ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala Ortodoxa ‘Inaltarea Domnului” din Tg. Mures

TIPĂREȘTE

De ziua Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, la Tg. Mures se tine Luminatia. , iar pe 1 noiembrie este a catolicilor. Cu toate acestea, avand in vedere ca in multe alte zone din tara romanii ortodocsi merg la cimitir pe 1 noiembrie, sunt persoane care merg atunci, dar sunt altele care merg si pe 1 si pe 8 noiembrie. Asa se face ca saptamana trecuta am avut musafiri din alta localitate, am fost la cimitir si pe urma la Catedrala pentru a pune o lumanare pentru sufletul celor care au plecat dintre noi.

Situata in Piata Trandafirilor, Catedrala Ortodoxa “Inaltarea Domnului” din Tg. Mures cunoscuta si sub denumirea “Catedrala Mare” este o cladire impresionanta care atrage privirea inca de la intrarea in centrul orasului. Ea nu se ascunde privirilor, ramanand vizibila in oricare parte a zonei centrale ne-am afla. Chiar daca nu exista de sute de ani, este cel mai mare si mai important edificiu religios din Tg. Mures si printre cele mai importante edificii ortodoxe de cult din tara.

Ideea de a se construi aceasta biserica a existat inca din 1907, iar proiectul a devenit realizabil odata cu venirea primarului Emil Dandea la conducerea orasului, piatra de temelie punandu-se in aprilie 1925 in prezenta ministrului de atunci, a episcopului Nicolae Iovan si a poetului transilvaneam Octavian Goga. Emil Dandea a parasit orasul in 1926, motiv pentru care lucrarile s-au sistat, dar s-au reluat in 1934, cand a revenit la primarie. Foarte multi arhitecti importanti ai vremii, din toate colturile tarii, au participat la construirea acestui edificiu.

In ce priveste lacasurile de cult ortodoxe din Transilvania, a fost primul monument romanesc ridicat dupa Unirea de la 1918. Sfintirea bisericii a avut loc pe 2 decembrie 1934, in cinstea armatei romane care la acea data a intrat in Tg. Mures in anul 1918.

Catedrala are forma de cruce greaca cu brate egale. Dimensiunile catedralei sunt foarte mari, iar soclul inalt pe care e ridicata o face mai inalta decat e. Intrarea in biserica presupune urcarea scarilor, fapt care inseamna un “urcus spiritual spre o inaltime duhovniceasca”. Urcarea scarilor se poate face din trei parti, insemnand ca biserica e larg deschisa tuturor si acestia pot veni de oriunde.

Arhitectii au renuntat la peretele despartitor dintre naos si pronaos, delimitarea dintre cele doua spatii realizandu-se prin patru coloane frumoase de marmura. Lipsa peretilor despartitori sugereaza trecerea graduala din spatiul laic in cel spiritual.

Fata de bisericile pe care le-am vazut prin tara, mi se pare diferita, probabil din cauza balcoanelor care sunt deasupra pronaosului si a bratelor laterale ale naosului. Intreaga arhitectura imbina armonios elemente neobizantine si neoromanesti. Ca si elemente traditionale pot fi remarcate ornamente, benzi verticale in relief usor si firide in zidul exterior.

Cele cinci cupole au la randul lor firide pe tambur iar linia este ondulata. Cupola mare este pozitionata deasupra naosului iar cele patru cupole mai mici incadreaza cupola mare. Cand se lasa intunericul, biserica este invaluita intr-un cerc de lumina care provine de la iluminarea bazei turlei principale. Foarte frumos se poate vedea de pe dealul din fata cetatii.

De mare efect sunt ferestrele semicirculare din tamburul cupolelor, care lumineaza interiorul, iar cele de pe fatada principala sunt astfel asezate incat descriu forma crucii.

Iconostasul este impunator, foarte inalt si de valoare artistica foarte mare. Este sculptat in lemn, pictat si aurit. Icoanele din biserica sunt ornate cu stergare traditionale romanesti legate cu o panglica ce reprezinta tricolorul tarii.

Pictura cupolei a fost realizata de marele pictor Aurel Ciupe intre 1932-1940 si este o adevarata capodopera a picturii romanesti. Neavand fonduri suficiente, completarea picturii interioare nu s-a putut realiza decat intre anii 1970-1986.

Atunci cand suntem in biserica, simtim ca suntem sub protectia Domnului, acest lucru fiind accentuat si de picturi. Astfel, in stanga si-n dreapta, in absidele laterale ne vegheaza prin frumoasele picturi ce reprezinta “Nasterea” si “Invierea” Domnului, in absida centrala un mozaic superb de 12.3 m inaltime infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul, iar deasupra, in interiorul cupolei centrale, ne priveste Isus Pantocrator.

Toti peretii interiori sunt pictati cu maiestrie. Dintre picturi se evidentiaza cele care reprezinta Sf. Mitropoliti ai Transilvaniei din sec. XVII si 12 medalioane reprezentand cele mai importante biserici ortodoxe din Transilvania.

Catedrala Ortodoxa din Tg. Mures nu impune numai prin frumusetea picturilor, ci si prin dimensiune, considerandu-se ca are cea mai mare suprafata de pictura interioara din tara . Paleta coloristica a picturilor este variata, iar culorile dominante sunt rosu, galben si albastru.

Chiar daca spatiul interior este mare, atmosfera este primitoare si calda. Inca de la intrare cei care intra aici sunt cuprinsi de un sentiment de inaltare interioara, gasindu-si multumirea.

Daca va aflati in Tg. Mures nu trebuie sa ocoliti acest special lacas de cult care domina piata centrala.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 09.11.10 14:23:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5251 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Ortodoxa Tg. Mures - vedere din apropierea cetatii, seara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[09.11.10 14:40:31]
»

Retrase PMA standard, in conformitate cu actualul regulament.

valimi
[09.11.10 15:30:26]
»

Din fotografii se poate observa ca este o cladire impresionanta.

Te felicit pentru review.

dannek
[09.11.10 15:43:00]
»

La noi in oras pe vremea "raposatului" au darîmat o imensa catedrala, dupa vreo 18 ani au reusit sa termine o alta nouă, voi sunteti mai fericiti, catedrala a rezistat furtunilor din ani trecuti!

magdalena
[09.11.10 15:51:24]
»

Interesant ce spui vizavi de pictura, am vazut atatea biserici mari si catedrale incat mereu ziceam ca ultima vazuta e cea mai mare suprafata pictata! Dar uite ca ma inselam!

ascent
[09.11.10 16:11:29]
»

Frumoasa si descrierea ta, dar si pozele. Totusi, unele poze sunt neclare, iar altele dimpotriva. Am reusit sa-ti dau un SB...

webmaster26
[25.04.20 09:41:40]
»

Mutat în rubrica "(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi, TÎRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, dannek, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039485931396484 sec
    ecranul dvs: 1 x 1