ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cãciulata – Staţiune deloc sau foarte puţin promovatã. Drumeţii pe trasee turistice.

TIPĂREȘTE URM de aici

Haideti sa vedem acum si cele cateva trasee pe care le putem lua la pas din Caciulata.

Pai in primul rand, putem merge la cel mai accesibil obiectiv in ceea ce priveste distanta, Castrul Roman Arutela, cel despre care am pomenit intr-un review anterior.

Acesta se afla la o distanta de ~ 3 Km de centrul statiunii si pentru a ajunge aici, trebuie sa traversati podul peste raul Olt aflat in imediata apropiere a restaurantului - terasa Camelot. Dupa pod veti lasa pe partea stanga tabara de copii Caciulata, pentru ca mai apoi sa ajungeti la gara Pãuşa. Imediat dupa gara, o luati la stanga, veti merge pentru putin timp paralel cu liniile de tren, dupa care va veti putea bucura de o plimbare placuta, prin padure si paralel cu raul Olt, ascultand fosnetul frunzelor si privind scurgerea domoala a Oltului. Drumul este foarte usor si va va scoate in poiana Bivolari unde veti putea vizita Castrul roman Arutela.

Nu va lasati insa inselati de aspectul acestei constructii ce aduce cu un castel din povestile pentru copii. Vorbim aici despre cel mai important castru roman integrat impreuna cu celelalte castre romane din jurul Muntelui Cozia, in linia de aparare romana a accesului din Dacia Inferior spre Dacia Superior prin Via Alutus, Drumul Oltului. Tot apartinand castrului dar la ceva distanta de acesta, pe Piscul lui Teofil si aflat la o inaltime de 300 m, se gasesc si ruinele turnului de observatie Arutela, de unde era asigurata supravegherea de catre romani a intrarii in defileul Oltului, constructie de la care isi trage numele Manastirea Turnu pe care v-am prezentat-o intr-un material anterior.

Denumirea castrului se pare ca vine de la numele dat de romani raului Olt - Alutus. Acesta a fost construit (de castru zic nu de Olt =))) intre anii 137 - 138 pe timpul ocupatiei romane in Dacia, asa cum rezulta din inscriptiile gasite la doua dintre portile de intrare in castru, pe timpul imparatului Hadrian de catre Titus Flavius Constans, procuratorul Daciei Inferior.

Castrul este construit de legiunile romane incartiruite in Poiana Bivolari, din blocuri de piatra si are forma unui patrat cu laturile de 60 m, cu turnuri de aparare semirotunde in cele 4 colturi si doua turnuri incadrand poarta principala, cea dinspre est - Porta Pretoria. La fel ca toate castrele romane si acesta a fost construit cu laturile orientate catre cele 4 puncte cardinale, iar accesul in castru era asigurat prin inca 3 porti, una spre nord - Porta Dextra, una spre sud - Porta Sinistra si una spre vest - Porta Decumana, asezarea aceasteia din urma fiind necunoscuta, asta si datorita faptului ca mare parte a castrului a fost distrus de frecventele revarsari ale Oltului, dar si de constructia caii ferate Ramnicu Valcea - Raul Vadului din anii 1988 - 1989, atunci cand piatra luata din ruinele castrului a fost folosita la terasamentul caii ferate :(. Cea mai mare parte a ruinelor sale se afla acum sub apele Oltului, asta in urma amenajarilor hidroenergetice de pe raul Olt din anii 1980. Nu este o constructie foarte fortificata, cunoscut fiind faptul ca romanii nu se inchideau in cetati si castele, ci preferau lupta directa, fata in fata cu inamicul.

Din fata castrului, porneste un drum - Via Praetoria, drum construit din piatra mare de rau care face legatura intre castru si drumul principal ce lega Dacia Inferior de Dacia Superior - Via Principali.

O reconstructie a castrului Arutela s-a demarat intre anii 1982 - 1983 dupa o documentatie oferita de Muzeul Militar, atunci refacandu-se Porta Pretoria cu cele 2 turnuri ale sale. Din pacate, datorita faptului ca terenul pe care se afla castrul apartine Manastirii Turnu, iar constructia in sine apartine Primariei Calimanesti, este un dezinteres total in punerea in valoare si intretinerea acestui obiectiv, asa ca nu trebuie sa va mire starea de degradare in care veti gasi castrul. Nu putem decat sa ne revoltam, dar qui prodest, cui foloseste? Noi ramanem cu revolta iar cei ce pot face ceva in privinta conservarii si punerii in valoare ca obiectiv istoric si turistic a castrului, cu nepasarea :( .

In continuare, haideti sa va prezint una dintre cele mai frumoase zone din apropierea Caciulatei. Este vorba de Cascada si Cheile Lotrisorului.

Acestea se afla la o distanta de 5 Km de centrul statiunii Caciulata, mergand pe directia Sibiu. Ca sa ajungeti aici, treceti de Schitul Cozia Veche, apoi de motelul Lotrisor si in imediata apropiere pe partea stanga, veti observa un mic si modest indicator catre cascada Lotrisor. Atentie daca veniti dinspre Sibiu, indicatorul este foarte putin vizibil si-l puteti rata cu usurinta. De preferat este sa lasati auto din dotare in micul refugiu de la bariera de acces ce inchide drumul forestier catre cascada, sau in parcarea motelului Lotrisor si sa faceti cei 2 Km ce va mai despart de cascada pe jos. Puteti merge si cu masina contra unei taxe dar e pacat, in primul rand datorita peisajelor pe care cu siguranta le veti rata, dar si pentru masina, asta pentru ca in apropierea cascadei, pe langa faptul ca drumul este foarte ingust, mai este in unele locuri si rupt de torentii veniti de pe munte si destul de accidentat. Cheile Lotrisorului nu sunt foarte lungi, dar va vor impresiona prin inaltimea ametitoare a stancilor suspendate intrebandu-va poate, cum a putut un raulet atat de mic sa sape in stanca un defileu atat de inalt. Peisajul este de vis si nu-l veti uita usor.

Cascada in sine este minunata si probabil unica in Romania. Spun ca este unica pentru faptul ca este o cascada artificiala realizata prin anii ‘50, atunci cand la constructia drumului forestier Lotrisor, muncitorii ce lucrau aici, incurcati de rauletul navalnic ce la facea viata grea, il capteaza printr-un tunel sapat in stanca lung de 300 de metri, realizand cascada de care ne putem bucura astazi. Asadar, avand o cadere de apa de 30 de metri, cascada devine un punct de atractie forte al zonei, chiar daca intentia celor ce au creat-o a fost initial alta :).

Daca vreti, puteti urca pe o potecuta aflata in stanga cascadei, pana la tunelul strabatut de apa ce formeaza cascada, dar asigurati-va ca aveti incaltaminte potrivita pentru asa ceva, urcusul fiind destul de greu si abrupt si nu cred ca v-ar face placere o alunecare / cadere cale de vreo 300 de metri :)) . Insa daca va incumetati, veti putea face niste fotografii deosebite de acolo.

Printr-o intamplare fericita si gandirea practica a acelor oameni ce au realizat devierea Lotrisorului, avem astazi la indemana o minunatie, Cascada Lotrisor, pe care nu trebuie sa o ratati daca strabateti defileul Oltului.

Dar sa trecem la urmatorul traseu turistic pe care-l putem face din Caciulata. Vom pleca acum spre [b[Parcul National Cozia, avand ca tinta Manastirea Stanisoara si Cascada Gardului.

Pentru a ajunge aici, avem doua variante. Prima ar fi tinand drumul in sus pe langa Manastirea Turnu, drum de ~ 6 Km care din ce stiu eu este destul de greu, dar pentru ca noi n-am luat-o niciodata pe aici nu vi-l pot prezenta, iar cea de a doua varianta, prin satul Pausa, drum de ~ 9 Km, traseu mai lung dar mai usor si pe care l-am parcurs de trei ori, de doua ori pe jos si odata cu bicicletele :) .

Asadar varianta doi. Traversati podul peste raul Olt aflat in imediata apropiere a restaurantului - terasa Camelot, dupa pod veti lasa pe partea stanga gara Pãuşa, urcati cateva trepte ce va vor scoate la soseaua de centura ce ocoleste Caciulata, o traversati si intrati in satul Pausa. De aici tineti tot inainte, peste Dealul Pausa, avand ca punct de reper varful Cozia, pentru ca dupa ~ 2 Km, sa intrati in Parcul National Cozia.

Atentie. Durata parcurgerii acestui traseu este destul de mare, de ~ 4 ore, asta in functie de cum va miscati. Timpul parcurgerii acestui traseu dat pe indicatorul turistic de la capul podului din Caciulata este eronat si cel putin fantezist. Parca de 2h ½. O gluma proasta zic eu, pentru ca turistii care pleaca mai tarziu, isi vor calcula timpul in functie de cele scrise acolo si se pot trezi ca-i apuca noaptea pe coclauri. De exemplu, noi am plecat din hotel la ora 8,30 dimineata si am ajuns inapoi dupa ora 17, asta cu o pauza de vizitat manastirea si o alta pentru a manca ceva ce adusesem cu noi la pachet. Si pot sa va spun ca nu ne-am miscat deloc incet. Dar sa continuam calatoria.

Parcul National Cozia, avind o suprafata de 17000 de ha, se intinde intre parte sudica a Carpatilor Meridionali, partea estica a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului. Ca specii ocrotite de plante veti putea vedea aici o specie rara de mesteacan ce creste numai in aceasta zona - mesteacanul de Cozia, gorunul, salcamul pitic, trandafirul de Cozia, irisi (stanjenei) galbeni, bujorul de munte si chiar si flori de colt, iar ca fauna in rezervatie exista râsi, capre neagre si ursi. Pe stancile golase aflate in bataia soarelui, puteti intalni vipere cu corn, gusteri, soparle de munte, serpi de apa si chiar si mici scorpioni.

In Parcul National Cozia, veti putea vedea un fenomen unic in tara noastra: gorunul urca in aceasta zona pana la 1300 de metri, in timp ce bradul si fagul, normal specii de altitudine, coboara pana langa raul Olt, asta datorita bioclimatului cu totul special al zonei.

Traseul spre Manastirea Stanisoara il veti face pe un drum forestier marcat cu cruce albastra si este un traseu cu dificultate usoara spre medie la final. Ca si puncte de reper pe care vi le pot da, cam la jumatatea traseului spre Manastirea Stanisoara veti lasa pa partea dreapta cabana Valea Marului, dupa aceea veti da de un drum la dreapta, pe care il depasiti si mergeti tot inainte, pentru ca la final sa parasiti drumul forestier ce continua spre varful Cozia si sa faceti stanga pe un drum foarte stricat, accesibil zic eu doar tractoarelor. Oricum, cand dati de intersectii cu alte drumuri, pentru siguranta cautati marcajul, care este asa cum v-am zis, cruce albastra.

Traseul de ~ 7 Km pe care-l veti strabate prin Parcul National Cozia este insa superb, usor si merita efortul dvs. si renuntarea la o zi de plaja, asta mai ales ca veti imbina miscarea si mersul pe jos printr-o zona deosebit de frumoasa si la aer curat, cu vizitarea unei manastiri nu foarte usor accesibila.

Manastirea Stanisoara poarta hramul “Sfantul Gheorghe” iar biserica sa este inaltata intre anii 1903 - 1908 prin vointa episcopului Argesului de la acea vreme, Gherasim Timus. Originile actualei manastiri dateaza din anul 1671, atunci cand calugari sihastri de la Manastirea Cozia sau retras aici intemeind Schitul Nucet, pentru ca mai apoi in anul 1747, Clucerul Gheorghe impreuna cu alti doi boieri din Pitesti, Anghel si Petru, sa ridice o bisericuta din lemn care insa va fi distrusa si arsa din temelii in anul 1788 de catre turci in timpul razboiul turco - austriac dintre anii 1787 - 1791. Pana in anul 1807 ruinele ramase dupa trecerea turcilor, au fost folosite de pastori ca si stane de oi, de unde se trage si actuala denumire a manastirii - aceea de stanisoara. In anul 1807, doi calugari veniti de la muntele Athos, Sava si Teodosie, cu ajutorul episcopului Iosif al Argesului din acea vreme, ridica o noua biserica din lemn pe ruinele celei arse, pentru ca dupa aceea, in anul 1903, episcopului Argesului Gherasim Timus sa ridice biserica din piatra pe care o putem vedea astazi. Biserica are pridvor deschis la fel ca si biserica Manastirii Cozia, interiorul este destul de simplu, categotic nu impresionaneaza in special daca ati vizitat Cozia inainte, dar este un loc unde va veti putea gasi pacea si tihna sufleteasca, asta si datorita faptului ca foarte putini turisti ajung pe aici, spre deosebire de manastirile usor accesibile de langa Olt - Cozia, Ostrov si Turnu. Dar daca biserica manastirii nu va va impresiona cine stie ce, pozitia sa deosebita la poalele stancoase ale varfului Cozia si linistea deplina ce o inconjoara, o vor face cu siguranta. Este cea mai frumoasa asezare a unei manastiri pe care am vazut-o si pot spune ca am vazut destule prin peregrinarile noastre prin tara.

Foarte aproape de manastire, luand-o in jos spre Turnu, veti da de o potecuta la dreapta marcata cu punct rosu, care va va scoate dupa un drum de ~ 30 min la o frumoasa cascada, Cascada Gardului sau Cascada Urzicii, formata de paraul Gardului si cu o cadere a apei de ~ 18 metri.

Atentie insa, aceasta zona este arealul si zona preferata a viperelor cu corn, asa ca fiti cu bagare de seama daca va hotarati sa vizitati si cascada.

Tot de la Manastirea Stanisoara se mai poate ajunge prin Muchia Vladesei si la Varful Cozia 1668 m, cel mai inalt varf din Masivul Cozia. Dar trebuie sa stiti ca de aici (de la Stanisoara), veti mai avea de parcurs un drum de dificultate medie spre mare, ~ 4 Km de urcus si ca durata undeva la peste 3 ore.

Inchei sperand ca v-am putut oferi informatii utile pentru evitarea plictisului inerent intr-o statiune mica, asta daca va hotarati sa petreceti un concediu la Caciulata.

Pentru ca asa cum spuneam si in alte review-uri anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

(Surse informatii : Historia.ro; ValceaTuristica.ro; SkyTrip.ro; Crestinortodox.ro)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 17.03.15 14:22:39
Validat / Publicat: 17.03.15 15:48:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 5596 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Si mami repede poza cu cascada, ca daca se opreste apa? :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

vega06AUTOR REVIEW
[17.03.15 16:19:11]
»

@webmaster -

Multumesc pentru solicitudine .

Dan&Ema
[17.03.15 16:52:26]
»

Bravo! Excelent!

La Lotrisor nu am ajuns niciodata, iar la Stanisoara de cand aveam vreo 14 ani. Ce idei mi-ai dat.

vega06AUTOR REVIEW
[17.03.15 17:01:47]
»

@Dan&Ema -

Multumesc pentru vizita si pentru vot.

Pai io ce tot bat campii pe aici? Am zis doar ca este o zona minunata si unde mai pui ca e si aproape de Bucuresti. Fix la 200 de Km. Ii faci cam in doua ore jumate. Bine, mai pune cel putin o juma' de ora pentru micii din Dealul Negru . Clar nu poti trece pe acolo fara sa opresti.

Safta Radu
[17.03.15 17:05:39]
»

Un review frumos, detaliat, foarte util celor care vor dori sa viziteze zona.

Si totusi aparent banala statiune Calimanesti-Caciulata are un farmec aparte, ce atrage ca un magnet turistii, de peste tot si de toate varstele.

Sa ne vedem sanatosi la Belvedere... la masa nr. 4.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille
[17.03.15 17:12:21]
»

@ vega o6... zici ca e o zona minunata? e fix aproape de casa, langa Ramnicu Valcea si eu nu pot bate drumul, ca am rau de altitudine... nu am mai calcat pe cele coclauri din copilarie... cascade, vipere, urcus, nu-i de mine... ma uit la poze si oftez...

vega06AUTOR REVIEW
[17.03.15 17:20:34]
»

@Safta Radu -

Da. Foarte bine punctate. Aparent banala. Dar asa cum stim cu totii, aparentele insala, sau o pot face . Caciulata are comori ce asteapta sa fie descoperite.

Iar cu masa 4, abia astept

Iti multumesc si tie pentru V&V

vega06AUTOR REVIEW
[17.03.15 17:29:13]
»

@mireille -

Mirelusule... Eu cred in vorba cui pe cui se scoate. Forteaza-ti limitele . Dar sa stii ca daca o iei spre Manastirea Stanisoara pe traseul propus de mine, chiar nu ai de ce te teme de rau de inaltime. Vei merge prin padure pe un drum forestier, frumos, miscare, aer curat, ce sa mai vrei altceva? Basca si manastirea, pe care chiar ai cu ce te lauda, daca ajungi acolo, pentru ca nu-i la indemana.

Si daca nu vrei vipere, nu te du' la Cascada Gardului. Acolo isi fac veacul. Da' fug si alea daca aud galagie. Serpii ataca atunci cand sunt atacati sau cand isi inchipuie ca ar fi in pericol.

Mersi si tie pentru V&V .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mireille, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂCălimănești-Căciulata: trasee montane:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073054075241089 sec
    ecranul dvs: 1 x 1