ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelică și Muzeul Astra

TIPĂREȘTE

Azi, Duminică, la 10 eram în poartă la Brukenthal pentru vizitare. Triști la auzul informației primite cum că secția artă românească era închisă. Motivul. Renovare, restaurare, reabilitare, reorganizare. Chiar am văzut un grup de vreo patru germani care s-a retras pe o terasă nefiind hotărâți dacă să viziteze sau nu muzeul. Noi am intrat. La casa de bilete primea doar cash. Cu cardul am plătit biletele la un aparat, 50 lei de fes, la îndrumarea doamnei casierițe. Da, am intrat și noi în rândul țărilor civilizate.

Muzeul aanjat, pus bine la punct, cu toate detaliile orânduite bine pe exponat, îngrijit. 90 % vizitatori străini, ceea ce este îngrijorător. Nici eu nu sunt un cult în adevăratul sens al cuvântului, dar din când în când îmi merge o împrospătare a neuronilor. În fine. Să fiu cinstit, peste multe picturi am trecut cu vederea, dar la cele mai multe exponate am stat și le-am disecat încet-încet. Mai ales la colecţia de stampe, mobilier și ceasuri, toate, normal, ale baronului Samuel von Brukenthal. Acesta, deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, a lăsat moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. Urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817. Ah, ai mei de ce au fost așa săraci! Vizita la Brukenthal a durat aproximativ o oră juma. Trebuie văzut dacă ajungeți in Sibiu și aveți timp liber, deoarece în spatele fiecărui exponat există multe legende. Un ghid ar fi fost nemaipomenit. Program de vizitare, Duminica, 10-18.

După ce m-am înțeles cu soția din priviri, știind ce discutasem la pensiune despre programul zilei, am purces agale spre Biserica Parohială Evanghelică Sf. Maria. Splendoarea din Piața Huet a Sibiului. Echivalentul a 7 nivele (~73 m), fiind, după Biserica Neagră din Brașov și Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, a treia ca mărime din țară. 192 trepte până în turn. În anul 1914 a fost adusă marea orgă, fiind desemnată cea mai mare orgă din sud-estul Europei. Din 1191 este documentat Sibiul. Cam tot de atunci și biserica. Ehe, veche! 15 lei biletul cu tot cu turn.

Am văzut multe biserici la viața mea, enorm de multe, de la Vatican până la Santiago de Compostela, de la bisericile vechi de prin Atena până la cele noi de prin Fatima, de la luxoasele biserici spaniole și portugheze, până la sobrietatea celor germane. Așa este biserica din Sibiu în interior. Sobră, dar care te determină să apleci privirea când intri. Totuși eu voiam să ma uit și pe tavan, așa c-am ridicat-o. Am urcat și-n turn. Nu e obositor. De sus se vede tot Sibiul. Spectaculos. Programul nu l-am reținut, să-mi fie iertat! Pe peretele exterior sudic am văzut o lucrare în relief intitulată Rugăciune pe Muntele Măslinilor (m-am documentat după), în care, deși a suportat lucrări de restaurare repetate, poate fi recunoscută scena în care Isus stă îngenuncheat în fața potirului.

Atââât! Deja obosisem. Necesitam pauză. Luat prânzul, puțină odihnă pe o terasă, ca apoi să plecăm spre al treilea obiectiv al zilei.

Muzeul Astra. Mama mea! Nu citisem nimic de el ca documentare. Îl mai vizitasem acum vreo 28 de ani, cu fiul nostru mic pe atunci, dar ce vizită puteam face în amănunt cu un copil de 4 ani!? Acum era acum. Norocul meu că soția a vrut o țigară, eu punând imediat mâna pe telefon pentru documentare. Ce-am citit, m-a îngrozit. Aveam de băgat talpă cu orele, bineînțeles dacă ne doream asta. Și ne-am dorit.

Așa c-am dat din gambă (vorba lui CRBL) pe toate aleile parcului (în fond și la urma urma urmei este un parc muzeal), acoperind o bună parte din cele 400 de exponate și urmărind cât de cât din ce zonă a țării sunt reprezentate. Muzeul Țăranul Român din București e mic copil. 35 de lei biletul. Intrare prin turnicheți. În interior sunt amenajate multe terase, chioșcuri cu gogoși, kurtoș și multe, multe altele. Sunt multe locuri de joacă pentru copii. Mi-a plăcut că peste tot am plătit cu cardul, chiar la Mirela, fata cu gogoșile bune. Toți erau dotați cu POS-uri, bravo lor? Păi veniți la noi, la Călărași, mama ei de evaziune! Dar să revin din paralelism.

Dar ce este Muzeul Astra? Că poate sună prea pompos. Cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aşezat într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului” . Sunt 10 km de alei care ne-au plimbat printre gospodării ţărăneşti din toate zonele țării, cu ale lor ateliere meșteșugăraști, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, mori de apă şi de vânt. Ce ne-a plăcut în mod special? Morile de vânt. Nu știam că și noi am avut din vechi timpuri, fiind prima dată când am văzut așa ceva. Spectaculoase. Nu eram în Olanda, ci la Muzeul Astra.

Aflasem repede de bancnota de 200 lei cu moara și de cea de 10 lei cu casa țărănească. Le-am căutat. Am găsit doar casa, moara nu, din cauză că erau prea multe și nu am știut a ne orienta în spațiu. Ce am citit și m-a uimit. '2021 și 2022 – Tripadvisor traveler’s choice. Recenziile milioanelor de călători de pe Tripadvisor plasează această atracție în top 10% la nivel mondial. ' E fantastic, sincer!

Am închis turul complet cu 11,5 km băgați la pas, iar acum când scriu lungit în hamacul de la pensiune, ajutat fiind și de două pahare de Cri*ova rose, nu-mi pare rău. Viața e frumoasă când călătorești și te dor picioarele. În rest, viața e pustiu. Pa!


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 26.05.24 20:14:31
Validat / Publicat: 26.05.24 22:09:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU. A mai fost în/la: Săliște, Sibiu, etc
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 173 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Muzeul Astra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Rodel
[27.05.24 19:25:04]
»

1h, 30 pentru a vizita Muzeul Brukhenthal este prea puțin, dar dacă ați văzut trei obiective într-o singură zi, ați reușit o adevărată performanță! Muzeul Satului, cum este cunoscut de sibieni, are denumirea de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” , cam lung numele, dar noi l-am prescurtat. ASTRA= Asociațiunea Transilvană pentru Literatuta Română și Cultura Poporului Român, înființată în anul 1861, având rol important în emanciparea culturală și politică a românilor transilvăneni. Nu doar muzeul, ci și Biblioteca Județeană se numește „Astra” .

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[27.05.24 20:54:21]
»

@Rodel: mulțumesc pentru informație!

doinafil
[03.06.24 18:36:06]
»

Felicitări pentru articol și poze! Din păcate până la vârsta mea, (aprox 75 de ani) nu am reușit să văd muzeul Brukenthal!

În tinerețe mergeam - în delegație, cu treburi de serviciu - la Fabrica de Bere din Sibiu, dar... nu aveam timp să mai vizităm șți câte ceva din oraș! Eram - parcă - teleghidați, cu câte aveam de rezolvat: gară, fabrică, hotel, iar fabrică, iar hotel și tot așa!

Acum, la pensie, am călătorit mai mult în afara țării... daaaaar, nu-i timpul pierdut! Cu voia Domnului, vom ajunge și la Brukenthal!

Să ai vacanțe frumoase!... Și, după cum mi-e obiceiul aici, pe AFA, îți trimit - deocamdată - mulți pupici, virtuali.

P. S. Sper să te cunosc „face-to face” , la următoarea întâlnire anuală AFA!

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[03.06.24 21:41:56]
»

@doinafil: Sărut mâna, doamnă! Și mulți ani de acum încolo pentru vacanțe, că frumoase sunt călătoriile și destinațiile! Și din partea mea mulți pupici și de ce nu, poate la anul să depănăm amintiri la un pahar plin cu ce dorește fiecare. Sper să mă țin de scris și să mă mențin alături de această comunitate frumoasă, inclusiv alături de dvs. Nu de alta, dar de fel sunt un leneș în ale scrisului. Pornesc bine și mă topesc pe parcurs. Seară bună!

doinafil
[03.06.24 22:52:27]
»

@vladix18:

... și de ce nu, poate la anul să depănăm amintiri la un pahar plin cu ce dorește fiecare. Sper să mă țin de scris și să mă mențin alături de această comunitate frumoasă, inclusiv alături de dvs. Nu de alta, dar de fel sunt un leneș în ale scrisului. Pornesc bine și mă topesc pe parcurs

Să ne ajute Domnul să ne vedem / și revedem la anu', să stăm la povești!

Am observat că în ultima vreme ai postat mai des pe site! Dacă vom scrie ecouri la cele ce citim, în mod sigur ne vom dori să ne cunoaștem mai bine, cu toții! Eu mi-am făcut chiar prieteni de suflet de când scriu pe site! E tare plăcut să „socializăm” și aici! Chiar dacă și eu sunt leneșă, pe mine m-a „ciupit” demult microbul AFA, și nu mă mai pot topi pe parcurs! Avantajul meu, însă, este că sunt pensionară și... timpul este de partea mea! Sper că nu te vei „topi” , măcar până la anu', ca să ne cunoaștem!

Să ai vacanțe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee sibiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090548992156982 sec
    ecranul dvs: 1 x 1