ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Casa Memoriala Avram Iancu - aici s-a pregatit o pagina importanta din istoria Romaniei

TIPĂREȘTE

Multa vreme nu am stiut de acest muzeu de istorie. Daca urcam la Cetatea Medievala din Tg. Mures, la distanta mica de aceasta (apx. 100 m) si inaintam pe strada Avram Iancu, la nr. 23 se gaseste Casa Memoriala Avram Iancu.

Pe fatada o placa de marmura ne aminteste ca “In aceasta casa a locuit Avram Iancu intre anii 1847- 1848, luptator darz si neinfricat pentru drepturile sociale si nationale ale poporului roman” Nu am gasit aici nici un orar, nici inscriptia cu Muzeu de Istorie, nici macar pe site-ul primariei Tg. Mures nu se aminteste de aceasta casa, de aceea am crezut ca este doar o casa monument. Am aflat intamplator ca aici este mai mult de atat dintr-un articol al unui ziar local. Intr-o zi, trecand pe aici intamplator, am gasit usile deschise si am intrat. Mi s-a spus ca au avut afisat la poarta orarul de functionare, dar ca cineva mereu il rupe.

Expozitia s-a deschis abia in 11 decembrie 2009, cu eforturile Asociatiei Cultural – Patriotice Avram Iancu, Filiala Tg. Mures. Casa are doua incaperi si un hol la intrare.

In prima incapere pe un perete sunt doua biblioteci cu carti istorice provenite din donatii, carti despre Avram Iancu si despre Revolutia de la 1848. Intre cele doua corpuri de mobila sta bustul din bronz al celui care a fost cel mai iubit dintre conducatorii transilvaneni ai revolutiei pasoptiste, “Craisorul Muntilor” – Avram Iancu.

Tot in prima incapere, sunt fotografii si informatii despre Obarsiile Iancului, Studiile Iancului la Cluj si la Tabla Regeasca Tg. Mures, Revolutia din 1848, Luptele Legiunilor Iancului, etc.

Avram Iancu indragea matematica si istoria. Invatand la scolile catolice din Cluj si Zlatna, a ramas cu multa durere in suflet. A urmat apoi Facultatea de Drept. Si-a dorit o slujba fara plata la Cluj, dar a fost refuzat fiindca nu era nobil.

Cum in Tg. Mures a fost Tabla Regeasca - Curtea de Apel a Transilvaniei, cel mai inalt for de judecata al tarii, aici veneau multi oameni de seama si tot aici se dadea si examenul de avocat. Astfel, Avram Iancu a venit la Tg. Mures pentru a se inscrie cancelarist la Curtea de Apel.

Avram Iancu a cautat mereu solutii pasnice pentru problemele romanilor. El era mediator intre autoritati si oamenii simpli pe care ii reprezenta.

Aceasta casa, in care locuia impreuna cu Alexandru Papiu Ilarian a devenit locul de intalnire a viitorilor revolutionari. Aceasta casa a fost martora discutiilor dintre Avram Iancu, Al. Papiu Ilarian, Buteanu, Porutiu, etc. Aici s-a stabilit strategia si s-au pus bazele Marii Adunari Nationale de la Blaj.

Vizitatorii pot vedea documente si fotografii ale vremii despre Revolutie, copii ale corespondentei lui Papiu Ilarian, publicate in gazeta « Foaie pentru minte », fotografii ale celor care au luptat impreuna cu Avram Iancu in revolutie.

Avram Iancu paraseste aceasta casa si orasul Tg. Mures la sfarsitul lunii martie, impreuna cu prietenii sai Al. Papiu Ilarian, Porutiu si Micas pentru a merge la Blaj, iar in 30 aprilie se stabileste data adunarii generale a tuturor romanilor, care a avut loc intre 3-15 mai 1848.

Cea de a doua incapere este axata pe perioada care a urmat revolutiei. Sunt expuse foarte multe harti, de unde putem afla traseul urmat de revolutionari, locurile unde s-au inregistrat victorii, fotografii ale prefectilor Iancului, dar si informatii despre infrangerea revolutiei, despre locurile unde s-au retras revolutionarii in Muntii Apuseni dupa infrangere.

Tot aici putem afla despre monumente ale eroilor revolutionari mureseni care au fost aruncate in aer in perioada 1930-1940 si din pacate nu au fost restaurate nici pana in ziua de azi.

Trebuie amintita cu aceasta ocazie si Biserica de lemn din Tg. Mures, care se afla in apropiere, la capatul strazii. Biserica a avut un rol insemnat in timpul revolutiei, fiind locul de reculegere si de intalnire al studentilor participanti la revolutie si ai ziaristilor Gazetei de Transilvania si unde a poposit si Mihai Eminescu, la trecerea sa prin Tg. Mures. click aici

Infrangerea Revolutiei din 1848 a avut un efect devastator asupra lui Avram Iancu. La doar cei 24 de ani pe care i-a avut, a avut un rol important in organizarea si desfasurarea Revolutiei de la 1848, nu si-a intemeiat o familie si unicul sau scop a fost sa lupte pentru libertatea romanilor. Chiar si dupa infrangerea revolutiei, a continuat sa lupte pentru drepturile romanilor, dar a suferit foarte mult din cauza arogantei imperialistilor asupra romanilor din Transilvania. A fost arestat, batut si umilit.

Alte panouri amintesc cuvinte spuse de mari scriitori romani despre Avram Iancu, iar spre sfarsit, putem vedea si o copie a testamentului, in care-si marturiseste « Ultima dorinta », aceea de a-si vedea « natiunea fericita ». S-a stins din viata la 10 septembrie 1872 si ingropat la Tebea, in groapa de sub gorunul lui Horea.

Pe langa aceste documente si fotografii, cei care administreaza acest muzeu ofera o multime de informatii despre activitatea si viata lui Avram Iancu, pe care le puteti afla vizitand acest muzeu.

Pasionatii de istorie, cei care doresc sa afle mai multe amanunte despre Avram Iancu sau despre Revolutia de la 1848, cei care doresc sa "simta" spiritul Iancului, sunt asteptati la Casa Memoriala Avram Iancu din Tg. Mures.

Intrarea este libera, iar programul este

Marti - 11-16

Miercuri - 11-19

Joi - 11-16


[fb]
---
Trimis de biancuta in 24.10.10 15:55:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5544 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Memoriala Avram Iancu Tg. Mures - fatada cladirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 3201 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[24.10.10 17:38:49]
»

Retras PMA std. (conform cu regulamentul) dar sigur voturile colegilor vor recompensa acest articol foarte bun, marca 'biancuţa'.

creivean
[24.10.10 18:18:05]
»

Mie-mi plac mult aceste Case Memoriale. Le-am vazut pe toate, cele de la Oradea. Iar o Casa Memoriala Avram Iancu, in conditiile in care-s mot la origini, nu poate decat sa ma incante. Nu stiam de ea, ma bucur ca ne-ai supus-o atentiei.

lica baesu
[24.10.10 18:42:23]
»

si eu sunt pasionata de istoria noastra, si citesc cu drag despre ea... frumoase randuri ai scris amintindu-ne de ''craisor''

magdalena
[24.10.10 19:06:54]
»

Dar stiu ca Targu Mures este un oras care merita a fi vizitat si l-ai pus in valoare foarte bine!

Alina Morar
[24.10.10 19:49:56]
»

Un loc de tinut minte pentru atunci cand voi mai ajunge la Tg. Mures.

ancamariagadea*
[24.10.10 21:07:18]
»

Foarte interesant acest review.

Recunosc ca tot ceea ce se leaga de zbucimata noastra istorie, de atatea nedrepati indurate de oamenii mareti, ma tulbura. De ce nu exista oare si printre oamenii nostri politici spirite revolutionare, iubitoare de tara si popor?

biancutaAUTOR REVIEW
[24.10.10 23:09:22]
»

@creivean, e destul de recent deschis acest muzeu de istorie, o mare parte din targumureseni nu stiu inca de el, ce sa mai spun de cei din alte localitati...

@ancamariagadea, deschiderea acestei case memoriale este meritul Asociatiei Culturale si Patriotice Avram Iancu". Ei au depus eforturi mari sa deschida aceasta casa, inca din 2003 sunt pornite demersurile. Primarul le-a acordat tot sprijinul, dar sunt diverse oprelisti care ingreuneaza situatia. Am inteles ca si spatiul s-a obtinut foarte greu. Nu cunosc amanunte. Mereu se aduc imbunatatiri, am auzit ca s-ar dori si aducerea unui mobilier de epoca pe care l-ar fi folosit, dar toate acestea in masura in care se va putea. Momentan sunt cateva obiecte, dar cam putine. Din patru in patru ani aici are loc adunarea generala a societatii de care spuneam - Avram Iancu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
bessondm
[25.10.10 09:21:14]
»

Interesanta lectie de istorie, Biancuta. Vin si eu cu o completare, Adunarea de la Blaj a fost in 15 mai 1848, probabil data de 3 mai este pusa dupa calendarul cel nou; nu cred ca putea avea loc pe parcursul a doua saptamani, in conditiile istorice date (ar fi fost reprimata, cu siguranta).

valimi
[25.10.10 16:37:12]
»

nimic nu egaleaza emotiile pe care le simti cand calci pe urmele celor care au facut istoria

biancutaAUTOR REVIEW
[26.10.10 08:52:46]
»

@bessondm, probabil ca ai dreptate. Eu am pus asa pentru ca in majoritatea articolelor despre Marea Adunare Nationala de la Blaj apare 3/15 mai. click aici

webmaster26
[29.03.18 10:29:56]
»

Mutat în rubrica "(Alte) Muzee în Târgu Mureș, TÂRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, bessondm, biancuta, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee în Tîrgu Mureș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079986095428467 sec
    ecranul dvs: 1 x 1