ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
11 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O drumetie pe Valea Cofu spre Cascada Pisoiului (Cofu)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

- Unde e cascada Pișoiului (Cofu)?

- Mai este mult până la cascadă?

- După curbă ajungem la cascadă! Soțul meu a spus că de la curbă mai avem aproximativ 5 km. până la cascadă, cam o oră de mers vioi.

- Care curbă?

Acestea au fost întrebările și răspunsurile care s-au repetat de multe ori pe parcursul drumeției noasre spre Cascada Pișoiului (Cofu)?

Să încep cu începutul.

La părinții mei, au sosit neamurile din Canada și aceștia și-au exprimat dorința de a petrece o zi la munte, să urce pe poteci, să pescuiască și să mănânce păstrăvi la grătar. Eu le-am propus să mergem la cascada Cofu, o drumeție de aproximativ o oră, să pescuiască în râul Bistra, unde soțul meu a prins un păstrăv în doar 3 minute (dar l-a eliberat pentru că nu a mai prins alții și unul nu aveam cum să-l împărțim), iar la sfârșitul excursei puteam să cumpărăm pești de la Păstrăvăria din Bistra. Le-a plăcut propunerea mea, mai ales că nu trebuia să ne deplasăm mult cu mașina, sunt doar 65km. până la Bistra Mureșului de la Tg. Mureș.

Traseul pe care am fost este: Tirgu Mureș-Reghin-Deda-Bistra Mureșului, pe o șosea în stare bună. Din comuna Deda se intră, la stânga, pe vale, pe Bistra Mureșului, unde, după cca. 5km. este o păstrăvărie. Drumul continuă asfaltat încă 3 km. după care acesta este pietruit și după încă 5km. se ajunge la o stație meteo și apoi la o intersecție de la care se poate urca spre cascada Pisoilui (Cofu), conform indicatoarelor.

Cascada Cofu se află în Bistra Mureșului, comuna Deda, din județul Mureș. Se poate ajunge la ea pe un traseu marcat, dar neamenajat, din Bistra Mureșului, prin Valea Bistrei, o vale de o lungime de 20 km. Jumătate din traseu este asfaltat, iar restul este un drum forestier. Veți ajunge la o bifurcație și trebuie să urmați indicatorul existent acolo spre Poiana Cofu.

Cascada Pisoiului sau Cofu este o cascadă deosebită datorită faptului că apa țâșnește direct din stânca muntilor Calimani, de origine vulcanica și formează o cădere de apă impresionantă. Cascada se face auzită de la depărtare deoarece este un jet care iese cu putere direct din stâncă, de sub o rădăcină de copac. Apa se desface în mai multe fire, alunecand pe stanca neagra, facandu-si loc printr-un covor verde de muschi format intre siroaiele de apa rece ca gheta. La izvor se poate ajunge pe cărarea care urcă prin stânga apei.

În localitate, Cascada Cofu este cunoscută sub denumirea de „Chișoiul Vacii”, astfel că dacă doriți să întrebați sătenii, de preferat este să folosiți acest nume.

Pentru că afară era cald și soare am propus să urcăm pe jos până la cascadă. Din câte îmi aminteam eu, pentru că am mai urcat încă de doua ori pe jos, din sat, distanța nu este mare de la intersectie pana la cascada, cam o ora de mers în pas vioi. Grupul nostru avea 11 membrii, a fost destul de eterogen, atât ca forma fizică, aspirații cât și ca vârsta (aceasta era cuprinsă între 8-66ani). Am spus aspirații pentru că aveam în grup doi fotografi, care se opreau mereu pentru imortalizarea peisajelor fermecătoare, celelalte persoane fotografiau cu telefoanele și cu toții ne opream să mâncăm delicioasa mure, prezentă de-a lungul drumului de o parte și de cealaltă. La un moment dat am ajuns la o porțiune plină cu fluturi frumos colorati, unde am stat destul de mult ca să-i fotografiem și să-i admirăm. Fluturasii erau atat de preocupati cu polenul unor flori mari galbene, incat nu i-am deranjat atunci cand ne-am apropiat mai mult de ei cu aparatele sa-i fotografiem. De-a lungul traseului, privirile ne-au fost incantate de cromatica multitudinilor de flori colorate in mov, galben, alb, de verdele brazilor semeti, contrastand cu stancile dure si reci. Fructele rosii ale arbustului numit Calin cocotat pe stanci ne-a rugat sa-l imortalizam si pe el. Ne-am oprit de mai multe ori să ne umplem sticlele si tremosurile cu apa rece din răul care ne-a însoțit de-a lungul drumului cu sunetul lui puternic, specific râurilor de munte.

După un timp lumea a început să dea semne de oboseală. Am făcut mai multe opriri iar întrebările pe care le-am scris la începutul articolului au început să se repete din ce în mai des. Urcasem destul de mult în munte iar sepentinele au început să se indeseasca. Diferența de nivel din sat pana la cascada este de mare. Două persoane și-au anunțat intenția de renunța din cauza păpucilor care au început să le facă bătături. Eu în calitate de organizator nu puteam să-mi văd "expediția" eșuată! Am început să-i conving că suntem foarte aproape de cascada care este după curba pe care o vedem in față. A mers un timp, dar, pe lângă oboseala cumulată după două ore și jumătate de mers, s-a înnorat brusc, se auzeau tunete și a inceput sa picure. În acel moment, trupa a facut stânga imprejur si am pornit cu toții, dezamăgiți, spre mașini.

Nu-mi pot explica nici eu și nici soțul meu (care nu a participat la drumeție pentru că era la serviciu) cum de nu am ajuns în atâta timp la cascada la care se ajunge într-o oră. Nu cred ca am luat-o pe altundeva pentru că am fost tot timpul pe drumul principal și nu ne-am abătut de la cursul râului. Noi am pornit la ora 13:10 și ne-am întors din urcus, cauza ploii la ora 15:45, asadar am facut doua ore jumatate in loc de o ora. M-am simțit prost și față de musafiri pentru că nu am ajuns la destinație. Cu toate acestea lumea s-a declarat mulțumită de peisajele întâlnite, de murea delicioasă și de atmosfera relaxantă și buna dispoziție din grup.

Am pornit deci în fugă și în grabă spre mașini lăsând ploaia în urmă. Ne-am oprit la păstrăvărie, am cumparat peștii pe alese, iar pe cand am ieșit de acolo, a inceput o ploaie puternică. Cred că a fost ploaia de care am fugit noi cu câteva minute mai devreme.

La pescuit nu a mai fost cazul, nu numai din cauza vremii, a oboselii și a foamei care a început să ne umple mințile cu imaginea păstrăvilor pe grătar.

Am postat la poze cu Cascada Pisoiului sau Cofu din arhiva proprie, din anul 2009, cand am vazut-o ultima oara (din anul 2000 cand am fost prima oara nu pot sa pun poze pentru ca la vremea aceea aveam aparat cu film).

In 2009 am fost cu masina pana la cascada, un VW golf, am scris acest lucru ca poate sunteti interesati daca se poate ajunge si cu masina.

Recomand acest traseu care umple sufleul de bucurie și de o puternică energie pozitivă, iar cascada este frumoasa si zgomotoasa.

Rog webmasterul sa ataseze clipul la inceputul articolului https://www.youtube.com/watch?v=GylAB7rcQxg

Multumesc.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 07.09.16 21:59:13
Validat / Publicat: 07.09.16 23:07:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEDA [MS].

VIZUALIZĂRI: 7438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cascada Cofu sau Pisoiului de pe Valea Cofu, Bistra Muresului, Jud Mures
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Dana2008AUTOR REVIEW
[07.09.16 22:28:51]
»

Rog webmasterul sa ataseze clipul la inceputul articolului https://www.youtube.com/watch?v=GylAB7rcQxg

Multumesc.

webmasterX
[07.09.16 23:07:33]
»

Bună recomandarea

Mutat în rubrica "La pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița, REGHIN" (nou-creată pe sait)

Zoazore
[08.09.16 08:22:19]
»

@Dana2008: Votat cu drag și distrat copios!

Dr știi ce? Eu tot ciream CORFU! Mă, zic, asta mică stă în Corfu pe Mureș?

Cât despre căline... Ia: buzznews.ro/88741-arbustu ... -fructelor-sale

Pe indicatoare scria 3 ore!

elviramvio
[08.09.16 09:11:28]
»

@Dana2008:

Mi-a placut articolul tau, initial si eu ca Zoa, am citit Corfu apoi m-am desteptat brusc, doar nu mutase nimeni insula la noi! Oricum v-ati ales cu ceva, fluturii sunt teribil de frumosi si-mi inchipui cum erau acolo, la mancarica. Si asa este, cam eterogen grupul, acum nu stiu care a obosit cel mai repede: al mic sau al mare?

Dana2008AUTOR REVIEW
[08.09.16 09:41:03]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită și vot! Trei ore sunt până în Poiana Corfu, adică 17,5 km. Până acolo nu fost niciodată, dar cascada e la 5km. Mă bucur că am reușit să îți aduc zâmbetul pe chip azi.

Am citit și eu despre arbustul Calin, inițial am crezut că sunt flori roșii ceea ce vedeam pe stânci sub formă de ciorchine. Mulțumesc frumos pentru link.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[08.09.16 09:52:39]
»

@elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri! Erau foarte mulți fluturi pe florile acelea mari galbene. Gașca s-a pornit pentru că a fost vorba doar de 5km. Copiii nu mai puteau merge și cele două persoane care au venit încălțate cu balerini. Oricum, drumul a durat aproximativ 6 ore. Cel mai mare era tata, care era înaintea tuturor cu câțiva metri, cred că vroia să anunțe grupul că vede cascada de după curbă! Călătorii plăcute!

dorgo
[08.09.16 20:14:21]
»

@webmasterX: Mai exista in review despre Cascada Cofu, scris de arbustul Călin in 2010 (vezi impresii), (Cascada Cofu din Valea Vrajitoarelor) poate le grupezi...

Dana2008AUTOR REVIEW
[08.09.16 20:22:40]
»

@webmasterX: ????

webmaster26
[08.09.16 20:24:44]
»

@dorgo & Dana2008: Le-am grupat. Mulțumim pentru atenționare.

Pe viitor folosiți - pentru astfel de cazuri - link-ul sesisează!

mprofeanu
[15.09.16 18:58:13]
»

@Dana2008: Frumoasă zona și tare frumoase pozele!

Citit și votat mai târziu din motive obiective!

Chiar dacă nu ați mai ajuns acum la destinație prin poze ai spus totul despre frumusețea naturii acestei țări și despre o drumeție totuși reușită.

Iar mi-au plăcut mult unele poze: cele cu fluturi dar și cu mure!

Mi-am adus aminte de pozele din Deltă....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioan Raita
[26.12.16 21:43:54]
»

Chiar se poate merge cu mașina până la cascadă? . Care din cele trei drumuri este spre cascadă. Eu am fost acolo în vara asta și de la Gura Doncii am luat-o pe cel din dreapta pe lângă cruce, dar după câteva sute de metri a apărut o barieră cu drum interzis autovehiculelor. Cred că în tinerețe am trecut pe lângă cascadă, coborând de pe Scaunul Domnului pe Zăpodea, parcă se numea zona. Dar aș fi vrut să văd din nou pentru a face fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[26.12.16 22:46:52]
»

@Ioan Raita: Daaa... mai intai, parcurgi vreo 6 Km de asfalt prin satul Bistra, apoi incepe drumul forestier, mai mergi asa o vreme pe el si apare un copac si o tri-furcatie... e si o pancarta pe el... "Spre cascada", e drumul din stanga... dar, eu am fost mai demult, s-au tot taiat copaci, poate l-au taiat si pe cel cu indicatorul... trebuie sa ai mereu in stanga ta un parau si o vale si te duci de-a lungul ei. E pustiu pe-acolo, n-ai pe cine intreba. Eu am fost la cascada, de doua ori... ai, de la trifurcatie si pana la cascada, vreo 4-5 Km de drum forestier... prima data mi s-a descarcat aparatul foto, doua oara n-am mai repetat greseala...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioan Raita
[26.12.16 23:15:56]
»

@dorgo: Mulțumesc pentru răspus. Cred că știu care este drumul. Este cel ce urcă pe lângă pârâul de lângă casa de captare. Eu am luat-o greșit în vară. Am fost pe drumul ce merge în continuarea celui care vine de la Bistra.

Vă mulțumesc mult.

P. S. Cu descărcatul aparatului am pățit și eu la fel la festivalul Zilele Văii Mureșului anul trecut. Am avut norocul ca nepoțica mea să aibe un telefon perfomant.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[11.12.18 19:26:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Cofu și Valea Vrăjitoarelor [Bistra Mureșului]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, dorgo, elviramvio, Ioan Raita, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂValea și Cascada Cofu [Bistra Mureșului]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092329978942871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1