ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Ursul Negru

TIPĂREȘTE

Nu-mi place să iau medicamente, la doctor nici atât nu-mi place să mă duc, iar de spitale nici nu vreau să aud. Dar atunci când trebuie, trebuie și nu am ce comenta. Sper să nu se supere doctorii care mai citesc pe aici. :) Așa ziceau și locuitorii Sibiului în 1600 când s-a deschis farmacia La Ursul Negru, la nevoie au mers și și-au cumpărat cele necesare.

Unde găsim acest mic muzeu?

Acest muzeu mic se află în zona ultracentrală a Sibiului în Piața Mică în casa nr. 26 (a doua incintă de fortificații-Sibiul avea 4 incinte, adică ziduri de apărare). Mai exact în plimbările noastre pietonale dacă venim dinspre Piața Mare și trecem pe sub Turnul Sfatului o luăm la dreapta și vom observa muzeul într-o clădire istorică în care funcționează și o unitate de cazare (Citystay Hostel).

Orar și costuri bilete

Având în vedere că muzeul face parte din grupul Brukenthal orarul este la fel între zilele de miercuri-duminică deschis între orele 10.00-18.00 ultima vizită fiind pozibilă la ora 17.30. Luni și marți este închis.

Costul unui bilet de adult este 15 lei cele reduse sînt :7,5 lei pentru pensionari, 3,75 lei pentru elevi, studenți persoane cu handicap ușor. Gratuitățile sînt pentru persoane cu handicap grav și accentuat, veterani de război, școlari în perioada vacanțelor, pensionarii în zilele de joi, etc.

Subliniez faptul din nou că începând de anul trecut din octombrie fotografierea fără blitz este permisă gratuit în toate muzeele Brukenthal.

Istoria acestei farmacii și a muzeului

Prima farmacie atestată documentar pe teritoriul țării noastre datează din 1494. Farmacia La Ursul Negru este a treia și s-a deschis în 1600 în această clădire. Clădirea în sine s-a construit în 1568 ca și casă de locuit iar din punct de vedere arhitectural dispune de elemente gotice și renascentiste.

Muzeul a fost deschis în 1972 după renovarea clădirii care a durat 4 ani (1968-1972)

Ce am văzut în acest muzeu?

Având în vedere că incinta nu a fost palat ci un spațiu destinat farmaciei și laboratorului acestuia nu găsim decât 4 încăperi. Prima încăpere este oficina, urmează o încăpere de trecere unde mai sînt câteva exponate până ajungem în laborator iar vizita se încheie în camera de homeopatie.

Casa de bilete se află de fapt în prima încăpere iar casierul ca să nu se plictească ne este și ghid, dar am observat că și paznicul mai contribuie cu câteva informații.

Se scrie (că eu nu le-am numărat) că sînt 6000 piese expuse adunate din istoria de peste 400 ani de când a luat ființă această instituție. În timpul vizitei prin exponatele expuse ne sînt prezentate evoluția medicamentelor și evoluția tehnicii farmaceutice. Originea colecției nu este doar de aici din Sibiu, exponatele s-au adunat de la mai multe farmacii vechi din toată țara, de la diferite persoane, și instituții de profil. Exponatele în sine sînt recipiente folosite pentru depozitarea medicamentelor cu inscripția aferentă, cântare folosite, cârți, diferite documente, ustensile, scule de laborator, distilatoare care seamănă cu un cazan de rachiu.

Oficina

Așa cum am povestit este prima încăpere în care intrăm dinspre piață. La dreapta se află casierul iar exponatele se află pe toți pereții din jur inclusiv pe tejghea și vitrine. Aici era de fapt magazinul aici erau prezentate produsele, recomandate și plătite de către client. Mobilierul vechi care ne atrage atenția a fost executată la comandă într-un atelier din Viena dar nu a aparținut întotdeauna acestei farmacii, inițial s-a folosit în Farmacia La Vulturul Negru.

În această încăpere am văzut în majoritate vase (din sticlă, porțelan, lemn, bronz) mojare (instrumente de mărunțit medicamentele) Mi-au atras atenția și mi-au plăcut în mod deosebit cântarele și ceasul încorporat în mobilier. Deasupra mobilierului găsim busturile unor personalități de-ale medicinii: Aesculap, Hygiea, Galenus, Hypocrates.

Încăperea de trecere

În încăperea de trecere între oficină și laborator am remarcat dulapul imens al fostului medic Andreas Tehnch din 1703 și o presă de extras seva din anumite plante. Această presă datând din secolul XVII este din lemn plăcile în care se așezau plantele sînt din metal care se strângeau cu ajutorul unor șuruburi imense ceva de genul ca la un teasc de struguri. Tot în această încăpere găsim într-o vitrină, seringi de epocă, o trusă chirurgicală oftalmologică, o casetă de parfumuri, un microscop de epocă, prezentarea chininei, cantadirinei și descrierea remediilor entomologice.

Laboratorul

Laboratorul a fost încăperea unde mi-a plăcut cel mai mult, aici am observat cele mai multe ustensile folosite la prepararea medicamentelor. Am văzut și aici mojare, cântare, instrumente de mărunțit mai sofisticate, prese mai sofisticate, distilatoare, borcane farmaceutice din lemn, mașini cu șaibe sau bile pentru pulverizat, pistile din lemn, malaxor de mână pentru amestecat droguri. Pilularul a fost prima mașină care făcea pastile într-o formă care seamănă cu cele din prezent.

Homeopatia

Samuel Hahnemann a fost fondatorul terapiei homeopate din Sibiu. A fost și medicul baronului Samuel von Brukenthal. Colecția de 2900 piese a fost preluată de la fosta farmacie din Sibiu La Înger.

Tot în această încăpere ne întâmpină un vultur negru, de fapt emblema fostei farmacii cele mai vechi La Vulturul Negru. Găsim și aici un dulap foarte vechi, un dulap vitrină plină ochi cu produse homeopatice, toate prezentate în sticluțe mai mici ca dimensiune și o vitrină cu instrumente folosite.

Vizita mea a durat aproximativ 20-25 minute, recomand. Tot ce se poate vedea în acest muzeu se află în pozele mele atașate acestui articol.


[fb]
---
Trimis de AZE in 19.03.23 21:08:42
Validat / Publicat: 20.03.23 06:52:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 521 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Mobilierul a fost făcut la Viena
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[20.03.23 10:52:04]
»

@AZE: Foarte interesant și bine prezentat! Merită cu prisosință!

Nu puteam rata acest muzeu, l-am văzut în mai 2012 când am stat 6 zile în Sibiu, împreună cu mai multe colege din Pitești, am participat la un proiect. Tot în aceea vară am vizitat Croația și la Dubrovnic am văzut Muzeul Farmaciei, am fost inspirată de Sibiu și muzeul său. De atunci prin orice zonă am fost nu puteam rata un astfel de muzeu. De aici a pornit totul!

Mulțumesc pentru aducere aminte!

doinafil
[20.03.23 13:36:49]
»

Foarte interesant tot mobilierul și toate obiectele din această „farmacie-bijuterie” !

Îmi amintește de farmaciile în care intram în copilărie (deceniul cinci al secolului trecut), care se mai găseau - încă - în București. Unele din ele, mai puține - ce-i drept - și-au mai păstrat mobilierul specific până prin anii ' 80, iar unele mai aveau laboratoarele în care se preparau diferite produse farmaceutice (creme sau pulberi). Acestea din urmă se puneau în niște „cașete” (parcă așa se numeau, dacă-mi amintesc bine) de mărimea unor pastile ceva mai măricele, în diametru, ale pilulelor de azi!

Pe mine, copil fiind, mă fascina tot ce vedeam în acele farmacii! Păcat că au dispărut!

Mă bucur că am citit și văzut aceste poze „de colecție” , cu ajutorul articolului tău!

Felicitări pentru tot!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.03.23 16:29:19]
»

@mprofeanu: Ma bucur ca ati vazut si Dvs acest muzeu.

La inceput si in momentul in care am decis sa ma duc acolo nu eram atat de convins ca o sa-mi placa.

Aveam sa aflu dupa vizita si nu mi-a venit sa cred ca in cele 4 incaperi exista atat de multe de vazut si ca si captiveaza eu neavand nimic comun cu medicina si cu medicamentele. Dovada este faptul cum am descris ceea ce mi-a placut la acest mic muzeu.

Iar permisiunea de a face fotografii este mai mult decat binevenita.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.03.23 16:38:06]
»

@doinafil: Multumesc. Ma bucur ca ati mai vazut farmacii de acest gen cu mobilier vechi in Bucurestiul de odinioara.

Leacuri babesti au existat intotdeauna. Existau si doctori bineinteles care recomandau leacuri. Dar era nevoie de mai mult. Noi in Sibiu am inceput in 1494. Trebuia sa inceapem si noi candva iar farmacia respectiva cea deschisa in acel an Vulturul Negru era ceva deosebit modern si nevazut de pana atunci.

Era un inceput.

Un inceput care este povestit prin cele expuse in acest muzeu.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.03.23 17:15:17]
»

@AZE: Vremuri de altădată, o lume misterioasă pentru omul de rând, o instituție unde toți mergeau cu speranțe... Din fericire avem câteva astfel de muzee în România care pun în valoare istoria farmaciei pe de-a-ntregul: clădire, mobilier, obiecte specifice de sticlă și metal, chiar preparate.

Am vizitat și eu cu ani în urmă muzeul din centrul vechi al Sibiului, pe cel din Cluj amenajat în Casa Hintz (vezi impresii) și colecția din Turnul cu Ceas al Sighișoarei (vezi impresii). Mai există o colecție farmaceutică în Banatul montan în Oravița.

Și Bucureștiul deține o „comoară” pe care se chinuie să o pună în valoare de mulți ani: Farmacia cu laborator Gheorghe Hotăranu situată la intersecția străzilor Vasile Lascăr cu Maria Rosetti. Dulapuri comandate la Viena, mobilier specific, etajere din cristal, laborator la subsol - toate se păstrează în clădirea interbelică (stirileprotv.ro/cultura/c ... -licitatie.html). Poate se va deschide și acest muzeu bucureștean cândva...

Numai bine!

Rodel
[20.03.23 17:21:40]
»

Foarte interesant acest muzeu. L-am vizitat și am scris un review despre el. Urmează să-l revăd.

crismisPHONE
[21.03.23 09:28:48]
»

@AZE: O mică precizare: Samuel Hahnemann, care a trăit o vreme la Sibiu ca medic personal al baronului von Brukenthal, este considerat părintele homeopatiei, în general. Principala sa lucrare se numește Organonul Medicinei.

... Am vizitat și eu muzeele Sibiului (cred că numai pe cel cinegetic l-am ratat, nu-mi place să văd cadavre de animale) acum câțiva ani, pe toate într-o dimineață, țin minte că am profitat de un bilet combinat care mi-a permis intrarea la toate. La vremea aceea nu era permis fotografiatul înăuntru și eu fără poze nu mai țin minte mai nimic ????, de aceea nici n-am scris vreun articol sau ceva de genul. Așa că mă bucur acum să le "văd" din nou povestite și ilustrate de tine și mă bucur și să aflu că s-au renunțat la regula aia stupidă cu interzicerea fotografiatului pentru propria-ti plăcere...

Felicitări pentru seria de articole dedicate muzeelor din Sibiu!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[21.03.23 20:08:26]
»

@crismis: Multumesc. Multumesc ca ati citit apreciat Dvs. ati scris: Felicitări pentru seria de articole dedicate muzeelor din Sibiu!

Corect si mai am cateva de vizitat/revizitat si descris. Dar in general se pare ca descrierea muzeelor nu este cea mai apreciata activitate aici pe AFA. Asta am observat eu personal ca un sat uitat de lume/sau eventual un loc de cazare scris de mine si descris aici pe AFA este mult mai vizualizat si apreciat pe aici. Cel mai trist a fost cu descrierea celui mai apreciat muzeu Brukenthal chiar deschis inainte de Luvru Paris dar asta e... placerea a fost de partea mea ????

Multumesc si calatorii/vizite faine in continuare

crismisPHONE
[21.03.23 20:38:57]
»

@AZE: Gusturile (publicului cititor) nu se discută! ???? Mereu cazările și mâncătoriile au fost mult mai ușor de "digerat"!...

AZEAUTOR REVIEW
[21.03.23 21:29:18]
»

@crismis: Corect mi-am dat seama și io ???? mai ales mâncătoriile ????????????după stomacul plin și odihnit te mai poți duce și la un muzeu ????

Michi
[24.03.23 09:23:09]
»

@AZE: La Sibiu nu am ştiut de el, în schimb am vizitat Muzeul farmaciei din Dubrovnik.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, doinafil, Michi, mprofeanu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee sibiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.3417940139771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1