GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
AmFostAcolo din intamplare.
Vroiam sa urcam pe Valea Sambetei in creasta Fagarasului pentru o tura de trei zile pe munte. Am facut stanga la Sambata de Jos din drumul european E68 ce leaga Brasovul de Sibiu si am observat agitatie la intrarea in Herghelia Sambata de Jos. Multe masini parcau aici, turisti, sateni, tineri si batrani in costume populare intrau in curtea hergheliei. Apropiindu-ne de poarta hergheliei am citit pe un afis ca in zilelel de 13-14 august 2011 se desfasoara aici Zilele Hergheliei Sambata de Jos, eveniment ce poarta numele de „Valsul Lipitanilor”. O doamna aproape ne-a luat pe sus „Intrati este o sarbatoare frumoasa cu prezentare de cai, program artistic cu formatia de dansuri si corul satului si puteti vizita si herghelia”. In timp ce mergeam spre locul evenimentului doamna continua sa ne prezinte locul spunandu-ne ca Herghelia de Litipani de rasa este mandria satului Sambata de Jos iar castelul din stanga, pe langa tocmai treceam, a fost foarte frumos dar pacat ca el nu a fost deschis niciodata publicului. Vorbea despre Castelul Brukental construit la dorinta Mariei Tereza spre care ne indruma si un idicator la intrare, caruia nu i-am inteles sensul atata timp, asa cum spunea si doamna, acesta nu a fost niciodata deschis publicului si care de ani de zile sta acoperit cu o prelata.
Ajunsi in incinta hergheliei in locul amenajat spectacolului tocmai se desfasura prezentarea armasarilor de reproducere sau bonitarea cum a spus prezentatorul evenimentului. Erau prezentati publicului si pe baza unor criterii bine stabilite, cum ar fi tinuta si eleganta dar si altele, erau evaluati de juriu si apoi premiati. Au participat atat cai de la herghelia Sambata de Jos cat si de la alte herghelii de stat si particulare. Caii erau superbi, puteau fi admirati in toata splendoarea lor si daca eu ii prefer pe cei albi acum nu ma mai puteam decide care imi plac mai mult pentru ca si cei negri erau la fel de frumosi. Era prima data cand participam la un asemenea eveniment si prima data cand vedeam atatia cai frumosi la un loc.
Au fost prezentate si iepele mame, apoi caii de vanzare. A fost un adevarat spectacol dar si spectacolul oferit de satenii imbracati in costume populare a fost la inaltime.
„La noi sunt codri verzi de brad
Si campuri de matasa;
La noi atatia fluturi sunt,
Si-atata jale-n casa.
Privighetori din alte tari
Vin doina sa ne-asculte;
La noi sunt cantece si flori
Si lacrimi multe, multe... ”
Asa si-au inceput spectacolul satenii din Sambata de Jos recitand poezia lui Octavian Goga „Noi”, au continuat cu cantece despre tara, sat, paduri si oameni dragi, interpretate de corul satului. Apoi a urmat un program frumos de dansuri populare sustinut de copiii din Sambata de Jos ale caror ritmuri erau batute din picior de multi din cei de pe margine, mai ca le venea sa intre in hora, dar asta nu facea parte din program.
O noua ocazie de a admira frumosii cai prezentati a fost festivitatea de premiere unde primele trei locuri au fost ocupate de armasarii de la Herghelia Sambata de Jos iar mentiunile au fost obtinute de armasarii de la Herghelia Covasna si Brasov, premii ce au fost inmanate de domnul Cosmin Dragan, directorul Hergheliei de la Sambata de Jos.
Spectacolul satenilor a continuat cu „sezatoarea fetelor” unde tonul a fost dat de octogenara satului, moment in care s-au cantat cantece de sezatoare, strigaturi si urari care erau fredonate mai incet si de satenii de pe margine.
Calusarii au fost ultimii pe care noi i-am urmarit la acest eveniment dupa care am mers sa vizitam grajdurile cu armasari ca apoi sa ne vedem de cararea noastra spre munte.
Herghelia Sambata de Jos poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10:00 – 17:00, formandu-se tururi de vizitare cu ghid din jumatate in jumatate de ora, intrarea este 9lei pentru adulti si 4lei pentru copii.
Am petrecut aici aproape trei ore dar nu ne-a parut rau pentru ca am avut ce vedea. Pe langa frumosii cai de rasa am vazut un sat unde se mai pastreaza traditii, unde oamenii satului canta si danseaza pentru a-i invata pe cei tineri sa duca mai departe aceste obiceiuri populare.
Trimis de Lumis66 in 22.08.11 21:00:29
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.80967540 N, 24.81653430 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Herghelia Sâmbăta de Jos" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Herghelia Sâmbăta de Jos – leagăn al rasei lipițan — scris în 03.09.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Lipitanii de la Herghelia Sambata de Jos — scris în 11.07.16 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Dec.2015 “Va iubeeesc pe toti!” — scris în 07.12.15 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2015 Un frumos loc foarte frumos care merita vazut — scris în 26.05.15 de marian_buc din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Herghelia de cai lipiţani — scris în 28.10.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Herghelia Sambata de Jos — scris în 16.09.14 de mafteimarian din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Demonstraţii ecvestre la Herghelia Sâmbăta de Jos — scris în 06.11.13 de Klaudyia din BUCURESTI - RECOMANDĂ