ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 14.10.12
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

Biserica Neagra

TIPĂREȘTE

Mergand in Brasov, la o plimbare prin Piata Sfatului, am dat din intamplare, fara a sti o boaba despre acest impozant monument, peste o imensitate de cladire cam arsa, care se ridica incet printre cladirile din fata mea. Aflandu-ma in fata ei, mi-am inchipuit ca trebuie sa fie ceva foarte vechi, la stilul de arhitectura de care dispunea. Informandu-ma pe loc prin ajutorul navigatorului, am descoperit si eu, intr-un final, Biserica Neagra. Apartinand stilului gotic, si avand dimensiuni de mari proportii, ea dateaza din 1383, terminata abia in 1477, datorita intreruperii lucrarilor din pricina navalirii turcilor, producand distrugeri masive. Nuanta de care dispune pe exterior, este opera incendiului din 1689, care a mistuit nenumarate obiecte de arta si creatie, printre care si 22 de altare, dar datorita caruia a primit si numele de Biserica Neagra. Printre multele obiecte de valoare cu care biserica se mandreste, cea mai de seama este, cea mai mare si unica orga mecanica Buchholz functionala din sud-estul Europei, avand 3993 de tuburi si 76 de registre.

Daca sunteti doritori si curiosi in a mai descoperi cate o parte din istorie, si nu numai, acesta este unul din locurile in care se ascunde in cantitati semnificative.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de psycho_t1x in 28.10.12 22:15:41
Validat / Publicat: 29.10.12 06:57:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3296 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

33 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (psycho_t1x); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 450 PMA (din 1 vot)

ECOURI la acest articol

33 ecouri scrise, până acum

Diaura* [29.10.12 17:30:49] »

Aceasta biserica este unul din marile simboluri ale Brasovului si una din bisericile cu care intrega suflare romaneasca se mandreste de peste 500 de ani... De cand a fost ridicata si pana la incendiul de care vorbesti si tu, s-a numit Biserca Sfintei Maria, si abia dupa ce zidurile au fost inegrite de foc, a capatat numele actual.

Este una din cele mai mari si mai vechi biserici din tara, una din cele mai mari biserici medievale din Europa, cea mai mare constructie religioasa din Sud-Estul Europei.

Imagineaza-ti ca in ea incap 5000 de credincioasi, lucru care pentru sec. XIV - XVI era enorm de mult.

In turla ei, bate cel mai mare clopot din bronz din Romania – are 6 tone. Iti dai seama cu ce efort a fost ridicat acolo sus? In ea ai vazut daca ai intrat, cea mai mare colectie de covoare orientale, din intraga Europa, dupa palatul sultanilor Tipkapi din Istanbul.

Este o biserica cu totul remarcabila si macar norocul si intamplarea au tinut cu tine, sa o descoperi. Acum te poti mandri ca ai vazut ceva cu totul deosebit.

Ai remarcat statuia de pe biserica, cea care ii infatiseaza pe un zidar aplecat, parca masurand ceva? Legenda spune ca in timp ce se construia biserca, era in echipa de mesterii unul foarte priceput, care starnea invidia sefului, acestuia din urma fiindu-i mereu teama ca tanarul i-ar putea lua locul. Atunci intr-o zi, l-a pus pe acesta sa masoare ceva, sa se aplece atat de mult pana cand... a cazut (unii spun ca l-ar fi impins). Cand bietul tanar a cazut si a murit, in semn de remuscare sau de admiratie pentru priceperea sa, i s-a ridicat aceasta statuie, exact in locul de unde a cazut.

Michaell [30.10.12 16:18:26] »

@Diaura: nu mi-o lua te rog in nume de rau, dar ma indoiesc ca esti intradevar constient de ceea ce scri atunci cand spui: ... ,,cu care intreaga suflare romaneasca se mandreste de peste 500 de ani ,,

Diaura* [30.10.12 17:49:41] »

@Michaell:

Adica... cu ce nu sunt constienta?

Asta suna destul de urat, in cazul in care nu iti dai seama.

webmaster23 [30.10.12 19:30:29] »

@Michaell: @Diaura are dreptate: ceea ce ai scris suna foarte urat. Punem asta pe faptul ca nu folosesti in mod curent limba romana si nu ai vrut sa jignesti o doamna, insa, te rog ca pe viitor sa fii mai atent la exprimare.

abancor [30.10.12 20:21:04] »

Nu vreau să fiu cîrcotaş, dar nici eu nu văd vreun motiv de mîndrie pentru suflarea românească legat de Biserica Neagră.

psycho_t1x [30.10.12 20:39:15] »

@Diaura: Intr-adevar se vede ca cunoasteti foarte multe aspecte ale bisericii. M-am documentat cat de cat inainte de a scrie articolul, dar nu am vrut sa relatez tot ce citisem, deoarece exista deja un review chiar foarte bun in aceasta categorie, pe care l-am citit si eu . Din pacate nu am putut vedea interiorul pentru ca ajunsesem tarziu si era inchisa, dar data viitoare voi fi mai rapid. Sincer, imi pare bine ca m-ati informat cu detalii pe care chiar nu aveam de unde sa le gasesc. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura* [30.10.12 21:18:49] »

@psycho_t1x:

Esti tanar si cu siguranta vei mai merge de multe ori in Brasov si ii vei descoperi frumusetile.

Important este sa fii curios; curiozitatea umple multe sertarase cu amintiri si imbogateste oamenii cu cultura generala.

motaneata [31.10.12 00:50:48] »

@Michaell,

Observ, in ultima vreme, cu mare tristete, ca nu pierzi nici o ocazie de a ne mustra, a ne reprosa, a ne certa si a ne lovi de fiecare data cand incercam sa mai vorbim si de bine despre biata noastra tara.

Se simte in interventiile tale o bucurie rautacioasa atunci cand mai poti presara putina murdarie peste Romania. Stiu, te-ai dezis de tara in care te-ai nascut, ai si spus-o candva, e treaba ta, dar de aici si pana la a-i ataca reperele culturale e distanta mare. Nu stiu daca-ti dai seama de cata răutate răzbate din vorbele tale:

…ma indoiesc ca esti intradevar constient de ceea ce scri atunci cand spui: ... ,,cu care intreaga suflare romaneasca se mandreste de peste 500 de ani ,,

De fapt de ce n-am fi mandri de Biserica Neagră din Brasov? Nu este suficient de inalta, nu este suficient de veche, nu este suficient de frumoasa? Sau vrei sa insinuezi ca nu este a noastra? Stiai ca „Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV, si, de asemenea, cea mai mare constucție sacrală a țării, cea mai mare biserică-hală la răsărit de Viena și unul dintre cele mai mari lăcașe de cult medievale de la Domul Sfântul Ștefan din Viena pînă la Hagia Sophia din Constantinopol. ” ?

Am citat din Wikipedia]. (ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... ica_Neagr%C4%83) Nu este ăsta un motiv de mandrie? Sau trebuie sa fim „inconstienti” pentru a ne mandri cu asa ceva?

Am fost de multe ori in Germania si am vazut cum cetatenii de acolo se mandresc (pe buna dreptate) cu tot ce au mostenit de la strabunii lor si cu tot ce fac ei (indifferent de nationalitate). Am si scris un review despre orasul tau (vezi impresii), nu stiu daca l-ai citit. Dar nu am scris si nu am spus nimic defăimator la adresa concetatenilor tai. Nu m-am gandit niciodata ca as putea sa-l intreb (cu subinteles) pe un german daca este “intr-adevar constient” cand se mandreste cu mostenirea multiculturala din tara lui.

Cum nu m-am gandit niciodata sa-i intreb pe greci de ce au bisericile asa de mici si daca sunt “constienti” de asta.

Nu m-am gandit niciodata ca ar trebui sa ne simtim rusinati pana si de Biserica Neagra din Brasov! Si nici nu suntem!

@Michaell, noi, cei de-aici, suntem pe deplin constienti si de ce e bun si de ce este rau in tara nostra. Sunt multe lucruri strambe si este foarte greu sa le indreptam. Asta nu inseamna ca nu incercam. Ba chiar incercam. Chiar vrem sa schimbam lucrurile. Dar vin unii (ca tine) si ne dau peste mana si peste bot, ne sugereaza ca nu are rost, ca orice am face, tot prost iese si ca ar trebui … sa fim “constienti” … ca n-avem nici o sansa! Ni se spune mereu, de dimineata pana seara (pe banii nostri), ca suntem prosti, ca suntem betivi, ca suntem hoti, ca suntem murdari, ca suntem nesimtiti, ca suntem “inconstienti”. Si pentru ca ni se spune mereu, unii chiar cred asta. Si se comporta ca atare. Subliniez insa: unii.

Ceilalti insa continuam sa impingem bolovanul la deal, cu credinta ca, intr-o zi, vom ajunge acolo unde merităm. Impingem bolovanul la deal cu credinta si cu umilinta, dar, asta nu inseamna ca ne place sa fim umiliti.

Tu asta faci in ultima vreme, incerci sa ne umilesti, ne dai lectii, ne vorbesti pe un ton bosumflat, cu superioritate si suficienta, mai presari putina sare pe rana si mult venin. Ne desconsideri.

Tatăl meu, Dumnezeu să-l odihnească, avea o vorbă:

“ Măi, uită-te la mine, chiar par prost? Și dacă par, chiar crezi că sunt? ”

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][17 voturi]
Michaell [31.10.12 07:04:22] »

@motaneata: nu te-a amirat faptul ca si abancor (care a postat inaintea ta) nu vede vre-un motiv pentru care suflarea romaneasca s-ar putea mandri cu aceasta constructie istorica?

poate iti/va explica el unde-i ,,buba,,

amero [31.10.12 09:41:31] »

@motaneata: RESPECT

abancor [31.10.12 10:44:37] »

Sigur că pot să (mă) explic. Dar mai întîi aș remarca că argumentele aduse de motaneata nu sînt la obiect. Ce s-a contestat de către unii dintre noi a fost propoziția „întreaga suflare românească se mândrește de peste 500 de ani”. Mi-e greu să mi-l închipui pe Mihai Viteazul mîndrindu-se cu Biserica Neagră. Că unii români se mîndresc cu Biserica Neagră astăzi e normal, în măsura în care fiecare nație, după cum zice motaneata, se mîndrește cu obiectivele turistice care se află între granițele țării. Cum ne putem mîndri și cu Delta Dunării (deși nu avem niciun merit în existența deltei, ba chiar unii dintre noi depun eforturi în a o distruge). Asta fiind singura legătură dintre suflarea românească și Biserica Neagră - faptul că de aproape 100 ani biserica se află între granițele României.

Altminteri, biserica este o ctitorie a comunității săsești catolice, așa că orice „arogare” a vreunui merit de către suflarea românească ortodoxă ar fi incorect, mai ales că avem și noi, românii, ctitorii cu care să ne mîndrim, nu e nevoie să ne întindem și peste meritele altora.

Michaell [31.10.12 11:36:18] »

@abancor:

EXACT!

la nimic altceva nu m-am referit nici eu.

la fel stau problemele istorice in cazul cetatii sighisorene, a celei din risnov, a celei de la bran (Trötzburg)

deasemenea in privinta orasul sibiu si nu la urma urmei in cazul brasovului.

deci despre asta este vorba, stimate doamne diaura si motaneata. nici o jignire si niciun bolovan impins la deal (mai degraba la vale...)

@ motaneata

in limba germana exista un proverb/zicala care suna in felul urmator: ,,Du sollst dich nicht mit fremden Federn schmücken ,,

data vitoare cand vei fi din nou in Frankfurt, roaga-l pe seful tau sa-ti traduca cuvintele de mai sus.

Admin [31.10.12 12:48:50] »

@Michaell, abancor: nu cred că nemţii - de exemplu - nu ar avea voie să se mândrească cu realizări ale diverselor "etnii" sau categorii sociale "non-ariene" care trăiesc pe acolo? (de exemplu cu cele ale cetăţenilor de origine sau sorgine poloneză, evreiască, ori turcă, ori română! sic). Ar trebui să le excludă din "realizările lor", ca popor?

Sau englezii cu cele ale populaţiilor pre-saxone.

La fel, americanii credeţi că ar trebui să NU se mândrească cu realizările cetăţenilor lor de origine poloneză, germană etc şamd?? (la ei e un adevărat amalgam, neexistând, practic, o "etnie americană", în sensul ultra-naţionalist al cuvântului).

Asta nu înseamnă că aprob fără nicio rezervă afirmaţia Diaurei - personal o găsesc prea entuziastă -- însă e o chestie care ţine de gusturi şi percepţii personale.

--

Discuţiile în contradictoriu duc la progres, în cazul de faţă la o mai bună cunoaştere, la o mai bună percepţie, poate la mai mult echilibru. Bine, e valabil doar la persoanele deschise spre aşa ceva, bineînţeles

Nu există un "adevăr" unic, dreptate pot avea şi Diaura şi abancor, simultan . Este una din esenţele spiritului AmFostAcolo, din păcate prea puţin înţeleasă de mulţi...

motaneata [31.10.12 15:40:04] »

@Michaell, eram sigur ca mintea ta lucreaza pe criterii de segregare. De aceea, in ecoul meu am si spus:

Sau vrei sa insinuezi ca nu este a noastra?

Dupa logica ta nimic din ce există in România nu apartine românilor.

la fel stau problemele istorice in cazul cetatii sighisorene, a celei din risnov, a celei de la bran (Trötzburg)

deasemenea in privinta orasul sibiu si nu la urma urmei in cazul brasovului.

Să inteleg ca Biserica Neagra din Brasov este a sasilor, Biserica Trei Ierarhi din Iasi este a moldovenilor, Palatul Poporului este al comunistilor, iar Delta Dunarii este a nimanui?

Nu ar trebui sa ne mandrim cu nimic din ce avem, nu-i asa? Ba chiar ar trebui sa crapam de rusine. Oare aerul pe care il respiram este al nostru?

Nu cumva România ar trebui rupta in şapte, pe criterii etnice? Poate ca trebuie facut ceva si cu natia româna, ideea “solutiei finale” este inca proaspata, nu-i asa?

In Germania nazista s-a construit un mare lac artificial, numai cu tarnacopul, lopata si roaba. Lacul a fost construit de detinutii evrei si polonezi. Totul sub sinistra inscriptie “Arbeit macht frei”. Te intreb, cine ar trebui sa revendice acum lacul vostru, evreii sau polonezii?

In Anglia, drumurile din jurul stadionului Wembley au fost construite (dupa razboi) cu prizoneri de razboi nemti. Si drumurile acelea trebuie revendicate?

Poate ca si Statuia Libertatii ar trebui sa nu mai fie simbolul Americii si sa fie restituita Frantei, nu-i asa? Chiar ma intreb: au vreun drept americanii sa fie mandri de Statuia Libertatii? Cu siguranta, NU, dreptul unui popor de a fi "mandru" se suspenda, acum "unii" flutura din nou planuri revansarde!

Si discutia ar putea continua in aceasta directie, radicalizand si mai mult o societate aflata la rascruce.

Daca nu stii, poate ar fi bine sa afli ca noi, românii, nu ne-am “împopoţonat niciodată cu penele altuia”. Si nici nu o vom face.

Personal nu impartasesc ideile tale, revizionismul este prea straveziu. Cum nu agreez nici stilul tau arogant si plin de suficienta:

data vitoare cand vei fi din nou in Frankfurt, roaga-l pe seful tau sa-ti traduca cuvintele ….

P. S. Eu, unul, ma opresc. Prefer sa discutam despre lucruri care ne unesc, nu despre fantasme care ne dezbina.

vladex [31.10.12 16:17:42] »

@motaneata si din partea mea: RESPECT

Diaura* [31.10.12 17:19:42] »

@abancor si @Michaell

Chiar daca Biserica Neagra nu apartine comunitatii crestin ortodoxe ci este biserica parohiala a Bisericii Evanghelice din Romania ea se afla intr-un oras din Romania, oras in care au trait si sper sa traiasca si de acum incolo, romani. Si nici un roman nu ocoleste biserica sau se fereste de ea ca de ceva rau, doar pentruca romanii sunt ortodocsi.

Toata zona Brasovului a fost aproape in mijlocul Daciei, caci de acolo pleaca totul.

Apoi cu mult inainte ca sa fie ridicata cetatea, in sensul de fortificatie, exista o veche asezare romaneasca.

Si domnilor, la momentul cand biserica a fost ridicata, defapt cu vreo 200 de ani inainte (sec. X-XI), populatia slava fusese deja asimilata de populatia romaneasca din zona.

Din cate stiu eu, Mircea cel Batran era roman; el si-a adapostit familia si o parte din avere in Cetatea Brasovului inainte de razboiul cu turcii din 1395. Daca locuitorii cetatii nu ar fi fost romani... porti inchise gasea Mircea... nu adapost.

Primele carti tiparite in limba romana, in Brasov au fost tiparite. Daca acolo nu ar fi fost romani, lucrul asta nu avea nici un sens.

Multor romani, cu mici exceptii, li se pare normal sa se mandreasca cu ce exista in tara asta, mai ales cand este vorba despre monumente istorice, frumuseti naturale, etc.

Sa spuna cineva ca romanii nu se mandresc cu Brasovul si implicit cu monumentele lui istorice, e ca si cum ar nega ca muntii care il inconjoara sunt ai romanilor; e ca si cum ar nega ca Pelesul este al romanilor pentru ca regii romaniei erau de origine germana; ca si cum bisericile crestine ridicate in timpul domniilor fanariote (de ex.) nu ar fi ale romanilor doar pentruca la acel moment, Moldova si Tara Romaneasca erau conduse de grecii din Constantinopol care reprezentau interesele Imperiului Otoman. Si tot asa.

Cand ma refeream la suflarea romaneasca cu siguranta nu vorbeam in numele mortilor (vezi Mihai Viteazu) ci in numele celor ce simt romaneste si nu se rusineaza ca sunt romani.

Am curaj sa fac un test sincer (nu spun pariu ca suna urat); sa stau o zi intreaga unde vreti voi, pe o strada circulata si sa intreb pe toata lumea ce parere are despre Biserica Neagra; si daca mai putin de 85 % nu vor spune "wauu... da... e ceva deosebit " atunci promit sa mi retrag cuvintele. Pana atunci...

Special pentru Michaell:

Politicos este ca atunci cand ti se cere o explicatie, sa o dai tu. Nu sa arunci mai departe, sa astepti ca altul (chiar daca aveti pareri asemanatoare) sa vorbeasca si pentru tine.

Fiecare e bine sa isi asume singur vorbele. (vezi "poate iti/va explica el unde-i ,,buba,,")

@motaneata

Inca odata: respect.

tm67bru [31.10.12 18:04:51] »

@Diaura:

Politicos este ca atunci cand ti se cere o explicatie, sa o dai tu. Nu sa arunci mai departe, sa astepti ca altul (chiar daca aveti pareri asemanatoare) sa vorbeasca si pentru tine.

Eu aş spune "civilizat este ca atunci când... ", asta şi apropo de o recentă afirmaţia a lui Michaell ("atunci prefer să rămân necivilizat" - citat din memorie), prin care el ar fi vrut, vezi-doamne, să-şi sublinieze superioritatea "civilizaţiei" sale.

abancor [31.10.12 18:35:49] »

E chestie de nuanţă, după cum am mai zis. Una e ideea că Biserica Neagră e un monument important al României, putem spune chiar că România se mîndreşte cu patrimoniul său, printre care şi biserica cu pricina, şi alta este "întreaga suflare românească", sintagmă care schimbă niţel lucrurile, le aduce în plan personal, pune accentul pe etnie, ceea ce devine nepotrivit vizavi de obiectivul în cauză, a cărui singură legătură cu românii este că se află într-un oraş în care locuiesc şi români. Suflarea românească are motive de mîndrie nu mai departe de cîţiva kilometri mai la deal, la biserica Sf. Nicolae. Cu acele aşezăminte se poate într-adevăr mîndri suflarea românească, căci de secole sînt un important centru de cultură şi spiritualitate românească (şcoală, tipografie etc.). Pe cîtă vreme Biserica Neagră era centrul unei alte comunităţi, nu a celei româneşti.

Mircea a fost primit în cetate pentru că era prinţ, nu pentru că era român. Pe atunci, comunitatea de interese şi relaţiile sociale se bazau pe alte criterii, contau în primul rînd apartenenţa la clase sociale şi la religie, nu la etnie.

Rămîn la părerea că este exagerat să considerăm Biserica Neagră un "produs" al românilor, în consecinţă să ne mîndrim cu ea mai mult decît e cazul.

Apropo de ce zice Admin, nu aş compara neapărat situaţiile dar, dacă vorbim de realizări ale minorităţilor, chiar am dificultăţi în a îmi imagina un neamţ mîndru de sinagoga sau biserica poloneză din oraşul său. Îl văd prezentînd-o unui turist, lăudînd-o dacă e cazul, dar nu şi explicînd ce mîndru e poporul german de existenţa respectivei construcţii. Nici pe englezi nu îi văd exagerat de mîndrii de Stonehenge, luîndu-l drept un reper al spiritualităţii englezeşti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin [31.10.12 18:42:18] »

@abancor:

Rămîn la părerea că este exagerat să considerăm Biserica Neagră un "produs" al românilor, în consecinţă să ne mîndrim cu ea mai mult decît e cazul.

Nu cred c-a apreciat, catalogat etc nimeni, până acum, Biserica Neagră ca un "produs al românilor", ci doar ca o "mândrie" a românilor, eventual. Intrepretarea ta este incorectă, în opinia mea.

O simplă întrebare, de dragul discuţiei (şi al... progresului , vezi mai sus): Statuia Libertăţii, unul din exemplele excelent date de motăneaţă mai sus, consideri justificat să fie considerat un simbol a Americii, uşor extrapolabil la "o mândrie americană"? Sau şi aceasta este o exagerare?

--

Întrebarea şi intervenţia de mai sus sunt în nume personal (aş fi vrut să pot semna "Cornel", şi nu "Admin")

abancor [31.10.12 18:52:15] »

Da, nu văd nicio oprelişte în a considera Statuia Libertăţii un simbol al NY sau o mîndrie a SUA, dar legătura cu ce discutăm noi e extrem de vagă. Statuia Libertăţii a fost gîndită de la început ca un simbol al Americii, asta i-a fost menirea încă din faza de proiect.

Am mai scris cîte ceva în ecoul anterior după acest mesaj.

Nu a fost catalogată biserica drept produs al românilor, e chiar evident că românii nu au niciun merit în existenţa acelei biserici. Eu am vrut să arăt singurul caz în care aş fi de acord cu ideea unei mândrii de 500 de ani a întregii suflări româneşti. Prin urmare cădem de acord că fraza care a declanşat discuţia e exagerată şi mai potrivit ar fi fost să spunem că este un obiectiv turistic important.

Tu ce motive vezi pentru care românii ar trebui să fie mîndrii de Biserica Neagră?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin [31.10.12 18:59:49] »

@abancor: nu te supăra, dar cred că percepi exagerat semnificaţia cuvintelor. "reper al spiritualităţii" etc nu au fost niciodată intenţionate, nici de mine, nici de Diaura. Iar nemţii în mod cert nu sunt mândri de lacul de acumulare pomenit (neinspirat, de această dată, de motăneaţă mai sus), însă în mod cert sunt mândri (sau se mândresc, în publicaţii, pliante etc) cu realizările unor personalităţi sau grupuri care nu s-au născut "arieni".

Cat despre legătura dintre Statuia Libertăţii si Biserica Neagră, în contextul discuţiei - e mai mult decât evidentă, habar nu am de ce nu o sesizezi.

În fine, pentru tine e posibil să fie o nuanţă prea personală (aşa îmi pare, îmi asum posibila greşeală). Pentru mine e o simplă discuţie, în care nu încerc să conving pe nimeni de nimic (şi în care am intervenit, oricum prea mult sub numele, din păcate, de "Admin")

O seară fain, tuturor.

--

ps: ca răspuns al întrebării adăugată ulterior de tine, prin editare: acelaşi pentru care ai fost de acord, mai înainte, că americanii *au voie* să se mândrească cu Statiua Libertăţii.

abancor [31.10.12 19:03:07] »

Eu găsesc discuţia foarte agreabilă. Rareori găseşti parteneri cu care să poţi discuta civilizat, de regulă orice dispută degenerează în scandal, atacuri la persoană sau monologuri (fiecare îşi ţine discursul său).

Am mai editat între timp mai sus, întrebînd ce motive ar rebui să avem ca să fim mîndrii, românii, ca etnie, de Bisercia Neagră.

Edit: am văzut răspunsul. Rămîn la ideea că situaţia Statuii Libertăţii e altceva. Şi istoria SUA diferă mult de istoria neamurilor şi popoarelor europene, şi cazul statuii e diferit de situaţia Bisericii Negre. Aş zice că o situaţie similară cu Biserica Neagră ar fi Sf Sofia din Istanbul. Sau ruinele romane din Iordania. Deşi şi acolo e vorba de a moşteni vestigii ale trecutului, sau ale unei ţări cucerite, pe cîtă vreme Biserica Neagră a fost construită de către o comunitate, alta decît cea română, care coexista, la acel moment, în acel oraş, cu comunitatea română, care la rîndul ei îşi construia propriile edificii. Cu alte cuvinte, comunităţile au existat în paralel, nu s-au continuat, una pe alta, să preia una de la cealaltă monumentele, agora.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin [31.10.12 19:06:25] »

Crede-mă, şi mie mi-ar place să continui discuţia, însă nu sub numele de Admin... -- pur şi simplu nu cred că "se cade"...

Ţi-am răspuns la întrebare, editând şi eu, între timp, mai sus.

Seară fain.

abancor [31.10.12 19:14:22] »

Mersi la fel! Nici eu nu mai am timp, din păcate. Iar am editat mai sus, dar voi copia aici mesajul, ca să păstrăm cronologia.

Rămîn la ideea că situaţia Statuii Libertăţii e altceva. Şi istoria SUA diferă mult de istoria neamurilor şi popoarelor europene, şi cazul statuii e diferit de situaţia Bisericii Negre. Aş zice că o situaţie similară cu Biserica Neagră ar fi Sf Sofia din Istanbul. Sau ruinele romane din Iordania. Deşi şi acolo e vorba de a moşteni vestigii ale trecutului, sau ale unei ţări cucerite, pe cîtă vreme Biserica Neagră a fost construită de către o comunitate, alta decît cea română, care coexista, la acel moment, în acel oraş, cu comunitatea română, care la rîndul ei îşi construia propriile edificii. Cu alte cuvinte, comunităţile au existat în paralel, nu s-au continuat, una pe alta, să preia una de la cealaltă monumentele, agora, ci şi-au dezvoltat propriile monumente aproximativ în acelaşi timp.

Nu încerc să găsesc nod în papură, ci să îmi prezint cît mai limpede gîndurile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianS [31.10.12 23:05:41] »

Nu sa arunci mai departe, sa astepti ca altul (chiar daca aveti pareri asemanatoare) sa vorbeasca si pentru tine.

Fiecare e bine sa isi asume singur vorbele. (vezi "poate iti/va explica el unde-i ,,buba ,,")

Nu era vorba despre a vorbi si pentru el. Ceea ce cred ca vroia sa spuna Michaell prin acel ecou eu interpretez asa:

Cu toate ca inainte de reactia lui @motaneata erau doua pareri similare, despre fraza in sine- cea cu "intreaga suflare romaneasca"-, una a unui "roman" (adicatelea @abancor), iar cealalta a unui "german", "roman-german", "neamt"... sau care o fi termenul potically corect (adicatelea @Michaell)... motaneata s-a simtit jignit in special de parerea "neamtului", luand masuri pentru apararea Romaniei si a mandriei nationale.

Fraza "una din bisericile cu care intrega suflare romaneasca se mandreste de peste 500 de ani... " mi se pare exagerata si mie si NU... nu am nici vreun plan ascuns de segregare, atentat la mandria nationala, aruncare de noroi inspre Romania sau vreun morcov arian infipt unde nu trebe...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura* [01.11.12 00:05:25] »

@TraianS:

Este dreptul si libertatea ta si a lu Michaell si a cui mai doreste, sa nu fie de acord ca " toata suflarea... "

Dar sa imi spuna ca " ma indoiesc ca esti intradevar constient de ceea ce scri atunci cand spui " este sinonim cu "esti inconstienta ". Si nu cred ca nu a stiut Michall sensul exact al cuvintelor. Ce mare nenorocire am spus de isi permite sa vorbeasca asa?

Cred ca daca era o simpla greseala, asa cum a sugerat si webmaster23, si-ar fi cerut scuze si eventual ar fi dat cat de cat o explicatie; dar nu a facut-o...

Si nu ma simt jicnita pentru ca e sau nu e neamt. Expresia ar fi fost la fel de urata indiferent de la cine venea. Putea sa spuna politicos (respectuos, civilizat) ca nu e de acord cu procentul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
motaneata [01.11.12 02:08:39] »

Pentru ca lucrurile s-au indreptat usor, usor, catre un fagas “agreabil”, revin cu cateva precizari (ma oprisem pentru ca nu voiam ca discutia sa degenereze spre flame).

Eu am mai avut cateva interventii pe tema asta, s-a mai vorbit despre tara, despre oamenii ei, daca este bine sau nu “ca este locuita”….

Ceea ce ma supara uneori este ca, atunci cand cineva incearca sa vorbeasca si de bine despre România, este etichetat imediat ca “nationalist” si “populist”. Ca sa fii credibil, trebuie sa vorbesti de rau despre România, trebuie s-o improsti cu scarba si laturi, numai asa esti ” political correctness”, altfel esti considerat “demagog”.

Un demagog nationalist, suspect, periciculos! De evitat!

Sa fiu bine inteles: cei care ma cunosc stiu ca nu am fost si nu sunt implicat in politica, nu am simpatii extremiste, nu sunt patimas, nu fac spume sau cas la gura cand vorbesc. Dar nu pot sa vorbesc de rau despre tara mea, cum nu pot sa vorbesc de rau despre familia mea. Oare cum ar trebui sa vorbesc, cum ar trebui sa spun că pentru mine patria si familia sunt sfinte, fara sa ma trezesc c-o flegmă intre ochi, ca acum o saptamană:

@motaneata: ei, frate, m-ai dat pe spate! Cind incepi sa o tragi cu "patria", cu "poporul", incepi sa imi amintesti de politicienii nationalisti... Dar suntem mindri: ne-am aparat "tarisoara"!

(de aici [23.10.12 08:57:15])

Chiar ma doare cand vad asemenea manifestari maneliste!

Dar sa revin la tema in discutie: raman la parerea ca Biserica Neagra apartine definitiv poporului român. Si dreptul de a ne mandri cu aceasta incredibila mostenire culturala nu ni-l poate lua nimeni.

Sa ma explic: nu am spus niciodata ca Biserica Neagra ar fi fost construita de catre populatia de etnie româna din România, sau cu contributia acesteia. Cum nici Statuia Libertatii nu a fost construita de care americani (de orice etnie) si nici prin contributia acestora. Pentru mine Biserica Neagra este o mostenire sfânta, subliniez acest lucru, “lasata” poporului român (nu nationalitatii române), adica acestui popor care, pe vremuri era format din români, maghiari, germani si alte nationalitati (este si acum, dar in alte proportii). Biserica Neagra apartine poporului român cum si Masa Tacerii apartine aceluiasi popor. Nici Masa Tacerii nu a fost “construita” de poporul român, am mostenit-o de la creatorul ei. Biserica Neagra nu a fost insusita samavolnic de la creatorii ei, cum nici Masa Tacerii nu a fost “nationalizata” sau luata cu forta.

Comparatia cu Masa Tacerii nu este intamplatoare. Astazi, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, impresionat de acesta mostenire culturala a poporului român, spunea ca va propune ca Masa Tacerii sa fie inclusa in patrimoniul UNESCO. Oare trebuie sa sarim ca arsi ca pierdem Masa Tacerii, ca aceasta nu va mai fi (numai) a poporului român si ca va intra in patrimoniul universal? Cu siguranta, nu!

La fel vad si “problema” Biserica Neagra. Din punct de vedere legal, Biserica Neagra apartine de Biserica Evanghelică "Comunitatea Honterus", comunitate care mai este formata astazi din doar 1100 membri (datorita celor doua valuri de emigrare). Dar, in constiinta brasovenilor Biserica Neagra le apartine. Cum in constiinta poporului român Biserica Neagra ne apartine, ea are o inestimabila valoare nationala de care suntem mandri.

Oare este rau cand constiinta unui popor asimileaza un bun ca fiind “national”?

TraianS [01.11.12 14:08:27] »

Oare este rau cand constiinta unui popor asimileaza un bun ca fiind “national”?

Nu-i nici un rau. Cum s-a repetat de mai multe ori mai sus, distinctia asta nu era clara in prima fraza a Diaurei. Cum a zis si abancor:

Că unii români se mîndresc cu Biserica Neagră astăzi e normal, în măsura în care fiecare nație, după cum zice motaneata, se mîndrește cu obiectivele turistice care se află între granițele țării.

Probabil ca urmatoarea problema care se ridica si merita discutata si care e si diferenta capitala dintre comparatiile cu Statuia Libertatii respectiv Hagia Sofia e CUM a fost insusita Biserica Neagra.

Motaneata spune ca:

Biserica Neagra nu a fost insusita samavolnic de la creatorii ei

Unii probabil au sa spuna ca nu a fost "insusita", iar altii pai nici nu avea cum, daca nu a fost nici macar "lasata"...

In comparatia cu Hagia Sofia (desi e putin fortata), cum ar suna pentru un turc, pentru un grec, sau pentru un cetatean turc de nationalitate greaca, fraza:

"Hagia Sofia e una din bisericile cu care intrega suflare turceasca se mandreste de peste 500 de ani... "?

Comparita cu Hagia Sofia, nu e cea mai reusita, dar nici cele cu Statuia Libertatii si Masa Tacerii, nu mi se par potrivite in cazul Bisericii Negre. Poate gasim ceva mai bun.

Cel mai important in toata discutia asta, cred ca este sa avem rabdare sa ascultam si opinia celuilalt, pana la capat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell [01.11.12 15:08:03] »

@TraianS:

Comparita cu Hagia Sofia, nu e cea mai reusita, dar nici cele cu Statuia Libertatii si Masa Tacerii, nu mi se par potrivite in cazul Bisericii Negre. Poate gasim ceva mai bun.

uite, poate am gasit eu ceva mai bun... mai potrivit:

este vorba despre casa ,,Vlad Dracul" din cetatea sighisoreana. o cladire cunoscuta si plina de istorie. in anii 90 a fost retrocedata si apartine actualmente comunitatii germane, respectiv bisericii evanghelice. faptul ca domnitorul roman vlad tepes a trait un timp in acest imobil nu este relevant in contextul discutat aici. este ca si cum eu m-as caza un timp la intercontinetal in bucuresti. nu inseamna ca-mi si apartine...

deci este vorba de un fakt, o realitate istorica. nimic mai mult sau mai putin. n-am spus nicicand un cuvint de segregatie sau alte bazaconii aduse de unii in aceasta legatura.

balasa violeta [01.11.12 22:55:57] »

Oameni buni, Ermitajul si Petrodvoretul nu sunt ale rusilor?

Referitor la discutii, simplu, iti iubesti mama, iti iubesti tara! Parintii nu-i alegi! Eu sunt cam suparata pe tema asta! Mafia unde s-a nascut? Am facut noi ca natie mai multe crime decat altii, domnule Michaell? Ne-ai lasat pe noi si unde te-ai dus? Au istorie mai frumoasa? Sunt mai iubiti? Nu zic ca nu avem si noi pacatele noastre dar nu sunt mai mari ca la altii! Stim si noi dar ne spalam rufele in familie si incercam sa corijam vezi review-ul 'Romani - de la romani, nu cred! Romani - de la romini, fara suparare , acesta este adevarul"! In Italia nu am fost si nici nu ma duc curand, mi-a fost deajuns ce-am patit in Costa Brava, vezi review-ul "Dezamagire si extaz"!

Sa ma iertati daca v-am suparat, dar asta sunt!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell [02.11.12 07:09:15] »

@balasa violeta:

unde dai si unde creapa...

in schimb in ceea ce priveste cele patite de tine in spania, ce sa-ti spun... ? defapt ti-ai dat singur raspunsul, in ultima fraza. deci nu stiu ce vrei sa spui cu asta... l-am pus eu pe acel concetatean al tau sa devina criminal... ? suntem noi sasii devina ca O MICA PARTE din cei 2 milioane de romani plecati in strainatate, fac ce fac acolo... nu cred!? tu ce spui?

vino in germania si intereseaza-te de felul cum traiesc sasii aici si cum sunt vazuti de nemti. atentei, vorbesc de sasi !! viziteaza comunitatiile in Drabender Höhe si in alta parte a germaniei si stai de vorba cu cei pe care-i vei intilnii. transmite-ne si noua impresiile tale.

iti doresc un sfirsit de saptamina frumos, acolo in cimpina, in tara ursiilor...-)), nu departe de frumosul orasel sinaia......

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta [02.11.12 16:48:26] »

@ Michaell,

Crapa capra vecinului! Am inteles bine, fac eu pe proasta dar... zi tu sunt?

Sunt convinsa ca iti este dor de Romania si ca inca te visezi pustan! Sas, maghiar, machedon... suntem romani! Ce-i al tau e si al meu si invers. Intr-o zi frumoasa, mi-am luat sotul si-am plecat la Tusnad,altadata la Sighisoara, am vazut atat de multe gospodarii parasite incat s-a dus toata dispozitia mea. Pe vremea "impuscatului" am fost la o specializare in Ungaria, am plecat cu fel de fel de idei in cap, nimic nu s-a adeverit si-am fost foarte bine primiti. Altadata eram pioniera si ne-a dus la Baraolt, o saptamana am stat la o familie de preot, fata care era leatul meu, nu stia o boaba de romana nici ea, nici mama ei, ne traducea tatal. M-am simtit minunat, a facut foc de tabara comunitatea, a venit Suto Andras si ne-a citit, ne-au plimbat, a fost tare frumos! Parerea mea este ca inainte de toate suntem oameni si atata timp cat existam pe aceste plaiuri mioritice, suntem romani! Tot ce se afla pe acest teritoriu, apartine ROMANIEI!

Acum multi sunt plecati dar tot la vatra vor veni! Suntem oameni buni, cu mici exceptii care ne deranjeaza pe toti, dar suntem un popor cald, ospitalier si care atata amar de vreme a trait sub un regim comunist. Usor nu a fost!

Hai, spune ca esti mandru ca esti roman! Eu sunt mandra!

webmasterX [31.01.15 18:29:00] »

Mutat în rubrica "Biserica Neagră și alte biserici din orașul Brașov, BRAȘOV" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, amero, balasa violeta, Diaura*, Michaell, motaneata, psycho_t1x, vladex
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Neagră:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096487045288086 sec
    ecranul dvs: 1 x 1