GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“… Unde sunt cei care nu mai sunt…” – Catedrala Ortodoxa “Invierea Domnului” Tg. Mures – ctitorie Adrian Paunescu
Poate ca multi dintre voi s-au saturat sa citeasca din nou despre Tg. Mures, dar consider ca orasul ascunde inca locuri care merita cunoscute si vizitate!
Tg. Muresul e un oras mai putin cunoscut de locuitorii acestei tari, cu toate acestea, este un oras care are multe comori dar si multe secrete, anumite lucruri fiind foarte putin stiute. Este un oras care pare (zic eu) linistit, e un oras cu o istorie aparte, care a iscat multe pasiuni ce mocnesc sub linistea-i aparenta. Printre persoanele care au avut o pasiune fata de orasul nostru a fost si Poetul National Adrian Paunescu, un om care a iubit Ardealul iar fata de Targu Mures a avut o adevarata slabiciune.
Acum un an si ceva, ascultand o emisiune la care era invitat si Adrian Paunescu, a vorbit despre orasul nostru si despre biserica ctitorita de el. Nu stiam nimic de acest lucru, prin urmare am cautat pe internet despre bisericile din oras. Am aflat ca este chiar biserica din apropiere, acolo mi-am botezat prima fetita, dar nu am stiut pe atunci nimic despre ctitorii sai...
Este vorba de Catedrala Ortodoxa “Invierea Domnului” din cartierul Tudor. E o biserica foarte mare, cred ca se situeaza pe locul doi dupa Catedrala Mare din centrul orasului, din punct de vedere al marimii.
In acest cartier, pana in 1990, nu exista nici o biserica ortodoxa. Construirea bisericii a inceput in anul 1993, iar in 1994 era ridicat doar subsolul bisericii. Daca pana atunci slujbele se tineau in aer liber, de indata ce subsolul a fost gata, slujbele s-au savarsit la subsol, incepand cu Craciunul din 1995 si pana in anul Craciunul din 2005, cand biserica a fost ridicata in totalitate si slujbele s-au savarsit in interiorul bisericii.
Construita in forma de cruce greaca, avand elemente traditionale romanesti, a avut ca model Biserica Sf Nicolae Domnesc Curtea de Arges, care in prezent este demolata.
Adrian Paunescu s-a implicat direct in obtinerea fondurilor pentu constructia bisericii! A facut multe demersuri in Guvern, a trimis adrese bancilor, s-a adresat primarilor, a atras fonduri mai ales prin intermediul spectacolului sau “Totusi iubirea”, reusind sa atraga aproximativ 70 % din fondurile necesare.
Biserica impresioneaza de la prima vedere. La intrarea in oras dinspre Sighisoara – Brasov – Bucuresti, pe strada principala, in a doua intersectie ne apare maiestuoasa de dupa blocuri. Ceva mai in fata o troita aminteste ca ne aflam langa un lacas sfant, iar apoi urmeaza biserica.
Scarile inalte, galeria de coloane si arcade sunt adevarate puncte de atractie. Spatiul, eleganta, rafinament, sunt doar cateva cuvinte care descriu acest lacas sfant. Dar nu acest lucru e important, ci faptul ca tot ce s-a realizat aici s-a facut cu suflet si pentru suflet, ctitorie Adrian Paunescu!
Iconostasul din lemn sculptat de catre artisti romani, a fost platit de catre cantaretul catedralei, iar langa iconostas se gaseste o cruce mare din acryl, unicat, donata de catre Adrian Paunescu, cruce primita de acesta de la un artist roman din New York. (ultima data cand am fost aici si am facut poze se lucra, iar crucea nu am putut-o fotografia).
In fata bisericii urmeaza sa fie amplasat bustul marelui poet iar o scoala din Tg. Mures, unde poetul a avut contributii importante, va purta numele lui.
Deocamdata biserica nu are pictura interioara, dar este un adevarat monument arhitectural. Nu este o biserica veche, dar este ctitorie a marelui Poet Adrian Paunescu, un nume care va sta mereu langa cel al lui Mihai Eminescu.
Pe 5 noiembrie se va implini un an de la trecerea in nefiinta a poetului. Nu vreau sa ma pierd in cuvinte mari vorbind despre moartea poetului si despre pierderea suferita de romani. Cuvintele sunt de prisos! Ne-au ramas poeziile lui si amintirea, amintirea unui mare roman care si-a iubit tara! Putini sunt ca el! Daca ar fi mai multi asa, cu siguranta alta ar fi soarta acestei tari, poate politicienii ar “trage” mai mult pentru tara si mai putin pentru ei!
In biserica se va tine o slujba speciala in memoria acestui mare poet (click aici).
In continuare, permiteti-mi sa va amintesc doua strofe din poezia al carui nume l-a purtat si spectacolul sau “Totuşi, iubirea “, cu ajutorul caruia a atras o mare parte din fondurile necesare construirii acestei biserici.
"Şi totuşi există iubire
Şi totuşi există blestem
Dau lumii, dau lumii de ştire
Iubesc, am curaj şi mă tem.
Şi totuşi e stare de veghe
Şi totuşi murim repetat
Şi totuşi mai cred în pereche
Şi totuşi ceva sa-ntâmplat.
Nu-i asa ca citind poezia lui parca il si auziti recitand? O voce puternica, vibranta. Iar daca vreti sa fiti mai aproape de el, atunci puteti veni la aceasta biserica. O biserica ridicata cu suflet si pentru suflet!
In cazul in care e permis, despre slujba de la trecerea poetului in nefiinta se poate citi aici.
Trimis de biancuta in 03.11.11 23:57:06
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@biancuta, ai o misiune grea... Sa imi gasesti si mie cazare in orasul tau anul viitor! Accesibila ca pret, evident, sa pot si eu vizita minunatiile pe care orasul tau le ascunde.
Eu una nu m-am saturat...Pana la urma, orasul se poate numi oricum, obiectivele istorice, culturale si/sau turistice sunt cele despre care ai vorbit si eu constat ca Targu Mures este un oras bogat! In asta consta sta bogatia unui oras.
Nu cred ca a fost mai bine prezentat pe site un oras natal. E meritul tau l-ai prezentat cum se cuvine!
Felicitari!
Sărutmâna, Bianca. O completare: mâine, 5 noiembrie 2011, pe postul local de televiziune, TTM Tg Mureş, începând cu ora 13 va fi difuzat un film "In memoriam Adrian Păunescu" cu cântece frumoase, pe versurile lui AP şi interpretate de Sorina Bloj, Adrian Ivaniţchi, etc. Mulţumesc pentru postare! Dacă doreşti, putem comunica, fie aici [fie prin mesaje private]. Mie mi-ar face plăcere să iniţiem un dialog, fie şi în virtualia. Cu drag, Drăgan
@Ion Dragan, adresa de mail nu poate fi publicata aici, o poti transmite, insa, prin intermediul mesajelor private.
@biancuta,
Nu, nu ne-am saturat sa citim tot ceea ce scriu membrii AFA, dar mai ales (vorbesc strict in numnele meu), tot ceea ce tine de meleagurile muresene, atat de dragi mie!
Scrii atat de curat, de cursiv, de patimas despre orasul natal, incat nu ai cum sa nu apreciezi acest lucru!
Sunt mandra ca m-am nascut si copilarit in acest oras si si devin f sentimentala cand va citesc review-urile voastre, aici incluzandu-l si pe Dorgo!
Te rog sa-mi recomanzi o pensiune in zona Tribunal.
Insa, acceptabila ca pret, eu fiind pensionara!
Multumesc anticipat,
Maria
Magdalena, te ajut cu cea mai mare placere sa-ti alegi o cazare si te astept cu mult drag! Da, putem spune ca e un oras bogat, doar ca nu toate obiectivele culturale si/sau turistice sunt bine puse in evidenta. In plus, ar fi inca loc de altele, dar lucrurile se misca greu. Motivele sunt multiple!
Ion Dragan, multumesc pentru completare si pentru apreciere! Randurile sincere scrise de tine in legatura cu slujba de pomenire a poetului m-au impresionat foarte mult si pot spune ca am vazut cu ochii mintii ritualul de pomenire!
In ultima vreme s-a vorbit mai mult despre aceasta biserica datorita proiectului de amplasare a bustului poetului. Indiferent din ce partid fac parte, politicienii trebuie sa inteleaga ca tot ceea ce ramane in urma este omul si nu partidul! Dar... va mai trece multa vreme pana cand ei vor intelege asta...
Maria 55, ma bucur ca citesti cu placere ce scriu despre Tg. Mures si astept sa te intorci pe aceste meleaguri, chiar si daca numai in trecere! Nu prea stiu pensiuni in zona Tribunalului, dar am sa ma interesez si te anunt!
Mutat în rubrica "
(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi
" (nou-creată pe sait)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Biserici în Târgu Mureș — scris în 24.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Catedrala Buna Vestire si Piata Victoriei din Tg. Mures — scris în 05.07.11 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Sanmartinu de Campie, Raciu, Mures — scris în 06.04.11 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Catedrala Ortodoxa ‘Inaltarea Domnului” din Tg. Mures — scris în 09.11.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2010 Biserica de lemn “Sf. Arhanghel Mihail” Tg Mures - intre religie si Geniul pustiu al lui Eminescu — scris în 30.05.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ