ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 2 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ladislau

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ladislau I a fost rege al Ungariei acum 1000 de ani, aproximativ. A domnit 18 ani și a fost înhumat în Oradea unde, astăzi, biserica ce îi cinstește memoria tronează demn în fața primăriei și aproape de podul Ladislau de peste Crișul Repede, în Piața Unirii care este cea mai frumoasă zonă arhitectonică din câte am văzut în România.

La vremea lui Ladislau I, Bihorul de astăzi se numea Ducatul Bihariei și cuprindea și teritoriile de astăzi ale Aradului și județului Satu Mare, toate acestea împreună reprezentând aproximativ o treime din suprafața Ungariei.

Ladislau I s-a născut în exil, la curtea regelui Poloniei dar a putut reveni în Ducatul Bihariei unde și-a petrecut mare parte din viață, fiind considerat o personalitate autentică a Bihorului. Abia sub domnia sa, regatul Ungariei, care se forma ca și monarhie multietnică, a cunoscut o perioadă de înflorire și stabilitate, fapt pentru care este considerat întemeietor și, concret, se consideră că este personalitatea ce a pus temelia orașului Oradea.

Personalitate impunătoare, a manifestat multe fapte de vitejie, fiind celebru episodul când a salvat o domniță maghiară învingând în duel un cuman care o răpise. O scenă sugestivă din această întâmplare poate fi văzută, astăzi, pictată în Palatul Baroc din Oradea dar și alte scene din viața regelui Ladislau I.

În cronica lui Marcu din Kalt scrie că regele Ladislau I a ridicat o mănăstire închinată Fecioarei Maria în parohia fortăreței Bihor, între fluviile Criș, sub inspirația îngerilor. El a numit acest loc Varad. Este cea mai veghe referire la ctitoria unei mănăstiri în zonă.

Din puținele informații care se cunosc, la acea vreme, pe teritoriul actualului oraș Oradea era o pădure și o mlaștină. Locul pentru mănăstire a fost ales mai ferit. La acea vreme, exista, totuși, o așezare în zonă iar centrul de locuire era terasa Salca unde s-au descoperit și urme de așezări mai vechi și nu este locul unde s-a dezvoltat, ulterior, cetatea Oradea.

Se știe că regele Ladislau I a pus bazele Episcopiei romano–catolice din Oradea, pe structurile ecleziastice preexistente.

La 1113, o diplomă de la abația benedicteană din Zobor, Slovacia, face referire la primul episcop catolic (cunoscut) al orașului iar aceasta este considerată prima atestare documentară a orașului, în toponimie „Varadium” . Chiar și azi stă scris pe gara din Oradea:

Oradea

Și dedesupt

Nagyvárad

Se spune că după trecerea în neființă a lui Ladislau I, popularitatea de care s-a bucurat depășea chiar pe cea a regelui Ștefan, primul întemeietor al Ungariei. S-a scris că Ladislau ținea post și plângea pentru păcatele poporului. A fost deplâns și de bogați și de săraci iar fecioarele au purtat haine cernite timp de 3 ani. După aproximativ 100 de ani a fost canonizat și se știe că regii maghiari veneau în pelerinaj la mormântul său imediat după ce erau unși. S-a bătut monedă cu chipul său, i s-au ridicat statui și imnuri. Acest cult al personalității sale a contribuit la dezvoltarea economică și culturală a burgului. Cu toate acestea, există și azi locuitori din Oradea care se întreabă cine a fost acest Ladislau I.

Este unanim acceptat că mormântul său se află în Catedrala Catolică din Oradea unde a cerut să fie depus, ca și ultimă dorință, după ce și-a dat sufletul în cetatea Zvolen, la 25 iulie 1095, în urma unor complicații contractate în urma unui atac asupta cehilor.

Sunt legende care spun că, de-a lungul timpului, la mormântul său au avut loc vindecări miraculoase.

În timp, mormântul lui Ladislau I a fost profanat de mai multe ori de către mongoli și otomani. Astăzi, părți din rămășițele sale se regăsesc și în alte orașe europene: Alba Iulia, Bologna, Zagreb, Augsburg, Györ sau Esztergom.

Prin vremuri, clădirea catedralei a suferit nenumărate transformări, trecând prin incendii și ruinări la cutremure. Pe la 1400, catedrala a fost reconstruită în stil gotic și a devenit un centru important de pelerinaj al Europei, alături de Biserica din Asissi și Catedrala San Marco din Veneția. Totuși, aspectul actual al clădirii a fost dobândit în anul 1800 când au avut loc lucrări de consolidare. O vreme, edificiul a funcționat ca și catedrală episcopală, în perioada 1723 – 1779.

La 1395, sculptorii i-au ridicat statuie regelui Ladislau I. Au fost două dintre care una ecvestră. În 1660 turcii le-au topit. Statuia ecvesteă a fost refăcută și, în vara anului 2023 a fost amplasată în cetatea Oradea, cu fața spre Palatul Princiar.

Sfântul Ladislau este cinstit la Oradea în duminica a V-a a Sfintelor Paști.

Astăzi, Biserica Sfântului Ladislau se înalță, zveltă, spre cer, cu silueta sa sobră zugrăvită crem, față în față cu primăria din Oradea aflată, și aceasta, într-o clădire cu arhitectură interbelică, luxuriantă și impunătoare. Edificiile sunt bine întreținute, curate, plăcute privirii. Biserica Sfântul Ladislau este monument istoric și a fost construită, în forma actuală, așa cum o vedem astăzi, în perioada 1720 – 1742 iar turnul a fost ridicat în 1790 – 1800, cu sprijinul episcopului Imre Csáky și se identifică cu stilul baroc provincial. Nu există pridvor, se intră direct în incintă, din stradă iar ușa, dublă, din lemn masiv, are, pe fiecare parte, 3 casete metalice turnate ce prezintă scene de luptă.

În stânga Bisericii Sfântul Ladislau, cu vedere spre Crișul Repede care curge peste Strada Independenței, stă statuia lui Padre Pio, sfântul ce și-a dus zilele, aproape întraga viață, în mica localitate italiană San Giovanni Rotondo, acum aproximativ 100 de ani.

Lunga și bogata istorie a urbei se reflectă, azi, în identitatea contemporană a orașului. Oriunde vei merge, vei găsi oameni demni, cu prestanță, respectuoși și eficienți, vei găsi un cult al corectitudinii și respectului.

Foarte aproape de zidul bisericii găsim cea mai frumoasă stație de tramvai din câte am văzut în România. Cele două sensuri sunt față în față și au tavane semicirculare care, împreună, formează un cerc dar care nu acoperă și linia de tramvai. Aceste tavane sunt sprijinite de coloane iar în partea opusă tramvaiului sunt grămezi imense de plante de ai putea crede că te afli în florărie. Tramvaiele sunt silențioase (habar n-am cum dar e foarte reconfortant), elegante și totul este foarte curat.

În Piața Unirii din Oradea vezi turle de biserici pe unde te învârți, cum faci ochii roată, poți număra măcar 7, toate bine întreținute, frumoase, superbe. Am stat ore în șir să le cercetez, admir, să mă minunez.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 04.11.23 16:23:04
Validat / Publicat: 04.11.23 17:52:45
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA

VIZUALIZĂRI: 151 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Vedere spre podul Ladislau de lângă Biserica Sfântul Ladislau din Oradea, în Piața Unirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[05.11.23 00:00:28]
»

2 web add

youtube

webmasterX
[05.11.23 00:44:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în Oradea și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048523187637329 sec
    ecranul dvs: 1 x 1