GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inamicul public numarul unu
Intr-o zi, nu demult, stateam cuminte langa o piscina cu apa dulce din urbea mea si faceam oleaca de baie si plaje. E-adevarat, ca-n apa dulce, ca sa ma mentin la suprafata ei, depuneam un efort cam mare. N-am rezistat nici 10 minute si o voce launtrica imi sopteste... ”du-te @dorgo la bai sarate, acolo vei rezista si-o ora intreaga”. Am impresia ca stapanul vocii, inamicul public al omenirii, deci si al meu, “tiranul mondial”, nu era altceva decat un conglomerat de materie gri ascunsa sub cipilica mea. Poate ca acum, ”gri”-ul meu nu mai e gri ci “grill” sau “pane”, de atatea examene si invatatura. Pai ia ganditi-va un pic, cand omului i-e sete sau foame, creierul sau, da ordin muschilor si oaselor sa mearga pana la frigider si sa ia de-acolo, tot ceea ce-i trebuie. Cand creierul pofteste un film bun la TV, da un alt ordin si omul incepe sa butoneze telecomanda. Cand are “dictatorul gri” nevoie de, hmm, intelegeti domniile vostre ce..., creierasul da ordine peste ordine... "ia-ti ţoale “dernier cri”, papuci noi de firma, fa un drum pana la frizer, ia-ti un parfum “strong” cu feromoni, un buchet de trandafiri, burduseste-ti cardul cu bani, si apoi, da un apel scurt... ”Ei, iubi, ce zici, luam deseara o cina romantica, in port la Braila, numai noi doi?” (youtube)
Baile Cojocna
Domnul Victor Apostu scrie cu amaraciune, pe un “forum” legat de baile Cojocna, cateva cuvinte despre ele.
"La ora 9 fara ceva, pe soseaua spre bai, nu stiam eu de ce este atmosfera de raliu, depasiri "la mustata" si manevre riscante. Explicatia am descoperit-o acolo: lupta se dadea pe locurile din incinta bailor, unde exista loc limitat pentru masini si corturi. Cei ce raman afara mai pot face un singur lucru: sa parcheze undeva pe drumul foarte ingust si deja "pavat" cu masini, riscind amenzi si puncte de penalizare”. In loc sa apara vreun localnic si sa te invite sa parchezi in locul cutare contra suma cutare apare un politist cu cascheta care taie de zor amenzi Mi-am promis ca o vreme nu voi mai calca pe acolo”...
Am fost si eu de cateva ori la Baile Cojoca. Prima data, in 2002. Dl. Ciupe, simpaticul administrator al bailor m-a servit c-un suc rece si mi-a spus cam tot ce era de spus despre bai. (vezi rewiul AFA - Baile Cojocna, deschise doar pe jumatate). Baile se afla in directia aeroportului Someseni, pe drumul Cluj-Dej, la 18 km de Cluj. Undeva, veti intalni un panou indicator care va va indrepta spre bai. Baile au fost amenajate cu fondurile satenilor si ale Uniunii Europene (PHARE), in jurul a doua lacuri sarate, foste "exploatari saline de suprafata", de pe vremea romanilor.
Cand veti vedea prin tara noastra, lacuri sarate de forma circulara sau ovala, ganditi-va la romani. Acestia sapau in crusta de sare ce ajungea pana la suprafata pamantului, un “amfitratru de sare”. Caramizile de sare (3 km, caramida mica si 10 Kg, cea mare) erau carate din groapa de sare, “cu spatele”, asadar scarile amfiteatrului sarat, erau de mare ajutor. Cand se ajungea la 12-14 sau chiar 18 m adancime, excavatia era abandonata, se incepea o a doua, langa ea, tocmai datorita muncii prea laborioase de scoatere a caramiziloe din groapa sarata.
Baile Cojocna, mie mi-au placut intotdeauna. Sunt linistite si aerisite, departe de galagia si aglomeratia unui oras. Gasesti aici tot ce vrei. Vestiare si dusuri curate, cateva puncte alimentare, un restaurant serios chiar la intrare, o super-parcare dirijata de cineva, la o taxa se 10 lei/autoturismul/ pe zi. Intrarea la bai, costa 15 lei pentru. adulti si 10 lei pentru copii. Aveti chiar si un punct de masaj. La intrare, exista afisat, un orar al curselor regulate ce leaga Clujul de baile Cojocna.
Cele doua lacuri ale bailor sunt maricele. Ai loc destul pentru balaceala. Se coboara in ele pe niste scari de lemn, in jurul lacului ai si o “plaje de lemn” pe care poti pune cearceaful sau ai nisip sau gazon. Umbrelutele sunt “gratis” dar “pe apucate”. Cei ce vin primii, stau sub umbrelute, cei ce vin mai tarziu, stau la umbra pomilor sau sub propria lor palarie de soare. Exista si un bazin cu apa dulce pentru copii. Astazi, e sambata, e soare, dar la bai nu e aglomeratie mare. Oare de ce? Clujul e un gigant de 350.000 de locuitori. Poate pentru ca in acest judet “sarat” al tarii, mai exista si baile sarate din Turda, cele de la Gherla, cele din parcul Toroc din Dej si Baile Figa (Beclean), la limita judetului Cluj cu Bistrita. Se zice, ca pentru a inota relaxat, ai nevoie de 2 metri de apa in jurul tau. Cu alte cuvinte, daca intinzi mainile in apa, nu trebuie sa atingi pe nimeni. Ei, aici la Cojocna, acest lucru e posibil. Apa de la Cojocna e foarte sarata. Poti sa te mentii la suprafata, miscandu-ti doar mainile sau, pentru profesionisti, poate doar degetele de la picioare. Daca nu misti nimic, apa hiperconcentrata, incet-incet, iti ridica corpul la suprafata si vei pluti pe spate ca un bustean. Poti ramane in aceasta apa, chiar si o ora intreaga, fara sa obosesti. Ori, tocmai aceasta este valoarea si beneficiul ce-l avem dupa o baie sarata. Sa punem muschii si incheieturile corpului in miscare, cu efort minim. Sa le “dezruginim”, dupa iernile lungi si ploile tracasante, cu care ne incearca in fiecare an, mama-natura.
In perimetrul rezervat bailor mai intalnesti si noua baza de tratament care este dotata, printre altele si cu un bazin cu apa sarata si incalzita.
Ni se face foame. Poftim mici (destul de mari) si cartofi prajiti, ce sfaraie langa una din terasele inflorate. Doua portii de mici cu mustar, una de cartori prajiti, o inghetata si 2 sucuri reci, costa 34 de lei. Am lasat 40, caci am simtit ca baietii sunt “studenti ce lucreaza aici sezonier si n-au un ban in buzunar” si odata, demult, am fost si eu student la Cluj.
Unde ne cazam?
In Cojocna exista o pensiune de 3 margarete, la 120 de lei camera dubla. Un hotel nou-nout, se inalta chiar langa bai. Va mai puteti caza “la cetatean acasa”, lansati doar un "a propos” prin comuna si e imposibil ca sa nu “va descurcati”. Romanul, e-o specie usor adaptabila si foarte descurcareata.
Amenda
Dupa o balaceala pe cinste, ma indept spre lungul sir de 40-50 de masini parcate pe sosea, in fata bailor. Puteam s-o parchez si in interiorul bailor, dar mi-a fost lene. Amenda ma asteapta sub stergatorul de parbriz. “Avand in vedere ca soseaua e mai ingusta de 6 metri, ati fost amendat si sunteti invitat deseara, dupa orele 17,30 la Politia Cojocna”. E doar ora 16, ma duc totusi mai repede. Politia e inchisa dar exista un numar de telefon mobil in geam. Fac un apel. Politistul de servici, un tanar simpatic dar sobru, apare de nicaieri. Imi cere actele la control. Vede ca sunt din alt judet. Imi spune ca amenda e de 180 de lei. Dau sa platesc jumatate, dar el ma opreste. “Veti primi doar un avertisment dar sunteti trecut in baza de date a Politiei si data viitoare... n-ati vazut bannerul de pe sosea cu “Nu parcati in perimetrul bailor”? ... Nu, nu l-am vazut, i-am raspuns eu, priveam doar in jos, la drumul ce trece prin comuna, care, de la ultima mea sosirea pe-aici, s-a cam denivelat (dar macar n-are gropi).
Iata ca, dupa Dl. Ciupe, la Cojocna am am intalnit un al doilea om amabil. Dar nu va sfatuiesc sa va bazati pe acest lucru, nu faceti ca mine, mai bine parcati in interiorul bailor, e loc destul.
Baile Cojocna, mie mi-au dat mereu senzatia unor bai destul de complete, unde ai cam tot ceea ce-ti doreste inimioara pentru a te simti bine intr-un week-end torid de vara.
Bye, bye Cojocna, voi reveni chiar in vara asta, cand canicula ma va sufoca!
@Web, te rog clipul youtube, mersi)
Trimis de dorgo in 28.07.14 18:52:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
@dorgo: mi-a plăcut partea cu bacşişul studentilor foarte mult, da asa o nota personala unei recenzii "tehnice" despre cazare, preturi, drum etc.
@dorgo: Nu sunt interesată de băile sărate de la Cojocna. Am citit articolul doar pentru a afla şi eu ce e pe acolo. În prima fază am vrut să-l apreciez ca UTIL/BUN, apoi, ţinând cont că ne-ai spus amănunţit ce e prin creierul tău (nu mulţi ar face asta), că ai ataşat fotografii cu chipul tău, că ne-ai arătat atâţia oameni semigoi, unii cu berea în apă, că am văzut busturi bărbăteşti nedepilate, papuci înşiraţi ca-n târg şi - mai presus de toate - mult căutaţii şi apreciaţii "mici mari" serviţi pe carton, nu se putea să nu-mi schimb opinia. Review-ul tău este F. UTIL/F. BUN - ca de altfel toate cele semnate @dorgo. Felicitări!
Felicitări şi pentru că ai scăpat de plata amenzii! Da' ce pile ai avut? Că ăştia nu iartă nimic.
@iulianic: n-am avut nici o pila dar se pare ca oamenii din acea zona sunt mai iertatori si foarte sociabili, dupa Cojocna am plecat spre castelul Banffy si am tot intrebat pe unde vine (sunt vreo 3 castele Banffy in jud. Cluj)... pai se dedeau jos oamenii si de pe bicicleta ca sa-mi spuna si sa-mi arate drumul, ba unul a zis ca vine cu mine pana acolo, ca nu era departe... si cand ma gandesc ca-n alte tari, trece pe langa tine lumea ca trenul...
@dorgo: Maestre, Baile Figa sint linga Beclean in judetul Bistrita Nasaud, nu in judetul Cluj. Pe vremuri Dejul era raion (inainte de impartirea teritoriala in judete) si nu apartinea de Cluj, iar zona Beclean cu baile Figa apartineau de raionul Somes, cu "capitala"la Dej. Ati mai postat niste comentarii si poze cu Baile Bizusa, Jibou, Zauan (jud. Salaj), impreuna cu Baile Gherla (jud. Cluj). Aceeasi chestie valabila cu raionul Somes. De la Baile Figa sau Bizusa pina la Dej sint 40 km. Gherla 60 km. Cluj Napoca 100 km. Cu respect.
@cocan: corect, baile sarate Figa, sunt la 3 Km de Beclean, in judetil Bistrita, bai renovate datorita unei idei stralucite "a tinutului sarii" (Cojocna-Dej si Figa), prin atragerea de fonduri UE, idee pornita de primaria Dej (parca)...
@dorgo: La Gherla exista, existau cind eram student la CLUJ, Baile Baita, la intrare in Gherla pe partea stinga dinspre Cluj (inainte de a trece podul peste Somes). Nu ati pomenit nimic despre ele! Acum sincer nu stiu daca mai exista!
@dorgo: Arata chiar bine: Cojocna, nu amenda sau micii
La Weekend ai fost cred foarte matinal asa lume putina nu este nici dupa ora 24!!
Peste vreo trei saptamani sunt si eu pe acolo la Quenn la o... ce-o fii
@dorgo,
hai bre don doctor, ca asta-i prea gogonata:
”Caramizile de sare (3 km, caramida mica...) erau carate din groapa de sare, “cu spatele”,
Cum sa fie bre de 3 km? Mai taie din ele...
@cocan: Baile Baita? nu prea ai ce scrie despre ele, nu stiu situatia lor actuala, de fiecare data cand treceam pe-acolo, erau in aceeasi situatie jalnica (bazinul)... odata mi s-a zis c-au fost preluate cu camping si restaurant cu tot (care aratau bine) de un investitor italian (asta era prin anii 2002-2004), apoi, cativa ani mai tarziu, nu mai era italianul, dar bazinul era tot gol... la Gherla am pomenit intr-un review despre ceva ce merge bine (Baza de tratament salin a lui nea' Misu Rusu din dealul Fizesului si "balta sarata" sau saratura semi-amenajata dintre dealuri, cam la 1,5 km de oras)... (vezi rew. “Poftiti la bai, va rog! ”)
@F2A1C and @motaneata: nu, nu-s kilometri de sare, e-o greseala, cu toate ca, spre exemplu, "caramida trapezoidala" subterana de sare de la Praid, are cam 3 km adancime (inaltime) si 4 Km lungime (la baza), deci sarea de pe la noi se poate masura si-n Km, nu numai in Kg... dar cand scriam greseala, eram "orbit" de amintirea disutiilor despre dezinfectia apei sarate si "racusorului orb" de la baile Ideciu si de concentratia in sare, brom, Iod, a apei de acolo si de la Cojocna. Care are peste 150 g de NaCl la litru, brom si Iod, inca nu stiu dar cu sarea e simplu, iei un litru de apa din lac, o fierbi si ce ramane dupa fierbere, adica sarea, se cantareste.
Cam astea erau discutiile pline de sare si piper...
@Z-"Da mon vieux, așa este cum spui, însă atunci când datorită costurilor ridicate de înlocuire a apei din bazin se preferă utilizarea acesteia un întreg sezon estival, nici clorul și nici natriu nu reușesc să dizolve ”mini-submarinele” de proveniență umană (astea tot sunt vizibile că se ridică la suprafață cuminți), dar ce ne facem cu restul dejecțiilor care nu sunt vizibile, dar care se simt? Țin minte ce am pățit într-una din imersiunile făcute în bazinul de apă dulce, situat lângă cel de apă sărată... Lumea era ciopor în bazin, afară era caniculă de Sahara. La un momentdat, un strigăt de râtan înjunghiat a dat alarma în bazin. Cauza se datora apariției la suprafața apei, în mijlocul bazinului, a unui ”deșeu” uman, teribil mirositor. A fost o cursă contra-cronometru de ieșire din bazin pentru toată viermuiala bipedă în slipi. Angajații care deserveau baza de agrement, au intrat în acțiune cu un minciog uriaș și au capturat victorioși ”uriașul arapaima”. Nimeni n-a mai intrat în bazin, toți eram siderați și comentam în contradictoriu ”faptele de arme” la care luasem parte involuntar. "
...
@m-Ne cerem scuze pentru ineficienta tehnologiei actuale de tratare a apelor balneare cu clor, brom si iod. Studii stiintifice amanuntite au aratat ca singura tehnologie care a dat, cat de cat, rezultate este cea cu brom. S-a observat ca bromul "blegeste" microorganismele cu care intra in contact, dar, din pacate nu reuseste sa le distruga definitiv. Va anuntam insa, cu bucurie, ca tocmai am pus la punct o tehnologie revolutionara de tratare a apelor balneare cu acid sulfuric. Fenomenala inventie este in curs de omologare la OSIM. Mai avem nevoie doar de aprobarea consiliului local, care nu stie daca sa puna apa in acid, sau acid in apa.
Avem convingerea ca noua tehnologie va distruge microorganismele gen "racusorul orb, numit si Artemia Salina", dar si macroorganisme cunoscute, iubitoare de ape calde si tulburi. Orice asemanare intre acestea si prietenii mei @dorgo si @zapacitu este, bineinteles, absolut intamplatoare...
Stimate Domnule,
Prin prezenta va comunicam ca pozitia "racusorul orb" nu vi se poate aloca, aceata fiind scoasa, pentru moment, din nomenclatorul nostru.
Va rugam sa va abtineti in a depune contestatii, reclamatii sau sesizari, asa cum faceti de obicei, pentru ca operatiunea de suspendare a micutului este cat se poate de legala. Specialistii nostri au constatat ca, in realitate, "racusorul" nu era orb, acesta pur si simplu juca teatru, mimand handicapul de grad 1, pentru care avea si certificat. Respectivul a fost prins cu ochii cat cepele in perioada cand in statiune nu se aplica tratamentul cu bromura.
In lipsa disponibilitatii pozitiei "racusorul orb" va informam ca inca mai este libera pozitia "norocul orb". De fapt, cred ca ati si vazut bannerul nostru de la intrarea in statiune: "Fortuna caeca est/ Norocul este orb".
Pentru a beneficia de aceasta pozitie trebuie sa va uitati insistent la banner (in sus) si sa calcati cu incredere in produsele imprastiate peste tot (jos, evident) de binevoitorii nostri concetateni.
Va asteptam cu incredere la sediul nostru din Ideciu de Jos! "
...
@D-In concluzie, e bine sa privim mereu c-un ochi inainte si cu celalalt in sus, uite, eu la Cojocna m-am uitat doar in jos si-am incasat o amenda...
@claudiu 71: la Cojocna am ajuns dupa orele pranzului, intre 13 si 16, (exact cand ultravioletele sunt cele mai nocive), in primul bazin era lume multa, in al doilea era mai putina, dar asta a fost OK, ai loc de balaceala... cred ca saptamana viitoare, "fac o inspectie" si pe la Parcul Toroc din Dej si baile Figa.
Ardealul e plin de astfel de "mări". De-abia aştept continuarea, la cald 2014!!!
@dorgo: poza nr 2 este din"Vikend"la aia ma refeream
Si la terasa Queen, tot de acolo.
Da de Jabenita nu ne spui nimic am auzit ca e tare fain))).
@claudiu 71: Anul trecut, baile Jabenita erau inca inchise... ca si-n ultimii 4-5 ani...
@claudiu 71: da! pozele 1-2 sunt de la complexul "Week-end" sau "Complexul Muresul", in cursul saptamanii, cand nu prea e lume iar in planul II e "Casa de oaspeti a Primariei", iar restaurantul "Queen" e foarte aproape de bazin...
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Băile sărate de la Cojocna», CLUJ (nou-creată, între timp, pe sait)
@all... Intotdeauna m-am intrebat cum se explica acest fenomen descurajant, care s-a tot repetat de-a lungul anilor, iata, in cazul de fata, edificator, scrii doua reviuri din ani diferiti despre o statiune balneara a tarii (Cojocna), ai peste 11.000 (unsprezece mii) de vizualizari si nu primesti pt. munca ta, nici macar 30 de "like"uri (adica puncte de apreciere si multumire)... (?)... dezolant!
@dorgo: Nu ești singurul care ai remarcat asta. Dar cred că știi și care este explicația.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Mare dezamagire — scris în 04.06.23 de ux129218 din CLUJ NAPOCA - nu recomandă
- Aug.2014 Baile sarate de la Cojocna - Judetul Cluj — scris în 04.08.14 de SilQ din CLUJ - nu recomandă
- Aug.2010 Baile Cojocna, deschise doar pe jumatate — scris în 10.08.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ