GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru că în ultimii patru ani cumpăna dintre ani ne-a prins în Brașov, tot aici am petrecut și Revelionul, acolo unde Sorin are cazare... în trei locații diferite... În primul an nu a fost nimic deosebit, doar în prima zi a anului a fost o plăcere să ne plimbăm pe străzile pustii ale orașului...
În următorii ani Sorin s-a mutat aproape de Centrul Comercial CORESI... acolo unde existau odată fabricile de tractoare și de avioane... astăzi sunt cartiere rezidențiale... și tot aici am ieșit la miezul nopții să vedem focul de artificii și să ciocnim un pahar de șampanie... oricum atmosfera era de bucurie, de petrecere, de sărbătoare!!!
Și anul acesta am petrecut la fel alături de vărul lui Sorin cu soția... la miezul nopții am ieșit în zona liberă la Coresi pentru artificii... de data asta au fost mult mai mulți oameni afară și a fost tare frumos!
Am scris despre oraș în august 2021... Plimbare prin Brașov... și de atunci mă tot plimb prin oraș și împrejurimi, despre care am mai scris și aici pe AFA... practic de patru ani fac naveta între București și Brașov, fie cu mașina fie cu trenul... și recunosc că-mi place!!!
Dar nu despre petrecerile de revelion la Brașov vreau să scriu acum, ci despre Biserica Neagră... pe care trebuie să recunosc că în toate plimbările mele prin Brașov am ocolit-o... practic nu am intrat să o vizitez... și am să vă spun de ce... Cu ani în urmă de câte ori am ajuns în oraș am avut tenatative nereușite de a intra în biserică... după care am rămas cu o falsă impresie despre aspectul interior... mi se părea că este neagră și în interior așa cum sunt pereții pe exterior, era întunecoasă și avea așa un aer auster... De fiecare dată când am vrut să vizităm biserica se organizau diferite evenimente și nu era permis accesul turiștilor!
Și de atunci nu-mi venea să intru în biserică... dar asta până la finalul anului trecut, chiar în ultima zi a anului, fix la prânz am fost la Concert la cumpăna dintre ani - Muzică de orgă și meditație - a 25-a ediție.
În anul 1999 s-a organizat prima ediție și de atunci neîntrerupt, a devenit o tradiție îndrăgită de către comunitate și de către publicul brașovean. Este un moment unic în an desfășurat în atmosfera solemnă a Bisericii Negre.
Am aflat despre Concert pe FB de la un prieten brașovean și imediat ne-am mobilizat și am luat bilete on-line, pentru patru persoane... 50 lei / persoană... și am ținut cont de recomandările bisericii, să ne prezentăm cu cel puțin o jumătate de oră înainte de începerea concertului și să ținem cont că în biserică este frig și să ne îmbrăcăm adegvat.
Ajungem la biserică, unde era formată deja coada la intrare... pentru că biletele sunt fără loc și oricum s-au vândut bilete în limita locurilor... dar cei care cunosc biserica știau că este mai bine să stai pe băncile dinspre altar... Mi-au plăcut oamenii... calmi, veseli, îmbrăcați elegant, îmbrățișări, bucuria revederi cu cei dragi... așteptau răbdători să intre... era o atmosferă de sărbătoare!
Intrăm... wow, este prima impresie... piele de găină, sunt impresionată!!! Fiind toate luminile aprinse altfel se vede interiorul bisericii... foarte luminoasă iar pereții nu sunt negri, așa cum credeam eu... !!!
Băncile sunt cu spătar rabatabil iar când am intrat noi spătarele erau așezate pentru a sta cu fața spre orgă... și undeva pe la mijlocul biserici am ocupat o bancă, iar noi fetele am avut păturici aduse de acasă, care ne-au fost foarte utile... în biserică chiar era frig!!!
Până la începerea concertului am reușit să fac câteva poze și să admir frumusețea bisericii.
Lojele de la etaj cât și scaunele de pe laterale au fost ocupate de membri comunității bisericii... dar au fost și mulți turiști... așa ca noi...
Pe zidul balconului este fixat un ecran pe care puteam urmări cum cântă organistul la claviatura orgii (așa se numește persoana care cântă la orgă) și era ajutat de o tânără ce trăgea de butoanele laterale ale orgii, iar vicarul biserici ne prezenta fiecare melodie... Acustica biserici este fantastică, nu pot descrie cum se auzea orga mai ales că s-au cântat fragmente din opere mai cunoscute... au fost câteva fragmete ce m-au făcut să-mi imaginez balurile din perioada interbelică...
Când vicarul a mers la altar și s-a adresat publicului, toți ne-am întors cu fața spre altar și am stat în picioare. A spus câteva cuvinte de recunoștință și a făcut câteva urări pentru anul nou și a încheiat spunând rugăciunea Tatăl nostru și cu odată cu el am spus toți rugăciunea... foarte emoționant a fost acest moment!!!... după care a mai urmat o ultimă melodie cântată la orgă...
Concertul a durat aproximativ o oră și a fost tare plăcut... inedit și interesant!
Chiar dacă a fost frig a meritat din plin să mergem la acest concert de orgă, la cumpăna dintre ani, organizat în Biserica Neagră!
Câteva date despre biserică
Biserica Neagră este biserica parohială evanghelică a comunității săsești din Brașov. Este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei.
Orga bisericii este cea mai mare orgă mecanică de biserică din România, are aproape 4000 de tuburi.
Altarul are o înălțime de 17 metri iar pictura centrală îl infățișează pe Cristos predicând.
Și se numește așa de la catastrofa din 1689 când un incendiu devastator a mistuit aproape tot orașul. Acoperișul biserici a ars și s-a prăbușit, distrugând aproape în totalitae interiorul și pereții s-au înnegrit. Doar cristelnița din bronz a supraviețuit incendiului, se folosește și astăzi și stă mărturie în fața altarului, fiind înconjurată de un gard din fier forjat.
Reconstrucția a durat aproape 100 de ani, comunitatea contribuid fiecare după posibilități.
În turnul biserici sunt trei clopote, unul fiind cel mai mare și greu clopot mobil din România, care până în ziua de azi sunt bătăile inimii orașului!
Cea mai recentă restaurare s-a încheiat în 1999, atunci când s-a recondiționat și înteriorul și arată mai cald și mai luminos... așa cum îl vedem noi astăzi... Asta imi confirmă că înainte de această recentă restaurare, interiorul era întunecos... și tot din 1999 au început organizarea acestor concerte la sfârșitul anului... de recunoștință și optimism pentru viitor!
În curtea interioară a bisericii este monumentul lui Johannes Honterus, umanist de seamă al Brașovului, a întocmit” Cartea Reformei” ce a constituit piatra de temelie pentru trecerea la religia evanghelică a tuturor sașilor din Transilvania.
Programul de vizitare este afișat atât la casa de bilete cât și pe pagina web a bisericii și este împărțit pe două sezoane, având aceleași ore de deschidere și închidere cu diferența că în sezonul cald se prelungește programul cu o oră... Marți-Sâmbătă: 10-18/19; Duminică-Luni: 12-18/19
Trebuie reținut că atunci când sunt organizate evenimente se sistează vizitarea cu o jumătate de oră inainte și se reia după terminarea evenimentului.
Costul unui bilet este de 25 lei / adult, 20 lei / pensionari și sudenți, 15 lei / elevi.
Fotografiatul în interiorul bisericii este permis doar celor ce participă la evenimente și concerte.
Biletele pot fi procurate de la casa de bilete deschisă în clădirea din fața intrării în biserică. În aceeași incintă este și un magazin de suveniruri, majoritatea fiind hande-made.
În aceași clădire, puțin mai în dreapta este și o cafenea unde puteți să stați la o cafea și să vă bucurați de atmosfera ce vă înconjoară.
Recomand celor ce veniți în Brașov să mergeți să vizitați Biserica Neagră iar dacă se nimerește și un concert de orgă indiferent de eveniment merită să participați... acustica bisericii este fantastică!
Toate cele bune!
Trimis de ANILU in 20.01.25 10:18:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia; Turcia; Italia
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
În vara anului 2020, în plină pandemie, am fost la Brașov cu băiatul meu, să ducem diploma de liceu la secretariatul facultății unde a fost admis. După ce am terminat cu facultatea, am luat-o la pas spre Centrul Vechi, situat destul de aproape de sediul facultății, am mers la o terasă, am mâncat pizza, dar până la tren mai aveam aproape 3 ore. Ce să facem, hai să vizităm Biserica Neagră! Am cumpărat bilete, și am așteptat să ne vină rândul, din cauza pandemiei intrarea era permisă în serii, fiecare serie având un număr limitat de persoane. Când ne-a venit rândul, am intrat, dar am fost luați tare de către un angajat, care pe un ton foarte ridicat ne-a spus că nu avem voie să facem fotografii! Deși văzusem un anunț că nu ai voie să fotografiezi, conformându-ne bineînțeles, m-am enervat și n-am putut să mă abțin, i-am zis angajatului să stea calm, să nu facă apoplexie, nu cred că avea mai mult de 45 de ani. Ne-a lăsat în pace, iar noi ne-am văzut de treabă.
Biserica Neagră este cel mai emblematic monument istoric al Brașovului, o construcție gotică impresionantă, de neratat pentru cei care doresc să viziteze Brașovul.
Numai bine!
@Safta Radu: Mulțumesc pentru vizită și ecou!
Așa este, acum după ce am vizitat-o recomand tuturor celor ce ajung în Brașov să o viziteze pentru că merită!
Cât privește aroganța personalului de la intrare a rămas aceeași...
Să ne revedem sănătoși!
@ANILU: Recunosc instit, am ajuns si eu de multe ori prin Brasov, am fost cazata foarte aproape de Biserica Neagra de cateva ori chiar, insa din diferite motive nu am ajuns sa o vizitez. Mie imi place orga foarte mult, asa incat as imbina cele 2 lucrusi si as vizita biserica cu ocazia unui concert. Aceasta era marea mea placere cat am stat in Kufstein, la ora 12 (si 18 vara) canta orga, si imi placea in weekend sa merg si sa asist la concert si uneori aveau diferte teme, melodii foarte cunoscute "reinterpretate" si sa asculti o astfel de muzica din cetate sau din diferite locuri in afara ei era ceva minunat. Felicitari pentru alegerea facut de a asculta un concert, votat cu mare drag.
@mishu: Să știi că nu este timpul pierdut ca să vizitezi Biserica Neagră! Când mai ajungi în Brașov iei în calcul și vizita biserici... sau poți vedea pe pagina web a biserici ce concerte sunt și combini vizita și un concert la orgă...
Oricum varianta asta vizită și concert nouă ne a plăcut tare mult!
Mulțumesc mult vizită și ecou! Ți-am simțit lipsa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Biserica Neagră - o emblemă a orașului Brașov — scris în 02.07.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Biserica Neagră — scris în 15.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Biserica Neagră — scris în 12.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2014 Biserica Neagră din Braşov — scris în 16.05.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2012 Biserica Neagra — scris în 28.10.12 de psycho_t1x din BACAU - RECOMANDĂ
- Jan.2012 629 ani Biserica Neagra — scris în 14.02.12 de essib* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Biserica Neagra-biserica de stil gotic — scris în 31.05.10 de ms65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ