ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O vizită în satul Sârbi

TIPĂREȘTE URM de aici

După vizita la Biserica de lemn din Budești o altă biserică maramureșeană aflată pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, un popas în satul Sârbi din aceeași comună, a fost o variație în program. Și această veche localitate (atestată documentar din 1405), numărând doar câteva sute de viețuitori, se mândrește cu două valoroase lăcașuri de cult - Biserica de lemn din Sârbi Susani (1639) și Biserica de lemn din Sârbi Josani (1685), frumoase, dar - ce-i drept - nu tot atât de faimoase ca cele 8 înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Deși poate că ar fi meritat vizitate, nu pentru bisericile de lemn am poposit noi în satul Sârbi. Ansamblul de Arhitectură tehnică populară, casele și porțile sculptate în lemn, precum și vizita la o familie de maramureșeni primitori au fost motivele pentru care am fost acolo.

Cum ajungi în satul Sârbi cred că știe toată lumea, acum, când există atâtea modalități electronice de orientare. Voi spune totuși că venind dinspre Cavnic, pe DJ184, apoi pe DJ109F, după vreo 18 km ajungi în Budești, comună în care se află și satul Sârbi. Acesta a fost drumul pe care l-am străbătut noi, dar, desigur, la Sârbi se poate ajunge și pe alte căi. Depinde de unde veniți.

Autocarul ne-a lăsat la marginea șoselei, lângă un panou turistic informând că am ajuns la "Ansamblul de arhitectură tehnică populară". Suntem surprinși la vederea unei construcții de lemn, un fel de șopron mare, fără pereții laterali, care adăpostește mai multe instalații tehnice populare - o vâltoare, o moară de măcinat cereale, un atelier artizanal și altele pe lângă care am trecut în goană, abia având timp să furăm câte o imagine. Ne grăbeam pentru că motivul principal al popasului nostru în satul Sârbi era vizita la o familie de moroșeni, vizită planificată, anunțată, pregătită și plătită anterior. Și acest punct al circuitului nostru - Maramureș și bisericile de lemn - a fost acceptat de mine cu oarecare reținere, nu din cauza prețului plătit (16 lei/persoană), ci din cauză că aveam sentimentul că încalc intimitatea unor oameni. Totuși, în grup... a mers! Pe o ulicioară îngustă, umezită de ploaia din cursul nopții, înaintăm în șir indian acompaniați de lătrături de câini și priviri de pisici nedumerite, până în poarta omului.

Gospodăria pare mare. Lângă poartă (o simplă portiță, nu o făloasă poartă maramureșeană) erau depozitate mai multe containere folosite la fermentarea fructelor în vederea preparării tăriilor, iar în curte, la vedere, era zdrobitoarea cu sacii de mere care urmau să devină palincă. O masă lungă, acoperită cu mușama, era pregătită cu pahare de unică folosință pentru apă și pentru palincă. Un foișor înconjurat de mușcate înflorite avea, de asemenea, o masă mare, identic pregătită sub acoperiș. În timp ce eu fotografiam tot ceea ce vedeam, prietena mea - speriată de cerul înnegurat - a și ocupat două locuri în foișor. Cu palincă - horincă după cum o numesc moroșenii - ne-am autoservit. Veselia a sporit atunci când gospodina casei a sosit purtând pe brațe tăvile cu langoși proaspete. Erau atât de mari încât, ca și mulți alții, nu mi-am putut mânca porția în întregime. Tot gazda s-a îngrijit de noi oferindu-ne pungi de plastic pentru a ne lua restul la pachet. Gogoșile pudrate din belșug cu zahăr aromatizat, au fost servite direct dintr-un lighean uriaș. Alături de acestea, ne-a fost servit lapte proaspăt, de vacă. Dacă știam cât de mare va fi festinul maramureșean, nu mai serveam micul dejun la hotel.

Mulțumind gazdelor noastre pentru primire, am revenit la șosea, acolo unde ne aștepta Ansamblul de arhitectură tehnică populară pe lângă care trecuserăm în viteză la sosire.

În vuietul apei, am admirat vâltoarea, vechea instalație țărănească folosind energia apei pentru spălarea și pentru îndesirea țesăturilor mari. În vâltoarea făcută din scânduri așezate conic, cu nuiele printre ele, sătenii își pun cergile, iar apa venită prin jgheaburi le învârte și le curăță. O adevărată mașină de spălat! Moara este acționată și ea tot de apă printr-o roată verticală care va pune în mișcare batoza, cerealele fiind măcinate între cele două roți de piatră. Batoza fabricată la Budapesta, este instalația cu ajutorul căreia cerealele sunt treierate, separându-se boabele de grâu sau de ovăz de tulpini și de pleavă. Dacă vâltoare, moară și batoză mai văzusem și prin alte părți, piua a fost de mare interes pentru mine. Ei i se datorează hainele groase, călduroase, de iarnă, ale moroșenilor. Acționat de o roată verticală de lemn pusă în mișcare de apa râului Cosău, un ingenios sistem de ciocănele grele, din lemn de stejar, bate ritmic țesătura de lână. Așezată sub ele, udată cu apă fierbinte, țesătura este bătută două zile până când se îndesește.

Horincia, o altă instalație tradițională cu care am făcut cunoștință în satul Sârbi, este locul în care, în cazane de cupru confecționate artizanal, sunt încălzite și transformate în alcool fructele zdrobite și fermentate. Se zice că pentru o horincă bună, de 50 de grade, sunt necesare două rânduri de distilări.

În Ansamblul de arhitectură tehnică populară remarcăm că toate instalațiile sunt puse în mișcare de forța apei pârâului Cosău care a fost deviat și ale cărui maluri au fost întărite cu piatră. O punte de lemn și un podeț facilitează apropierea de fiecare instalație. Mi-a plăcut acest mic muzeu tehnic țărănesc în aer liber. Deși par complicate pentru noi, cei nefamiliarizați cu așa ceva, panourile amplasate la vedere sunt de ajutor oricui vrea să pătrundă cât de cât în viața moroșenilor de altădată.

Păreri, la final

Ținutul Maramureșului, acest vast areal din nordul extrem al României, este un imens muzeu în aer liber, cu renumite biserici de lemn, cu mănăstiri frumoase, cu porți migălos sculptate, împodobite cu motive tipice (frânghia răsucită, pomul vieții, fagurele, soarele), adevărate monumente de arhitectură tradițională. Valea Cosăului și îndeosebi satul Sârbi pe care tocmai l-am vizitat este un adevărat bastion al tradițiilor populare.

Cea mai renumită zestre a Maramureșului o constituie însă oamenii cu firea lor deschisă și cu atitudinea lor primitoare, îmbiindu-i pe drumeți să poposească în gospodăria lor pentru un schimb de vorbe sau pentru a le oferi un strop din vestita lor horincă. Gazdele noastre din Sârbi au și vândut doritorilor din grupul nostru palincă și chiar lapte. Totuși, cârcotașă cum sunt, trebuie să fac și o remarcă. Gospodăria pe care am vizitat-o noi și din ale cărei bunătăți ne-am înfruptat, nu prea avea aspect tradițional maramureșean. Casa și acareturile din ogradă erau de zid, cu uși și cu geamuri de termopan. Doar construcțiile de la stradă, în special gospodăria lui Gheorghe Opriș cu o minunată poartă sculptată cu chipul proprietarului și altele câteva mai păstrează vie tradiția. Costume populare maramureșene nu am văzut decât la punctele de vânzare a obiectelor de artizanat, la dansatorii de la Paltin, stația terminus a mocăniței turistice și la solista care ne-a delectat în ultima seară petrecută la Secret Garden Hotel - Dănești. Pentru a vedea comunitatea satului înveșmântată tradițional, probabil că ar trebui să venim în Maramureș într-o perioadă cu mari sărbători religioase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.11.22 06:13:19
Validat / Publicat: 21.11.22 06:55:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2110 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Sârbi - Foișor în gospodăria maramureșeană.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Michi
[21.11.22 12:33:26]
»

@iulianic Din ce ai scris, excursia pe care ai făcut-o a fost foarte interesantă cu obiective care nu sunt cuprinse în itinerariul altor agenţii. Nu ştiu dacă e permis aici să scrii numele agenţiei dar ai putea adăuga un ecou să comunici celor interesaţi prin mesaj. Si eu am fost la o gospodărie ţărănească unde un pădurar talentat de 76 de ani, cu două clase primare a cioplit ramuri din arbori, dându-le forme apropiate cu realitatea. Nu ne-a servit cu nimic dar cum intrarea era gratuită, am lăsat fiecare câţiva bănuţi. Locuinţa lui la baza trecătorii Prislop devenită Muzeul Rădăcinilor, e la o distanţă de 10 km de primul vecin şi nu are curent electric sau mobil. Până la Borşa stăbate pe bicicletă 20 km. Revenită acasă, cum luasem numele lui şi adresa i-am trimis o cutie cu îmbrăcăminte de a soţului. Au trecut peste patru ani şi de fiecare de Paşte şi Crăciun îmi trimite o telegramă de felicitare.

Revenind la reviewurile tale rămân siderată de munca excepţională de documentare pe care o faci şi care cred că-ţi ocupă absolut tot timpul, nici nu ştiu când mai ai timp de obligaţiile zilnice ale unei persoane singure.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[21.11.22 17:34:33]
»

Felicitari pentru toata excursia in locul unde se agata harta in cui si unde inca se mai pastreaza traditiile vechi de secole.

Anul trecut, la sfarsitul lunii iunie am reusit sa ajung si eu in Maramures. Zilele au fost prea scurte si prea putine pentru cat mi-as fi dorit eu sa vad.

In prima zi amplecat de la Viseul de Jos spre Sighet, am fost in continuare la Sapanta, unde nu puteam sa nu vedem Cimitirul Vesel sau Manastirea Sapanta Peri. Ne-am intors la Sighet pentru Monumentul Cuiului, apoi am pornit spre satul Breb. Auzisem de casele vechi, dar in acelasi timp deosebit de frumoase dar nu banuiam ca vor fi atat de multe si vom acorda mai mult de doua ore vizitei in Breb. De acolo am plecat spre Cavnic, Baia Sprie la Lacul Albastru intr-o frumoasa padure. Si aici am depasit timpul acordat initial, dar nu ne-a parut rau deloc. Ne-am continuat program spre Barsana prin Cavnic, Sarbi, Calinesti, Valeni, Barsana. In Sarbi am remarcat, din mersul masinii, frumusetea caselor dar nu am putut opri sa le vedem. Singura concesie pe care ne-am permis-o a fost sa traversam satul cu viteza melcului. Ne-a cam parut rau ca nu am putut opri, dar ne astepta Barsana, iar de acolo pana acasa mai era ceva de mers.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[22.11.22 10:55:17]
»

@Michi: Nu pot comunica într-un ecou numele agenției turistice prin intermediul căreia am făcut acest circuit. Regulamentul AFA nu permite. Dar, cine dorește să mă întrebe ceva o poate face prin mesaj privat. Încerc să răspund întotdeauna.

Munca de documentare? Da, îmi ocupă cam tot timpul. Obligaţiile zilnice rămân de cele mai multe ori în așteptare. Dar, tot eu le rezolv atunci când le vine rândul pentru că nu are cine altcineva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[22.11.22 11:12:16]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru ecou și pentru aprecieri!

Și în cazul meu "zilele au fost prea scurte și prea puține pentru cât mi-aș fi dorit... " Maramureșul are multe și variate minunății de arătat. Mai ales celor care - asemenea mie - ajung acolo pentru prima oară.

Felicitări și dumneavoastră pentru excursia pe care ați reușit să o faceți "în locul unde se agață harta în cui și unde încă se mai păstrează tradițiile vechi de secole"!

Am atins și noi cam aceleași obiective (excepție făcând satul Breb), dar într-o altă ordine. Cea impusă de programul turistic stabilit de agenție care - bineînțeles - are în grijă și optimizarea transportului.

Vacanțe frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065217971801758 sec
    ecranul dvs: 1 x 1