GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Evanghelică Fortificată Cincșor
Cetățile și bisericile fortificate au asupra mea o atracție deosebită. Așa că aflându-mă în Sâmbăta de Sus nu aveam cum să ratez vizitarea Bisericii Evanghelice Fortificate din Cincșor, Aceasta a reprezentat ultimul obiectiv pe care l-am vizitat în a doua zi a weekend-ului petrecut în Sâmbăta de Sus, în cadrul unui minicircuit care mai cuprindea Mânăstirea Dejani, Templul Ursitelor și Schitul ”Sfântul Nectarie” de la Șinca Veche, Schitul Șinca Nouă.
Venind dinspre Făgăraș, am mers pe E 68 până în localitatea Voila. În dreptul indicatorului spre Biserica Evanghelică Cincșor am virat pe un drum secundar, dar calitatea lui a fost foarte bună, iar după aproximativ trei km am ajuns. Biserica este situată pe partea dreaptă a drumului și nu aveți cum să o ratați.
Scurt istoric
Biserica a fost construită în stil gotic în anul 1421 pe fundația unei biserici mai vechi din secolul al XIII-lea, când localitatea era un adevărat bastion pe cursul Oltului în calea popoarelor migratoare, turcilor și tătarilor. Unii specialiști consideră că anul 1421 este anul începerii construcției, 1427 fiind anul în care aceasta a fost finalizată. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea, fiind înconjurată cu două ziduri de apărare, în care au fost înglobate și pietrele de la vechiul castru roman.
În secolul al XIX-lea tavanul naosului a fost înlocuit cu unul din lemn și a fost adusă orga (anul 1805), una dintre cele mai renumite din Transilvania.
Biserica a servit de-a lungul timpului ca loc de refugiu al localnicilor în caz de pericol, dar tot aici își țineau și proviziile, în turnuri slănina iar în coșarele de pe ziduri grânele.
În anii 2012-2013 biserica a fost supusă unor ample lucrări de renovare cu bani europeni, mai puțin orga, pentru care nu au fost alocați bani.
Biserica Evanghelică Cincșor cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este una din cele mai bine conservate biserici din Transilvania, modificările survenite de-a lungul secolelor fiind de mică amploare.
Vizita
Am parcat mașina într-un loc situat între biserică și casa de oaspeți din Cincșor, unde mai erau câteva mașini parcate, neexistând o parcare amenajată. Am intrat pe poarta primului rând al fortificației și imediat am fost întâmpinați de un tânăr domn, care ulterior s-a dovedit a fi ghidul nostru în biserică. Am plătit biletul de intrare (5 lei / adult) și am început vizita însoțiți fiind de cel care ne-a încasat banii și ne-a fost un adevărat ghid, furnizându-ne multe informații despre biserica fortificată.
Am început cu fortificația exterioară, observând că structural ansamblul fortificațiilor se compune din biserică, clopotniță, două incinte împrejmuite de ziduri și patru turnuri de apărare. Dintre acestea doar două au fost botezate și poartă numele de Turnul de Strajă și Turnul Slăninii. În acest turn localnicii afumau și păstrau slănina. Ghidul ne-a spus că turnul va fi renovat și va fi reluat obiceiul de a afuma slănina aici.
Am continuat vizita cu biserica. În interiorul bisericii, în față ni se înfățișează două rânduri de bănci, separate de culoarul care duce direct către altar. Ceea ce ne-a atras atenția în biserică au fost orga, o serie de panouri și o tablă despre care vă voi povesti imediat.
Orga, situată la etaj, este una dintre cele mai renumite din Transilvania și are o poveste aparte. Mi-a povestit-o ghidul nostru și am să vi-o împărtășesc și vouă. Când au efectuate lucrări de renovare a bisericii în anii 2012-2013, nu au fost prevăzuți bani și pentru repararea orgii. Au fost căutate tot felul de soluții, pe de-o parte s-a apelat la comunitatea de sași din sat, dar aceasta mai numără doar câteva suflete (la recesământul din anul 2011 mai erau 22) și sunt în vârstă, fără prea multe posibilități materiale. Pe de altă parte s-a apelat la sașii care au plecat în Germania. Majoritatea au refuzat să doneze bani pe motivul că nu mai au pe nimeni în România, iar posibilitatea ca ei să revină în țară măcar și pentru a vedea finalitatea donației lor este minimă. Până la urmă a fost găsită soluția de a oferi spre vânzare elementele de la orgă, prețul variind proporțional cu mărimea elementului. Astfel sașii au cumpărat câte un element, banii au fost adunați, iar la intrare este un panou unde sunt inscripționate numele celor care au cumpărat elemente din orgă.
În naos am mai observat existența a două panouri pe care sunt inscripționate numele sașilor care și-au pierdut viața în Primul și în Al Doilea Război Mondial. De asemenea, mai este o tablă (ca de școală) de mici dimensiuni, pe care este inscripționat anul construcției bisericii, 1421. Tot pe aceasta preotul scrie cu cretă paginile din cartea de rugăciuni unde se află pasajele care se vor cânta la fiecare slujbă în parte, iar fiecare enoriaș primește o carte.
Pe timpul vizitei noastre în biserică a apărut un grup de turiști germani. Ghidul lor era o doamnă care se numește Carmen Schuster, o săsoaică care a plecat în Germania și după o carieră de succes în domeniul bancar din această țară s-a întors în România, implicându-se activ în viața comunității, totodată fiind o interfață între sașii rămași în țară și cei plecați în Germania.
Am urcat în clopotniță unde am avut posibilitatea să vedem cele două clopote, diferite ca mărime, dintre care cel mai mic este și cel mai vechi și datează din anul 1644. De aici s-a deschis în fața noastră o priveliște deosebită asupra satului. Am văzut și biserica ortodoxă din sat.
Legat de clopotele celor două biserici există o legendă în sat care spune așa: atunci când bat clopotele în biserica ortodoxă sunt alungate fulgerele, iar când bat în cea evanghelică sunt atrase. Această credință este contrară celei din celelalte biserici evanghelice, care susține exact opusul, în ceea ce privește clopotele bisericii evanghelice.
După vizitarea interiorului bisericii am ieșit în curtea interioară, am dat un ocol bisericii și am avut o sesiune foto.
În imediata apropiere a bisericii se găsesc alte două edificii: fosta parohie evanghelică și fosta școală evanghelică. Ultima dintre acestea, care după Revoluție ajunsese o ruină a fost cumpărată de către doamna Carmen Schuster (cea despre care vorbeam mai înainte). Aceasta a văzut potențialul ei, renovat-o și transformând-o în casă de oaspeți.
La plecarea de la biserică, domnul care ne-a fost ghid pe parcursul vizitei, ne-a lansat invitația de a vizita a casa de oaspeți. Am dat curs îndemnului său și pot spune că am rămas încântați de ce am văzut acolo.
Nouă ne-a plăcut Biserica Evanghelică Fortificată din Cincșor și vă recomand să o vizitați.
Să aveți drumuri bune și călătorii frumoase!
Trimis de costy69* in 10.06.16 22:13:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CINCȘOR [BV].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.83634900 N, 24.83470000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sâmbăta de Sus și împrejurimile, SÂMBĂTA de SUS [BV]" (deja existentă pe sait)
@costy69 - Ce poti spune in plus, dupa ce ai citit articolul? Personal imi pot exprima regretul ca, desi am trecut pe langa mai multe biserici fortificate, desi stiam si stiu de existenta lor, timpul, care se pare ca nu mi-a fost mereu cel mai bun prieten, a facut sa imi promit ca data viitoare voi opri pentru o vizita. Data viitoare care, pana acum, nu a sosit inca. Daca ar fi dupa mine, as sta mereu pe drumuri, pentru a vizita tot ce mi-as dori. Dar din pacate, timpul si "timpul" nu imi permit acest lucru. Cel putin am bucuria ca pot vedea si vizita, din poze si articole aceste vestigii ale unor vremuri trecute. Cei care aveti masina, dar si timp si "timp", cred ca este pacat sa nu le folositi pentru a vedea cat mai multe in aceasta tara. Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@liviu49 - Mulțumesc pentru vizită și vot!
Ca și dumneavoastră și eu aș dori să vizitez mult mai mult. Dar trebuie să mă limitez la ce îmi permite timpul și ”timpul” pe care le am. Încerc ca atunci când ajung într-un loc să văd cât mai mult din ceea ce este de văzut, pentru că nu se știe când sau dacă voi mai reveni acolo.
Dacă mai ajungeți în această zonă vă recomand să nu ratați nici această biserică fortificată, dar mai ales Abația Cisterciană din Cârța. Voi scrie despre ea.
Numai bine și călătorii frumoase!
@costy69: Interesant obiectiv! Si pe mine ma fascineaza bisericile fortificate din Transilvania, carora spre sa le pot dedica mai multe zile de concediu vara viitoare. Despre Casa de Oaspeti de la Cincsor am citit mai demult si chiar o am pe lista scurta. Livingul acela decorat in alb si rosu, cu biblioteca imensa, mi se pare nemaipomenit! Iar fotografiile tale aduc si ele dovezi suplimentare, fata de ce am vazut pana acum pe alte site-uri.
@costy69: Știu că în Transilvania în multe localități există biserici fortificate.
Am văzut cât contează să fie întreținute astăzi de cineva cu suflet mare.
Până acum mi-a plăcut biserica de la Cristian județul Sibiu.
Am notat și această biserică pentru vizitare.
În casa de oaspeți ofereau și cazare sau era doar pentru vizitare?
Toate cele bune.
@crismis - Am mai vorbit cu ceva timp în urmă despre acest proiect. Eu anul acesta am reușit performanța de a vizita... 2 (două) biserici fortificate. Anul nu e încheiat, dar așa cum vorbeam cu @liviu49 nu avem nici timp nici ”timp” suficient pentru a vizita ce ne dorim. dar speranța moare ultima.
Despre Casa de Oaspeți nu știam nimic până să ajung acolo. E frumos, merită să te cazezi aici.
Numai bine și cât mai multe biserici fortificate vizitate !
@ANILU - Vă mai recomand eu Biserica din Cisnădie (am scris despre ea) și Abația Cisterciană de la Cârța (am vizitat-o de curând și urmează să scriu despre ea.
În Casa de oaspeți se oferă cazare, ea apare și pe booking, dar vă avertizez, ”scorul” s-ar putea să nu vă placă. Mă așteptam să nu fie mic, dar nici chiar așa.
Numai bine și călătorii frumoase!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserica fortificată Sf Ap Petru și Pavel [Cincșor]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Biserica Evanghelică fortificată Cincșor - un fericit final de zi — scris în 28.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Cincșor — un alt loc în Țara Făgărașului — scris în 03.01.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ