ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cascada Bigăr și împrejurimile sale

TIPĂREȘTE

În această vară am ajuns la Cascada Bigăr; a fost unul dintre acele locuri unde nu mai mersesem anterior, pentru noi se afla pe o listă personală a obiectivelor de genul ”măcar o dată-n viață”. Citisem înainte numeroase opinii și argumente pro și contra, văzusem fotografii reale sau prelucrate, filmulețe, așa că aveam (după cum se poate spune) lecțiile făcute, știam la ce să ne așteptăm. În plus, nouă ne plac mult cascadele, mai ales că aceste ”perdele” de apă beneficiază de un cadru natural deosebit, zonele din preajma lor fiind frumoase.

Localizare și acces. Denumire și legendă

Cascada Bigăr se află pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici din județul Caraș-Severin. Zona în care se află cascada este considerată arie protejată de interes național, fiind inclusă în Parcul Național ”Cheile Nerei-Beușnița” din Munții Aninei. Cascada Bigăr este formată de apele pârâului Bigăr, un afluent al râului Miniș (la rândul său, Minișul devine peste câțiva kilometri un afluent pentru Nera).

Cascada Bigăr se află totodată în imediata vecinătate a locului pe unde trece Paralela 45; această linie imaginară este marcată printr-un monument de beton, amplasat pe marginea șoselei.

Noi am mers la cascadă plecând de la Băile Herculane, iar această ieșire a durat aproximativ 5 ore (incluzând timpul petrecut pe drum, dus-întors). Am plecat spre cascadă într-o zi de miercuri, pe la ora 10.00. Am mers pe DN 6/E70 și am virat apoi pe DN 57B, trecând prin localități precum Iablanița, Prigor sau Bozovici (de la Bozovici până la cascadă am mai parcurs vreo 10 kilometri). În total, de la Herculane până la Cascada Bigăr am parcurs vreo 80 de kilometri într-o oră și jumătate. Drumurile sunt bune, iar DN 57B este destul de sinuos, trecând printr-o zonă deluroasă (în anumite locuri se pierde semnalul la telefon).

În ceea ce privește denumirea cascadei, aceasta este atestată documentar de peste 150 de ani sub numele de Cascada Coronini (denumirea vine de la un general austriac, guvernator al zonei, care a admirat cascada și a trecut-o ca reper pe hărțile militare). Denumirea de Cascada Bigăr este mult mai folosită în zilele noastre și are la bază o legendă: Demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului o familie de țărani gospodari a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaș, care să le ducă numele mai departe. Într-o noapte, femeii i se arătă în vis o vrăjitoare care îi spuse că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va naște o fată căreia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor și bău apă, iar nu după multă vreme născu o fetiță.

Copila fermeca cu privirile orice ființă omenească ce stătea în preajma-i, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toți flăcăii ținutului, însă inima ei tânjea după un singur flăcău, după Bigăr.

Simțind primejdia morții, tatăl fetei o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare care îi șopti: ”Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel care-l iubești aproape de tine, dar nu veți putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. ”

Toate se petrecură întocmai cum sortise vrăjitoarea, iar cascada rămase mărturie iubirii care-a învins limitele ființei umane, dar și a faptului că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu deopotrivă.

Nu în ultimul rând, denumirea de ”bigăr” este utilizată în zona Banatului pentru un izvor care țâșnește dintr-o grotă.

Cascada Bigăr, Izbucul (Izvorul) Bigăr, Peștera Bigăr - parcurgerea potecii tematice

Noi am ajuns în zona Cascadei Bigăr pe la ora 11.30. În imediata vecinătate a cascadei nu se poate parca deoarece șoseaua este îngustă și nu există spații pe marginea drumului. După câteva sute de metri, pe partea stângă a drumului este amenajată o parcare mare, unde am lăsat și noi mașina, achitând o taxă de 10 lei (mașina putea fi lăsată acolo pentru această sumă întreaga zi).

Pe margine erau amplasate mai multe tarabe cu suveniruri (magneți, obiecte de ceramică, gentuțe, țesături, jucării); găseai și câte ceva de mâncare, dar și diferite siropuri naturale. În apropiere, o hartă de mari dimensiuni evidențiază obiectivele din zona Parcului Național Cheile Nerei - Beușnița.

Parapetul metalic delimitează un trotuar îngust către cascadă, iar în cele câteva minute cât a durat plimbarea pe jos spre obiectiv am putut admira atât pereții impresionanți de stâncă din jur, dar și apa jucăușă a râului Miniș care sălta printre stânci. În apropierea cascadei era destul de aglomerat... unii se înghesuiau să facă fotografii de sus (Hai și noi!), alții coborau treptele către apa Minișului, loc unde este amenajată o platformă, la câțiva metri de baza cascadei, în timp ce restul turiștilor alegeau să parcurgă întâi poteca tematică spre Izbucul Bigăr și Peștera Bigăr.

O poartă de lemn delimitează accesul către poteca tematică, iar acolo se afla un angajat al Parcului Național, persoană la care am plătit câte 5 lei/adult pentru această vizită. Am traversat apoi apa Minișului pe un pod de lemn și am urmat direcția arătată de indicatoare spre izbuc și spre peșteră (obiective aflate la 5 minute de mers pe jos).

Poteca urcă pe lângă firul pârâului Bigăr și este delimitată cu ajutorul unei balustrade de lemn. Pârâul formează câteva minicascade, prilej pentru alte frumoase fotografii. Există și o zonă în care poteca urcă, iar stâncile sunt destul de alunecoase, așa că s-ar impune încălțăminte adecvată drumețiilor montane (chiar dacă poteca este scurtă).

Un impresionant perete calcaros oprește înaintarea turiștilor pe această vale, iar de la baza stâncilor iese apa Bigărului, cu un debit foarte bun pentru un izvor. De fapt, diferența dintre izbuc și izvor cam asta ar fi - debitul unui izbuc este mai mare decât al unui izvor obișnuit.

În albia pârâului erau ridicate câteva momâi din pietre, pentru a purta noroc celor care au ajuns acolo (presupun eu). Noi ne-am mulțumit doar cu fotografii, fiind încântați de frumusețea locului. În dreapta, poteca urca brusc spre intrarea în Peștera Bigăr. Fiind cam aglomerat, am stat răbdători la coadă și am ajuns peste câteva minute la pasajul mai abrupt de la intrarea în peșteră.

Urcușul în peșteră nu este chiar așa de simplu; există balustradă metalică și un cablu pentru susținere, dar stânca este alunecoasă, porțiunea abruptă fiind tocită practic de pașii vizitatorilor. Cu puțină atenție și cu îndemânare, am ajuns totuși în grotă. Nu poți face mai mult de câțiva pași pe acolo, întrucât grota este întunecoasă și imediat se deschide în fața ta un hău. Am încercat să fac niște poze, blitzul telefonului ne-a ajutat să ne dăm cât de cât seama despre cum anume arată partea întunecată a peșterii. După două-trei minute, am coborât cu mare atenție... trebuia să îi lăsăm și pe ceilalți vizitatori ajunși în urma noastră să viziteze grota.

Am mai zăbovit câteva clipe în zona izvorului, apoi am parcurs poteca în sens invers. Lăsasem practic pentru la final vizitarea Cascadei Bigăr. În interiorul rezervației, pe celălalt mal al pârâului există un foișor și de acolo se poate vedea în detaliu partea de sus a cascadei. În apropiere sunt amplasate câteva panouri informative (legenda cascadei de la începutul articolului am preluat-o de pe unul dintre acele panouri).

Pentru a ne întregi colecția de fotografii, am ieșit din rezervație; am coborât treptele până în albia Minișului și am admirat cascada în toată splendoarea ei. Chiar dacă debitul apei nu era prea important în acea perioadă, cascada ne-a plăcut. Putem să o includem într-un top personal al cascadelor vizitate în ultimii ani, alături de impresionanta Vânturătoarea, cascadele din Valea Spumoasă ori superba Scoruș.

Am plecat apoi spre mașină și, privind ceasul, am constatat că vizita noastră la Cascada Bigăr a durat cam o oră.

Lacul Miniș și Cascada Cârșa - obiective aflate în apropierea Cascadei Bigăr

Norii negri se adunau încetul cu încetul deasupra muntelui, dar am hotărât să mai explorăm puțin zona. Știam că la câțiva kilometri se află o altă cascadă frumoasă - este vorba despre Cârșa. Când am ieșit din rezervație, l-am întrebat pe angajatul de la Parcul Național despre ea. Ne-a răspuns că pentru a ajunge la Cascada Cârșa trebuie să mai mergem aproximativ 8 kilometri, spre Oravița. Ne-a mai spus că în acea perioadă Cascada Cârșa are puțină apă.

Pentru că tot ajunsesem acolo și pentru că încă nu ploua, am pornit spre Cascada Cârșa.

Drumul străbate o zonă superbă, muntele pare că se va prăvăli în orice clipă pe șosea. Am trecut pe lângă un lac frumos, unde am oprit câteva minute la întoarcere. În zona Cascadei Cârșa drumul este sinuos și nu este loc pe marginea șoselei. Am oprit totuși la vreo 100 de metri, cât mai aproape de parapet și am coborât pentru a vedea cascada din apropiere. Din păcate, ceea ce ne spusese rangerul de la Bigăr era cât se poate de adevărat - cascada nu avea apă mai deloc, doar câteva firicele se prelingeau pe mușchiul verde. Zona este deosebit de frumoasă și parcă mai sălbatică, mai puțin circulată decât până la Bigăr.

Un ultim popas scurt în zonă l-am făcut pe malul Lacului Miniș. Oglinda verde a lacului era tulburată puțin de vântul domol, dar totul ne îndemna la visare. Ne-a plăcut mult acolo, iar pe celălalt mal am zărit o cabană. Ar fi o locație ideală de cazare pentru noi ca să mai explorăm cândva această frumoasă parte a țării. În ceea ce privește Lacul Miniș, acesta este un lac de acumulare cu o lungime de circa 750 de metri și mai este cunoscut sub numele de Lacul Gura Golumbului.

Alte informații:

- După cum probabil multă lume cunoaște, în urmă cu câțiva ani, ”The World Geography” a realizat un clasament al cascadelor unice în lume. În respectivul clasament, Cascada Bigăr a fost plasată pe primul loc, ceea ce a contribuit în mod substanțial la promovarea obiectivului.

- Poteca tematică din zona cascadei a fost amenajată în perioada 2014 - 2017, iar ideea a aparținut angajaților unei fabrici de la Timișoara.

- Ne-ar plăcea să revenim în zonă pentru a vizita și alte obiective (printre care morile de apă de pe Valea Rudăriei/satul Eftimie Murgu) sau pentru a călători cu trenul pe ruta Oravița - Anina (rută cunoscută și sub denumirea de Semmering-ul bănățean).

Concluzie
Bigăr este o cascadă frumoasă, motiv pentru care recomandăm vizitarea ei, iar acum putem spune și noi că ”Am fost acolo!”. Este un obiectiv interesant și probabil că primăvara sau toamna (în perioadele ploioase) debitul apei este mai mare. Ne-a plăcut această cascadă și atunci când vom mai ajunge în zonă o vom vizita din nou.

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 21.10.19 16:04:20
Validat / Publicat: 21.10.19 18:05:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 1575 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cascada Bigăr văzută din alt unghi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45650 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster [21.10.19 18:26:56] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismis [21.10.19 20:35:19] »

@Crazy_Mouse: Foarte frumos ați petrecut și această zi de vacanță!...

Am ajuns și noi acolo, chiar după întâlnirea din martie, de la Băile Herculane; am avut de gând să povestesc despre asta, dar n-am mai apucat. Printr -o oarecare conjunctură, am fost printre puținii care au rămas la hotel până luni. Duminică, după ce a plecat lumea, am ieșit să ne plimbăm prin stațiune, era o vreme superbă! Dacă am fi venit cu mașina personală, am fi putut să mai vizităm ceva prin zonă - m-am trezit că-i spun lui Tati... După 5 minute, am dat de o reclamă, era vorba de ceva excursii și un nr. de telefon, la care am sunat. După încă 20 de minute, plecam deja! Domnul respectiv ne-a dus unde am vrut noi, la Bigar, la morile de la Rudarie și la 7 izvoare. Cascada am prins-o în toată splendoarea, plouase mult în ultimele zile. Și nici prea aglomerat nu era. Și sigur n-am plătit nimic; fiind extrasezon, probabil... Am ajuns și la peșteră, ne-am cocoțat, a fost grozav!...

Îmi amintesc mereu cu drag de ziua aia!

Excursii cel puțin la fel de frumoase să faceți în continuare! Toate cele bune!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [22.10.19 16:34:25] »

@crismis: Mulțumesc mult pentru ecou! La morile de apă de pe Valea Rudăriei am avut în plan să ajungem și noi, doar că vremea s-a schimbat în acea după-amiază și ne-am hotărât să ne întoarcem la Herculane. Vom reveni în zonă în anii ce vor urma și atunci sper să vizităm și alte obiective la fel de interesante (trenul pe ruta Oravița-Anina, poate Ochiul Beiului și Cascada Beușnița). Oricum, nouă ne-a plăcut la Herculane (am stat vreo 6 zile acolo) și în fiecare zi am făcut câte o mică plimbare prin împrejurimi; după-amiaza era ocupată cu bălăceală pe la ștranduri și cu plajă, iar serile le-am petrecut pe la câte o terasă. Am avut un concediu activ, adică așa cum ne place nouă!

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Bigăr [Cheile Nerei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053762912750244 sec
    ecranul dvs: 1 x 1