ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Abația cisterciană din Cârța - bastion al credinței și învățăturii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pe drumul prăfuit ce străbate Terra ultra silvam micul grup de călugări cu rase albe și scapulare negre s-a oprit, înainte de căderea serii, chiar pe locul donat de către regele Andrei al II-lea al Ungariei (1205-1235), pentru mântuirea sufletului său, prin intermediul lui Benedict, pe când acesta era voievod al Transilvaniei (pro remedio animae nostre per fidelem ac dilectum nostrum Benedictum tunc temporis vaivodam assignari facientes), la poalele munților Făgăraș, lângă apele Oltului, Arpașului și Cârțișoarei. Au înălțat rugăciuni de mulțumire, apoi s-au apucat de treabă - au ridicat mai întâi o biserică din lemn, apoi - când comunitatea s-a mai mărit și li s-au alăturat și sătenii așezărilor apropiate, au ridicat o așezare de cult din piatră cum nu se mai văzuse alta pe acele locuri.

Cu multă trudă, post și rugăciune, au răzbit și au ridicat nu doar această mânăstire, ci multe alte isprăvi și învățătură au pogorât ei pe aceste meleaguri, ei mergând în fiecare an în Francia, la Cistercium, unde le era biserica mamă, spre a deprinde ultimele noutăți.

Dar, deși au rezistat invaziei tătarilor și turcilor, distrugerile provocate de atacurile repetate, dar și delăsarea de la cele sfinte și rigoarea legământului Sfântului Benedict au dus cu timpul până la a-l determina pe Matei Corvinul să dea un ordin prin care Mânăstirea a fost oficial închisă, iar posesiunile date altor biserici catolice.

...

Și iată-ne și pe noi, doi călători pe drumul ce leagă Brașovul de Sibiu, atrași de vechile legende, ajungând într-o bună zi de sfârșit de iarnă, dar cu vreme de primăvară, la poarta monumentului.

Am oprit „trăsura” la poartă, apoi am mers spre casa parohială (se spune că ar fi cea mai veche casă locuită din Ardeal), să cerem cheia vechii biserici spre a o vizita. Părintele nu era însă înăuntru, ci afară, împreună cu ceva oameni care-l ajutau la curățirea curții de resturile tufelor de arbuști ornamentali ce decorau până nu demult curtea. Cum iernile grele și verile cam secetoase nu le-au prea priit, a trebuit să renunțe la ei și să regândească întregul ansamblu peisagistic - cred că va fi chiar mai frumos, dacă e să-i dau crezare poveștii prin care mi-a spus ce urmează să facă aici. Dar nu vă spun mai mult, vă las și pe voi să mergeți acolo să descoperiți ceva nou.

Am primit cheia contra taxei de vizitare (5 lei de căciulă), câteva instrucțiuni (cea mai importantă: „Atenție la cap, când urcați în turnul clopotniței!”) și ne-am văzut fiecare de treburi - noi să căscăm gura, Domnia sa la dereticat ograda.

Ce să mai spun? povești v-au mai scris și cei ce au fost deja aici, date tehnice, istorice și religioase găsiți pe următoarele saituri: Wikipedia, aici, aici, aici dar și aici. (e destul de interesant și de urmărit cum informația e în general preluată/transcrisă de colo-colo) :))

Las așadar pozele să vorbească în locul meu.

Pe curând,

===

Webmaster, rog ceva de Bach - cred că ar fi potrivit acestui loc deosebit. Mulțam,


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 24.02.14 12:47:22
Validat / Publicat: 24.02.14 22:43:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂRȚIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 1759 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Reconstituirea aspectului mânăstirii, în vremurile ei bune (poză preluată de pe net).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.02.14 22:44:22]
»

În spiritul citatului din P11 am ales bucata de mai sus. Se poate schimba.

Michi
[25.02.14 00:06:49]
»

Interesant review cu trimteri la surse pentru cine vrea să adâncească subiectul. Încerc un sentiment de frustrare văzând pozele încărcate cu imagini dintr-un Ev Mediu timpuriu pentru că lucrând doi ani în oraşul Victoria la câţiva km de Cârţa, habar n-am avut de mănăstirea cisterciană. Poate ne ajută Dzeu s-o vedem la vară când am vrea să mai mergem prin Transilvania.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[19.02.15 16:25:05]
»

Mutat în rubrica "Abația Cisterciană Cârța [Cârța, SB], SIBIU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂAbația Cisterciană Cârța [Cârța]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07574200630188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1