia, treceţi de centrul ei, iar pe la jumătatea lacului, înainte de primul pod viraţi la stânga pe un drum forestier. Pe acest drum forestier după ce se trece de o pensiune numită “Căsuţa din Pădure” mai continuaţi vreo 200 de metri şi ajungeţi într-o parcare improvizată. Distanţa parcursă pe acest drum forestier este aproximativ 1,5 kilometri. Coordonatele GPS pentru această parcare sunt următoarele : N – 45.339752 şi E – 24.011307.
După ce am parcat maşinile am pornit la drum spre cascadă. Traseul până la cascadă se parcurge într-o ora şi un pic (timp realizat de orăşeni – oamenii muntelui îl parcurg în aproximativ 40 minute). Traseul este marcat cu două cercuri, unul rosu şi unul alb aflat în interiorul primului cerc. (pun poză cu acest marcaj) Urmând acest marcaj, urcăm prin canionul creat de Valea Budureasa. Acest traseu este spectaculos şi destul de sălbatic, omul intervenind doar prin construirea unor podeţe care traversează acestă vale, construite după descoperirea cascadei, în rest se merge pe poteci înguste formate de urmele lăsate de turişti, se trece de o parte si de alta a apei în funcţie de relieful zonei, uneori pe pietre, ne ajutăm unul pe altul când este nevoie. Ne mai oprim pentru a ne trage sufletul, apoi iar printre pietre, peste copaci căzuţi, sau pe sub aceştia. După un timp ne despărţim de Valea Budureasa, şi o luam la stânga, pe un drum forestier. Urcăm o pantă pe acest drum, mai mergem vreo 200 de metri şi ajungem la cascadă. Cu gura cascadă îmi dau seama că este vorba despre cascada văzută la televizor. Nu apuc să închid gura, pentru că nu ştiu ce să zic, te uiţi la ea de sus până jos, e înaltă, are debit mare, face gălăgie. Toţi ne tragem sufletul şi o privim.
Când am văzut reportajul la televizor, încă nu fusese măsurată şi se credea că este cea mai înaltă din ţară. Acum citesc că s-au efectuat măsurători care arată că această cascadă măsoară 80 de metri (cât are şi Cascada Cailor din Borşa) şi o lăţime între 3 şi 7 metri în funcţie de debitul apei. Căderea de apă este aproape directă, nu în trepte (tot în funcţie de debitul de apă). Când am fost noi debitul era mare, apa din vârful unei stânci plonjând în “balta“ de la baza cascadei. Dintr-un articol publicat într-un ziar local am mai aflat următoarele informaţii: „... cascada se continuă cu un canion lung de 150 de metri. Acest canion este o feerie, are o lăţime de 4 metri, iar pereţii verticali se înalţă la 40 de metri. Canionul se încheie cu o nouă cascadă, de 25 de metri înălţime” - sursa www.ramnicuvalceaweek.ro
În momentul vizitei noastre nu cunoşteam acest lucru, dar din ce am văzut eu la partea de după cascadă accesul este dificil (pe acest traseu) şi nu cred că această parte este deschisă deocamdată turiştilor amatori.
După o şedinţă foto de aproximativ o oră şi totodată un moment de respiro în care ne-am încărcat plămânii cu aer proaspăt nepoluat, am coborât pe acelaşi drum sălbatic, înspre maşini, cu un sentiment plăcut de satisfacţie, că am avut ocazia să vedem această minunăţie a naturii.
Vă invit să vizitaţi această cascadă.
Wembaseter vă rog să puneţi următorul filmuleţ: https://www.youtube.com/watch?v=A7OFkDe4poI
Trimis de zlatna in 29.06.16 10:01:43
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.33571800 N, 24.01139800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@zlatna - Felicitări pentru cel de-al 100 lea articol aici pe AFA dar şi pentru acest articol, în care ne-ai descris excursia voastră la această cascadă.
Am reţinut recomandarea ta de a vizita această cascadă, de care recunosc nu am auzit până acum.
Iar în pozele atasate ai surprins frumuseţea locurilor.
P. S. Felicitări şi pentru bine meritatul loc în SENATUL AFA.
Frumoasa si salbatica zona! Multumesc pentru pozele cu cascada, sunt frumoase! Am fost si eu acolo mai demult dar nu aveam pe atunci un aparat foto care sa poata capta imaginea cascadei in intregime, o am doar pe bucati.
Felicitari si pentru munca depusa pentru noi, 100 articole!
Spor la scris si la cat mai multe excursii!
@zlatna - Câte locuri minunate „ascunde” țara noastră! Ce minunății a creat NATURA!
Mă bucur că ai ales să aniversezi cele 100 de articole postate pe AmFostAcolo printr-un review dedicat unui loc din România. Cu toate problemele existente (și cunoscute) trebuie să ne promovăm obiectivele naturale, istorice și religioase. Trebuie să le cunoaștem, să le vizităm și să vorbim/scriem despre ele. Avem ce arăta și altora.
Cascada lui Ciucă din Mălaia (sau cascada Scorușu) a fost „descoperită” de mass-media la sfârșitul anului trecut și promovată pe diverse căi (vezi aici traseul: ecolotru.ro/cascada-scorusu.html). Din fotografii intuiesc frumusețea zonei. Felicitări!
@zlatna - Da! Am ramas fara grai! Nici nu vreau sa-mi imaginez cum m-as simti in fata acestei minunatii a naturii! Oricum ardeleanul din tara Motilor, devenit oltean in tara Lovistei nu putea sa rateze o asemenea ocazie de a ne lasa cu gura " cascada" (am citat din autorul articolului). Nu stiu ce ne lasa fara replica mai mult; vorbele sau pozele. Pana se face un clasament, nu pot decat sa va invidiez pentru faptul ca ati vazut ceva cu totul deosebit. Este insa o invidie pozitiva si nu pot decat sa va felicit. Unii nu vor crede ca pozele sunt facute in Romania, in natura. Dar eu sunt convins ca nu este nici-un trucaj fotografic si trebuie sa recunoastem ca avem o tara nu frumoasa, ci foarte frumoasa.
Ma alatur celor (inclusiv mie) care recomanda mereu : Vizitati Romania, pentru ca merita!
Numai bine si calatorii placute!
@zlatna - Felicitari domnule senator pentru excursia minunata si pentru numarul 100! Asteptam in continuare inca cateva sute.
@zlatna - Felicitari pentru numarul rotund de articole scrise pe AFA si pentru cel de fata. Fotografiile sunt deosebite!
@Dana2008 - Va mulţumesc pentru aprecieri. Mă bucur că prin aceste poze v-am amintit de vizita dumneavoastră la această cascadă.
@tata123 - Aşa este, ţara noastra ascunde multe lucruri frumoase, este de datorianoastră să le facem cunoscute, iar AmFostAcolo ne oferă oportunitatea de a face acest lucru.
@ mogly - multumesc pentru aprecieri.
@ liviu 49 - vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pe ntru aprecieri.
@ Carmen Ion - va multumesc şi dumneavoastră pentru cuvintele frumoase.
Treapta de Senator a obținut-o @Zlatna încă de când a depășit 2 milioane de puncte
@zlatna - Este frumos că te-ai gândit ca articolul cu nr. 100 să-l dedici acestui mirific loc de pe la noi. O bună acțiune de promovare a plaiurilor românești, pentru că avem ce vedea. Sper să păstrezi tradiția și la review-ul cu nr. 200 să scrii tot despre frumusețile României. Fotografiile sunt frumoase, le-am admirat cu plăcere.
Felicitări!
@Mitica49 - Vă mulţumesc pentru aprecieri şi urări. Datorită acestui site multe dintre frumuseţile ţarii nostre sunt aduse în prim plan. Dar vă spun că am fost în unele locuri care sunt deosebit de frumoase, însă infrastructura până la ele lasă de dorit. Poate în al 12-lea ceas ne mişcăm şi noi şi avem grijă de darurile primite de la înaintaşi şi de la natură.
Toate cele bune.
@zlatna:
Va multumim pentru prezentarea atat de sugestiva a zonei! Ne doream o drumetie de neuitat in aceasta tabără si am avut-o! Am urcat cu un grup de 30 de elevi (12-15 ani). Drumul a presupus foarte multa atentie, sincronizare, si am fost cu inima cat un purice la fiecare traversare, la fiecare pas facut pe pietre, dar A MERITAT!
@Florrentina - Ma bucur ca ati putut vedea acesta cascada care este o minunatie a naturii. Va cred ca v-a fost greu sa urcati cu 30 de elevi si cu varste atat de mici, dar sunt sigur ca acesti copii cand au vazut cascada au strigat toti un UAAAUUUUUU, si au trecut peste toate neplacerile si greutatile drumului.
Va doresc concedii si tabere reusite.
@Dan&Ema: Depinde de cantitatea de zăpadă. Dacă nu ninge, e abordabila și în luna februarie.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Scorușu» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Cascada Scoruș Mălaia, o minune a Văii Lotrului — scris în 22.10.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Din nou pe Valea Lotrului — scris în 15.10.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Cascada Scorusu - cvasinecunoscuta cea mai inalta cascada din tara, oare? — scris în 05.07.19 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Pe poteci de munte, către o cascadă impresionantă (Cascada Scoruş) — scris în 03.08.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ