ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sus, sus, sus, pe creste sus, la Cheile Turzii.

Ilustrație video-muzicală
Elements - Lindsey Stirling


TIPĂREȘTE

Motto: Înălţimile nu sunt atât de cutreierate ca pieţele publice. Cu cât urci mai sus, cu atât ai mai puţini tovaraşi de drum.

Vladimir Ghika

După câteva tentative nereuşite în vara asta am reuşit, în sfârşit, să vizitez un loc de mare interes turistic situat la o distanță destul de mărișoară de locul meu de domiciliu. Este un loc situat la aproximativ 6 km de Turda, vizibil atât de pe DN75 cât şi de pe autostradă, Cheile Turzii.

Date tehnice despre acest interesant obiectiv găsim pe multe site-uri turistice şi chiar în unele review-uri AFA, (aicisau aici.) Eu mi-am propus să vin cu oarece noutăţi informative şi observaţiile mele din această frumoasă zonă la sfârşit de august 2013.

Am ajuns la Chei venind dinspre Alba-Iulia, pe DN75, având cazare în apropierea satului Moldoveneşti, apoi pe drumul judetean DJ103G spre satul Cheia. După ce am parcurs în urcare cam doi km din drumul judeţean (asfaltat şi destul de bun), am ajuns în prima parcare de pe Dealul Alb. Este o parcare destul de mare şi locul de unde se poate admira panoramic defileul. Tot în perimetrul parcării sunt şi nişte căsuţe în construcţie, semn că turismul în zonă a reînviat.

De aici înainte urmează coborârea spre intrarea in chei, destul de abruptă,pe un drum neasfaltat. O parte din turişti au preferat să lase maşinile în parcare, descurajaţi cred de unele informaţii mai vechi în legătură cu starea drumului.

Probabil că la întoarcere au regretat acest lucru, pentru că drumul chiar aşa abrupt este pietruit şi se poate parcurge cu orice tip de autoturism. Să cobori obosit de pe crestele cheilor şi apoi să constaţi că mai ai încă un km de urcat până la maşină este destul de descurajant.

La coborârea drumului forestier am ajuns intr-un şes unde era o construcţie şi instalate câteva corturi. După cca 200 de metri am ajuns la Cabana Cheile Turzii ,din faţa intrării pe chei, unde am parcat maşina alături de altele cu număr de Ungaria şi un autocar.

În curtea cabanei erau instalate şi două corturi mici alături de trei motociclete de ultimă generaţie. Erau turişti din Cracovia care făceau turul României pe motocicletă. Cu unul din ei am străbătut o porţiune din traseu şi am avut un schimb de păreri pe teme turistice.

În curtea cabanei sunt amenajate canapele pentru odihnă, un restaurant, o terasă, iar pe un panou montat pe unul din pereţii cabanei sunt trecute informaţii despre Cheile Turzii şi harta traseelor.

Intrarea în perimetrul cheilor (de fapt ieşirea, pentru că ne aflăm în avalul râului Hăşdate, ”vinovat” de săparea muntelui) se face prin coborârea uşoară a unor trepte, apoi se ajunge la o baracă din lemn unde se află casa de bilete.

Cum pentru unii este prea devreme să începi ziua de muncă la orele 9:00, am trecut de casa de bilete neavând cui achita cei 4 lei de persoană, tariful perceput pentru vizitarea cheilor. Şi odată cu noi şi restul turiştilor, un grup din Ungaria, câteva familii din România şi polonezii.

De la casa de bilete am intrat pe o alee printr-un coridor de copaci umbroşi, un traseu plăcut şi foarte uşor de parcurs. Ajunşi la râu au început să apară pietrele şi imaginile deosebite al stâncilor şi grohotişurilor.

Am trecut primul pod (al patrulea de la intrarea dispre Petreştii de Jos), apoi pe lîngă stânci şi pe lângă apă şi după al patrulea pod (primul din amonte spre aval) am ajuns la una din peşterile cele mai cunoscute din cca 60 câte are defileul, Cetăţeaua Mare .

Această peşteră se mai numeşte şi Peştera lui Balică, după numele lui Nichita Balică, un haiduc din Petreştii de Jos, care a participat la lupta împotriva stăpânirii austriece iniţiată de Gheorghe Doja.

Deşi nu este aşa de spectaculoasă, merită să urcaţi micul povârniş şi să o vizitaţi, mai ales că pe stânca de vis-à-vis se poate observa o altă peşteră, însă greu accesibilă.

Una din stâncile care m-au impresionat cel mai mult a fost una ce semăna cu peretele uni bloc cu foarte multe etaje. Când m-am uitat în sus mi-am zis în sinea mea,:” trebuie neapărat să ajung deasupra acestei stânci”.

Mai departe traseul se îngustează din ce în ce mai mult, mergem pe pietre şi ne agăţăm de cabluri, iar imaginile sunt copleşitoare. Mă aşteptam ca dificultatea parcurgerii traseului să crească (inclusiv andrenalina), dar am avut parte de o surpriză.

Când după o stâncă mai abruptă mă aşteptam să apară una şi mai şi mi-a apărut în faţă o deschidere largă, semn că traseul prin chei a luat sfârşit. Am parcurs ultima porţiune împreună cu unul dintre polonezi (ceilalţi împreună cu restul grupurilor s-au întors înapoi de la porţiunea amenajată cu cabluri), prilej cu care am făcut un schimb de impresii turistice.

Ajunşi într-o poiană străjuită de cele două creste ale cheilor, Dealul Sindului (dreapta, cum vii dinspre cabană) şi Culmea Mănăstirii (pe stânga, din acelaşi sens) ne-am odihnit un pic la o masă cu canapele, după care am reperat împreună cu polonezul marcajele cu cruce roşie, care indicau traseele de întoarcere la cabană pe deasupra cheilor.

Cum aveam două alternative de întoarcere am ales să urcăm Dealul Sindului (acum stânga, cum vii dinspre Petreştii de Jos). Dat fiind faptul că ascensiunea acestei creste nu era tocmai uşoară, am hotărât să facem pauze mai dese, aşa că polonezul (mult mai tânăr ca noi) ne-a luat-o înainte.

În urcarea noastră am întâlnit mulţi aluni de pădure, am profitat de această oportunitate, am cules alune şi aproape pe neobservate am ajuns în vîrful Sindului.

Pe un platou cu multă verdeaţă şi mici arbuşti am făcut un popas şi am admirat minunatele privelişti, atât spre satul Petreştii de Jos şi dealurile sale, cât şi spre stâncile golaşe de pe cealaltă creastă a defileului.

Am continuat să traversăm platoul şi la un moment dat am ajuns în apropierea unor stânci mai ciudate unde pe una din ele se află o cruce din metal. Este aşa zisă Cruce a Sănduleştilor, un simbol al cutezanţei alpiniştilor montată acolo de Asociaţia Alpiniştilor din Turda. Accesul la această stâncă este unul mai dificil şi nici nu am încercat să ajungem acolo.

Într-o poieniţă din apropiere, am dat de nişte tineri, care urcaseră Dealul Sindului în sens invers, dinspre cabană. I-am întrebat cum e traseul ce urma ca noi să-l coborâm şi mi-au răspuns că este unul destul de greu.

Aveam să ne convingem când am început să coborâm. O cărare pe buza prăpastiei, apoi o potecă printr-o mica pădure cu o înclinaţie mult mai mare decât cea de pe dealul pe care tocmai îl urcasem. Bucuroşi că am fost inspiraţi şi am ales traseul “cel mai uşor” am coborât potecile întortocheate ale Sindului şi am ajuns la locul de plecare, Cabana Cheile Turzii.

Aici m-am întâlnit cu polonezul şi ca să mă explic de ce am întârziat i-am arătat cele aproximativ două kg de alune culese de pe Dealul Sindului .

Urcarea rampei spre parcarea din vârful Dealului Alb a decurs fără probleme, chiar lejer, nu cum afirma cineva că a cuplat 4*4 să poată urca.

Vă recomand vizitarea Cheilor Turzii, dar nu numai defileul, ci şi una din cele două creste. Un citat spune: ”E greu să urci muntele, dar adevărata frumuseţe este în vârf”. Urcând pe unul din cele două creste ale defileului veţi avea ocazia să vă convingeţi.

Vă doresc o călătorie cât mai plăcută!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 15.10.13 18:37:11
Validat / Publicat: 15.10.13 21:18:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 6809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Măsuri de siguranţă pe o porţiune de traseu la Cheile Turzii, jud. Cluj.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[16.10.13 09:19:02]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[16.10.13 09:28:37]
»

@webmaster13: Mulţumesc!

webmaster
[16.10.13 10:37:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Alex_Macedo
[16.10.13 12:54:51]
»

Deja mă'nervezi!... Nu ai de gând să scrii un review slab? Trebuie tot timpul să te gândeşti la cei ce te citesc? Nu te voi lăuda... c'o zice lumea că te votez de prietenie!... eh... ŞI CE DACĂ? ... Nu-i poţi lua omului plăcerea de a citi.

Bravo, Traian!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[16.10.13 13:20:48]
»

@Alex_Macedo: Maestre dragă, mă simt măgulit.

Mulţumesc frumos pentru încurajare!

Alex_Macedo
[16.10.13 13:45:14]
»

Aici am vrut să... bat, de fapt! Punctele înseamană apreciere... eh... dar, nimic... faţă de un ecou, ÎNTR-ADEVĂR de respect pentru munca depusa!

Pe... oricând, Traian!

Marian Preda
[18.10.13 11:46:41]
»

@traian. leuca:

,,Înălţimile nu sunt atât de cutreierate ca pieţele publice. Cu cât urci mai sus, cu atât ai mai puţini tovaraşi de drum''.

Mi-a placut motto-ul tau! E vreo aluzie?!

Te felicit pentru munca depusa, impartasind cu migala si truda , din experientele tale turistice!

Bravos, drag prieten!

Ma bate un gand, mai prin primavara, sa trec prin aceste perle mioritice, motiv pentru care, o sa-ti printez articolul! Sper sa nu-mi ceri drepturi de autor!!!

Toate cele bune!

Vacante frumoase, oriunde si oricand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
arru
[05.02.14 12:50:14]
»

Un review frumos si foarte bine detaliat O sa profit de el la vara

As avea o intrebare legata de traseul pe care l-ati urmat dumneavoastra, pentru ca vreau sa ajung si eu acolo.

Poate fi incercat impreuna cu un copil de 5 ani?

Pare destul de dificil... Mi-ar placea ca macar pestera sa ajung sa o vad si vreau sa stiu daca ma pot aventura sau nu...

Va multumesc anticipat!...

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[05.02.14 18:42:19]
»

@arru: Mulţumesc pentru apreciere!

Cheile Turzii se pot vizita chiar şi cu un copil de un an.

Dificultatea constă în escaladarea uneia din cele două creste, dar care nu este obligatoriu să parcurgeţi acest traseu.

Peştera lui Balică nu este una deosebită şi se află pe partea dreaptă, la vreo 50 metri de traseul principal al cheilor venind dinspre cabană.

Dacă vă veţi hotărî să mergeţi în zonă, v-aş recomanda o cazare în Moldoveneşti sau împrejurimi şi după ce veţi vizita cheile şi salina Turda să vă întorceţi spre Alba-Iulia pe Valea Arieşului, Buru, Râmetea, Cheile Vălişorei, Aiud (Cetatea Aiudului, Muzeul Penitenciar), Teiuş, Cheile Râmeţ (mănăstirea Râmeţ).

arru
[05.02.14 19:33:35]
»

@traian. leuca: Va multumesc si eu foarte frumos!

Pestera nu trebuie sa fie extraordinara. Este minunata daca ne face sa ne miscam nitel pe jos

Mai ales copiii, care sunt obisnuiti sa se invarta numai in jurul blocului...

Traseul il avem deja facut. Ca toata lumea a tras de mine: hai in colo, hai dincolo, asa ca a trebuit sa ii tin din scurt si sa ma misc repede cu planul

Tinta e Maramuresul si de acolo coboram catre Turda, in special pentru salina, plus ca vrem sa vizitam si poney park de la cheia, care e in apropiere. O vacanta axata mai mult pe placerile copiilor

La plecare o sa ajungem la Alba Iulia, dar pe urma mergem pe Transfagarasan. De mult ne dorim asta, asa ca incerc sa satisfac cat mai multe doleante: si copila, si sot, si prieteni

Oricum, multumesc mult pentru amabilitate si cu siguranta voi ajunge din nou in zona, pentru ca sunt mult prea multe de vazut si timpul prea scurt pentru toate. Si am citit si review-ul de cazare de la Moldovenesti si mi-a placut ce am vazut acolo, asa ca o sa tin cont data viitoare.

Toate bune!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[05.02.14 20:47:14]
»

@arru: La un Alba-Iulia, Sebeş, Transalpina, Novaci v-aţi gândit?

arru
[05.02.14 22:27:16]
»

@traian. leuca:

Multumesc pentru sugestii...

Alba Iulia si Sebes cu siguranta. Sighetul Marmatiei e si el pe lista. Dar lumea prefera Transfagarasanul, asa ca Transalpina ramane pentru alta data

O sa avem un circuit destul de lung de la Bucuresti in Maramures si inapoi, si cred ca o sa fie bogat in locuri de vizitat si oameni de cunoscut. Abia astept! Mai am putin si imi fac bagajele, asa de nerabdatoare sunt

Imi doresc ca in urmatorii ani sa avem sanatate si sa vizitam cat mai mult din tara

Sper sa reusim. Pe rand

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[05.02.14 22:49:57]
»

@arru: Dacă încă nu aţi " făcut "până acum Transfăgărăşanul, atunci se schimbă datele problemei.

La vârsta dumneavoastră aveţi destul timp şi pentru Transalpina.

Vă doresc o călătorie cât mai plăcută!

arru
[06.02.14 01:22:30]
»

@traian. leuca: Sa dea Domnul sa fie!

Si calatorii cat mai placute pentru toata lumea in 2014!

adrianaglogo
[11.07.15 23:32:03]
»

@traian. leuca - Plecam peste o saptamana in Maramures. Trecem si prin Turda, sa vedem salina.

Intrebarea mea este : cam cat timp este necesar pt Cheile Turzii, varianta simpla, adica dus-intors pe acelasi drum?

este exclusa parcurgerea crestei din motive... de genunchi cu probleme recente!

Multumesc.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.07.15 23:50:39]
»

@adrianaglogo - De la cabană (vă sfătuiesc să mergeți cu mașina acolo fără probleme) cred că faceți 2 ore dus-întors. Dacă nu vă ține genunchiul (deși nu cred), puteți să scurtați traseul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo
[12.07.15 00:10:27]
»

@traian. leuca - Sper sa ma tina, problema a fost in mai, am facut o interventie artoscopica si acum sunt bine, dar nu vreau sa fortez nota,

Multumesc mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Alex_Macedo, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Turzii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068773984909058 sec
    ecranul dvs: 1 x 1