ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Casacada Bigar si Oravita, orasul celor trei de „primul...”

TIPĂREȘTE

„Vacanta mare’’ pentru noi a inceput la 13 septembrie, cand dupa o amanare si in final o anulare a vacantei in Maroc, am hotarat sa ajungem in locuri pe care pana acum nu le-am vizitat, din Romania. Am pornit din Galati in circuitul care cuprinde Cheile Nerei-Timisoara-Oradea-Carei-zona Maramures-Targu Mures si„Valea Loarei a Romaniei’’- Covasna-Galati, pentru 11 zile.

O sa scriu despre fiecare obiectiv vizitat, detaliat, asa cum obisnuiesc, astfel incat va doresc rabdare sa parcurgeti traseul alaturi de mine si poate sa va inspirati petru o vacanta viitoare.

Prima zi a fost dedicata mai mult parcurgerii traseului destul de lung dintre Galati si Oravita (locul unde ne-am cazat pentru 2 nopti), cu o scurta oprire in Craiova. Nu am vizitat zona Cazanelor Dunarii, pentru ca am fost aici in urma cu cativa ani, in traseul nostru catre Serbia. Totusi, pentru ca traseul sa nu fie„sec’’ am oprit dupa-amiaza la casacada Bigar, care se afla in clasamentul celor mai frumoase 8 cascade ale lumii conform topul realizat in 2013 de The World Geography. Personal, nu mi se pare spectaculoasa, caderea de apa fiind foarte mica, insa este bine ca e promovata si cu aceasta ocazie s-a investit pentru amenajarea eco-turistica a zonei. Nu stiu cum este in zilele foarte aglomerate cu gasirea unui loc in parcarea amenajata la cateva sute de metri de cascada, insa noi am avut noroc. In zona parcarii exista si vanzatori ambulanti, insa si cateva taverne unde se poate servi masa. De aici, pornesti pe„o carare’’ ingusta pe marginea soselei, dar delimitata de aceasta, pana ajungi in zona cascadei si a izvorului Bigar.

Izvorul (izbucul) Bigar este un izvor puternic, alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din muntii Aninei. Apa bogata in calcar a izvorului se varsa in paraul Minis pe o cocoasa din tuf calcaros acoperita de muschi verde, formand cascada Bigar. Bineinteles ca un astfel de loc nu putea sa nu aibe si o legenda: credinta femeilor din zona era ca doar daca vor bea apa din acest izvor asezat la granita dintre lumea aceasta si„Taramul Regasirii Dorului’’ vor naste copii frumosi si sanatosi.

Prima vizitata este cascada, care poate fi admirata de sus, insa pentru fotografii reusite se coboara pe scara in partea inferioara a acesteia. De aici, se poate merge circa 100 metri pe un drumeag prin padure pentru a ajunge la locul de unde izvoraste, izbucul Bigar. Tot aici, trecand peste un podet si urcand pe o creasta, daca ai incaltaminte adecvata, se poate ajunge si la grota care, insa, nu are nimic spectaculos.

Cam atat despre„diamantul’’ Parcului national Cheile Nerei-Beusnita, insa asa cum am spus, din punctul meu de vedere, exista cascade mult mai spectaculoase, chiar si cascada Beusnita din acelasi parc national, care nu figureaza intr-un top international.

As scrie aici si despre Oravita, acesta fiind orasul celor 3 de„primul... ’’.

Primul teatru din Romania a fost construit in Oravita, dupa model vienez in anii 1914-1916 si a fost inaugurat in 1917, cu ocazia vizitei imparatului Francisc I si a imparatesei Augusta Carolina, cand Banatul sarbatorea un secol de la eliberarea de sub administratia otomana. Este prima cladire de teatru din Europa iluminata cu lampi de acetilena, iar decorurile interioare sunt o copie fidela a fostului Burgtheater din Viena, ornamentele fiind in stil rococo, de culoare rosu si auriu. In 1868, trupa lui Mihail Pascali in care Mihai Eminescu era sufleor a sustinut aici un spectacol, iar in seara zilei de 5 noiembrie 1931, a sustinut un concert George Enescu. Nu l-am putut vizita, fiind in renovare incepand cu luna aprilie 2020.

Prima statie de cale ferata a fost infiintata aici in 1856 si cea mai veche linie montana din Romania, Oravita-Bazias, deschisa in 1863, pentru traficul de marfa, mai exact pentru a transporta carbunele extras din muntii Aninei.

Cea mai veche farmacie montanistica„La vulturul negru’’ a functionat tot aici, fiind astazi transformata in muzeul Knoblauch.

Muzeul monetariei imperiale a fost infiintat aici in anul 1811 deoarece in zona existau importante rezerve de cupru si aproape jumatate de secol aici s-au batut monedele austriece, in acele vremuri Banatul montan inclusiv Oravita aflandu-se sub stapanirea Imperiului austriac.

Interesant este si podul de cale ferata „Iam” , monument istoric cu o lungime de 86,7 m, inaltime de 13 m si raza de curbura de 380 m. Are 7 deschideri au 10,2 m fiecare si a fost construit in anul 1852 din piatra si caramida, cu ajutorul mesterilor italieni.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 08.10.20 20:53:13
Validat / Publicat: 09.10.20 07:39:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 grota Bigar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Michi [09.10.20 09:46:04] »

@geani anto: Ai avut noroc că ai văzut cascada într-o perioadă în care probabil a plouat mult în regiune. Eu am văzut-o în august 2018 pe o secetă cumplită şi m-a decepţionat cumplit firicelul de apă. N-am avut curaj să urc în grotă pentru că mi s-a părut abruptă scara.Ţinând seama de notorietatea cascadei ar fi trebuit amenajată zona, eventual deviată vreo 10m şoseaua în dreptul cascadei , reproiectată intrarea, pentru un plus de impresie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Bigăr [Cheile Nerei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063575029373169 sec
    ecranul dvs: 1 x 1