ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Focsani
ÎNSCRIS: 19.11.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul Aurului - Brad

Ilustrație video-muzicală
Kevin Kern - ''Pearls of joy''


TIPĂREȘTE

În luna iunie 2014, am avut deosebita plăcere de a vizita Muzeul Aurului din Orașul Brad în cadrul unei excursii de o zi pe care am facut-o cu plecare din Hunedoara împreună cu mai mulți prieteni.

Întrucât odată ajunși în orașul Brad am parcat chiar în centru localității am fost surprins să constat starea de curățenie exemplară din acea zonă.

Pe drum am aflat surprins plăcut că la noi în România există un muzeu dedicat aurului și că acesta se află într-o urbe unde comunitatea numără 13.000 de suflete cu toate că în Europa mai sunt doar 2 astfel de muzee, dar cu mai puține exponate atât numeric cât și valoric dacă ar fi să facem o comparație. Cartea vizitatorilor cu prima consemnare din 1912 este martora unei istorii mărețe a muzeului și găzduiește semnăturile multor persnalități care l-au vizitat.

Exponatele provin din exploatările miniere din zăcământul Barza, dar pentru că în timp muzeul – colecție de exponate, a fost vizitat de mulți specialiști străini și aceștia au trimis exponate din țările lor pentru o mai bună reprezentare a bogățiilor subsolului, exponate care au intrat în patrimoniul național.

Dacă în urmă cu 2000 de ani dacii exploatau aurul direct din apa râurilor în timp s-a trecut la exploatarea minieră care la început se limita la exploatarea filonului și odată cu dezvoltarea tehnologiilor aurul a fost exploatat prin activități miniere complexe.

Exponatele sunt superbe și am văzut aur cristalizat liber care a realizat adevărate opere de artă recunoscute la nivel internațional deoarece au participat și au fost apreciate la expoziții internaționale.

O informație rară, un lingou de aur trebuie să aibă 4 ștampile: cea care certifică greutatea (11-12 kg), cea de puritate de minim 999,66 %o (la mie), cea cu numele băncii și cea care oferă informații cu privire la instalația care a produs – purificat acel lingou.

Am văzut niște piese, capodopere naturale de cristalizare a aurului unice și renumite: Șopârla, pana lui Eminescu, dar și aur așa cum se găsea el în mod natural în bulgări cristalizat. Fotografiile vor fi mult mai elocvente și țin să vă spun că ploaia de culori a diferitelor minerale trimise din colțurile lumii și expuse în muzeu vă vor încânta ochii. De asemenea mai sunt expuse unelte si obiecte vechi folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor două secole, dar și imagini fotografice sugestive privind aceste activitãti.

Sunt convins că Muzeul Aurului de la Brad va fi pe lista tuturor celor care vor ajunge prin acea zonă și o să vă mai spun că obiectivul este deschis și poate fi vizitat de marți până duminică între orele 9:00 – 17:00. Biletul de acces costă 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru studenți și elevi de peste 14 ani, 5 lei pentru copii sub 14 ani și pensionari.

La momentul vizitei am aflat că activitatea de organizarea a muzeului este în toi și urmează a se da în funcțiune o sală de proiecție unde vor rula filme fără întrerupere.

Vizita este cu siguranță educativă și va aduce un plus de cunoștiințe pentru fiecare indiferent de vârstă, frumos e aurul :D


[fb]
---
Trimis de vali crintea in 14.05.15 15:12:45
Validat / Publicat: 14.05.15 16:42:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAD [HD].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1759 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vali crintea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 minunata natura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[16.05.15 11:30:10]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

vali crinteaAUTOR REVIEW
[16.05.15 14:12:36]
»

@webmaster13 - e bine aleasa, multumesc!

webmaster26
[24.03.16 08:31:37]
»

@vali crintea - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

===

Mutat în rubrica "Muzeul Aurului [Brad], BRAD / ŢEBEA" (nou-creată pe sait)

vali crinteaAUTOR REVIEW
[24.03.16 10:58:39]
»

@webmaster26: este bine, webmaster26! Vali Crintea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
vali crintea
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Aurului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060220956802368 sec
    ecranul dvs: 1 x 1