ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cascada Scoruș Mălaia, o minune a Văii Lotrului

TIPĂREȘTE

În toamna aceasta frumoasă am făcut un circuit de 8 zile prin țară, prima cazare având-o la Pensiunea Roberto din comuna Mălaia, sat Ciunget, despre care am scris vezi impresii. După ce ne-am cazat am plecat să vizităm Cascada Scoruș Mălaia despre care îmi povestise fata mea, ea mergând în zonă la Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea. M-am documentat înainte de pe site-ul nostru și am citit ce a scris @Aze căruia îi mulțumesc.

Am mers cu mașina circa 8 kilometri, mai mult pe DN 7A, la sfârșit am mers cam 1,5 kilometri pe drum forestier din care pe ultimii 400 de metri pe drum îngust, trebuie atenție. Am parcat într-o zona amenajată, era o singură mașină acolo. Am mers la micul chioșc unde era un tânăr și am cumpărat biletele pentru intrare, 5 lei seniori, 10 lei ceilalți. Erau panouri explicative despre cascadă și despre poteca turistică pe care le voi prezenta și eu.

Această frumoasă cascada este situată la o altitudine de 848 metri în Munții Căpățânii, pe valea râului Bucureasa Mare, în Mălaia, având o înălțime de 80 metri dar, deasupra ei mai este o cădere de apă care se continuă cu un mic canion cu alte căderi de apă, în total ar fi vorba de o cădere de peste 110 metri, având un debit în funcție de regimul precipitațiilor. Traseul a fost complet refăcut, reamenajat și adus la forma inițială în vara anului 2021.

Poteca turistică are 1200 de metri, este marcată cu Punct roșu, durata 40 de minute dus, traseu amenajat de dificultate medie, diferența de nivel este de circa 300 de metri.

La început se trece un pod de lemn, se urcă puțin și se ajunge la alte două poduri apropiate unul de altul. Apar și primele indicatoare cu explicații dar și cu sfaturi ce mi-au plăcut: “Bun venit în pădurea noastră! Nu lua nimic cu tine de aici... doar pozele... nu lăsa nimic... doar urmele pașilor tăi...”

Se urcă continuu, drum cu pietre, destul de larg, râul învolburat cu mici cascade, este pe partea stângă a lui, este apărat de mici diguri de stânci puse special ca protecție. Am văzut niște poze la început cu viiturile acestui râu nărăvaș, ce putea să facă. Pentru încântarea și odihna turiștilor din loc în loc sunt bănci din trunchiuri de copaci, dar și frumoase aranjamente, gen căsuțe, colivii. Mai apar și alte plăcuțe cu informații despre zonă, despre Legenda Văii Lotrului, Povestea haiducilor din Munții Lotrului începe în urmă cu mai bine de 500 de ani cu Breazu, Ciungu, Mălai și Voinea, căpetenii care după ce au strâns destulă bogăție, și-au întemeiat familii, s-au lăsat de haiducie, întemeind fiecare câte o așezare, stabilindu-se definitiv pe locurile care astăzi se numesc potrivit numelor lor Brezoi, Ciunget, Mălaia și Voineasa.

După 30 de minute de urcuș se ajunge la alt pod și poteca se mută pe partea stângă a râului, se urcă și pe trepte de lemn, drumul este destul de înclinat. Urcăm mereu, mai vânjos, ne-am întâlnit și cu cei ce aveau mașina jos în parcare, erau trei generații. După alte 15 minute Cascada apare aproape brusc, se vede printre arbori, este imensă, grandioasă. Am ajuns la alt indicator și am coborât la baza ei, pentru poze, mi-a plăcut foarte mult. Am stat acolo mai mult, eram singuri, nu îmi venea să mai plec. Între timp au mai venit și alți turiști. Întoarcea am făcut-o în 30 de minute. Ne-am încadrat cât de cât în timpul afișat pe indicatoare. Cascada este superbă dar și foarte mare. Am aflat dintr-o sursă autorizată care sunt cele mai înalte cinci cascade din țară: Cociu este pe primul loc, urmată de Scoruș, Cailor, Șerbota și Bâlea.

Văzând această cascadă mi-am adus aminte de Cascada Cailor de lângă Borșa. Diferența dintre ele este că aceasta se dezvăluie privirilor de la depărtare, se vede pe tot drumul și se mărește când ajungi la ea. Cascada Scoruș este enigmatică, minunea apare brusc în fața ta și nu îți vine să crezi cât este de grandioasă! Mergeți acolo și nu veți regreta!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 22.10.23 15:27:36
Validat / Publicat: 22.10.23 20:44:35

VIZUALIZĂRI: 1847 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Cascada Scoruș, Mălaia, Am coborât la baza ei...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.10.23 20:43:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cascada Scorușu, VOINEASA / VALEA LOTRULUI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

AZE
[22.10.23 21:03:27]
»

Mulțumesc pentru remember. Cascada Scoruș este și preferata mea.

Urmărind pozele atașate mi-am adus aminte de cărarea pe lângă apă și pe urmă urcatul în sus.

Este o cascadă înaltă foarte frumoasă. Mi-am reamintit tot (vezi impresii).

Mesajul acela pentru turiști nu a fost acolo, am mai observat mici diferențe la amenajări față de ce am văzut anul 2020.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[22.10.23 21:07:27]
»

@AZE: Și mie mi-a plăcut foarte mult cascada. Doar mergând acolo îi vezi adevărata frumusețe, nu se compară cu pozele sau cu filmulețul.

Mulțumesc și eu pentru vizită și ecou!

Pușcașu Marin
[22.10.23 22:07:45]
»

@mprofeanu: Mă bucur tare mult că sănătatea vă permite acum asemenea trasee. 25% rampă... cred că m-aș gândi de două ori dacă să fac traseul. Plus coborârea care uneori e chiar mai grea. Vazând fotografiile și clipul video, clar că merită.

Felicitări pentru tenacitate. Și pentru articol.

webmaster
[22.10.23 22:21:22]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[22.10.23 22:46:20]
»

@ghisor: Mulțumesc frumos pentru gândurile bune, făcusem încălzirea în vară în zona Brașovului și vreau să mai merg pe drumuri de munte. Vechi reminescențe.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[22.10.23 22:47:22]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

doinafil
[22.10.23 23:20:21]
»

@mprofeanu: Este frumoasă casacada Scoruș! Cred că merită efortul de-a urca până la ea, chiar dacă diferența de nivel de 300 m nu este mică, mai ales pentru o pensionară ca mine, care a început să cam „scârțâie” pe la încheieturile picioarelor!

Dacă se va întâmpla să ajungem prin zonă, în mod sigur n-o vom ocoli, chiar dacă vom merge „târâș-grăpiș” . Prea este frumoasă, și - în plus - aflu din articolul tău că este a doua cea mai înaltă cascadă din țară, după Cociu.

Și filmulețul este bun! Te felicit că ai reușit să ajungi ȘI acolo și...

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[23.10.23 07:25:17]
»

@doinafil: Cascada merită cu prisosință! Chiar dacă se urcă 300 de metri, traseul este lung și panta nu este mare, urcușul este potrivit, am întâlnit turiști și de vârsta senioratului, sigur vei ajunge acolo. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

viviv
[23.10.23 16:36:22]
»

@mprofeanu: Foarte frumoasa, mi a placut mult si mie. Felicitari pentru review.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[23.10.23 17:46:37]
»

@viviv: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, mprofeanu, Pușcașu Marin, viviv
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Scorușu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095468997955322 sec
    ecranul dvs: 1 x 1