ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti (VN)
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
90.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea- Am fost acolo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Printre ruinele unui vechi castel se turna un film istoric. În fața castelului, toți figuranții, îmbrăcați care în pedestrași, cu lăncile ridicate, care în călăreți, pe cai, cu săbiile scoase, care artileriști, în spatele tunurilor de recuzită. Cu toții așteptau semnalul regizorului, să pornească la ”atac”.

Vine regizorul, ridică mâna și, când s-o lase-n jos și să strige ”Motor! ”, dintre ruine iese un prăpădit, îmbrăcat în zdrențe, cu un steag alb în mână, care începe să strige:

- Opriți atacul, m-am decis, vând castelul!

Sanchi, v-ați prins ce titlu bengos am pus, doar așa, de harneală, să-mi atrag bunăvoința tuturor celor de pe AFA, cu excepția ălora de mă dușmănesc și nu vor să mă voteze! Nu-i nimic, cred c-o să poci trăi și fără PMA maxim, deși, vin Sărbătorile, ați putea să faceți și voi o criză de mână spartă și să mă votați en-gros!

Băi, nene, ca să scriu despre Cetatea Rupea e la fel de greu ca atunci când trebuie s-ascult reclama cu ”Doamna Spirescu” la farmaciile ”Dona” sau, și mai rău, cea de la Sanohepatic; nu cred că mă poate enerva mai mult o reclamă decât aia în care un lache flaușat cântă că ”lasă-mă să-ți spun acum/un secret miraculos... ”. De câte ori aud că vrea să-mi spună secretul îi urez să afle că mă-sa l-a făcut din flori sau, ce știu io, că l-a lăsat nevastă-sa! Ăsta, da, secret miraculos!

De ce spui că e greu să scrii despre cetatea Rupea?! Păi, uitați-vă și voi, despre ea au scris mai toți greii siteului, ba @dorgo a scris vreo trei articole. Și @dorgo e barosan pe AFA, nu ca mine, un păcălici de râd toți de reviewurile mele, așa după cum spun mai toți care dau ecouri la ce scriu io!

Cu toate astea, fiin'că am cuțitul la mine, nu mi-e frică și, iacă, sar la bătaie și mă bag și io să vă spun ce și cum despre cetatea respectivă, pe care io am vizitat-o cu aplomb și cu ochii cât farfuriuțele de dulceață.

Las deoparte chestiile pur tehnice, alea de fac referire la în ce an s-o ridicat cetatea, de cine și de ce... vreți să aflați de astea, succes, băgați mare pe Google! Dacă, totuși, vreți să știți, să aflați că aicea, la Cetatea Rupea, a fost și casa mea! Da, a lu' Yersinia Pestis, că, din cauza asta o și fost abandonată cetatea, din cauza ciumei, nah, v-am zis-o!

Io am ajuns la această cetate anul trecut, prin septembrie. Mergeam spre Cluj _Napoca, orașul unde locuiește @Maya_C, o fată care scrie despre turism tare frumos, vă recomand să-i citiți reviewurile și, mai ales, să-i dați cu ”Foarte Util ”, că fiin'că merită! (Maya_C, ți-am făcut reclamă, îmi virezi banii în contul de ți l-am spus, da?) :p

Plecasem de acasă și conduceam de vreo trei ore și chiar începusem să-mi învăț oasele de le am în corp, mai ales în coloana vertebrală, da' nu vi le spui, că râde @crismis de mine, care e medic și e rea, face injecții la oameni! Dar, și ea scrie frumos pe AFA... ho, nu mă mai înjurați, fac și io un ban, ce-i rău în asta?!

Conducând eu de atâta timp, văzînd în drumul spre Sighișoara un mare anunț care ne îndemna să vedem Cetatea Rupea m-am hotărât să ascult și am urmat indicatorul. Mai ales că, din șosea, se vedea cetatea și arăta tare frumos. Mie mi-a plăcut istoria și chiar am învățat așa că mai știam și eu câte ceva despre cetățile țărănești, drept care mi s-a părut un bun motiv să-mi îndrept oscioarele și să mă plimb pe acolo.

Spun, deci, de Cetatea Rupea că e așa de veche că i-a trecut termenul de valabilitate... e construită pe ruinele unei așezări ridicate din paleolitic, ce-o mai fi și asta?! :D Varianta asta, nouă, de-o știm noi, e făcută de sași, ceea ce mai demonstrează, again, dacă mai era nevoie, că ce e făcut de nemți ține, bre! Cetatea a fost un important centru economic, că, cică, era la întretăierea drumurilor ce veneau dinspre Moldova, Țara Românească și, firesc, Transilvania. E construită de Dealul Cohalmului, care ar veni de Kuholom, care înseamnă ”bazalt”, material de stă la baza construcției.

Drumul până la cetate este foarte asfaltat și mergi de mai mare dragul exact până la porțile masive, de intrare în cetate. Cum, e și firesc, în parcarea din fața cetății găsești câteva tarabe de unde poți cumpăra lucruri istorice: magneți de frigider, căni din ceramică neaoșă, fabricate în China, deodorante auto și alte gume de mestecat. Din vânzarea acestora ANAF vine și-și ia dreptul, ca să ne construiască nouă spitale, școli și alte șosele, din ce în ce mai asfaltate, așa cum ne arătau ei, ANAF-ul, în altă reclamă și mai idioată decât aia de la ”Sanohepatic ”, am și eu un of !

Frați români, io, de felul meu, am mai fost pe la cetăți și mănăstiri ca să dau piept în piept cu istoria, în toată plenitudinea ei. Și aicea, la Rupea, când am trecut pragul porții, m-am gândit, mă rog, cât pot eu, la faptul că pe acea poartă a trecut, în decursul timpului, multă omenire. Fiin'că, spre deosebire de voi, io am o fire sîmțîtoare, spun că am trăit cu emoție trecerea porții. Ce vedem noi, dincolo de poartă? Păi, vedem o largă și curată curte, cam pătrățoasă de felul ei. Și, în colțuri, câte un turn. Nu foarte înalt, dar mai cucuiet decât restul zidului. Întrucât pulsam de tinerețe și vivacitate, țuști, pe trepte și am ajuns în turnuri. Hm, nimic spectaculos !

Curtea, largă, are o fântână și asigură accesul la clădirile administrative. Totul este amenajat proaspăt, renovat probabil în spiritul vechilor și originalelor construcții. Mai departe este un drum, la fel de asfaltat, pe care ajungi la clădirile din partea superioară a cetății. Te învârți pe scări și, astfel, ai ocazia să vezi panorama, cu orașul Rupea la poalele cetății. Normal că am oprit și am făcut poze pe care o să vi le arăt, dar nu pentru că-s zână bună ci pentru că primesc câte 50 de PMA pentru primele 20 dintre fotografiile postate, v-ați prins, da?

Pe urmă, ajungi în vârful cetății, unde se află o clădire, ceva ca o sală de Stat Major, cu o mare masă pe mijloc. Fiecare încăpere în care intri are o tăbliță, la ușa de intrare, care-ți explică ce și unde ai ajuns.

Am stat și m-am uitat bine-bine și la cetate și la panoramă, așteptând fiorul magic, gen Castelul Bran, dar fiorul, canci, n-o venit! Poate pentru că Cetatea Rupea este prea proaspăt renovată, noul, în acest caz, rupând legătura cu istoria, aia veche. Mă rog, am avut senzația de la Parndorf, când vizitezi un fost studiou de cinematografie. Cetatea Rupea mi-a lăsat senzația că era decorul unui film istoric ce urma a fi turnat. Și nu-l găseam, deloc, pe cel ce urma să iasă dintre ruine, cu steagul cu flamura albă și să strige că, gata, oprim atacul, s-a hotărât, vinde castelul!

Una peste alta, vizitați Cetatea Rupea dacă aveți prilejul ocaziei, nu pierdeți nimic ba, zic eu, rămâneți câștigați, fie și pentru faptul că mai ștergeți o pată albă de pe harta României, reprezentând locurile unde n-ați fost.

Atâta de la mine, am plecat, deci,

Haidi, pa!


---
Trimis de Yersinia pestis in 22.11.16 19:44:30
Validat / Publicat: 22.11.16 20:43:25
VIZUALIZĂRI: 1572
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

elviramvio [22.11.16 20:56:44] »

@Yersinia pestis:

Cand am ajuns cu cititul la dna Spirescu m-am hotarat sa-ti dau votul, iaca na, primul, ca nu-i a buna cu tine! Te iei de bunica aia!! Mai bine treci la echipa adversa si da-i un microb ca au depasit secolul! Dar stai cam slabut la reclamele astea, puteai s-o alegi pe aia de anul trecut cu hemo...

Ma duc sa-ti dau o reclama si la poze, asta asa, mituire ca esti o bacterie cu multe mutatii!

Yersinia pestis [22.11.16 21:01:13] »

@elviramvio: Buei, mor cînd văd reclama aia! Dar, tot aia de la ”Sanohepatic ” e miezul!...

Să știi că, la mine, nu-s mutații, așa am crescut eu, ce vrei, defect din fabricație!

Și, dacă vrei să știi, pozele mele-s frumoase, deci nu accept că mi le votezi așa, de șpagă! (Unde să-ți trimit banii?)

Yersinia pestis [22.11.16 21:03:53] »

Rog pe web să-mi pună și vidoeclipul ăsta:https://www.youtube.com/watch?v=M3xOmRy_uWI

Mulțumesc!

===

done

elviramvio [22.11.16 21:08:47] »

@Yersinia pestis:

Depinde de moneda, nu accept oricum! Si nu discut public, te contactez eu pe filiera...

Sa ai o seara plina de ecouri "efervescente", sa am de ce rade!

crismis [22.11.16 21:38:14] »

@Yersinia pestis: Bre, da' zgarcioman fusesi, pusesi decat douaj' de poze! Macar una-doo de mai puneai, asa, sa nu te banuiasca omu'!

Deci îs rea, zici! Biiineee!... M-am suparat! (Putin, asa, precum vezi, tot te-am votat, ca prea mi se latesc comisurile orale cand te lecturez si asta - zic "cercetatorii britanici" - creste speranta de viata...) Pai cum sa nu te venerez io, bacterie mica, daca tu-mi dai zile?!

Yersinia pestis [22.11.16 21:53:35] »

@crismis: Și io, săracul de mine, care credeam că te-ai supărat și de aia n-ai mai combătut pe la mine, pe-aicea!

Mă tare bucur c-ai venit, ca orice vizită de-a ta! Tocmai ce citii reviewul tău despre Cluj, ca de obicei, tare frumos, și lăsai și io o urmă a trecerii mele pe-acolo, spre aducere aminte și spre posteritate!

Și, doar douăj'de poze, că-n restul îmi apare moaca , nu vreau să stric un review și-așa destul de subțirel, îți dai seama, am ajuns să am vanități ?!

crismis [22.11.16 22:30:08] »

@Yersinia pestis: Bre, cand m-oi supara eu un picutz pe un om, sa stii ca s-or cutremura cer si pamant! Nu prea ma supar, decat pe mine (da' ma iert apoi). Daca votez si tac, inseamna ca-mi placu, da' facui prea multe injectii si-s obosita!

Maya_C [23.11.16 08:13:11] »

@Yersinia pestis: mă gândeam eu ca dacă devin prietena ta, chestia asta vine cu oareşce avantaje, dar la reclamă... nu ma aşteptam. mai ales la un review despre cetatea Rupea unde eu am o pata alba...

contul ăla... de care zici, l-am rătacit, da' daca te mai bâţâi prin Cluj îţi bag o bere in cont si incheiem un contract de impresariat.

Yersinia pestis [23.11.16 08:30:58] »

@Maya_C: Da, știam eu că ești om de înțeles! Schema e simplă, tu scrii iar eu mă-mbogățesc, făcându-ți reclamă!!

Cum am spus, dacă ajungi la Rupea e pentru ștergerea petelor albe, mie nu mi-a inspirat vreun sentiment deosebit. Dar, ce știu eu, fiecare cu trăirile lui.

Mulțumesc pentru vizită și pentru vot!

marius gaudi [23.11.16 16:54:53] »

Am trecut si eu in septembrie pe langa cetatea Rupea, de care mi s-a cam... rupt.

Am vazut-o din mers, chiar am comentat ca arata bine. Mea culpa, trebuia sa fac o pauza si sa vada si ochiul meu ce a vazut ochiul domnului Yersinia.

In alta ordine de elucubratii, le zice bine domnu', a facut reclama mascata la cine a apucat, e miliardar sigur de-si permite sa vada chiar si cetatea Rupea.

Sunt cu ochii pe tine domnule Yersinia, trebuie sa te mai si critice cineva.

Yersinia pestis [23.11.16 20:01:35] »

@marius gaudi: Oups, am înghițit în sec de cred că s-a auzit până la tine acasă! Critica este motorul progresului, după cum se spune că orice șut în fund este un pas înainte!

Nu spun că cetatea de la Rupea nu ar trebui văzută, spun doar că e cam ca la zicerea cu mărul și sacul...

Altcumva, aștept și eu să mă-mbogățesc, dacă-mi iese, vând rețeta!

ANILU [23.11.16 20:12:23] »

@Yersinia pestis: Am dat drumul la melodia ce ai vrut să o ascultăm cât citim. Melodia a ținut exact cât am savurat plimbarea ta prin cetate.

Ști cum m-am simțit ascultând muzica, călărind un cal alb și râzând cu gura până la urechi. Nu, n-am râs de tine, am râs pentru că mi-a plăcut plimbarea.

... și mă duc să-mi cumpăr ciorapi de-mi curăță tălpile, le pregătesc pentru următoarea plimbare... cică îi pot folosi și bărbații (asta apropo de reclame).

Toate cele bune.

Zoazore [23.11.16 20:14:00] »

@Yersinia pestis: Ca de obicei, citii și mă hlizii la greu!

Și nu singură! Nuu! Cum jumatea bună a sufletului meu cunoaște personajele, m-a sfătuit să-nvăț să fac injecții, ca prietena @crismis.

Mie mi-a plăcut cum ai descris tălică frumoasa cetate care, cum zici, odată-ți fuse casă.

Și nu ești păcălici, cum zici, ești o pată de culoare de pe marea paletă de culori AFA.

Yersinia pestis [23.11.16 20:36:31] »

@ANILU: Da, bine că ați chiulitără de la ecouri pînă acuma, de m-ați băgat în lichitori... am ajuns să cred că, gata, s-o terminat bulanu' și lumea m-o părăsit!

Ai văzut ce șmecher m-am dat, manipulator de rasă: am băgat chestia cu AFA în titlu, am spus bancul, am pus și muzică bengoasă, toate astea doar ca să v-atrag pe plaiurile mele...

Pân'la urmă s-o dovedit că nu-s chiar atât de bun manipulator, ba, din contră, lumea s-o cam acrit de mine!

Yersinia pestis [23.11.16 20:41:17] »

@Zoazore: Hei, ai uitat că vorbești cu un vrâncean?! Care, bre, ”jumătate bună a sufletului meu ”?! Poi, ce, sufletul are și părți bune?! Și încă jumătate???!!!

Fată, nu o mai da cotită, io știu că ești brăileancă, acolo este port, a fost și raia turcească și, apoi, porto franco, brăilenii nu prea sunt recunoscuți pentru inima lor bună.

Cât despre vrânceni, ce, ai uitat balada ”Miorița”?! ”Iară cel vrâncean și cel ungurean, mări, se vorbiră, și se hotărâră, ca l-apus de soare, să mi te-omoare”...

ANILU [23.11.16 21:08:04] »

@Yersinia pestis:... nu, cum să ne acrim, când eu mă bine dispun.

Păi stai sa-ti spun, am văzut articolul, nu, nu te-am trecut la urmăriți că intru des pe aici. Dar acum sunt singură, a plecat soțul la șantier și acum pot și eu să stau pe aici. când este el acasă mai am și eu ceva treaba.

Dar să știi că articolul cu lacul i l-am citit și lui cu ecouri, bancuri, tot.

Așa că tu scrie că eu te urmăresc... pardon, te citesc.

Zoazore [23.11.16 21:20:46] »

@Yersinia pestis: Ei iaca! Io am o jumate de suflet bun. Și ce dacă-s brăileancă? mai îs și excepții! IO! Frumoasă, dăștiaptă și modestă! Na, am zis!

Și, pacatili meli, ce ți-am făcut de vrei să mă omori?

Și nu te mai da rănit, că nu te părăsim noi așa ușor!

mishu [28.11.16 10:58:57] »

@Yersinia pestis: Eu cand ai adus vorba de bunicuta imi venea sa nu-ti mai dau votul, am asa o alergie la acea reclama incat nu-mi mai trece nici cu medicamente straine. In fine, noroc ca-mi esti simpatic.

Despre vot imi pare rau ca nu se acorda vot si pentru simpatie, l-ai fi meritat pe deplin, ai un umor de nestavilit (si cred ca asta e farmecul tau).

Nu stiu ce are articolul tau, cred ca virusi ceva, deoarece este a 2-a oara cand incerc sa scriu un ecou si am piedici asa ca il inchei spunandu-ti ca mai astept articolele tale.

adrianaglogo [14.07.18 23:04:12] »

@Yersinia pestis: M-am trezit si eu dupa un an si mai bine! Ce sa fac, merg si eu la Rupea si ma documentez. Asa am dat si de articolul tau, nu-l citisem la vremea aparirtiei. Atunci aveam doua slujbe, una dintre ele mai necesita munca si acasa, deci mai rar timp de altceva.

Bineninteles ca m-am amuzat citind si iti dau votul meu chiar daca nu se apropie sarbatorile!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, ANILU, crismis, elviramvio, marius gaudi, Maya_C, mishu, Yersinia pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.121262073517 sec
ecranul dvs: 1 x 1