GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La sfârșitul lunii martie ne-am întâlnit cu mulți dintre prietenii noștri, cei care scriem impresii de călătorii pe site-ul „AmFostAcolo.ro” , la „Complexul Turistic Alpina - Casi” , unde am și fost cazați.
Vremea a ținut cu noi, a fost nesperat de bună pe toată perioada șederii noastre acolo, (+13°/+14°C) așa că, a doua zi, după micul dejun, am pornit mai mulți colegi într-o drumeție ușoară prin împrejurimi. Am ieșit din complex în DJ 106A și am luat-o spre dreapta. Am lăsat în stânga pârtia de schi Arena Platos, care – acum - era aproape pustie; doar o sanie se încumetase s-o ia încet, spre vale!
Am pornit fiecare în ritmul lui: tinerii cu pas mai săltat, iar noi, cei de peste 60/70 de ani, la pas mai „amânat” ! :) Ne mai opream din mers, mai făceam câte o poză/două, depănam amintiri de la întâlnirile anterioare. Ce mai, era o plimbare de voie în toată regula. Cam după 1,5 km pe șosea, în stânga, zărim un panou ce ne arată că, dacă o luăm la stânga, putem ajunge la Schitul Păltiniș. Încercăm să deschidem două porți din lemn, către care arătau săgețile panoului, una mai mare, alta mai mică, daaaar, zadarnic, erau închise! :(Ne-am fi resemnat dacă @violetabălașa n-ar fi făcut semn unui autoturism ce trecea pe lângă noi. Șoferul acesteia i-a spus că mai avem puțin până la Schit, și i-a spus pe unde trebuie să mergem. Sigur am avut noroc, altfel am fi renunțat! :( Am luat-o, conform indicației obținute, pe lângă un zid alb, gard ce delimitează domeniul monahal de restul stațiunii.
M-am bucurat mult că asta se întâmpla într-o zi de vineri, când, de ani și ani de zile, merg la biserică să mă rog și să aprind lumânări. :)
Nu după mulți pași și urcând un delușor, zărim Schitul care avea porțile deschise. Intrăm, mai întâi, într-o bisericuță mică făcută din lemn și acoperită cu șindrilă, ca și restul clădirilor anexe din jur. Aveam să aflu mai târziu că aceasta a fost ctitorită de mitropolitul Nicolae Bălan, în anii 1930. Pictura interioară și icoanele s-au realizat între 1940-1945, iar de curând a fost au fost restaurate. Așa cum se prezintă acum schitul, sigur a fost restaurat în întregime.
Interiorul este micuț, dar nu-i lipsește nimic din ce suntem obișnuiți să vedem în toate bisericile ortodoxe. Tot interiorul este placat cu lemn, iar Tâmpla, cu ușile împărătești și cu icoanele de deasupra lor, este făcută tot din lemn. Am admirat și candelabrul de dinaintea altarului, făcut artizanal, tot din lemn. Pe jos sunt covoare curate, iar florile din vaze sunt proaspete și naturale. Tot interiorul ne-a dat o stare de pioșenie, de liniște și de bine! Trebuia să cumpărăm lumânări, dar nu era nimeni la măsuța la care – de obicei – este cineva. Am zărit un înscris care ne îndemna să punem banii pentru lumânări într-o casetă, lucru pe care l-am și făcut. Afară, lângă bisericuță, am aprins lumânările cumpărate.
Nu a trebuit să căutăm locul mormântului filozofului român Constantin Noica, deoarece acesta se află chiar în apropierea zidului dinspre sud al bisericuței.
Știam că este înmormântat aici, la Păltiniș, unde și-a petrecut ultimii ani din viață – între 1975-1987.
După ce am făcut câteva poze ne-am îndreptat către Biserica Nouă, cu hramul „Buna Vestire” , construită mai de curând pe platforma Schitului. Aici... surpriză! 😊 Ne-am bucurat să-i întâlnim pe Cornel - Administratorul site-ului - și pe Ana, fiica lui, care veniseră și ei, între timp, la Schit. Cât am stat noi în bisericuța veche din lemn, Violeta și soțul ei l-au rugat pe preotul bisericii noi să ne lase în interior, s-o vizităm.
Preotul a înțeles că dorința noastră este justificată, noi fiind turiști, nu localnici, și ne-a îngăduit s-o vedem. Pictura tocmai fusese terminată și urma să fie sfințită în ziua de luni ce urma să vină, când era Sărbătoarea creștină „Buna Vestire” .
Interiorul acesteia este muuuult mai generos decât al locașului văzut anterior! Este mai luminos, chiar dacă toți pereții sunt pictați. Catapeteasma - din lemn sculptat - este și ea bogat ornată, iar deasupra porților împărătești sunt trei brâuri de icoane, încadrate tot în lemn. Toată podeaua bisericii este în întregime acoperită cu covoare persane frumos executate iar culorile picturii întregului locaș sunt proaspete. Am făcut și aici câteva poze și ne-am îndreptat spre ieșire. La dorința noastră de-a vizita și casa în care a locuit Noica, preotul ne-a spus că este la vreo 2 km depărtare, în Păltinișul vechi. Casa, însă, nu este vizitabilă, se pot face poze doar la exterior.
Cam asta a fost plimbarea noastră la Schitul Păltiniș! Drumul de întoarcere mi s-a părut mai scurt, nu știu de ce. Mihai spune că acum drumul cobora ușor, nu era în pantă ascendentă, ca la plecarea spre Schit. Am revenit la Pensiunea „Casi” unde – între timp – sosiseră și alți colegi, pe care abia așteptam să-i vedem și îmbrățișăm!
Trimis de doinafil in 04.04.24 20:25:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în PĂLTINIȘ [SB]
- Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nu pot decât să vă felicit pentru articol, pentru experiență de la schit, dar și pentru premiul primit! , (am văzut niște poze cu premianții... 👏).
Multă sănătate să aveți și să vă bucurati de vacanțe frumoase alături de cei dragi! 😚
@elenaadina: Mulțumesc pentru vizită și ecou, frumușica mea!!! 👍
Premiul primit ne-a surprins și bucurat pe amândoi! Este o statuetă frumoasă, iar Cornel s-a întrecut pe el însuși în alegerea ei, foarte potrivită pentru această ocazie!
Ca de obicei îți trimit și mulți
@doinafil:
Felicitări pentru plimbarea cu folos prin Păltiniş şi pentru articol!
Noi am fost mai statici de această dată, mulţumindu-ne să admirăm vilele şi pensiunile, unele destul de cochete, din vecinătatea cazării noastre, apoi pârtia de schi şi de săniuş închise, în continuare descoperind o pensiune tare frumos poziţionată în mijlocul pădurii, după un drum de câteva sute de metri, accesibil cu orice tip de maşină, chiar şi iarna, printre brazi şi molizi.
Apoi ni s-a făcut foame, am luat prânzul la Alpina şi a urmat un somn de câteva ore.
”Premiul primit ne-a surprins și bucurat pe amândoi! Este o statuetă frumoasă, iar Cornel s-a întrecut pe el însuși în alegerea ei, foarte potrivită pentru această ocazie!
Deşi amfostacolo, din motive de somn prelungit, am ratat festivitatea de premiere, dar am văzut imagini de la aceasta şi m-am bucurat de bucuria voastră la primirea premiului cu totul special Felicitări!
@doinafil: Avantajul celor veniți de joi la Întâlnirea AmFostAcolo. Mai multă socializare, mai multe vizite, mai multă voie bună. Cred că și mie mi-ar fi prins bine o zi în plus la Păltiniș, alături de persoane cunoscute, vesele și optimiste, dar... așa a fost să fie. Dacă într-un grup sunt prezente @doinafil și @violeta cu exuberanța lor molipsitoare, buna dispoziție este garantată.
@iulianic :
Da, am fost inspirați să venim de joi! Seara am luat masa împreună și ne-am bucurat de revedere.
Violeta este o sursă inepuizabilă de voioșie, emană prin toți porii doar bucurie și zâmbete, pe care le transmite celor cu care vorbește!
Ne-am simțit bine în compania soților Bălașa în această mică plimbare, care a fost și plăcută și folositoare, mai ales mie, care n-am ratat mersul la biserică într-o zi de vineri!
Mulțumesc pentru vizită și ecou!
Bag de seamă că tare bine a prins drumeția, că sâmbătă dimineața ai fost tare vioaie și vorbăreață iar eu am avut astfel privilegiul unei companii extrem de plăcute pe autocar.
Care m-a pus la curent cu unele "noutăți AFA"...
Fără falsă modestie, ești unul dintre argumentele schimbării mele și îți mulțumesc pentru asta!
@doinafil: Ce mă bucur să văd pozele cu noua biserică a schitului! L-am vizitat și noi la sugestia voastră sâmbătă când trebuia să mergem în excursie dar nu a fost să fie! Ne-a făcut o mare plăcere că am stat împreună la masă! ❤️
Ca să nu fiu indiscretă, dar tot nu mă abțin, cred că i-ai dat sfaturi lui @Marius72 să pună și câte un ecou..., am observat că a devenit dintr-o dată foarte activ.... Te îmbrățișez cu drag!
@nicole33: Mulțumesc de vizită și ecou, Nicole!
”Felicitări pentru plimbarea cu folos prin Păltiniş şi pentru articol!
Daaaa! , a fost o plimbare de voie care ne-a prins bine, ne-am „umplut” dimineața cu ceva util și instructiv. Eu chiar nu știam cum se va finaliza plimbarea noastră, panoul indicator spre Schit l-am zărit fără să fi știut că acolo putem vedea mormântul lui Noica.
”Noi am fost mai statici de această dată, mulţumindu-ne să admirăm vilele şi pensiunile, unele destul de cochete, din vecinătatea cazării noastre...
Tot e bine că „statici” , cum zici că ați fost, ați văzut câte ceva din împrejurimile cazării noastre! În drumul spre Schit am observat și noi că s-au construit multe vile sau pensiuni, așa cum îi stă bine unei stațiuni montane, cu căutare mai ales în sezonul de schi! De altfel, pe oriunde am umblat, în țară sau în afara ei, am văzut că se construiește „într-o veselie” , atât pentru folosința proprie, cât și pentru/sau venituri suplimentare! (cazări sau restaurante).
Premiul primit ne-a încântat de-a binelea! Chiar înainte de a ne fi anunțat că suntem premiați, am admirat frumoasa statuetă așezată pe masă și tocmai îi spuneam - la ureche - lui Mihai: „-Uite, Puiu, ce statuetă frumoasă!” ... pentru ca, apoi, surpriza să fie și mai mare când ne-am auzit chemați de Cornel, ca să ne fie înmânată chiar nouă, „cuplului câștigător” !
Am pus-o la loc de cinste, pe una din polițele bibliotecii, printre cele mai frumoase suveniruri cumpărate de noi, de-a lungul timpului!
Până la o nouă „ieșeală” în Târgul nostru vechi, te îmbrățișez cu gândul!
@Marius 72:
”Fără falsă modestie, ești unul dintre argumentele schimbării mele și îți mulțumesc pentru asta!
Mă bucur să știu că ți-am fost de folos cu firea mea gureșă, deschisă!
De obicei vorbesc și râd mai mult, iar de cântat îmi place și mai mult!
Din păcate ( ) acum, la Păltiniș, n-am fost într-o formă bună pentru a cânta la focul de tabără, așa cum am făcut-o la Cinciș, în jud. Hunedoara! Acolo am cântat „de mama focului!” - și nu numai al celui „de tabără” !
Lasă că mă fac eu bine (cu gâtul) și-am să vă „sparg urechile” cu cântecele mele!
În general îmi plac toți oamenii, să stau de vorbă cu ei, să schimbăm păreri (despre orice), să ne descoperim reciproc! Prin dialog ajungem să ne cunoaștem și pe noi înșine mai bine! Închistarea, „ariceala” nu-și au rostul între oameni care au aceleași pasiuni (cititul și plimbărelile, în cazul nostru, al majorității AFA-iștilor!
Aștept să citesc și ce mai urmează, pentru că îmi place cum scrii!
Mulțumesc pentru vizită și ecou!
@mprofeanu: Nu sfaturile, ci voi, oamenii întâlniți acolo, m-ați determinat să trec în fața "măștii" afișate pe site.
De felul meu nu sunt închis - sau introvertit cum se spune de ceva vreme - iar faptul că nu scriam ecouri sau votam articole era ceva autoimpus.
Dar până când o "viață amară", vorba cântecului?
Și, recunosc, îmi e mai bine cu voi! 😋
@mprofeanu :
Plăcerea de-a sta la masă împreună a fost și de partea noastră, mai ales că așteptam cu nerăbdare să ne vedem „face-to-face” ! 🥳 Să sperăm că anul viitor vom putea petrece împreună mai mult timp!
”cred că i-ai dat sfaturi lui @Marius72 să pună și câte un ecou..., am observat că a devenit dintr-o dată foarte activ...
Nu ești deloc indiscretă, și... chiar dacă ai fi, n-ar fi niciun bai! 😉
Cu @Marius72 mi-a făcut o reală plăcere să vorbesc, mai ales că i-am citit ultimele postări, care chiar m-au încântat! 👍S-a întâmplat să fim codași la urcarea în autocar și locuri n-am mai găsit decât în spate, lângă el!
Te asigur că nu i-am dat nici un sfat în legătură cu site-ul (să scrie ecouri sau alte alea). Dacă o face este pentru că așa simte nevoia, mai ales după ce ne-a cunoscut pe majoritatea dintre noi! Nici n-ar fi fost frumos din partea mea să încerc să influențez cu ceva ce-ar trebui să facă! (sinceră să fiu, eu nici nu am luat seama că nu scria ecouri! Mie - cel puțin - mi-a răspuns la cele pe care i le-am scris! ) Mă bucur, însă, dacă acum o face mai des!
Se pare că l-a „pișcat” și pe el dulcele și beneficul microb AFA-ist! Ca noi toți e contaminat, ce mai încolo-încoace!
Mulțumesc pentru vizită și ecou! 🥰🥰🥰
@doinafil: A fost o reala placere sa va cunosc si sa va avem parteneri la masa. Pentru mine sunteti o inspiratie pentru modul de a savura gustul vietii, de a va bucura de momentele frumoase.
Sper sa ne vedem si la urmatoare întâlnire AFA.
@Yolanda: Mulțumesc pentru „vizită” și ecou, Yolanda!
Plăcerea, bucuria și surpiza a fost și de partea noastră! 🤗 Am întâlnit doi oameni frumoși, cu care am avut ce discuta! Jean ne-a plăcut tare mult! Se vede că francezii au (și) sânge latin, este un om deschis, spune ce are pe suflet! De altfel, cu toți AFA-iștii ne-a plăcut să vorbim! Îmi pare rău că nu i-am cunoscut pe toți mai îndeaproape!
Vă doresc să vă meargă bine amândurora, să aveți vacanțe frumoase, ca să am ce citi! Și... cum fac de obicei, îți trimit mulți
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Pe covor de brândușe prin Păltiniș și tramvaiul din Rășinari — scris în 21.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2021 Relaxare pe pârtie, nemulțumire după — scris în 07.02.21 de ux118608 din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O minivacanţă pe cea mai inalta statiune din tară — scris în 19.06.17 de sorindezmi din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Staţiunea Păltiniş — scris în 23.01.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Vf. Oncești din Păltiniș, cu zmeură, afine, ciuperci colorate și crestele munților Cindrel îmbrăcate „la patru ace” verzi de brazi — scris în 27.12.16 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2016 De vizitat pe drumul Sibiu-Paltinis — scris în 20.09.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Hohe Rinne - statiunea montana Paltinis — scris în 19.09.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ