ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica de lemn din Budești - monument UNESCO

TIPĂREȘTE URM de aici

Satul Budești aflat la poalele Munților Gutâi, pe Valea Cosăului, la 45 km de Baia Mare și 27 km de Sighet, așezare străveche, menționată într-un document emis în 1361 de Ludovic cel Mare (regele Ungariei și Poloniei), păstrează în zilele noastre două adevărate tezaure de artă veche românească - Biserica de lemn Budești-Josani și Biserica de lemn Budești-Susani.

Biserica de lemn din Budești-Josani, cu hramul Sf. Nicolae, datând din anul 1643, o construcție impunătoare în vremurile sale de început, importantă și astăzi pentru picturile sale murale deosebite, a fost inclusă pe Lista patrimoniului mondial UNESCO în 1999.

După vizita la Biserica de lemn din Șurdești faimoasă pentru înălțimea sa de 72 m, în drum spre Mănăstirea Bârsana, am poposit la Budești pentru a vedea încă o biserica monument - Biserica de lemn Budești-Josani.

Autocarul ne-a lăsat în centrul satului, vis-a-vis de școală, lângă delușorul pe care se află biserica și cimitirul. Intrarea în incintă se face printr-o poartă de lemn, tipic maramureșeană, alături de care se află o troiță de dată ceva mai recentă, foarte frumos sculptată în lemn. Dincolo de poartă aleea începe să urce, treptele scării de piatră fiind în mai multe locuri deteriorate. La exterior, pe peretele vestic, în dreapta intrării, în română, engleză și franceză, un panou prezintă succinte informații, precum și planul bisericii.

Lăcașul de plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală, unul dintre cele mai mari lăcașuri de lemn din Maramureșul istoric (18 m lungime, 8 m lățime și 26 m înălțimea turlei) a fost construit din lemn de brad și de stejar și este împărțit în cele trei încăperi tradiționale - altar, naos și pronaos.

Acoperișul bisericii este din șindrilă, cu pante repezi și streșini duble, element important pentru protejarea pereților de umezeala provenită din ploi și din zăpezi. Deasupra pronaosului se înalță turnul clopotniță, având în partea superioară un foișor pătratic cu câte trei arcade pe fiecare latură. Ca și la Biserica de lemn din Șurdești, turla bisericii din Budești este încadrată de patru mici turnulețe, ceea ce semnifică faptul că în această comunitate sfatul bătrânilor avea drept de judecată și de condamnare la moarte a celui vinovat.

În interior, primele lucruri care îmi atrag atenția sunt scara sculptată în trunchiul unui singur stejar, aflată în pronaos, precum și țesăturile mițoase, din lână, care acoperă podeaua și băncile lungi, de lemn.

Pictura interioară alcătuită din scene despărțite între ele prin dungi colorate, precum și unele dintre numeroasele icoane care se află în biserică, datează din 1762 și se datorează în bună parte meșterului zugrav Alexandru Ponehalschi, cel care a pictat mai multe biserici maramureșene. Absida altarului a fost pictată în manieră barocă mai târziu, în 1812, de Ianoș Opriș. Tot el a pictat icoana "Încoronarea Mariei" de pe masa altarului.

Pictura catapetesmei este cea care s-a păstrat cel mai bine. În rest, se remarcă porțiuni șterse sau parțial scorojite. Deasupra icoanelor împărătești, în mijlocul celor 12 apostoli, icoana Deisis îl reprezintă pe Isus așezat pe tron, având de o parte pe Maica Domnului, iar de cealaltă pe Sf. Ioan Botezătorul.

Mai sus remarcăm un șir de medalioane înfățișând prooroci, având în centru pe Maria cu Pruncul Isus în brațe. În partea cea mai înaltă a catapetesmei observăm scenele Isus pe cruce, Coborârea de pe cruce și Plângerea lui Isus.

Observând că bolta naosului nu are decor, am fost informați că inițial aceasta a fost împodobită cu pictură, dar ulterior pânza pictată a fost smulsă și a dispărut.

Pe pereții naosului sunt redate scene din Vechiul și Noul Testament, iar în pronaos se pot vedea Judecata de Apoi și Patimile lui Isus.

Pe pereții naosului și pronaosului, peste pictura parțial ștearsă, sunt atârnate icoane vechi, datând din sec. XVI-XVIII, unele dintre ele împodobite cu ștergare lucrate manual. Pe lângă aceste icoane de lemn, biserica mai păstrează și o valoroasă colecție de icoane pe sticlă.

În Biserica de lemn din Budești sunt și alte elemente care atrag atenția curioșilor.

Protejat de o vitrină, poate fi văzut un trunchi de lemn tăiat de-a lungul, pe fiecare dintre cele două jumătăți putându-se vedea o cruce evidențiată cu claritate în structura lemnului. Însemnarea de alături este destul de lămuritoare. Crucea a fost descoperită de profesorul Tepei Mihai din Budești, la 30 martie 1998, într-un buștean adus din Măgura Brebului cu șase zile mai înainte.

Aici trebuie să fac o mențiune. La toate obiectivele pe care le-am vizitat în cadrul circuitului Maramureș și bisericile de lemn nu am avut vreo interdicție privind fotografiatul. Nici la Biserica de lemn din Budești nu ni s-a interzis fotografiatul, atâta doar că doamna ghid local era cu ochii pe noi tot repetând: "Nu filmați! " și "Nu bliț! ".

Lumina în interior fiind destul de slabă, se înțelege de ce multe poze nu ne-au reușit. În locul imaginilor mele neclare, prefer să atașez o imagine din internet înfățișând crucea descoperită în trunchiul acelui copac.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul cămășii de zale a legendarului haiduc maramureșean - Pintea Viteazul - care se păstrează într-un loc discret, ferit privirilor, în stânga intrării. Se spune că vestitul haiduc însuși a lăsat cămașa de zale și coiful la Biserica din Budești. Și se mai spune că atunci când s-a filmat "Pintea", actorul care îl întruchipa pe eroul maramureșean, Florin Piersic, pentru un plus de autenticitate, a dorit să îmbrace această cămașă de zale. La statura lui... n-a fost posibil.

Multe povești despre Pintea Viteazul am auzit cu prilejul acestei vizite, în biserică, dar și în timpul deplasării cu autocarul prin Pasul Gutâi, către Baia Mare.

Despre Pintea Viteazul - Grigore Pintea originar din satul Măgoaja (1670-1703), căpitan în armata lui Francisc Rákóczi al II-lea, știe toată lumea. Cel puțin din legende. Istoricul Nicolae Densușianu îl consideră "unul dintre cei mai însemnați români din secolul al XVII-lea".

La porțile Cetății Baia (Baia Mare de astăzi), în urma unei ambuscade, Pintea a fost împușcat mortal, în fața porții de sud a orașului, în apropiere de Turnul Măcelarilor pe care l-am văzut și noi.

La 16 km de Desești, în munți, în drum spre Baia Sprie, străbătând Pasul Gutâi (numit și Pasul Gutin sau Pasul Pintea), într-o curbă accentuată, puțin mai jos de Hanul "Pintea Viteazul", am văzut și Mormântul lui Pintea. Nu știu dacă este un mormânt adevărat sau doar un cenotaf, dar pentru întregirea imaginii viteazului haiduc și chiar a legendei care încă mai circulă prin lume, mormântul lui Pintea Viteazul este un adaos benefic unui circuit în Maramureș. Pe placa albă, de marmură, se poate citi: "Legenda spune că Pintea Viteazul a cărui viață a fost curmată de uneltirile nobililor din Baia Mare, la 7 august 1703, a fost înmormântat în acest loc de către oștenii săi. "

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.10.22 20:54:40
Validat / Publicat: 20.10.22 21:31:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OCNA ȘUGATAG.

VIZUALIZĂRI: 342 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Biserica de lemn din Budești - monument UNESCO. Intrarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX [20.10.22 21:30:06] »

Mutat în rubrica "Biserica de lemn Budești [Budești], OCNA ȘUGATAG" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster [20.10.22 22:34:34] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [21.10.22 08:06:14] »

@webmasterX: Da, poziționarea pe hartă este OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica de lemn Budești [Budești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059937953948975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1